Οι χορτοφάγοι μάλλον πρέπει να σταματήσουν να υπερηφανεύονται για το υγιές μικροβίωμα του εντέρου τους, καθώς σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και οι κρεατοφάγοι μπορούν να απολαμβάνουν ποικιλία φιλικών μικροβίων στο πεπτικό τους σύστημα. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία έρχεται να ανατρέψει την άποψη περί «μικροβιακής υπεροχής» των χορτοφάγων, δείχνοντας πως το μυστικό για την υγεία του εντέρου δεν κρύβεται στο αν καταναλώνει κάποιος κρέας ή όχι, αλλά στην ποιότητα και την ποικιλία της διατροφής του.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, ανέλυσε τα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα) 21.561 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων χορτοφάγων, αυστηρών και μη, και κρεατοφάγων. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, οι χορτοφάγοι δεν φαίνεται να έχουν κατ’ ανάγκη πιο υγιές μικροβίωμα από τους κρεατοφάγους, τουλάχιστον όχι λόγω της επιλογής τους να απέχουν από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αντιθέτως, το πιο σημαντικό στοιχείο για την υγεία του εντέρου φαίνεται να είναι η ποιότητα και η ποικιλία της διατροφής. Όσοι ακολουθούσαν μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή με μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών (όπως φρούτα, λαχανικά, σπόροι, και δημητριακά), παρουσίαζαν πιο υγιές μικροβίωμα, ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν κρέας ή όχι. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες φαίνεται να ενισχύει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της γενικότερης υγείας και την καταπολέμηση φλεγμονών. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ισχύει τόσο για τους χορτοφάγους όσο και για τους κρεατοφάγους που επιλέγουν μια θρεπτική και ποικιλόμορφη διατροφή.
Όσοι ακολουθούσαν πιο ανθυγιεινές διατροφές, είτε χορτοφαγικές είτε κρεατοφαγικές, και περιλάμβαναν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν λιγότερα από τα ευεργετικά βακτήρια που προστατεύουν τον οργανισμό από φλεγμονές και άλλα προβλήματα υγείας. Το χειρότερο και πιο ανθυγιεινό σενάριο: οι vegan που καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η σημασία του μικροβιώματος
Το μικροβίωμα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, καθώς βοηθά όχι μόνο στην πέψη, αλλά και στη ρύθμιση της φλεγμονής και του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή βιταμινών, ακόμη και στη ρύθμιση της διάθεσης. Το υγιές μικροβίωμα έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν περισσότερα βακτήρια που βοηθούν στην πέψη των ινών από φρούτα και λαχανικά, τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), που σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντιθέτως, οι κρεατοφάγοι – κυρίως όσοι καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά – έχουν περισσότερα βακτήρια που βοηθούν στην πέψη του κρέατος και έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και ΙΦΝΕ (ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το βακτήριο Streptococcus thermophilus και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος. Αυτά τα βακτήρια είναι σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση φλεγμονών, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη τονίζει ότι το βασικό στοιχείο για την υγεία του εντέρου δεν είναι η κατανάλωση κρέατος ή φυτικών τροφών, αλλά η ποικιλία και η ποιότητα της διατροφής συνολικά. Όπως καταλήγει ο καθηγητής Nicola Segata, επικεφαλής της έρευνας, «από την άποψη των βακτηρίων του εντέρου, αυτό που μπορούμε γενικά να προτείνουμε είναι ότι είναι σημαντικό να τρώμε ποσότητες ποικιλίας φυτικών τροφών, ειδικά εκείνων που είναι πλούσιες σε ίνες, και ότι η ποικιλομορφία των τροφίμων είναι σπουδαία».
Πηγή: Ygeiamou.gr