Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 20:57

ECDC: Αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε η υπηρεσία υγείας της ΕΕ.

Το 2023 καταγράφηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών - ΕΖΕΣ) 130 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού, έναντι 71 το 2022.

Πρόκειται για «σημαντική άνοδο» σε σχέση με το 2010-2021 όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 73 κρούσματα, επεσήμανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) σε ανακοίνωσή του.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας τα 1.572 το 2022 και τα 4.900 το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία για το θέμα.

«Η Ευρώπη παρατηρεί ήδη ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες πιο ευνοϊκές για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν και για τη μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», εκτίμησε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC.

Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2023 καταγράφηκαν 713 εγχώρια κρούσματα σε 123 περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ, με 67 θανάτους.

Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τα 1.133 κρούσματα του 2022, αν και ο αριθμός των πληγεισών περιοχών είναι ο υψηλότερος από το 2018.

Το κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, το κοινό κουνούπι του γένους Culex, προέρχεται από την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί σε όλη την ΕΕ και την ΕΖΕΣ, σύμφωνα με το ECDC.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (aedes albopictus), που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, τον Ζίκα και τον τσικουνγκούνια, «εξαπλώνεται πιο βόρεια, ανατολικά και δυτικά και πλέον διαθέτει αυτόνομους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΖΕΣ», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Εξάλλου το κουνούπι τίγρης του είδους Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός) το οποίο μεταφέρει ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο τσικουνγκούνια και ο κίτρινος πυρετός, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και σε άλλες περιφερειακές περιοχές της ΕΕ, όπως η Μαδέρα και τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής.

«Αναμένουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξάπλωση στην Ευρώπη ασθενειών που μεταδίδουν τα κουνούπια, για παράδειγμα δημιουργώντας ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εγκατάσταση και αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών», υπογράμμισε το ECDC.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο εκτιμά ότι συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης – όπως εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα και απεντομώσεις—είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών. Εξάλλου η απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια και κήπους και η λήψη μέτρων προστασίας επίσης είναι σημαντικά.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι
    Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ECDC για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη - Σημειώθηκαν 18.449 κρούσματα ιλαράς σε έναν χρόνο και 32.000 κρούσματα κοκκύτης σε μόλις τρεις μήνες - Σε μια χώρα το 78% των κρουσμάτων ιλαράς - Οι οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

    Συναγερμό για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σταθερά από τον Ιούνιο του 2023. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκαν 786 κρούσματα από 18 χώρες.

    Το ECDC προειδοποιεί ότι οι αυξητικές τάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ ενδέχεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης των πληθυσμών. Επί τούτω συστήνει άμεση κάλυψη των κενών ανοσίας για υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (>95% με τη δεύτερη δόση), καλύτερη επιτήρηση, εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, υπέρβαση των ανισοτήτων στον εμβολιασμό και προώθηση της αξίας του μέσα από ειδικές στρατηγικές επικοινωνίας και παρεμβάσεις.

    Στη Ρουμανία το 77.76%

    Τον Αύγουστο του 2024, 27 χώρες ανέφεραν δεδομένα για την ιλαρά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), με 786 κρούσματα να αναφέρονται από 18 χώρες. Εννέα χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο 12 μηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 18.449 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων 14.241 (77,2%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο χώρες (Λετονία και Λιχτενστάιν) ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (14.347), την Ιταλία (897), το Βέλγιο (606), την Αυστρία (532) και τη Γερμανία (516).

    Τα υψηλότερα ποσοστά ειδοποίησης παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του ενός έτους (590,9 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (348,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο). 13 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας: 0,1%) αποδόθηκαν στην ιλαρά κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, με τη Ρουμανία να αναφέρει 12 θανάτους και την Ιρλανδία έναν.

    19 θάνατοι από ιλαρά

    Συμπληρωματική επιδημιολογική παρακολούθηση, με συλλογή δεδομένων στις 9 Οκτωβρίου 2024, εντόπισε 199 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστρία (2 νέα, συνολικά 504), Βουλγαρία (6 νέα, συνολικά 26), Τσεχία (3 νέα, συνολικά 33), Γερμανία (78 νέα, συνολικά 698), Ουγγαρία (4 νέα, συνολικά 29), Ιρλανδία (29 νέα, συνολικά 135, περιλαμβανομένου ενός θανάτου), Ιταλία (57 νέα, συνολικά 864), Ολλανδία (7 νέα, συνολικά 163), Νορβηγία (1 νέο, συνολικά 11), Πολωνία (1 νέο, συνολικά 262) και Σουηδία (11 νέα, συνολικά 37). Συνολικά, 19 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

    Για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, η Ελβετία ανέφερε 99 κρούσματα το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 2.562 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία, συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), άλλες χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Καζακστάν (27.330),το Αζερμπαϊτζάν (16.633),η Ρωσία (13.018),το Κιργιστάν (11.759) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.123).

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παιδιά και ενήλικες που ταξιδεύουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Κοκκύτης: 32.000 κρούσματα σε 3 μήνες

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ιός Μάρμπουργκ: Συστάσεις ECDC προς ταξιδιώτες – Υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη;
    Ιός Μάρμπουργκ: Συστάσεις ECDC προς ταξιδιώτες – Υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη;

    Επί ποδός βρίσκεται και η Ευρώπη για τον ιό Μάρμπουργκ, μετά την πληροφορία ότι εμφάνισαν συμπτώματα δύο άτομα στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρούν στον αποκλεισμό αποβάθρας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πόλης.

    Με την ανησυχία που προκλήθηκε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει για το τί ισχύει γύρω από τον ιό και δίνει συμβουλές σε ταξιδιώτες που έρχονται στην ΕΕ από πληγείσες περιοχές.

    Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Ο ECDC ενημερώνει πως η πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό παραμένει χαμηλή για τους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα με το δεδομένο ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με σωματικά υγρά μιας συμπτωματικής περίπτωσης. Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα, σημειώνει το Κέντρο.

    Συμβουλές στους ταξιδιώτες

    Οι ταξιδιώτες στη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για το συνεχιζόμενο ξέσπασμα στη Ρουάντα και στις πληγείσες περιοχές και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Θα πρέπει να συμβουλεύονται να:

    Αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα MVD (όπως πυρετός, έμετος, διάρροια ή αιμορραγία) ή επαφή με υλικά και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σορούς μολυσμένων ατόμων και τη διαδικασία ταφής.

    Αποφεύγουν την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από το MVD για μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή μη ιατρικούς λόγους.

    Αποφεύγουν οικότοπους που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπηλιές ή ορυχεία, καθώς και κάθε μορφή στενής επαφής με άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, δασικών αντιλοπών, τρωκτικών και νυχτερίδων, ζωντανών και νεκρών, και κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρέατος άγριων ζώων.

    Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον MVD και να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, καθώς και το πιθανό ιστορικό έκθεσης και στενές επαφές.

    Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με τον ΠΟΥ Ευρώπης και το CDC της Αφρικής για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες και αναπτύσσει οδηγίες για τις αρχές δημόσιας υγείας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές
    Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί ελιάς – Καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών

    Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την ελιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν μπορούν να προσβάλουν τα δέντρα, από μολύνσεις μυκητολογικών ασθενειών ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η καρκίνωση και η καπνιά.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, προκειμένου να προστατέψουν τους ελαιώνες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης.

    Κλαδέματα αραίωσης και ψεκασμούς περιλαμβάνονται στα μέτρα καταπολέμησης των ασθενειών

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων, ενώ τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματά τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα, που βόσκουν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με αυτά τα φυτοφάρμακα.

    Κυκλοκόνιο

    Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10 – 20ο C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

    Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Ο βροχερός καιρός που επικρατεί, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες, που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

    Ως κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης προτείνονται κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

    Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

    Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25ο C και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς. Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

    Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με κάποιο από τα μυκητοκτόνα που αναφέρονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων για την καταπολέμηση της ασθένειας. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες.

    Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπόριου, γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο εσωτερικό του καρπού ο μύκητας.

    Καρκίνωση

    Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες. Σε έντονες προσβολές τα κλαδιά ξηραίνονται, τα δένδρα εξασθενούν και μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

    Συνίσταται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα και βροχερό καιρό, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος, να αφαιρούνται και στη συνέχεια να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά από παγετό χαλαζόπτωση ή άλλη αιτία τραυματισμού των δένδρων, να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

    Καπνιά

    Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

    Πηγή: In.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης
    Π.Ε. Ηλείας: Ανακοίνωση διενέργειας ψεκασμού ULV στον Άγιο Γεώργιο Ανδραβίδας -Κυλλήνης

    Συνεχίζεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν ότι σήμερα, Πέμπτη, 19-09-2024, από τις 22:00 και έπειτα θα πραγματοποιηθεί εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    H εφαρμογή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας και σε συνεργασία με το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού:

    Απομακρύνετε τα μελισσοσμήνη από την περιοχή

    Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)

    Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα

    Κλείστε τα κλιματιστικά σας

    Για τη διάρκεια του ψεκασμού μείνετε σε εσωτερικούς χώρους

    Μην προσπαθείτε να συνομιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού

    Μην κυκλοφορείτε κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδιζετε το όχημα

    Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθύνεστε στη Δνση Δημόσιας Υγείας (2613-620716, 2613-620762, 2613-620763) ή στο 6974755202.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid
    Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας

    Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αιφνιδίασε σε κάποιον βαθμό την ΕΕ. Παρότι, τελικά, οι δύο ενωσιακοί οργανισμοί με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας χειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση, η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες και κενά που βρίσκονται στο στόχαστρο των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Οι δύο οργανισμοί της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας —το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)— βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία COVID. Το ΕΕΣ επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ECDC υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης θεωρώντας μικρή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ. Αναγνώρισε την ανάγκη ανάληψης άμεσης, στοχευμένης δράσης μόλις στις 12 Μαρτίου 2020, τρεις ημέρες δηλαδή μετά την επιβολή από την Ιταλία του εθνικού μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας.

    «Όπως συνέβη και με πολλούς άλλους φορείς, η ορμή και η ταχύτητα με την οποία εισέβαλε στη ζωή μας η πανδημία COVID-19 υπερέβησαν κατά πολύ τις ικανότητες των οργανισμών της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο João Leão, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Τέσσερα χρόνια μετά, τα συναχθέντα διδάγματα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.»

    Το ECDC ξεκίνησε όντως να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πανδημία, όμως οι αριθμοί των νέων μολύνσεων που λάμβανε εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική κάθε κράτους μέλους σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους. Το ίδιο ίσχυε και για τους αριθμούς των θανάτων που αποδίδονταν στη νόσο COVID-19. Το ΕΕΣ τονίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα περισσότερο αξιόπιστες τεχνικές, όπως η ανάλυση των συγκεντρώσεων του ιικού φορτίου στα λύματα. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κινδύνου, η καθοδήγηση και οι πληροφορίες του ECDC δημοσιεύθηκαν πολύ αργά σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγου χάριν, η καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών και την ιχνηλάτηση επαφών δημοσιεύθηκε μόλις τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, δηλαδή προς το τέλος του πρώτου κύματος. Το ΕΕΣ υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι αρκετές χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές του ECDC, όπως καταδεικνύει η επιβολή παρατεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, τους οποίους το ECDC δεν θεωρούσε αποτελεσματικούς.

    Όσον αφορά τον ΕΜΑ, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο οργανισμός προσέγγισε πιθανούς φορείς ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών και έλαβε σειρά άλλων μέτρων για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες του ΕΕΣ, ο ΕΜΑ βοήθησε επίσης να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ.

    Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά αποφάσεων και σχεδίων. Οι εντολές του ECDC και του ΕΜΑ αποσαφηνίστηκαν και ενισχύθηκαν, ενώ οι προτάσεις αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης νέων φαρμάκων. Τα μέτρα αυτά σίγουρα καλύπτουν ορισμένες ελλείψεις στην ικανότητα απόκρισης της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι, ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η πολυπλοκότητα του οργανωτικού πλαισίου. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) συστάθηκε το 2021, προκειμένου να επιβλέπει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες της προσομοιάζουν σε εκείνες του ECDC. Ως εκ τούτου, το ΕΕΣ καλεί τις δύο αυτές οντότητες να συνεργάζονται στενά, προς αποφυγή της άσκοπης επανάληψης εργασιών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας
    Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας

    Οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

    Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε η παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία μιλώντας στην «ΕΡΤ» προειδοποίησε για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών του ιού στην Ελλάδα και τις συνέπειές της.
    «Μετά από έναν ήπιο χειμώνα και αυξημένες θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε καταγράψει 17 θανάτους και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μετατραπεί σε ενδημικό νόσημα στη χώρα μας και στη Νότια Ευρώπη.
    Αναγκαία τα αντικουνουπικά

    «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μέσα, ειδικά το βράδυ» δήλωσε η κα Ψαλτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στο πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου.

    Όπως είπε τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είναι οι πιο ευάλωτοι: «Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω». Επίσης, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται.

    Αναφερόμενη στον κορονοϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι υπάρχουν εβδομαδιαίως 35 με 40 θάνατοι. Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης υπενθύμισε ότι η χορήγησή του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

    «Χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», κατέληξε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024
    Ιός Δυτικού Νείλου: 16 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – 140 συνολικά από την αρχή του 2024

    Σε δεκαέξι ανέρχονται νέα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα και δύο ακόμη διερευνώνται.

    17 νεκροί από τον ιό

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από την αρχή του 2024 και μέχρι τις 04/09/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 140 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 104 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 36 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 16 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα (τα οποία, επίσης, δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 85 έτη, εύρος: 61 - 92 έτη).

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024, νοσηλεύονταν σε κλινικές εκτός ΜΕΘ 5 άτομα και σε ΜΕΘ 8. Εξιτήριο από το νοσοκομείο είχαν πάρει 99 άτομα.

    Ιός Δυτικού Νείλου - στοιχεία ΕΟΔΥ

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου
    Διενέργεια ψεκασμού ULVστη Νέα Μανολάδα από την Π.Ε. Ηλείας - Στόχος η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου

    Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία του πληθυσμού αλλά και καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ενημερώνουν πως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10 μ.μ. και έπειτα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκνέφωση υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό για την αντιμετώπιση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών από ειδικό συνεργείο.

    Η εφαρμογή αυτή, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη των αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης με τρόπο και σκευάσματα που δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν έχουν καμία απολύτως υπολειμματική δράση.

    Κατά την διάρκεια του ψεκασμού:

    • Απομακρύνετε μελισσοσμήνη από την περιοχή
    • Απομακρύνετε εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. παιχνίδια)
    • Μαζέψτε τα απλωμένα ρούχα
    • Κλείστε τα κλιματιστικά σας
    • Για την διάρκεια του ψεκασμού, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους
    • Μην προσπαθείτε να μιλήσετε με τον οδηγό του ψεκαστικού
    • Μην κυκλοφορείτε κατά την διάρκεια του ψεκασμού και μην παρεμποδίζετε το όχημα.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθύνεστε στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (2613620716,2613620762,2613620763) ή στο 6974755202.

    «Η Π.Ε. Ηλείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης παραμένουν σε συνεχιζόμενη εγρήγορση και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και την εξάλειψη του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης, την ερχόμενη Παρασκευή, ειδικό συνεργείο υπό την επίβλεψη αρμοδίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί στην διενέργεια ψεκασμού ULV στη Νέα Μανωλάδα για την αντιμετώπιση του του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

    Υπογραμμίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα και δεν αφήνει υπολείμματα. Ωστόσο για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού και την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή, παρακαλούνται οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που υποδείχθηκαν από τους ειδικούς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο