Υγεία

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

Δύο ειδικοί εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοανοσίας

Οι βιαστικοί ρυθμοί της ζωής, ανάγουν την πρόχειρη διατροφή και την εξάρτηση από τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές σε «κακή» καθημερινή συνήθεια.

Η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει συσχετιστεί με προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω του φτωχού θρεπτικού φορτίου τους.

Ανησυχία γεννά και η ερευνητική διαπίστωση ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με άρθρο των Samuel J. White,
αναπληρωτή Καθηγητή και Philippe B. Wilson, αναπληρωτή Αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο York St John στο The Conversation. Ως εκ τούτου, προκύπτουν και οι συσχετίσεις των επικίνδυνων αυτών τροφών με φλεγμονώδεις εντερικές νόσους αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Σε αυτά ανήκουν, τα συσκευασμένα σνακ, τα σακχαρούχα ποτά, τα στιγμιαία ζυμαρικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα οποία αρκετά συχνά περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές, μικροσωματίδια (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου) πυκνωτικά, σταθεροποιητές, αρώματα και χρωστικές ουσίες, που έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Έρευνες για το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα σε ποντίκια

Βάσει ερευνών σε ποντίκια, η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις γαλακτωματοποιητών μπορεί να αποδυναμώσει τον φραγμό του εντερικού βλεννογόνου διευκολύνοντας την είσοδο στο έντερο επιβλαβών μικροβίων.

Έτσι οι μεταβολές στην ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου, ταυτίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να «ξυπνήσουν» τους μηχανισμούς της αυτοανοσίας του οργανισμού.

Η ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου βάλλεται επίσης και από την έλλειψη φυτικών ινών, που χαρακτηρίζει μια δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια του εντέρου «χωνεύουν» τις φυτικές ίνες και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Τα μόρια αυτά, βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την παραγωγή Τ-κυττάρων (τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων που επιτίθενται σε παθογόνα). Επομένως η απουσία αυτών των μορίων, αποδυναμώνει τον εντερικό φραγμό και αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής.

Αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, έχουν ταυτιστεί επίσης με δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα, αλάτι και πρόσθετα, συστατικά που αποδεδειγμένα, μειώνουν τα καλά μικρόβια του εντέρου.

Μελέτες σε ανθρώπους

Τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε ποντίκια, είναι όμοια με αυτά των ερευνών σε ανθρώπους. Συμπληρωματικά, παρατηρήθηκε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που περιλάμβαναν αυτές τις τροφές στη δίαιτά τους, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου που υπάρχει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει επίσης τη φλεγμονή. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συνδέεται και με χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων για το έντερο βακτηρίων.

Πηγή: Υgeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup