Υγεία

Το «doomscrolling» καταστρέφει την ψυχική μας υγεία

Το «doomscrolling» καταστρέφει την ψυχική μας υγεία

Ένας μέσος Αμερικάνος ξοδεύει περίπου 4.5 ώρες κάθε μέρα. Η γενιά Z περνά 6.5 ώρες, σε αυτή την κακή συνήθεια. Ο λόγος για το «doomscrolling», την άσκοπη περιήγηση στο κινητό μας τηλέφωνο.

Το doomscrolling, η συνήθεια να περιηγούμαστε ασκόπως στις οθόνες των κινητών μας, με ανάγνωση υπερβολικού όγκου ειδήσεων και παρακολούθηση δεκάδων βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καταστροφολογία και η τρομολαγνεία που κυριαρχούν στα social media μπορούν να έχουν «τρομερές συνέπειες στην ψυχική μας υγεία και την ευεξία». Συγκεκριμένα, ο κ. Shabahang δήλωσε ότι το doomscrolling προκαλεί στους ανθρώπους «άγχος, αγωνία, απελπισία και τους κάνει να αμφισβητούν το νόημα της ζωής».

«Η προβολή αρνητικών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πηγή υποκατάστατου τραύματος, όπου κάποιος έχει αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο παρόλο που δεν βίωσε ο ίδιος το τραύμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο ερευνητής.

Η μελέτη εξέτασε 800 πανεπιστημιακούς φοιτητές, για να διερευνήσει αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της υπερβολικής χρήσης του τηλεφώνου.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο αγχωμένοι αισθάνονταν, προτού ερωτηθούν πόσο χρόνο περνούσαν με doomscrolling. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στο doomscrolling, είχαν υψηλότερο υπαρξιακό άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα αποκάλυψαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup