Υγεία

Κορονοϊός: Συναγερμός για την έξαρση εν μέσω διακοπών - Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες

Κορονοϊός: Συναγερμός για την έξαρση εν μέσω διακοπών - Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς για την καλοκαιρινή έξαρση κορονοϊού, με φόντο τη μεγάλη διασπορά των μεταλλάξεων FLiRT, και ενώ έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές άδειες και οι μετακινήσεις είναι αυξημένες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες

Στο πλαίσιο, αυτό ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας, που κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ στις 5 Μαΐου 2023, σχετικά με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες αποτελεί η τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • η συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • η αναπνευστική υγιεινή (κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια)
  • η αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα
  • Παράλληλα, συστήνονται:
  • ο ετήσιος εμβολιασμός για COVID-19
  • η αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, όπως επίσης στην περίπτωση αναμονής αποτελέσματος ή επί θετικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνου ή μοριακό έλεγχο με RT-PCR
  • η εφαρμογή μάσκας, η παραμονή στο χώρο διαμονής και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση νόσησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή/και συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα έως και 5 ημέρες μετά την επιστροφή
  • Η χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συνωστισμού, συστήνεται για άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σύσταση Παγώνη για τεστ πριν τις διακοπές

«Πέρυσι τέτοιο καιρό συγκριτικά με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη κάνοντας σύσταση για τεστ πριν τις διακοπές.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για την καινούρια μετάλλαξη. «Καλό θα ήταν τώρα πριν πάνε διακοπές, να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν υπάρχει μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα».

Απότομη αύξηση ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, αν και η μέση εβδομαδιαία αύξηση στην τιμή του φορτίου από την ISO WEEK 27/2024 στην εβδομάδα 28/2024 (σ.σ. χάρτης επίπτωσης των τελευταίων δύο εβδομάδων) -όπως κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στον ΕΟΔΥ- ήταν μόλις 24%, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα 15/7/2024 ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο ρυθμός διπλασιασμού των φορτίων είναι ανά 18 ημέρες. Με χρόνο γενιάς (μέσος χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση ενός ατόμου μέχρι να μολύνει αυτό με τη σειρά του τα δευτερογενή κρούσματα) τις 2,8 ημέρες ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt) εκτιμάται στο 1.115.

«Το κύμα αυτό εξελίσσεται αργά από τα μέσα Μαΐου και η Θεσσαλονίκη καθυστέρησε σε σχέση με άλλες πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και απότομες αυξήσεις στη διασπορά, καθώς η κινητικότητα και ο τουρισμός μεταβάλλονται σημαντικά όσο προχωράει το καλοκαίρι», σημειώνεται.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις