Υγεία

Η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις στο πώς γερνάμε - Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας που μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα

Η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις στο πώς γερνάμε - Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας που μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα

Το να βλέπουμε τηλεόραση ή σκρολάρουμε στο κινητό είναι μια αγαπημένη συνήθεια χαλάρωσης για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο σύμφωνα με αρκετές μελέτες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μας να γεράσουμε υγιώς. Αντίθετα, το να προσθέσουμε λίγες ώρες ήπιας άσκησης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

«Η αντικατάσταση του χρόνου που σπαταλάμε βλέποντας τηλεόραση, με ελαφριά ή μέτρια προς έντονη σωματική δραστηριότητα και ύπνο έχει ευεργετική επίδραση στην υγιή γήρανση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Molin Wang, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 45.000 γυναίκες ηλικίας 50+, που δεν είχαν χρόνιες παθήσεις. Ως υγιή γήρανση όρισαν το να φτάσει κανείς τουλάχιστον τα 70 έτη, διατηρώντας υγιείς 4 τομείς, όπως τη μνήμη, τη σωματική και ψυχική υγεία.

Εξήγαγαν το συμπέρασμά πως κάθε επιπλέον δύο ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης μείωναν κατά 12% τις πιθανότητές υγιούς γήρανσης, ενώ η προσθήκη δύο ωρών ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας τις αύξαναν κατά 6%.

Πώς μπορείτε να εντάξετε μεγαλύτερη κινητικότητα στην καθημερινότητα σας

Τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, δήλωσε ο δρ Άντριου Φρίμαν, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ.

«Το να φυτοζωείς μπροστά στην τηλεόραση φαίνεται να συνδέεται πάντα με χειρότερα αποτελέσματα. Είναι απολύτως φυσιολογικά, καθώς οι άνθρωποι δεν γεννημένοι για να στέκονται επί ώρες μπροστά από μία οθόνη», συμπλήρωσε.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα είχε καταλήξει και μελέτη του 2017, η οποία μάλιστα βρήκε συνέτιση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του πρόωρου θάνατο. Την ίδια ώρα, έρευνα του 2023 βρήκε ότι η καθιστική ζωή κατά τα παιδικά χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων αργότερα. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, εάν ακολουθούμε ανθυγιεινή διατροφή, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Βέβαια, εάν περάνετε 8, 10 ή ακόμη και 12 ώρες την ημέρα σε ένα γραφείο, δουλεύοντας, μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να βάλετε περισσότερη κίνηση στην ημέρα σας. Αλλά σύμφωνα με τον Άντριου Φρίμαν ήπιες τροποποιήσεις της καθημερινότητας μας μπορούν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ο ειδικός για παράδειγμα προτείνει να αντικαταστήσουμε το κλασικό γραφείο με ένα όρθιο γραφείο ή ακόμη με ένα γραφείο με διάδρομο, αν το επιτρέπει ο χώρος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό συνιστά να σηκωνόμαστε συχνά ή να συνδυάζουμε meeting μας με περπάτημα.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε τον χρόνο που σπαταλάτε μπροστά σε οθόνες ή έστω να τις συνδυάσετε με νέες θετικές συνήθεις.«Υπάρχουν όλα αυτά τα υπέροχα εργαλεία και οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες ... και πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν ως εργαλεία για παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι εξίσου καλά για ενήλικες. Σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε πόσο χρόνο περνάτε στην οθόνη έχετε και πόση δραστηριότητα έχετε», τόνισε ο Φρίμαν.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup