Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 13:47

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

Υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 10:42

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας

    Χωρίς παϊδάκια, αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική αγορά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανώλης.

    Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

    «Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

    Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

    «Ο κόσμος θα μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας»

    «Στα ράφια των κρεοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος θα βρει αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας. Πουθενά δεν θα βρει ελληνικό», ανέφερε μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αλλά και οι κρεοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει φοβηθεί από αυτή την τρομολαγνεία των ημερών λόγω της πανώλης και δεν ζητά πλέον αιγοπρόβειο.

    Ο κ. Μπαλαμπανίδης διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι παρά τους φόβους ότι θα ανατιμηθούν τα υπόλοιπα είδη κρεάτων, δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί κάτι τέτοιο. «Οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν οι ίδιες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος εν όψει Πάσχα
    Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος εν όψει Πάσχα

    Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια. Συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σάββας Βλάχος, ο Δ/ντης Κτηνιατρικής Κώστας Μήλιος, ο Δ/ντης του ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Τσιμπούκης, η προϊσταμένη της Εποπτείας Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ιωάννα Τσιλιγιάννη και η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Βασιλική Αγά.

    Στην σύσκεψη συζητήθηκαν ο συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών στην Δυτική Ελλάδα σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο της αγοράς εν όψει των εορτών του Πάσχα, με στόχο της προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την πρόληψη αθέμιτων πρακτικών απάτης (ελληνοποιήσεις). Διαπιστώθηκε η έως τώρα αγαστή συνεργασία, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα συντονισμού και δίαυλοι επικοινωνίας όλες τις ημέρες των εορτών, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν επιστάμενους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε:«Στόχος μας είναι, εκτός από την αδιαπραγμάτευτη προστασία της υγείας του καταναλωτή, να αποτρέψουμε και οποιαδήποτε σκέψη επιτήδειων για ελληνοποιήσεις κρέατος αυτή την περίοδο, προστατεύοντας έτσι και την κτηνοτροφία της περιοχής μας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερό» και φέτος το τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές
    Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερό» και φέτος το τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές

    Εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων θα στρώσουν και φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης οι καταναλωτές, με τις τιμές στα τρόφιμα που το συνθέτουν να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα.

    Ο πληθωρισμός συνολικά στην κατηγορία των τροφίμων «τρέχει» με 8,3% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, με το ελαιόλαδο να αναδεικνύεται «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων καταγράφοντας άνοδο 67,4% μέσα σε έναν χρόνο και τα λαχανικά να ακολουθούν με 14,4%. Στο κρέας οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 6% ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται και στα αλκοολούχα ποτά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται σαφές πως το κόστος του φετινού τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης θα είναι αυξημένο σε σχέση με το περσινό.

    Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υποτονική κίνηση στις παραγγελίες των καταναλωτών, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββα Κεσίδη να εκτιμά, μιλώντας στο CNN Greece, πως η κατανάλωση κινείται πτωτικά κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρσι. Οι επαγγελματίες «ποντάρουν» ως έναν βαθμό και στις αγορές της τελευταίας στιγμής αν και ανησυχούν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές, καθώς δεν θα επιτρέψουν το παραδοσιακό ψήσιμο στους εξωτερικούς χώρους.

    Οι τιμές στο κρέας

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα κρέατα κ. Κεσίδης επισημαίνει πως οι τελευταίες αυξήσεις στο μοσχάρι έγιναν το φθινόπωρο του 2023 και στο χοιρινό τον περασμένο Μάιο ενώ στο αρνί, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες λόγω του ότι σημαντικές ποσότητες κατευθύνονται στις εξαγωγές και άνοδος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά εμφανίζεται μόνο τις περιόδους των γιορτών. Ως εκ τούτου οι τιμές στα κρέατα σε σχέση με την περσινή Τσικνοπέμπτη εμφανίζονται μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 15%.

    Αναλυτικά πώς διαμορφώνονται φέτος οι τιμές στα κρεοπωλεία:

    Κοτόπουλο: Από 3,5 έως 5 ευρώ το κιλό

    Χοιρινές μπριζόλες- πανσέτες: Από 6,5 έως 8 ευρώ το κιλό

    Χοιρινό χωρίς κόκκαλο: Από 7,5 έως 9,5 ευρώ το κιλό

    Κιμάς μοσχαρίσιος: 11- 12 ευρώ το κιλό

    Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο: Από 12,5 έως 14 ευρώ το κιλό

    Αρνί – κατσίκι: Από 12,5 έως 15 ευρώ το κιλό

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας – Ανακαλύψτε 8 φρούτα με πρωτεΐνη και βάλτε τα στο πιάτο σας
    Πρωτεΐνη δεν έχει μόνο το κρέας – Ανακαλύψτε 8 φρούτα με πρωτεΐνη και βάλτε τα στο πιάτο σας

    Οκτώ φρούτα με υπολογίσιμη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που θα μπορούσαν να γίνουν το καλύτερο σνακ της καθημερινής σας διατροφής

    Αν και με τη λέξη « πρωτεΐνη» συνήθως συνοδεύονται οι ζωικές πηγές της, όπως το αυγό ή το κοτόπουλο, υπάρχουν και φυτικές πηγές πρωτεΐνης, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις ζωικές ή μεταξύ τους για την ενίσχυση της πρόσληψης φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς διατροφές χορτοφαγικού τύπου.

    Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη αλλά και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων, όπως επίσης και στην ανάπτυξη των μυών του σώματος. Ενώ οι ανάγκες διαφέρουν -ανάλογα και με τον τρόπο ζωής και την ποσότητα της άσκησης- μια μέση γυναίκα χρειάζεται 46 γραμμάρια ημερησίως, ενώ ένας άντρας 56.

    Προτού λοιπόν προσθέσετε ακόμα μια μπάρα πρωτεΐνης στο πρόγραμμα διατροφής, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε κάποιο από τα παρακάτω φρούτα, όπως τα προτείνει η Amy Fox, πιστοποιημένη διατροφολόγος.

    Αβοκάντο

    Εκτός από υγιεινά λίπη και τις φυτικές ίνες, το αβοκάντο περιέχει επίσης 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επομένως, όταν το συνδυάσετε με το αυγό, όπως το πολύ διάσημο avocado toast, θεωρείται το ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση.

    Jackfruit

    Το τροπικό αυτό φρούτο θεωρείται ένα από τα αγαπημένα των vegans και όχι άδικα, καθώς περιέχει 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Θεωρείται ένα καλό υποκατάστατο του κρέατος, καθώς ως υφή μοιάζει με κοτόπουλο, ενώ είναι τρυφερό και ελάχιστα γλυκό, αφομοιώνοντας τις γεύσεις των μπαχαρικών που μαγειρεύεται.

    Γκουάβα

    Ακόμα ένα τροπικό φρούτο που αξίζει μια θέση σε αυτή τη λίστα, με 1 φλιτζάνι γκουάβα να περιέχει 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορείτε να το καταναλώσετε σε smoothies ή και σε μια φρουτοσαλάτα.

    Βατόμουρο

    Εκτός από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα βατόμουρα έχουν και κάποια περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, τα οποία είναι πλούσια επίσης σε φυτικές ίνες, μπορείτε επομένως να τα ενσωματώσετε στο πρωινό σας.

    Ακτινίδιο

    Το ξέρατε ότι ένα ακτινίδιο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι; Εκτός από αυτό το πλεονέκτημα για το ανοσοποιητικό, ένα φλιτζάνι ακτινίδιο περιέχει επίσης 1,9 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ακόμα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες.

    Βερίκοκο

    Αν και δεν είναι η εποχή τους, τα βερίκοκο είναι ακόμα ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς ένα φλιτζάνι παρέχει 2,2 γραμμάρια. Τα βερίκοκα συμβάλλουν επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κάλιο και β-καροτένιο.

    Γκρέιπφρουτ

    Ένα ζουμερό γκρέιπφρουτ περιέχει πάνω από 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, προσφέροντας έτσι κι άλλα πλεονεκτήματα, μαζί με τη βιταμίνη C.

    Ντομάτα

    Ναι, η ντομάτα ανήκει στα φρούτα και εκτός από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, περιέχει και πρωτεΐνη -συγκεκριμένα 1.5 γραμμάριο ανά φλιτζάνι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τελικά πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή όχι;
    σε Plus +
    Τελικά πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε ή όχι;

    Υπάρχει μια αντίληψη από παλιά ότι πρέπει να ξεβγάλουμε καλά με άφθονο νερό το κρέας -είτε αυτό είναι κόκκινο, (από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί κ.λπ.) είτε λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι)- πριν το μαγειρέψουμε. Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, εξηγεί αν η πρακτική αυτή ωφελεί.

    Αρκετοί μάγειρες και μαγείρισσες προηγούμενων γενιών, καθώς και παλιές συνταγές, συνιστούν να πλένεται το κρέας πριν μαγειρευτεί. Η συγκεκριμένη πρακτική όμως όχι μόνο είναι δεν χρησιμεύει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υποτίθεται ότι θα λύσει.

    Το κρέας, είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο, έχει στην επιφάνειά του έναν αριθμό μικροοργανισμών από τη φύση του. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, ακόμα και η περιβόητη παθογόνος Σαλμονέλα, καταστρέφονται με το μαγείρεμα σε συγκεκριμένους βαθμούς και όχι με το πλύσιμο. Οπότε από τη σκοπιά του καθαρίσματος από μικρόβια είναι περιττή η διαδικασία του πλυσίματος.

    Την ίδια όμως στιγμή, η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, καθώς την ώρα που πλένουμε το κρέας, οι μικροοργανισμοί αυτοί εξαπλώνονται στο νεροχύτη μας και -ακόμα χειρότερα- μέσω των σταγόνων του νερού που αναπόφευκτα εκτινάσσονται στους πλαϊνούς πάγκους και τα σκεύη μας, μπορούν να περάσουν σε τρόφιμα που καταναλώνουμε ωμά (όπως σαλάτες, φρούτα, αλλαντικά και τυριά).

    Το κρέας, εφόσον τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής κατά την διακίνηση και τον τεμαχισμό του, είναι ασφαλές να καταναλωθεί χωρίς πλύσιμο. Αν φοβόμαστε τόσο ότι μπορεί να είναι επιμολυσμένο, τότε καλύτερα να αλλάξουμε τον προμηθευτή κρέατος με κάποιον που θα του έχουμε εμπιστοσύνη, παρά να πλένουμε το κρέας.

    Ακόμα και στην περίπτωση που θέλουμε να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια από κόκαλο ή δέρμα που ίσως έχουν απομείνει στην επιφάνεια του κρέατος από τον τεμαχισμό του, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας ή με το χέρι μας και τη βοήθεια, αν είναι απαραίτητο, ενός μαχαιριού.

    Ο ασφαλής τρόπος να προετοιμάσουμε το κρέας μας πριν το μαγειρέψουμε είναι:

    • να το βγάλουμε από τη συσκευασία του, να το τοποθετήσουμε σε μια επιφάνεια κοπής ή ένα μεγάλο πιάτο ή ταψί, φροντίζοντας να μην τρέξουν υγρά στον πάγκο μας.
    • να κάνουμε πάνω σε αυτή την επιφάνεια την προετοιμασία που θέλουμε (κόψιμο, μαρινάρισμα κ.λπ.)
    • από εκεί να τοποθετήσουμε το κρέας στο σκεύος που θα το μαγειρέψουμε ή, αν χρειάζεται, σε άλλο σκεύος (πιατέλα, μπολ, τάπερ) μέχρι να το μαγειρέψουμε.
    • Μετά την επεξεργασία του να πλύνουμε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι όλες τις επιφάνειες και σκεύη που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας, όπως βεβαίως και τα χέρια μας, ακόμα και αν φορούσαμε γάντια.

    Αποτρέποντας τη «διασταυρούμενη επιμόλυνση»

    Σε κάθε περίπτωση, το ωμό κρέας, οι επιφάνειες και τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά ή που μετά θα πιάσουμε εμείς με τα χέρια μας, γιατί μπορούν να προκαλέσουμε αυτό που αποκαλούμε «διασταυρούμενη επιμόλυνση».

    Για παράδειγμα, ένα λάθος που γίνεται εύκολα είναι, όπως προετοιμάζουμε το ωμό κρέας, με το χέρι που το έχουμε ακουμπήσει να πιάσουμε το αλάτι ή κάποιο σκεύος (μια πιρούνα, μια κουτάλα). Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε μεταφέρει τυχόν μικρόβια από την επιφάνεια του κρέατος στο υλικό ή την επιφάνεια που πιάσαμε. Μετά, θα ξαναπιάσουμε την ίδια επιφάνεια ή υλικό, π.χ. το αλάτι, ετοιμάζοντας κάτι άλλο, που θα καταναλωθεί χωρίς μαγείρεμα, όπως μια σαλάτα, και με το χέρι μας θα μεταφέρουμε τα μικρόβια σε αυτό.

    Οπότε, μην σπαταλάτε άσκοπα χρόνο (και νερό) πλένοντας το κρέας, αλλά αφιερώστε την προσοχή σας στις επιμολύνσεις που μπορεί να κάνετε κατά λάθος με τα χέρια και τα σκεύη.

    Πηγή: icookgreek.com - Photo by Jez Timms on Unsplash

  • Νόστιμα καλοκαιρινά ψητά - 8 συμβουλές για να βγουν τέλεια
    Νόστιμα καλοκαιρινά ψητά - 8 συμβουλές για να βγουν τέλεια

    Ο καλός καιρός, τα ζεστά βράδια και η διάθεσή μας να κάτσουμε έξω στα μπαλκόνια και τις βεράντες της πόλης ή τις αυλές της εξοχής, φέρνουν συχνά πυκνά στο προσκήνιο τις ψηστιέρες.

    Εκτός από την καλή πρώτη ύλη σε κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά, ψάρι ή θαλασσινά, κλειδί για τα πιο πετυχημένα ψητά είναι καλές μαρινάδες και ο τρόπος που θα τα ψήσουμε, σε κάρβουνο, στο γκάζι ή ακόμα και σε ηλεκτρική ψησταριά.

    Από το αρχείου του Έθνους EatMe αλιεύουμε οκτώ συμβουλές για νόστιμα ψησίματα.

    Συμβουλές και tips για τέλεια ψητά

    1. Φτιάξτε ένα μπουκετάκι με φρέσκα αρωματικά και χρησιμοποιήστε το σαν πινέλο. Βουτήξτε το στη μαρινάδα και αλείψτε με αυτό τα κομμάτια του κρέατος. Tο άρωμα των φρέσκων μυρωδικών θα ποτίσει σταδιακά το κρέας και θα το κάνει ακόμα πιο εύγευστο.

    2. Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μισή ώρα περίπου πριν το ψήσετε, για να μπορέσει να μαγειρευτεί ωραία και στο εσωτερικό του. Αν είναι κρύο, θα ψηθεί πολύ γρήγορα εξωτερικά και, μέχρι να μαγειρευτεί σωστά στο εσωτερικό του, υπάρχει κίνδυνος να καεί.

    3. Μην πιέζετε και κυρίως μην τρυπάτε το κρέας, όσο ψήνετα,ι για να δείτε αν έχει ψηθεί σωστά. Τα υγρά που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά του θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε πόσο καλά ψημένο είναι. Αυτά τα υγρά είναι οι χυμοί του και, όσο είναι θολά, αυτό σημαίνει ότι το κρέας είναι ακόμα άψητο. Όταν τα υγρά είναι καθαρά σαν νερό, τότε σημαίνει πως το κρέας έχει ψηθεί σωστά. Σε καμία περίπτωση μην το αφήσετε να στεγνώσει, γιατί θα χάσει όλη του τη νοστιμιά. Καλύτερα πάντως είναι να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο με ενδείξεις για κάθε είδος κρέατος, ώστε να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

    4. Στεγνώστε τα κρέατα από τη μαρινάδα πολύ καλά πριν τα ακουμπήσετε στη σχάρα. Τα λίπη που πέφτουν πολλές φορές προκαλούν ανάφλεξη, με αποτέλεσμα να καεί το κρέας εξωτερικά. Να έχετε δίπλα σας ένα σπρέι με νερό για να σβήσετε τη φλόγα.

    5. Αλείψτε με σάλτσα μπάρμπεκιου το κρέας, προς το τέλος του ψησίματος, για να δώσει ωραία γυαλάδα και γεύση και για να μην καεί εξωτερικά, καθώς οι σάλτσες μπάρμπεκιου περιέχουν ζάχαρη.

    6. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές λαβίδες για το ωμό και για το μαγειρεμένο κρέας.

    7. Τα λουκάνικα, τα σουβλάκια, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα λαχανικά και τα ψάρια θέλουν δυνατή φωτιά. Γενικά, όλα τα είδη που χρειάζονται ψήσιμο λιγότερο από 30 λεπτά. Όλα τα παραπάνω γυρίστε τα 1-2 φορές το πολύ, εκτός από τα λουκάνικα, που πρέπει να τα γυρίσετε από όλες τις πλευρές για να ψηθούν σωστά.

    8. Μεγάλα κομμάτια κρέατος, ενιαία κομμάτια από πανσετάκια, μπουτάκια κοτόπουλου ή ολόκληρο κοτόπουλο, μεγάλα κομμάτια χοιρινού, θέλουν ψήσιμο μακριά από τις φλόγες για να ψηθούν γλυκά και σωστά στο εσωτερικό τους. Προς το τέλος του ψησίματος ακουμπήστε τα στο πιο θερμό σημείο της ψησταριάς, για να καραμελώσουν εξωτερικά.

    Δείτε τη συνταγή για τα σουβλάκια της εικόνας πατώντας εδώ
    Πηγή: ethnos.gr
    Φωτογραφία: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch