Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 14:53

Θέλετε γλυκό; Το «βασιλικό» φρούτο που γλυκαίνει και ωφελεί

Γράφτηκε από

Όταν επιθυμούμε διακαώς ένα γλύκισμα ας εξετάσουμε πρώτα αν μπορεί να μας... καλύψει το πιο γλυκό «βασιλικό» φρούτο που συνήθως καταναλώνουμε αποξηραμένο - Δεν είναι το σύκο

Τάταλο για τους Κερκυραίους και κουρουμάς για τους κατοίκους της Καρπάθου, ο χουρμάς, γνωστός και ως «βασιλικό φρούτο», είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στη φύση.

Ο καρπός της χουρμαδιάς συγκεκριμένα του φοίνικα Phoenix dactylifera L, είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρα.

Είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούς, που καλλιεργείται κυρίως στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ποικιλίες χουρμάδων ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες παγκοσμίως. Μια από τις πιο κοινές ποικιλίες χουρμάδων, είναι και αυτή του βασιλικού χουρμά, γνωστός και ως «φρούτο των βασιλιάδων», που καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο. Αποκαλείται βασιλικό φρούτο επειδή παλαιότερα, η συγκεκριμένη ποικιλία χουρμάδων καταναλώνονταν κυρίως από τους βασιλείς, ως ενεργειακό σνακ, αλλά και ως αφροδισιακό!

Η τόνωση της ενεργητικότητας που προσφέρουν οι χουρμάδες οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, γι’ αυτό και θεωρούνται το γλύκισμα της φύσης. Αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας για ζάχαρη, παρέχοντας παράλληλα οφέλη στην υγεία μας που δεν θα αποκομίζαμε από την κατανάλωση συσκευασμένων και πλούσιων σε λιπαρά γλυκισμάτων – αντιθέτως!

Τα διατροφικά οφέλη των… βασιλικών χουρμάδων είναι πολλά. Μία μερίδα (δύο χουρμάδες) περιέχει 133 θερμίδες, κυρίως από υδατάνθρακες. Αποτελούν φυσική πηγή σακχάρων, καθώς από τα συνολικά 36 γραμμάρια υδατανθράκων, τα 32 γρ. είναι σάκχαρα, εξ ου και η γλύκα του φρούτου.

Επιπλέον είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες – μια μερίδα καλύπτει το 11% των ημερήσιων αναγκών μας σε ίνες- αποδεικνύονται ευεργετικοί για την πέψη. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, σε διπλάσια ποσότητα από τις μπανάνες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο.

Ακόμη είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, που καταπολεμούν την φλεγμονή, καροτενοειδή, που προάγουν την καρδιακή υγεία και φαινολικό οξύ, που έχει αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Όσο για την αφροδισιακή τους δράση, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, εντούτοις παραδοσιακά σε χώρες της Αφρικής, οι χουρμάδες είναι γνωστό αφροδισιακό και πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ενισχύουν το σπέρμα και τονώνουν τη λίμπιντο.

Τους καταναλώνουμε κυρίως αποξηραμένους. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι στην κατανάλωσή τους καθώς δεν στερούνται θερμίδων. Όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν 133 θερμίδες (δυο χουρμάδες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα).

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Σύκα: Ιστορικές τιμές για τα αποξηραμένα – Η νέα στρατηγική
    Σύκα: Ιστορικές τιμές για τα αποξηραμένα – Η νέα στρατηγική

    Τι είπε στον ΟΤ για την πορεία των αποξηραμένων σύκων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου

    Πρωτόγνωρες τιμές, που δεν έχουν προηγούμενο, κατάφεραν να απολαύσουν φέτος οι παραγωγοί στα αποξηραμένα σύκα, οι οποίες άγγιξαν ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την πρώτη ποιότητα να φτάνει τα 4,60 ευρώ/κιλό και τα 4,80 ευρώ/κιλό στα βιολογικά.

    Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΣΥΚΙΚΗ» με βάσει τις εμπορικές πράξεις διάθεσης των αποξηραμένων σύκων της φετινής σοδειάς, αλλά και τις συνθήκες της παραγωγής, η οποία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη, καθόρισαν τις ιστορικά υψηλές τιμές αγοράς αποξηραμένων σύκων των παραγωγών για το 2024.

    Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, η ΣΥΚΙΚΗ προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική προκειμένου ο παραγωγός να απολαμβάνει την καλύτερη τιμή της αγοράς. Έτσι, φέτος ο παραγωγός έλαβε με την παράδοση προκαταβολή, με τις τιμές που καθορίστηκαν να είναι πάλι αυξημένες, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί με τις νέες τιμές.

    Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες

    Οι τελικές τιμές εκκαθάρισης καθορίστηκαν βάσει των πωλήσεων που έγιναν στις ξένες αγορές, καθώς το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Το 90% με 95% «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ οι ποσότητες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά είναι ελάχιστες.

    Όμως επειδή οι φετινές ποσότητες ήταν μειωμένες, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «δώσαμε λιγότερες ποσότητες έτσι ώστε να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάνουμε αγορές».

    Οι τιμές παραγωγού αποξηραμένων σύκων

    Οι φετινές τιμές για τους παραγωγούς ξηρών σύκων είναι πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΣΥΚΙΚΗ, η ποιότητά Α’ καθορίστηκε στα 4,60 ευρώ/κιλό από 2,70 ευρώ/κιλό που ήταν πέρσι, η ποιότητα Β’ στα 3,60 ευρώ/κιλό (από 2,50 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ΄ στα 2,50 ευρώ/κιλό (από 1,65 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,00 ευρώ/κιλό (από 1,40 ευρώ/κιλό πέρσι).

    Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι οριστικές τιμές που «πιάνουν» και τα βιολογικά ξηρά σύκα, φτάνοντας φέτος τα πρώτης ποιότητας σε 4,80 ευρώ/κιλό από 3,20 ευρώ/κιλό την περσινή σεζόν. Αυξημένες είναι οι τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των βιολογικών με την ποιότητα Β’ να φτάνει στα 3,80 ευρώ/κιλό (από 2,90 ευρώ/κιλό πέρσι), η ποιότητα Γ’ στα 2,70 ευρώ/κιλό (από 2,40 ευρώ/κιλό πέρσι) και η ποιότητα Δ’ στα 2,40 ευρώ/κιλό (από 2,20 ευρώ/κιλό πέρσι).

    «Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα»

    Μια δύσκολη χρονιά για το αποξηραμένο σύκο

    Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν και η φετινή χρονιά για το σύκο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής «χτυπήθηκε» από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην περιοχή.

    «Κάθε χρόνο παράγουμε λιγότερα σύκα», τονίζει στον ΟΤ, ο κ. Παπαγεωργίου, εξηγώντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δέντρα: «Το σύκο είναι ευαίσθητο. Το δέντρο είναι πλατύφυλλο και χρειάζεται το νερό και την υγρασία για κάποια διαστήματα. Φέτος όμως με την ξηρασία και τους μεγάλους καύσωνες με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 45ο C, η παραγωγή μειώθηκε».

    Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες φυτεύσεις συκιάς σε περισσότερα στρέμματα στη νότια Πελοπόννησο, ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της καλλιέργειας: «Μόνο αν γίνουν έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να ποτίσουμε θα καταφέρουμε να βγάζουμε σύκα».

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβείς στοιχεία για το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής. Όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗ για να προσδιορίσει την κατάσταση «ότι ποσότητες έβγαζε παλιά ένα χωριό, είναι σήμερα η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία».

    Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος

    Αλλαγές στη συγκέντρωση σύκου

    Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη μειωμένη παραγωγή αλλά και τις ανάγκες της αγοράς, η ΣΥΚΙΚΗ φέτος προσάρμοσε την τακτική της ως προς την συγκέντρωση του προϊόντος.

    Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαγεωργίου, μέχρι και πέρσι, ο ΑΣ συγκέντρωνε την παραγωγή και στη συνέχεια το… μοίραζε στους μεταποιητές.

    «Φέτος όμως με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης ότι ποσότητα συγκεντρώσαμε, την κρατήσαμε και την τυποποιήσαμε εμείς. Οπότε με δεδομένη τη μείωση της παραγωγής, θέσαμε έναν στόχο για τις ποσότητες που θα συγκεντρώσουμε για να καλύψουμε τους πελάτες μας. Ο στόχος αυτός με την αλλαγή της στρατηγικής μας επιτεύχθηκε και με το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

    Ιστορία δεκαετιών

    Έχοντας στις αποσκευές της εμπειρία δεκαετιών, η «ΣΥΚΙΚΗ» επί σειρά ετών, με αναπτυγμένο τον εμπορικό τομέα, διαχειρίζεται με επιτυχία το προϊόν, διοχετεύοντας το σύνολο στις αγορές του κόσμου.

    Η «ΣΥΚΙΚΗ» ιδρύθηκε το 1953, με τα μέλη (φυσικά πρόσωπα) να είναι 419, ενώ ο συνολικός αριθμός συκοπαραγωγών των οποίων απορροφά τα σύκα τους, ξεπερνά τα 1.700 άτομα, που προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, με την καλλιέργεια, την συσκευασία και διακίνηση του σύκου ασχολούνται περίπου 4.000 οικογένειες στους παραπάνω νομούς.

    Η συμβολή και η συνεισφορά της «ΣΥΚΙΚΗ» στην τοπική κοινωνία είναι αναμφισβήτητη, ενώ το… μυστικό της επιτυχίας για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, συμβαδίζει με τον σκοπό της ίδρυσής του: Η ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς.

    Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας των σύκων σε συνδυασμό με τη φροντίδα του περιβάλλοντος και τελικά η επεξεργασία και εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί
    Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί

    Προστασία από τις αλλαγές και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες που τρώνε καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα

    Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες να το έχουν συσχετίσει με την προστασία των παιδικών πνευμόνων έναντι του άσθματος, την αντιγήρανση και την ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Διάφορες καταστάσεις όμως όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Για την παραπάνω περίπτωση ωστόσο και τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατασταση του μικροβιώματος. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

    Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες άνευ. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε μια σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, ένα όργανο στήριξης και προστασία της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ