Υγεία

Κάπνισμα: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής – Ποιοι έχουν μεγαλύτερο εθισμό στη νικοτίνη

Κάπνισμα: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διακοπής – Ποιοι έχουν μεγαλύτερο εθισμό στη νικοτίνη

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους πάσχοντες από ψυχικές νόσους - Ωστόσο σύμφωνα με νεότερη μελέτη υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής για όλους

Παρότι ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, όσοι ταλανίζονται από κάποια ψυχική ασθένεια είναι πιο πιθανό να εξακολουθούν να καπνίζουν. Πόσο σχετίζεται όμως η κατάσταση της ψυχικής υγείας με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κόψουν το κάπνισμα;

Η Δρ Sarah Jackson και οι συνάδελφοί της από τα παραρτήματα του University College και του King’s College του Λονδίνου διεξήγαγαν έρευνα για να μελετήσουν αυτές τις συσχετίσεις. Αν και οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αποτελεσματικότητα των βοηθημάτων διακοπής του καπνίσματος μπορεί να μεταβάλλεται σε άτομα με ψυχική νόσο, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης προϊόντων καπνού, τα ευρήματά τους ανέδειξαν μια διαφορετική εικόνα.

Ειδικότερα, η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Mental Health διαπίστωσε ότι τα βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος είναι στην πραγματικότητα εξίσου αποτελεσματικά τόσο για τα άτομα με ιστορικό παθήσεων ψυχικής υγείας όσο και για τα υγιή ψυχικά άτομα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5.000 άτομα που κάπνιζαν τακτικά και προσπαθούσαν να κόψουν το κάπνισμα τον τελευταίο χρόνο. Περίπου το 45% αυτών των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με κάποια πάθηση ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι συμμετέχοντες με ψυχικές παθήσεις ανέφεραν υψηλότερο επίπεδο εθισμού στα τσιγάρα.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι συμμετέχοντες στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα διέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Η πιο συνηθισμένη ήταν τα μη καύσιμα προϊόντα νικοτίνης και συγκεκριμένα, τα προϊόντα ατμίσματος (ηλεκτρονικά τσιγάρα) χρησιμοποιήθηκαν από το 39% των ατόμων με κάποια ψυχική ασθένεια και από το 31% των ατόμων χωρίς ψυχική ασθένεια. Ακολουθούν τα μη συνταγογραφούμενα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως παστίλιες και αυτοκόλλητα, ενώ λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν άλλα βοηθήματα, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπεριφορικές παρεμβάσεις.

Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν προϊόντα ατμίσματος, κάποια συνταγογραφούμενη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και να αναζητήσουν λύση σε ιστότοπους αυτοβοήθειας, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου δεν επηρέαζε την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων διακοπής καπνίσματος.

Ποια ήταν όμως η πιο αποτελεσματική μέθοδος; Σύμφωνα με τους ερευνητές για όλους τους συμμετέχοντες η πιο δραστική ήταν το άτμισμα, ένα φάρμακο που ονομάζεται βαρενικλίνη και αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ένας νέος τύπος βοηθήματος διακοπής του καπνίσματος που θερμαίνει τα φύλλα καπνού αλλά δεν τα καίει, και αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητά τους στον πραγματικό κόσμο. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σαφή οφέλη από τη χρήση οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συμβάλλουν στην υιοθέτηση των καταλληλότερων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε μέθοδος διακοπής του καπνίσματος ήταν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική για τα άτομα με ιστορικό ψυχικών παθήσεων. Τα ευρήματά μας θα πρέπει να καθησυχάσουν τα άτομα με ψυχικές παθήσεις που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα ότι η κατάστασή τους δεν χρειάζεται να επηρεάζει την επιλογή του βοηθήματος διακοπής του καπνίσματος».

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup