Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 20:45

Ενυδάτωση SOS: Ξεκαθαρίζουμε τις αλήθειες από τους μύθους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τελικά πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά; Πότε ξεκινάει η αφυδάτωση και με ποια συμπτώματα; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενυδάτωση.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Τα όργανα του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται νερό για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Οι μύες, η καρδιά, τα νεφρά, το μυαλό μάς ζητούν νερό για την ανανέωση και την επιβίωση. Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδα, κόπωση, πονοκέφαλο, ερεθισμένο και ξηρό δέρμα, μειωμένη σωματική και γνωστική απόδοση.

Η προχωρημένη αφυδάτωση ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health μπορεί να αποτελέσει αιτία ουρολοιμώξεων και ουρολιθίασης.

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός σας, αλλά και τα δεδομένα σχετικά με την ενυδάτωση και την αφυδάτωση.

  1. Μύθος: Η δίψα δηλώνει αφυδάτωση

Να έχετε στο μυαλό σας ότι η δίψα αποτελεί το καμπανάκι του οργανισμού ότι χρειάζεστε να πιείτε νερό. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να αξιολογήσει ξεχωριστά τις ανάγκες του. Η δίψα δεν συνεπάγεται 100% αφυδάτωση.

Για παράδειγμα, κάποια πολύ αλμυρή τροφή ή το καυτερό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη δίψα. Σε άλλες περιπτώσεις, η αυξημένη δίψα ίσως κρύβει ένα πρόβλημα, όπως ο διαβήτης ή μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που λαμβάνετε.

Αν παρατηρείτε ότι διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο ή ότι συνεχίζεται για αρκετές μέρες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να εξετάσετε πιθανά παθολογικά αίτια.

  1. Αλήθεια: Το σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα υποδηλώνει αφυδάτωση

Τα ούρα μπορεί να σας δώσουν στοιχεία για την κατάσταση των επιπέδων νερού στο σώμα μας. Υπάρχει ένα διάγραμμα οκτώ επιπέδων για το χρώμα των ούρων, από διαυγές μέχρι σκούρο καφέ, με βάση δημοσίευση της Δημόσιας Υγειονομικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ.

Σίγουρα, ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός αλλά σε γενικές γραμμές τα πιο διαυγή χρώματα υποδηλώνουν ενυδάτωση, ενώ τα πιο σκούρα αφυδάτωση. Αν παρατηρήσετε σκούρο κίτρινο προς καφέ χρώμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

  1. Μύθος: Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού

Η υπονατριαιμία είναι μία ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα, διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται προσοχή και ιατρική φροντίδα.

Υπάρχουν ορισμένες ομάδες με αυξημένο κίνδυνο, όπως τα άτομα με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, δυσλειτουργία του συκωτιού, χρόνιους εμετούς και διάρροιες, νόσο του Addison ή εκείνοι που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και διουρητικά, σύμφωνα με αναφορές σε Cleveland Clinic και Mayo Clinic.

Οι αθλητές, επίσης, είναι ευάλωτοι σε πιθανή υπονατριαιμία.

Ακόμα, όμως, και αν θεωρείτε ότι καταναλώνετε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται, μην ανησυχείτε. Τα νεφρά εξισορροπούν το νερό και τους ηλεκτρολύτες. Αν νιώσετε όμως έντονα συμπτώματα όπως σπασμούς, σύγχυση, κόπωση και πονοκέφαλο, ναυτία και αδυναμία των μυών, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

  1. Αλήθεια: Ορισμένες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση

Πιο επικίνδυνη είναι η πιθανότητα αφυδάτωσης για τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και κάποιους ηλικιωμένους. Αν, μάλιστα, υπάρχει περίπτωση πυρετού, εμετού ή διάρροιας, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

Τα μικρά παιδιά που περνούν κάποια ίωση με εμετούς και διάρροιες συχνά παθαίνουν αφυδάτωση.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, ενώ η εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από εμετούς αποτελεί, επίσης, ένα παράγοντα που μειώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης στις εγκύους, σύμφωνα με το National Health Service.

  1. Μύθος: Μόνο τα υγρά μπορούν να ενυδατώσουν

Αν και λαμβάνουμε το 80% του νερού από τα υγρά, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν, επίσης, να μας ενυδατώσουν.

Οι ειδικοί από την Mayo Clinic αναφέρουν πως το καρπούζι και το σπανάκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Εξίσου ενυδατικά είναι και τα αγγούρια, το σέλινο, τα ραπανάκια, το γκρέιπφρουτ και οι φράουλες.

  1. Αλήθεια: Η αϋπνία οδηγεί σε αφυδάτωση

Είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε επαρκώς για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και για να διατηρήσουμε επαρκή επίπεδα νερού στο σώμα μας.

Μια παλαιότερη μελέτη κατέδειξε ότι εκείνοι που κοιμούνταν 6 ώρες καθημερινά ήταν σχετικά πιο αφυδατωμένοι σε σχέση με όσους απολάμβαναν οκτώ ώρες ύπνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η βαζοπρεσσίνη, ένα ενδογενές πεπτίδιο που συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος και απελευθερώνεται τη νύχτα.

  1. Μύθος: Τα 8 ποτήρια νερού είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση

Όλα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, της φυσικής δραστηριότητας, της διατροφής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας και πιθανές υποκείμενες παθήσεις επηρεάζουν διαφορετικά τις ανάγκες σας για νερό και τα επίπεδα ενυδάτωσης.

  1. Αλήθεια: Το νερό βοηθά στη διαχείριση των σημάτων πείνας

Κάποιες φορές, αν νιώθετε πεινασμένοι, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι νερό για να αναγνωρίσετε τι πραγματικά επιθυμείτε. Αν ανανεωθείτε, θα ξέρετε αν όντως πεινάτε και αν έχετε ανάγκη για κάποιο σνακ ή ένα πλήρες γεύμα.

Επιπλέον, σε μελέτη αναφέρεται ότι δύο ποτήρια νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα φάνηκαν να βοηθούν συμμετέχοντες με παχυσαρκία να χάσουν σχεδόν τρία κιλά μετά από 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήπιαν νερό πριν το γεύμα.

Μια ακόμη παλαιότερη έρευνα, επισημαίνει ότι νέοι ενήλικες με φυσιολογικό βάρος που έπιναν νερό πριν από τα γεύματα, φάνηκαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Πηγή: vita.gr - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 20:18

Σχετικά Άρθρα

  • Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε
    Γαύδος: Γιατρός λέει πως μίλησε για μόλυνση στο πόσιμο νερό και η δήμαρχος τον έδιωξε

    Μια απίστευτη καταγγελία έρχεται από έναν γιατρό που βρισκόταν στη Γαύδο, ο οποίος μίλησε για μόλυνση στο πόσιμοι νερό του νησιού και η δήμαρχος τον έδιωξε.

    Η μόλυνση του πόσιμο νερού και η κόντρα της δημάρχου με τον γιατρό

    Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου εμφανίστηκαν εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο, με τον Βασίλη Αμβροσιάδη να αναλαμβάνει την περίθαλψη των ασθενών. Ο ίδιος μίλησε δημόσια για το θέμα και έκανε λόγο για μόλυνση του νερού, προκαλώντας την αντίδραση της δημάρχου, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας ζήτησε την απομάκρυνσή του.

    Ο γιατρός μίλησε στο Mega και κατήγγειλε το γεγονός. «Δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία και δημόσια ασφάλεια. Το πόρισμα μιλά για τη γεώτρηση που από εκεί παίρνουν νερό το Σαρακήνικο, ο Άγιος Ιωάννης και το λιμάνι, ενώ η δήμαρχος ισχυρίζεται ότι αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο. Όμως, δεν ξέρουμε εάν με αυτό το νερό μαγειρεύουν, πλένουν πιάτα, ποτήρια, φρούτα και λαχανικά, αν κάνουν και ντους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Οι παράγοντες από τη Περιφέρεια που με κάλεσαν μου είπαν ότι υπάρχει όχληση σε επίπεδο υπουργείου», συμπλήρωσε ο γιατρός σχετικά με τη μετακίνησή του.

    Όπως υποστήριξε ο γιατρός, οι σχέσεις του με τη δήμαρχο του νησιού ήταν κακές ήδη από την αρχή. «Εάν δεν της άρεσε κάποιος, μπορεί να του κόψει το ρεύμα ή το νερό», είπε.

    Τι λέει η δήμαρχος

    Από την πλευρά της η δήμαρχος Γαύδου ανέφερε πως «οι αναλύσεις που όλοι επικαλούνται έχουν να κάνουν με δείγματα από σημεία που δεν χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό».

    «Τον Αύγουστο, όταν και ήταν σε έξαρση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί μας, στάλθηκαν δείγματα στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων και του ΕΟΔΥ. Κοινό αποτέλεσμα… νοροϊός ήτοι ιογενής γαστρεντερίτιδα! Συνθήκες υγιεινής δηλαδή που διαμορφώθηκαν σε κάποια σημεία της Γαύδου, οδήγησαν σε εξάπλωση και… ο νοών νοείτω».

    Μεταξύ άλλων η δήμαρχος τονίζει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γαύδου πίνει εμφιαλωμένο νερό, καθώς το νερό του νησιού έχει υψηλή αγωγιμότητα.

    «Όσο για το θέμα του γιατρού ποιος λογικός άνθρωπος θα επιζητούσε να φύγει από ένα απομονωμένο νησί όπως η Γαύδος ένας γιατρός, όταν η μεγαλύτερη ανασφάλεια που βιώνουν οι ακρίτες έχει να κάνει με την υγεία τους;», σημείωσε η κα Στεφανάκη.

    Πηγή :ethnos.gr

  • «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες
    «Παντοτινά χημικά» βρέθηκαν στο 99% του πόσιμου νερού σε 15 χώρες

    Τοξίνες μεγάλης αντοχής και διάρκειας ζωής, γνωστές ως «παντοτινά χημικά», έχουν βρεθεί σε δείγματα πόσιμου νερού από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), χημικά που δεν διασπώνται στη φύση, σε περισσότερο από το 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που προήλθαν από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο νερό της βρύσης.

    Τα PFAS, που ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον, μπορούν να συσσωρευτούν στα σώματα των ζωντανών οργανισμών και έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως φυτοφάρμακα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων και καλλυντικά, και μπορούν να εισέλθουν στα λύματα μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ορισμένα έχουν απαγορευθεί δια νόμου, ενώ η χρήση άλλων εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, με τις τοξικές τους επιδράσεις να μην έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

    Και στο εμφιαλωμένο και στο νερό της βρύσης

    Όπως αναφέρει ο Independent, στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση ACS ES&T Water ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και τα κινεζικά της Σενζέν και της Χάικου, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο οξύ (PFOS) ήταν τα PFAS που βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού 15 χωρών.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διαφορετικά επίπεδα PFAS σε εμφιαλωμένα νερά από διάφορες χώρες, με το εξαγνισμένο νερό να περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις από το φυσικό μεταλλικό νερό – ωστόσο, οι συγκεντρώσεις ήταν ως επί το πλείστον κάτω από τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές.

    Σημείωσαν επίσης ότι το κινεζικό νερό βρύσης είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε σύγκριση με το βρετανικό νερό βρύσης, αφού εξέτασαν δείγματα από το Μπέρμιγχαμ και τη Σενζέν, με τις συγκεντρώσεις PFOS σε δείγματα νερού βρύσης από την κινεζική πόλη να υπερβαίνουν το όριο που έχει θέση η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA), που είναι 4 ng/L.

    Μέτρα προφύλαξης

    Διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέτρα που περιλαμβάνουν το βράσιμο και τη διήθηση ενεργού άνθρακα, συνήθως μέσω μιας κανάτας με φίλτρο νερού, μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις PFAS μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό.

    Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stuart Harrad, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ευρεία παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε με τη χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος νερού είτε με το βράσιμο του νερού απομακρύνεται σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών».

    «Παρόλο που τα σημερινά επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν αποτελούν μείζονα ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και η ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρέχουμε πολύτιμα δεδομένα σχετικά με την παρουσία των PFAS στο πόσιμο νερό μαζί με πρακτικές λύσεις για τον μετριασμό της έκθεσης των καταναλωτών μέσω του πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση ασφαλέστερου πόσιμου νερού για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

    Τα δείγματα

    Οι ερευνητές αγόρασαν 112 πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού – 23 ανθρακούχου και 89 μη ανθρακούχου νερού – από τοπικά καταστήματα και διαδικτυακά σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 87 μπουκαλιών με νερό από πηγές που βρίσκονται σε 15 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας.

    Πήραν επίσης 41 δείγματα νερού βρύσης από σπίτια στο Μπέρμιγχαμ, το Γουόρτσεστερ, το Κόβεντρι και το Ντέρμπι, και 14 από σπίτια στη Σενζέν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
    Η κρίση νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων

    Ζητείται παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα αποθέματα νερού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050

    Η κλιματική αλλαγή, η καταστροφική χρήση της γης και η κακή διαχείριση των αποθεμάτων έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό «πρωτοφανή πίεση», προειδοποίησε η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού (GCEW), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (17/10).

    «Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σήμερα σε περιοχές όπου η συνολική αποθήκευση νερού αναμένεται να μειωθεί», ανακοίνωσε η GCEW, μια διετής ερευνητική πρωτοβουλία που συστάθηκε από την Ολλανδία το 2022.

    Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην έλλειψη γλυκού νερού, τόνισε, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής Ινδίας, της βορειοανατολικής Κίνας, αλλά και της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

    Η γεωργία επηρεάζεται, με την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών να μειώνεται έως και κατά 23%, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

    Φαύλος κύκλος

    Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο, οδηγώντας στην απώλεια του «πράσινου νερού», δηλαδή της υγρασίας που περιέχεται στα εδάφη και τη φυτική ζωή, η εξάτμιση της οποίας παρέχει περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων βροχοπτώσεων.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρότερα εδάφη, γεγονός που επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές, προκαλώντας μεγαλύτερη υποβάθμιση και απώλεια βιοποικιλότητας, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα του διαθέσιμου «πράσινου νερού» στο έδαφος.

    Οι διαταραχές του κύκλου του νερού «έχουν σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει η έκθεση.

    Η κρίση του νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, κατά 8% για τις χώρες υψηλού εισοδήματος έως το 2050 και έως και 15% για τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Οι οικονομικές μειώσεις θα είναι συνέπεια «των συνδυασμένων επιπτώσεων των μεταβαλλόμενων προτύπων βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τη μείωση της συνολικής αποθήκευσης νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση».

    Παγκόσμια συνεργασία για το νερό

    Η έκθεση ζητά να θεωρηθεί ο κύκλος του νερού ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό», για την προστασία του οποίου οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν.

    «Θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους για τη βιωσιμότητα των υδάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam, συμπρόεδρος της GCEW, σε ενημέρωση πριν από την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Τελικά, θα απαιτηθεί ένα παγκόσμιο σύμφωνο για το νερό. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε εκεί, αλλά θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η έκθεση ζητά την κατάργηση «των επιβλαβών επιδοτήσεων σε τομείς έντασης νερού ή την ανακατεύθυνσή τους προς λύσεις εξοικονόμησης νερού», σημειώνοντας ότι οι φτωχές και ευάλωτες κοινότητες πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Η Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης συμπρόεδρος της GCEW, δήλωσε ότι πρέπει να ανακατευθυνθούν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις που ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση νερού και ότι πρέπει να υπάρξει στροφή από τη φύτευση υδροβόρων καλλιεργειών σε ακατάλληλες περιοχές.

    Το νερό στην Ευρώπη κινδυνεύει

    Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη οφείλει να διαχειρισθεί καλύτερα τους υδάτινους πόρους της, για να εγγυηθεί στους πολίτες της νερό καλής ποιότητας, ενώ επισημαίνει ότι μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.

    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, δεν είναι καλή παρά μόνο στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

    Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Οι μεγαλύτερες απειλές για το νερό

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.

    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών, που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Νορβηγία, και ζητά τη μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών, ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: In.gr
  • Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου
    Ο Δήμος Πύργου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας υπό την Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Υγείας Άννα Μαστοράκου

    Πως θα προστατευθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για θέματα Δημόσιας Υγείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα του πόσιμου νερού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/10/24) στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Δημόσιας Υγείας Άννας Μαστοράκου.

    Από την πλευρά του Δήμου Πύργου συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Λάκης Αθανασόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

    dimos nero mastor 2

    Ιδιαίτερη έμφαση από την κ. Μαστοράκου δόθηκε στην ανάγκη σύμπραξης όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συντονισμό των δράσεων με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού καθώς επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη νέα νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

    Στα μέτρα που προτάθηκαν είναι η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες για την εξέταση του νερού σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάτι που όπως η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Αλικάκη στο Δήμο Πύργου γίνεται ήδη.

    Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας επεσήμανε δε πως η λειψυδρία μαζί με τα πλημμυρικά φαινόμενα, που είναι παρελκόμενα της κλιματικής κρίσης, ίσως δώσουν πρόσβαση του δικτυού νερού σε σημεία που δεν πρέπει και για αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ΔΕΥΑ πάνω στο θέμα αυτό, αφού έχουν την ευθύνη του δικτύου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;
    Νερό: Απορρυθμίστηκε ο παγκόσμιος κύκλος του για πρώτη φορά στα χρονικά – Τι πραγματικά φταίει;

    Τι έδειξε έρευνα για το νερό - Πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαταράσσουν τον κύκλο του νερού και οδηγούν στο φαινόμενο της λειψυδρίας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο παγκόσμιος κύκλος του νερού απορρυθμίστηκε εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό έδειξε μία νέα έκθεση για το νερό που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία του Νερού και, όπως διαπιστώθηκε, η διατάραξη του συστήματος αναμένεται να έχει βαρυσήμαντες συνέπειες στις καλλιέργεις, την οικονομία και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξε η έρευνα, οι επί δεκαετίες καταστροφική χρήση του εδάφους και η αλόγιστη χρήση του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τον ανθρωπογενή παράγοντα, δημιουργούν πρωτοφανή πίεση στον κύκλο του νερού.

    Πώς «δουλεύει» ο κύκλος του νερού

    Όταν αναφερόμαστε στον κύκλο του νερού, εννοούμε τη συστημική διαδικασία μέσω της οποίας το νερό κινείται στη Γη: Το νερό εξατμίζεται από επιφάνειες όπως λίμνες και ποτάμια, ανυψώνεται σε μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα και επιστρέφει ως βροχή ή χιόνι, για να ρευστοποιηθεί και να μετατραπεί ξανά σε υδρατμούς ακολουθώντας την ίδια διαδικασία από την αρχή.

    Νερό: Οι συνέπειες της διαταραχής του συστήματος – Τι έδειξε η έρευνα

    Αυτές οι διαταραχές στον κύκλο του νερού, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και το ανθρώπινο αποτύπωμα, έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε ζωές, παραγωγή και οικονομία. Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν έλλειψη στην παροχή νερού, οι καλλιέργειες ξηραίνονται, ενώ οι πόλεις καταρρέουν καθώς οι υπόγειες πηγές νερού εξαντλούνται λόγω υπερβολικής άντλησης ή της κλιματικής αλλαγής, όπως γράφει το CNN.

    Μάλιστα, αυτή η τελευταία συνέπεια μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απειλητική για τους ανθρώπους, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους, οδηγώντας σε καθιζήσεις με σοβαρές επιπτώσεις για τις υποδομές και την ασφάλεια των πόλεων.

    «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη»

    Χωρίς άμεσες ενέργειες για προσπάθειες επαναφοράς της φυσιολογικής ροής του κύκλου του νερού στον πλανήτη, οι συνέπειες αναμένεται να είναι καταστροφικές γαι την ανθρωπότητα.

    Η κρίση του νερού απειλεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών κατά μέσο όρο 8% έως το 2050, με πιθανές απώλειες έως και 15% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ο Γιοχάν Ροκστρόμ, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία του Νερού και συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι: «Η βροχόπτωση, πηγή γλυκού νερού, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη».

    Η έκθεση διακρίνει μεταξύ του “μπλε νερού” που βρίσκεται σε λίμνες και ποταμούς και του “πράσινου νερού” της υγρασίας, δηλαδλη, που αποθηκεύεται σε εδάφη και φυτά. Το πράσινο νερό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη φυσική ροή του κύκλου του νερού, αναφέρει η έκθεση, καθώς επιστρέφει στην ατμόσφαιρα όταν τα φυτά απελευθερώνουν υδρατμούς, παράγοντας περίπου το μισό από τη συνολική βροχόπτωση πάνω στη Γη.

    Οι διαταραχές στον κύκλο του νερού είναι «βαθιά συνδεδεμένες» με την κλιματική αλλαγή, διαπίστωσε η έκθεση, καθώς η καταστροφή υγροτόπων και δασών μειώνει την αποθήκευση άνθρακα, επιταχύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, με τη σειρά της, στεγνώνει το έδαφος και την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

    Η κρίση του νερού καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αυτό. Η έκθεση υπολογίζει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 4.000 λίτρα ημερησίως για μια “ανθρώπινη ζωή”, πολύ πάνω από τα 50 έως 100 λίτρα που απαιτούνται για βασικές ανάγκες. Ο Ρίτσαρντ Άλαν, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία, δήλωσε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλοιώνουν το περιβάλλον, εντείνοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες και διαταράσσοντας τον κύκλο του νερού και κατ’ επέκτασιν το σύστημα της βροχής.

    Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αναγνωρίσουν τον κύκλο του νερού ως “κοινό αγαθό” και να συνεργαστούν για να τον αντιμετωπίσουν συλλογικά. Οι χώρες εξαρτώνται η μία από την άλλη, όχι μόνο μέσω λιμνών και ποταμών που διασχίζουν τα σύνορα, αλλά και λόγω του νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε μορφή υδρατμών, που μπορεί να «ταξιδεύει» σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε μια χώρα, διαταράσσουν και τις βροχοπτώσεις σε μία άλλη.

    Προτείνεται επίσης μια “θεμελιώδης αναδιάρθρωση της οικονομίας του νερού”, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότερης τιμολόγησης και της αποθάρρυνσης της σπατάλης και της τάσης να φυτεύονται καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό και εγκαταστάσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων, σε περιοχές με έλλειψη νερού.

    Η κρίση του νερού είναι μια τραγωδία, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για μετασχηματισμό της οικονομίας του νερού, όπως δήλωσε η Νγκόζι Οκοντζό-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι κρίσιμη για την αναγνώριση της σπανιότητάς του και των πολλών οφελών που προσφέρει.

    “Η παγκόσμια κρίση νερού είναι μια τραγωδία, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία του νερού”, δήλωσε η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και συμπρόεδρος της επιτροπής που δημοσίευσε την έκθεση. Η σωστή αποτίμηση του νερού είναι ζωτικής σημασίας “για να αναγνωρίσουμε την σπανιότητά του και τα πολλά οφέλη που προσφέρει” κατέληξε.

    Πηγή: In.gr
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Σε κίνδυνο το νερό στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: Σε κίνδυνο το νερό στην Ευρώπη

    Μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία – Ο οργανισμός ζητά καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων

    Προειδοποίηση για την υγεία του νερού στην Ευρώπη απηύθυνε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, που ζήτησε καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για νερό καλύτερης ποιότητας στους πολίτες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική υγεία.
    «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι καλή. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν σειρά πρωτοφανών προβλημάτων που απειλούν την σχετική με το νερό ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του οργανισμού Λέενα Ιλα-Μονόνεν.
    Σε ό,τι αφορά την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων , δεν είναι καλή παρά στο 29% των περιπτώσεων, έναντι 77% για τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι. Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία υπερβάλλουσας ρύπανσης από οργανικά στοιχεία και από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

    Απειλή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η γεωργία

    Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (καύση του άνθρακα, εκπομπές των αυτοκινήτων, κλπ) και την γεωργία που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων που μολύνουν τα εδάφη.
    «Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πρέπει να αυξήσει την χρήση περισσότερο αειφόρων φυσικών και αγροοικολογικών πρακτικών που θα συνοδεύονται από κίνητρα και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών», σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

    Ο ευρωπαϊκός οργανισμός έχει αναλύσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Νορβηγία και ζητά την μείωση κατά 50% της χρήσης των ζιζανιοκτόνων μέχρι το 2030.

    «Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων υδάτινων ρευμάτων μας, των λιμνών, των παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων μαζών ώστε αυτός ο ζωτικής σημασίας πόρος να διατηρηθεί και να είναι ασφαλής για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

    Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία και πλημμύρες) και η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ασκούν επίσης πίεση στους υδάτινους πόρους.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις την στιγμή μάλιστα που οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις σφοδρές βροχοπτώσεις, την τήξη των παγετώνων και την ξηρασία, σύμφωνα με την έκθεση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό
    Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό

    Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ εξέφρασε χθες Τετάρτη ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό στο δυτικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζον, που άφησε πίσω του 16 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    «Το πιο επείγον είναι ο εφοδιασμός με πόσιμο νερό και ο καθαρισμός των δρόμων», είπε η πρόεδρος, η οποία ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της προχθές Τρίτη, κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο τουριστικό Ακαπούλκο (νοτιοδυτικά), την άλλοτε ανεπίσημη πρωτεύουσα του διεθνούς τζετ σετ, που είχε ήδη υποστεί μεγάλη καταστροφή την 25η Οκτωβρίου 2023, όταν χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ότις.

    Η κυρία Σέινμπαουμ μετέβη στην πόλη, συνοδευόμενη από μέρος της κυβέρνησής της, για να υποστηρίξει την «αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να εγγυηθεί πως θα ικανοποιηθούν οι «άμεσες ανάγκες» των πολιτών, ανέφερε η ίδια μέσω X.

    Μόλις έφθασε, άκουσε μέσα από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε κάτοικο να της αφηγείται ότι ήδη έχασε το κατάστημά της όταν χτύπησε ο τυφώνας Ότις το 2023, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Μεξικό: Προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα

    Η νέα πρόεδρος εξάλλου προειδοποίησε τους κατοίκους πως πλησιάζει τροπική καταιγίδα, που αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος «τις επόμενες 24 ώρες», φέρνοντας νέες ισχυρές βροχοπτώσεις στα παράλια των πολιτειών Οαχάκα και Γκερέρο.

    «Ζητάμε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από ποταμούς, να πάνε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, να μετακινηθούν πιο κοντά σε κέντρα υποδοχής και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», είπε.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DAVID GUZMAN

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς