Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 14:53

Τα δημοφιλή ποτά που εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την καρδιά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με μέτρο συνιστούν οι ειδικοί την κατανάλωση αυτών των ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη για την προστασία της καρδιάς

Ενισχύουν την εγρήγορση περισσότερο από τον καφέ, όμως μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για την καρδιά, ειδικά για τα άτομα με γενετικές καρδιακές παθήσεις. Ο λόγος για τα ενεργειακά ποτά, τα οποία σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm, θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που κυμαίνεται από 80 mg έως 300 mg ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα μόλις 100 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι περίπου 250 ml καφέ. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα ενεργειακά ποτά περιέχουν και άλλα διεγερτικά συστατικά εκτός από την καφεΐνη, που δεν ρυθμίζονται από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), όπως η ταυρίνη και το γκουαράνα. Έχει εκτιμηθεί ότι τα ιδιαίτερα διεγερτικά και μη ρυθμιζόμενα συστατικά μεταβάλλουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών για ασθενείς με γενετικές καρδιοπάθειες. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε μια ομάδα 144 επιζώντων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στην Mayo Clinic, εκ των οποίων επτά ασθενείς (5%) είχαν καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά σε κοντινή απόσταση από το καρδιακό συμβάν. Αν και η μελέτη δεν απέδειξε άμεση αιτιώδη συνάφεια, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά με μέτρο.

«Η αγορά των ενεργειακών ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές συνδυαστικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης και των πρόσθετων μη ρυθμισμένων συστατικών αυτών των ποτών. Τα ενεργειακά ποτά δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε η έρευνα των επιπτώσεων που έχουν στους ασθενείς μας είναι εξαιρετικά σημαντική» τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Michael J. Ackerman, Γενετικός Καρδιολόγος στην Mayo Clinic και Διευθυντής του Mayo Clinic Windland Smith Rice Sudden Death Genomics Laboratory στο Rochester.

Εκτός από τη διερεύνηση της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών μεταξύ της ομάδας των επιζώντων από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης προσεκτικά τον τύπο του καρδιακού συμβάντος καθώς και τις συνθήκες, όπως η άσκηση και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με καρδιακές αρρυθμίες σχετιζόμενες με γενετικές καρδιακές παθήσεις.

«Ενώ φάνηκε να υπάρχει μια προσωρινή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και του συμβάντος αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής των επτά ασθενών, εμφανίστηκε μια μια πληθώρα πιθανών “ανασταλτικών παραγόντων” που θα μπορούσαν επίσης να έχουν συμβάλει σε μια αρρυθμία που σχετίζεται με γενετική καρδιακή νόσο, όπως η στέρηση ύπνου, η αφυδάτωση, η δίαιτα ή η ακραία νηστεία. Ως εκ τούτου, η ασυνήθιστη κατανάλωση ενεργειακών ποτών πιθανότατα συνδυάστηκε με άλλες μεταβλητές για να δημιουργήσει μια “τέλεια καταιγίδα” παραγόντων κινδύνου, οδηγώντας στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε αυτούς τους ασθενείς» εξηγεί ο Δρ Ackerman.

Συνοψίζοντας, ο Δρ Ackerman καταλήγει ότι «παρόλο που ο σχετικός κίνδυνος είναι μικρός και ο απόλυτος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου μετά την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού είναι ακόμη μικρότερος, οι ασθενείς με γνωστή γενετική προδιάθεση για αιφνίδιο θάνατο θα πρέπει να σταθμίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης τέτοιων ποτών».

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 11:29

Σχετικά Άρθρα

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες
    Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

    Όσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

    Ορισμένες παράμετροι του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Εάν όμως υπολογιστούν αθροιστικά όλες οι παράμετροι του φτωχού ύπνου, τότε ο κίνδυνος για την καρδιά αυξάνεται έως και κατά 141% σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 6,820 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 53 ετών οι οποίοι ανέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου που κοιμούνται καθώς και το καρδιολογικό τους ιστορικό. Οι 653 εξ αυτών φορούσαν και καταγραφέα της υπνικής τους δραστηριότητας στον καρπό του χεριού.

    Μεταξύ των συνηθειών ύπνου που καταγράφηκαν ήταν η ικανοποίηση από τον ύπνο, η εγρήγορση τις ώρες αφύπνισης, το ωράριο ύπνου και η διάρκεια του ύπνου. Όλες οι παράμετροι συσχετίστηκαν με διαγνωσμένες καρδιολογικές νόσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αυτοαναφερόμενο πρόβλημα ύπνου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων αυξανόταν κατά 54%. Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού κινδύνου (141%) είχαν όσοι παρείχαν στοιχεία τόσο μέσω προσωπικής αναφοράς όσο και μέσω της συσκευής που φορούσαν στον καρπό τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε περισσότερο ακριβές.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι μεταξύ υγιών μεσηλίκων η ύπαρξη περισσότερων του ενός προβλημάτων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Soomi Lee επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριντα.

    Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζουν οι μεσήλικες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και για το καρδιολογικό προφίλ των συμμετεχόντων (αρρυθμίες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, φύσημα), το οικογενειακό τους ιστορικό και το κοινωνικό οικονομικό τους επίπεδο.

    Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες παραπονούνταν για περισσότερα προβλήματα ύπνου αλλά οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπέφεραν συχνότερα από καρδιολογικά προβλήματα, εντούτοις δεν διαπίστωσαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο φύλο, τα προβλήματα ύπνου και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά
    Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά

    Σε μια ποσότητα όπως τρία εσπρεσσάκια, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

    Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

    «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

    48,1% μικρότερος κίνδυνος

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

    Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

    Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

    Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

    Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

    Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

    Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας
    Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας

    Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει: «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;», σκεφτείτε το καλά - Από την απάντησή σας εξαρτώνται πολλά και αποκαλύπτονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε

    Είστε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας; Αποδεικνύεται ότι η απάντησή σας θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, τα άτομα που αισθάνονται ικανοποιημένα ή απολαμβάνουν μια ισχυρή αίσθηση ευεξίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Παραδοσιακά, η ιατρική περίθαλψη εστιάζει στη διαχείριση των φυσικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η ενίσχυση της ικανοποίησης από τη ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξίσου ουσιαστική στρατηγική.

    Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιολογώντας τα επίπεδα ικανοποίησής τους σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, οι φιλίες, η υγεία, τα οικονομικά και η συνολική ευτυχία. Η ομάδα εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ της ευημερίας και τεσσάρων σημαντικών καρδιαγγειακών παθήσεων: στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τα ευρήματα οδήγησαν σε μια σημαντική αποκάλυψη: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή είχαν 10-21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν χαμηλότερη ευημερία. Αναλύοντας περαιτέρω την επίδραση της ευτυχίας σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες παθήσεις, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή:

    • 44% χαμηλότερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου
    • 45% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
    • 51% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
    • 56% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής

    Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση, οι ερευνητές προχώρησαν τη μελέτη τους, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με υψηλότερη ευημερία ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και να χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, που συνδέονται άμεσα με καρδιακές παθήσεις. Το εύρημα αυτό ενίσχυσε τον ισχυρισμό τους ότι η ευτυχία μπορεί όντως να παίζει ρόλο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία», σημείωσε ο δρ. Sun, επισημαίνοντας ότι οι πολύπλοκοι βιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή υγεία και τη συναισθηματική ευεξία γίνονται όλο και πιο σαφείς.

    Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την ψυχική υγεία με την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον δρ. Glenn N. Levine, καθηγητή Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, ενώ έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πώς τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωριστούν τα οφέλη των θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή.

    Αν και τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, η μελέτη χαρακτηρίζεται από ορισμένους περιορισμούς. Οι ερευνητές ελπίζουν, ωστόσο, ότι θα τους βοηθήσει να μελετήσουν πώς η ψυχολογική ευεξία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και άλλους δείκτες υγείας. Σύμφωνα με τον δρα. Sun, η παρούσα μελέτη θα βοηθήσει σε μια ολιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική και συναισθηματική ευημερία επηρεάζει τη συνολική υγεία.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η φροντίδα της συναισθηματικής υγείας δεν έχει να κάνει μόνο με το να αισθανόμαστε καλά, αλλά και με το να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η ψυχική ευεξία θα πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία για την πρόληψη ασθενειών.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν: «Είστε ευχαριστημένος με τη ζωή σας;» να θυμάστε ότι η απάντησή σας μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων
    Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

    Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

    Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Το γλυκό που «αγαπά» την καρδιά – Τα 6 oφέλη της μαύρης σοκολάτας
    Το γλυκό που «αγαπά» την καρδιά – Τα 6 oφέλη της μαύρης σοκολάτας

    Μερικά κομματάκια σοκολάτας γλυκαίνουν και την... υγεία, εκτός από τους γευστικούς μας κάλυκες

    Έχοντας λάβει μια μικρή άφεση… αμαρτιών -συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος- η μαύρη σοκολάτα, σε φυσιολογικές ποσότητες, θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, ειδικά εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Παρέχει βασικά μέταλλα και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακές παθήσεις, αρκεί να μη χάνετε το μέτρο.

    Παρακάτω, η Δρ Faith Coleman απαριθμεί έξι λόγους για τους οποίους δε θα πρέπει να την αποκλείσουμε από το διατροφικό μας πλάνο.

    Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

    Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρούνται απαραίτητα για τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού.

    Τα βιολογικά ενεργά αντιοξειδωτικά στη μαύρη σοκολάτα είναι οι πολυφαινόλες, οι φλαβανόλες, οι κατεχίνες και ορισμένα άλλα. Οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων μορφών LDL (κακής) χοληστερόλης όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα όπως τα αμύγδαλα. Ωστόσο, αυτές οι θετικές επιδράσεις έχουν μόνο αποδειχτεί σε εργαστηριακές μελέτες και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

    Ρυθμίζει τις τιμές της χοληστερόλης

    Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα με λυκοπένιο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Ορισμένες μορφές της LDL χοληστερόλης οξειδώνονται αντιδρώντας με τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, γεγονός που επιτρέπει στα σωματίδια της LDL (της «κακής» χοληστερόλης) να βλάπτουν τους ιστούς, όπως το τοίχωμα των αρτηριών στην καρδιά σας. Οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Ρίχνει την πίεση

    Διαφορετικές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν και τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπια. Είναι πιθανό, ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν ήδη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση να μην έχουν κανένα πρόσθετο όφελος από την προσθήκη κακάο στη διατροφή τους, καθώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

    Προφυλάσσει την καρδιά

    Μια παλαιότερη ανασκόπηση μελετών απέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας τρεις φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 9%. Η συχνότερη κατανάλωση σοκολάτας όμως έδειξε ελάχιστο πρόσθετο όφελος.

    Μια άλλη ανασκόπηση πρότεινε ότι η κατανάλωση 45 γραμμαρίων σοκολάτας την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 11%. Η κατανάλωση περισσότερων από 100 γραμμαρίων την εβδομάδα δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

    Προστατεύει το δέρμα

    Οι φλαβανόλες μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες του ήλιου, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αντηλιακή προστασία.

    Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η καθημερινή κατανάλωση κακάο φαίνεται να βελτιώνει την προσοχή, τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη. Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης σε άνοια. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες.

    Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που θα μπορούσε να είναι ένας βασικός λόγος που βελτιώνεται η εγκεφαλική λειτουργία βραχυπρόθεσμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΗΠΑ: Μεταλλική καρδιά κράτησε άνθρωπο ζωντανό για οκτώ μέρες μέχρι να βρεθεί δότης
    ΗΠΑ: Μεταλλική καρδιά κράτησε άνθρωπο ζωντανό για οκτώ μέρες μέχρι να βρεθεί δότης

    Ένας 58χρονος στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που επέζησε για αρκετές ημέρες με μεταλλική καρδιά, όταν η δική του παρουσίασε ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

    Η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας BiVACOR κατασκεύασε την καρδιά από τιτάνιο, η οποία λειτουργεί βάσει της ίδιας επιστημονικής αρχής με τα τρένα μαγνητικής αιώρησης (MagLev), αναφέρει ο Independent.

    Στις 9 Ιουλίου, οι χειρουργοί του Ιατρικού Κέντρου Baylor St Luke's στις ΗΠΑ εμφύτευσαν την Ολικά Τεχνητή Καρδιά (TAH) της BiVACOR στον 58χρονο άνδρα χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής έζησε για οκτώ ημέρες με το τεχνητό όργανο μέχρι να λάβει την καρδιά ενός δότη.

    Η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία οι καρδιακοί μύες δεν αντλούν αίμα όσο καλά θα έπρεπε, είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

    Στην πορεία της πάθησης, η αριστερή και η δεξιά κοιλία της καρδιάς, οι οποίες αντλούν αίμα από την καρδιά προς το σώμα ή στους πνεύμονες, αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Χωρίς επείγουσα ιατρική παρέμβαση, όσοι εμφανίζουν ανεπάρκεια των κοιλιών έχουν δυσοίωνες προοπτικές, λένε οι ερευνητές.

    Πώς λειτουργεί

    Η πρόσφατα αναπτυχθείσα καρδιά χωρίς βαλβίδες, η οποία έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς, έχει σχεδιαστεί για να είναι μια προσωρινή αντικατάσταση για ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, για τους οποίους δεν συνιστώνται συσκευές υποβοήθησης.

    Αντί για βαλβίδες, η τεχνητή καρδιά διαθέτει μια αντλία με ένα μόνο κινούμενο μέρος, που τροφοδοτεί με αίμα τους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα, αντικαθιστώντας τη λειτουργία και των δύο κοιλιών μιας καρδιάς που παρουσιάζει ανεπάρκεια.

    Η συσκευή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει διάκενα αρκετά μεγάλα για τη ροή του αίματος, και το μοναδικό κινούμενο τμήμα της να μην έρχεται σε επαφή με καμία άλλη επιφάνεια, εξαλείφοντας τις πιθανότητες μηχανικής φθοράς, λένε οι ερευνητές.



    Ολόκληρη η συσκευή τροφοδοτείται από έναν μικρό, φορητό εξωτερικό ελεγκτή, ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι, σημειώνει η BiVACOR.

    Οι γιατροί λένε ότι η τεχνητή μεταλλική καρδιά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης ατόμων με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς περιμένουν την καρδιά ενός δότη.

    «Ο παγκόσμιος αντίκτυπος μιας εμπορικά βιώσιμης, μακροπρόθεσμης μηχανικής αντικατάστασης της ανθρώπινης καρδιάς που παρουσιάζει ανεπάρκεια θα είναι τεράστιος», γράφουν οι επιστήμονες στην τρέχουσα κλινική μελέτη δοκιμής της καρδιάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο