Υγεία

Αγχωμένοι ή στενοχωρεμένοι; Τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα

Αγχωμένοι ή στενοχωρεμένοι; Τέσσερις τρόποι να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα

Σε έναν κόσμο που το άγχος και η θλίψη έχουν γίνει κοινά συναισθήματα με τα οποία πολλοί από εμάς παλεύουν, υπάρχουν άραγε κατάλληλοι τρόποι να τα αντιμετωπίσουμε;

Οι λόγοι ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνουν εργασιακές πιέσεις, προσωπικές προκλήσεις και το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των παγκόσμιων γεγονότων. Ωστόσο, ενώ το να αισθανόμαστε αγχωμένοι ή λυπημένοι είναι απόλυτα φυσικό, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των συναισθημάτων. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δύσκολων συναισθημάτων.
1. Mindfulness και διαλογισμός
Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του στρες και της θλίψης είναι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός. Αυτές οι πρακτικές ενθαρρύνουν τα άτομα να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή, προάγοντας την αίσθηση ηρεμίας και μειώνοντας τη συντριπτική φύση των στενάχωρων σκέψεων.

Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και το περιβάλλον σας χωρίς κριτική διάθεση. Αυτό μπορεί να ασκηθεί μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως το προσεκτικό φαγητό, το περπάτημα ή απλά να κάθεστε ήσυχα και να παρατηρείτε την αναπνοή σας. Αγκυροβολώντας τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή, μπορείτε να αποτρέψετε το μυαλό σας από το να διολισθαίνει στο άγχος για το μέλλον ή να μένει στις λύπες του παρελθόντος.

Ο διαλογισμός, μια πιο δομημένη μορφή ενσυνειδητότητας, συνήθως περιλαμβάνει το να κάθεστε σε ένα ήσυχο μέρος, να κλείνετε τα μάτια σας και να εστιάζετε στην αναπνοή σας ή σε ένα μάντρα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το άγχος, και να αυξήσει τα αισθήματα ευεξίας. Εφαρμογές στα Play Store και App store επίσης προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς, διευκολύνοντας τους αρχάριους να ξεκινήσουν.

2. Σωματική δραστηριότητα

Η ενασχόληση με την τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση του στρες και της θλίψης. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικοί παράγοντες που ανεβάζουν τη διάθεση. Βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες στο σώμα, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.
Δεν χρειάζεται να είστε λάτρης του γυμναστηρίου για να επωφεληθείτε από τη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη και ένας 30λεπτος περίπατος σε ένα πάρκο, μια συνεδρία γιόγκα ή ένα μάθημα χορού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σας. Οι δραστηριότητες που συνδυάζουν τη σωματική κίνηση με μια κοινωνική πτυχή, όπως η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα ή ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής, μπορεί επίσης να προσφέρουν μια αίσθηση κοινότητας και υποστήριξης, η οποία είναι απαραίτητη όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα συναισθήματα.

Για όσους δυσκολεύονται να βρουν κίνητρα, ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων μπορεί να είναι χρήσιμος. Ξεκινήστε με σύντομους, καθημερινούς περιπάτους και αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Το κλειδί είναι να βρείτε μια ρουτίνα άσκησης που να σας αρέσει και να μπορείτε να τηρείτε με συνέπεια.
3. Δημιουργική έκφραση

Οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο, το σχέδιο, η ζωγραφική ή η μουσική, μπορούν να είναι απίστευτα θεραπευτικές. Αυτές οι μορφές έκφρασης επιτρέπουν στα άτομα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να απελευθερώσουν τα συσσωρευμένα συναισθήματα με υγιή τρόπο.
Η τήρηση ημερολογίου, για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτο-ανασκόπηση και τη συναισθηματική επεξεργασία. Η συγγραφή των εμπειριών και των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια και προοπτική. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως διέξοδος για την εκτόνωση της έντασης και της απογοήτευσης. Η καλλιτεχνική θεραπεία, είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω άλλων μέσων, παρέχει έναν μη λεκτικό τρόπο για να εκφράσετε αυτό που ίσως είναι δύσκολο να εκφράσετε με λόγια.
Η μουσική, επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία συναισθηματική εκτόνωση. Είτε παίζετε κάποιο όργανο, είτε τραγουδάτε, είτε απλώς ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, η μουσική έχει βαθιά επίδραση στη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του στρες και της θλίψης. Επιτρέπει μια συναισθηματική σύνδεση που μπορεί να είναι τόσο καθαρτική όσο και αναζωογονητική.
4. Αναζήτηση υποστήριξης

Ίσως ένας από τους σημαντικότερους τρόπους αντιμετώπισης του στρες και της θλίψης είναι η αναζήτηση υποστήριξης. Αυτή μπορεί να προέρχεται από φίλους, την οικογένεια ή επαγγελματίες όπως θεραπευτές ή συμβούλους. Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και προοπτική.
Οι ομάδες υποστήριξης, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά, μπορούν επίσης να είναι πολύτιμες. Προσφέρουν μια αίσθηση κοινότητας και κατανόησης, καθώς συνδέεστε με άλλους που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Το να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι σας στους αγώνες σας μπορεί να σας παρηγορήσει και να σας ενδυναμώσει.
Η επαγγελματική βοήθεια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται, ειδικά αν το άγχος ή η θλίψη σας είναι συντριπτική και επίμονη. Οι θεραπευτές μπορούν να προσφέρουν στρατηγικές και μηχανισμούς αντιμετώπισης προσαρμοσμένους στις δικές σας ανάγκες. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), για παράδειγμα, είναι μια κοινή και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών.

Εκτός από αυτά τα συστήματα υποστήριξης, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και να ασκήσετε αυτοφροντίδα. Αυτό σημαίνει να ξέρετε πότε να λέτε όχι, να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που καλλιεργούν την ευημερία σας. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Να θυμάστε, δεν πειράζει να αισθάνεστε αγχωμένοι ή λυπημένοι, αλλά πάντοτε μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις