«Λόγω της μείωσης του γενικού εμβολιασμού έχουμε αύξηση περιστατικών του κοκκύτη, για αυτό ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους πολίτες στο τι πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μειωθούν τα κρούσματα», αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Ο κύριος λόγος που υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων και έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τον κοκκύτη είναι «και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση των εμβολιασμών των μικρών παιδιών και εφήβων και σε γενικότερο επίπεδο. Και οι ταξιδιώτες έχουν μια εύκολη μετακίνηση νοσούντων από την μια περιοχή στην άλλη», επισημαίνει η καθηγήτρια.
Εμβολιασμός παιδιών και εγκύων
«Το πώς θα είμαστε ασφαλείς, το έχουμε λύσει εδώ και 40-50 χρόνια με τον εμβολιασμό των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Επομένως, κοιτάζουμε την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας. Αν έχουμε ξεχάσει κάποιο εμβόλιο, με την βοήθεια του παιδιάτρου μας. Επίσης είναι πολύ σημαντική η οδηγία του ΕΟΔΥ ώστε οι εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να εμβολιαστούν και να καλυφτούν προς τον κοκκύτη, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, νεογνών που έχουν αποβιώσει από κοκκύτη. Με αυτό τον εμβολιασμό καλύπτουμε και την έγκυο και το νεογνό μέχρι να μπει στην κανονική, εμβολιαστική του κάλυψη», συνεχίζει η κυρία Ψαλτοπούλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη – Πότε πάμε στον γιατρό
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «προσέχουμε και την 3η ηλικία και τους ανοσοκατασταλμένους από την άποψη ότι και αυτοί μπορεί να νοσήσουν πολύ βαριά από ένα οποιοδήποτε μεταδοτικό νόσημα».
«Αν δούμε πυρετό, βήχα σε έξαρση, ο οποίος επιδεινώνεται με τις μέρες, είναι πολύ σημαντικό να πάμε στον παθολόγο και τον παιδίατρο για να το διαγνώσουμε και να αποκλείσουμε πως πρόκειται για κάτι μεταδοτικό και βαρύ και να πάρουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», καταλήγει η καθηγήτρια.
Πηγή: ethnos.gr