Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 13:58

Σοβαρή προειδοποίηση: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο σε όσους συνδυάζουν συμβατικό με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JournalofOncologyResearchandTherapy, ο συνδυασμός δημιουργεί τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στον πνεύμονα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε αυτή τη μελέτη αναλύθηκε η χρήση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου σε 4975 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων που διεγνώσθησαν στο James Cancer Hospital στο The Ohio State University Wexner Medical Center και συνεκρίθη με 27294 υγιείς καπνιστές χωρίς καρκίνο.

Όλοι οι ασθενείς ήταν από την ίδια γεωγραφική περιοχή του Οχάιο και είχαν τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά π.χ. ηλικία, φύλο κ.λπ.

Η ταυτόχρονη κατανάλωση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου ήταν οκτώ φορές πιο συχνή σε καπνιστές με καρκίνο των πνευμόνων έναντι του υγιούς πληθυσμού.

Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων ήταν 4 φορές μεγαλύτερος στους ασθενείς που έκαναν χρήση και των δύο. Ο τετραπλάσιος αυτός κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όλες τις υποομάδες ανεξαρτήτως φύλου, ιστολογικού τύπου καρκίνου πνευμόνων και χρόνου καπνίσματος σε πακέτα-έτη.

«Τα ευρήματα αυτά μας παρέχουν τα πρώτα στοιχεία πως το κάπνισμα σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων σε σχέση με το απλό κάπνισμα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ο καπνός περιέχει καρκινογόνα χημικά ωστόσο η γνώση για τα χημικά που εισπνέονται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περιορισμένη» δηλώνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Randall Harris, MD, PhD, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ohio State University.

Από άποψη δημόσιας υγείας πάντα ανησυχούσαμε για τη διπλή κατανάλωση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει πως η ταυτόχρονη χρήση των δύο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο πνευμόνων. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό αν αναλογιστούμε το ποσοστό κατανάλωσης των προϊόντων αυτών από νέα άτομα» δηλώνει η συγγραφέας Marisa Bittoni, PhD, ερευνήτρια στο The Ohio State University Comprehensive Cancer Center.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται πως 70 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2020.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 10:18

Σχετικά Άρθρα

  • Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών
    Μπόρις Τζόνσον: Έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ Β’ έπασχε από καρκίνο των οστών

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αναφέροντας στα επερχόμενα απομνημονεύματά του ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' έπασχε από καρκίνο των οστών πριν από το θάνατό της.

    Στο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου και τμήματά του προδημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Daily Mail – στην οποία ο Τζόνσον είναι αρθρογράφος – αναφέρθηκε στις τελευταίες ημέρες της βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

    Ο Τζόνσον παραιτήθηκε επισήμως μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν έντονες εικασίες για το πώς ακριβώς εκείνη απεβίωσε.

    «Ήξερα εδώ και ένα χρόνο ή περισσότερο ότι είχε μια μορφή καρκίνου των οστών και οι γιατροί της ανησυχούσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εισέλθει σε απότομη πτώση», έγραψε στο απόσπασμα.

    Η μαρτυρία του Τζόνσον είναι η πρώτη δημόσια ένδειξη από πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο για το ποια μπορεί να ήταν η αιτία θανάτου της βασίλισσας. Στο πιστοποιητικό θανάτου της, ως αιτία αναφέρεται η λέξη «γήρας».

    Η τελευταία ακρόαση

    Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ανατρέχει στη ζωή του, τη θητεία του και τις αλληλεπιδράσεις του με την εκλιπούσα βασίλισσα σε μια αυτοβιογραφία. Οι Βρετανοί πρώην ηγέτες Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Ντέιβιντ Κάμερον το έκαναν, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές και χωρίς το ίδιο επίπεδο ζωντανών λεπτομερειών όπως ο Τζόνσον.

    Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν την πολιτική να μην σχολιάζουν βιβλία που κυκλοφορούν για τη βασιλική οικογένεια και ως εκ τούτου δεν έχουν επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τζόνσον.

    Ο Τζόνσον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2019 έως το 2022, θυμάται ότι ταξίδεψε στη βασιλική κατοικία στο Μπαλμόραλ για την καθιερωμένη ακρόαση και την παραίτησή του. Κατά την άφιξή του, θυμάται ότι τον υποδέχθηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας Έντουαρντ Γιανγκ, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Όταν κάθισαν μαζί στο σαλόνι της βασίλισσας, ο Τζόνσον παρατήρησε ότι εκείνη «φαινόταν χλωμή και πιο σκυφτή, και είχε σκούρους μώλωπες στα χέρια και τους καρπούς της, πιθανώς από ορούς ή ενέσεις».

    «Όμως το μυαλό της – όπως είχε πει και ο Έντουαρντ – ήταν εντελώς ανεπηρέαστο από την ασθένειά της, και κατά διαστήματα στη συζήτησή μας εξακολουθούσε να αναβοσβήνει εκείνο το μεγάλο λευκό χαμόγελο, με την ξαφνική ομορφιά του που ανέβαζε τη διάθεση», έγραψε.

    «Θα πέθαινες γι’ αυτήν»

    Ο Τζόνσον περιέγραψε τις εβδομαδιαίες πρωθυπουργικές ακροάσεις με τη μονάρχη ως «προνόμιο» και «βάλσαμο». «Εξέπεμπε ένα τέτοιο ήθος υπηρεσίας, υπομονής και ηγεσίας που πραγματικά ένιωθες ότι, αν χρειαζόταν, θα πέθαινες γι' αυτήν. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο σε μερικούς ανθρώπους (και εντελώς προφανές σε πολλούς άλλους), αλλά αυτή η αφοσίωση, όσο πρωτόγονη και αν φαίνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά του συστήματός μας. Χρειάζεται κάποιος ευγενικός και σοφός, και υπεράνω πολιτικής, για να προσωποποιήσει ό,τι καλό έχει η χώρα μας. Έκανε αυτή τη δουλειά εξαιρετικά», έγραψε.

    Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν μοιράστηκε ποτέ ιδιωτικές ιατρικές λεπτομέρειες με το κοινό. Οι βασιλικοί βοηθοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της οικογένειας έχουν το ίδιο δικαίωμα στο ιατρικό απόρρητο με οποιονδήποτε άλλον.

    Ο Κάρολος και η Κέιτ

    Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, έχουν αποφασίσει να είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά την υγεία τους. Αμφότεροι έχουν μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές τους διαγνώσεις καρκίνου και την ανάρρωσή τους.

    Ωστόσο, επέλεξαν να μην αποκαλύψουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που ο καθένας τους αντιμετώπιζε. Σύμφωνα τους βασιλικούς βοηθούς, ήθελαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την ασθένεια.

    Με πληροφορίες από: Boris Johnson claims in memoir Queen Elizabeth II had bone cancer by Lauren Said-Moorhouse and Max Foster, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JULIAN SIMMOND SPOOL

  • Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
    Καμπανάκι ερευνητών: Εκατοντάδες ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνο έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

    Σχεδόν 200 χημικές ουσίες που είναι πιθανό να προκαλούν καρκίνοτου μαστού εντοπίστηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και του χαρτιού, σύμφωνα με έρευνα του ελβετικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food Packaging Forum».

    Καμπανάκι από τους ερευνητές για να μειωθεί η χρήση τους

    Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Toxicology», ανιχνεύτηκαν 189 τέτοιες ουσίες σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων 143 σε πλαστικά και 89 σε χαρτί ή χαρτόνι. Για την έρευνα, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο ουσιών που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring, καθώς και τη βάση δεδομένων (FCCmigex Database) του «Food Packaging Forum» για τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από χιλιάδες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες.

    Τα είδη που μελετήθηκαν προέρχονται από αγορές σε περιοχές του κόσμου με υψηλές κανονιστικές ρυθμίσεις για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ισχυρότερα προληπτικά μέτρα για τη μείωση αυτών των χημικών ουσιών στα καθημερινά προϊόντα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο
    Νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο: Ποιο είναι πιο ασφαλές, τι δείχνει νέα έρευνα για τη σχέση με τον καρκίνο

    Το νερό της βρύσης είναι «καθαρότερο από το εμφιαλωμένο νερό», καθώς δεν περιέχει ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

    Έως και τα τρία τέταρτα όλων των εμφιαλωμένων νερών που πίνουμε θα μπορούσαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

    Επιστήμονες στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι το 10 έως 78% του εμφιαλωμένου νερού φέρει μολυσματικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών -μικροσκοπικά σωματίδια που διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος και πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν σε πολλαπλές σωματικές διεργασίες.

    Τι είναι τα μικροπλαστικά, που βρίσκονται στο νερό

    Αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού.

    Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στα τρόφιμα, στα αποθέματα νερού και ακόμη και στον αέρα.

    Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών τα έχει ήδη συνδέσει με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

    Οι επιστήμονες του Weill Cornell Medicine στο Κατάρ, οι οποίοι διεξήγαγαν την τελευταία μελέτη, βρήκαν επίσης ίχνη άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της δισφαινόλης Α (BPA).

    Θεωρείται ότι διασπώνται και εισέρχονται στο νερό όταν τα μπουκάλια συμπιέζονται ή το καπάκι ανοίγει και κλείνει επανειλημμένα.

    Μπορούν επίσης να εισχωρήσουν στο νερό εάν ένα μπουκάλι εκτεθεί σε θερμότητα, όπως αν αφεθεί σε ένα ζεστό δωμάτιο, σε ένα αυτοκίνητο μια ζεστή μέρα ή έξω στον ήλιο.

    Χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, ενώ οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών στο σώμα.

    Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τις συσκευασίες τροφίμων ισχυρότερες και λιγότερο ευάλωτες στη διάβρωση ή τη διάσπαση.

    Και οι δύο έχουν επίσης συνδεθεί με την υπογονιμότητα, το άσθμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

    Όμως και οι δύο κίνδυνοι για την υγεία πιστεύεται ότι αυξάνονται μόνο όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα.

    Ποιο νερό είναι πιο ασφαλές

    Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Global Health, οι επιστήμονες δήλωσαν: «Ενώ υπάρχουν βραχυπρόθεσμα όρια ασφαλείας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ρύπων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

    «Η εξάρτηση από το εμφιαλωμένο νερό συνεπάγεται σημαντικό κόστος για την υγεία, τα οικονομικά και το περιβάλλον, γεγονός που απαιτεί επείγουσα επαναξιολόγηση της ευρείας χρήσης του».

    Προέτρεψαν επίσης τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους να εγκαταλείψουν το εμφιαλωμένο νερό και να χρησιμοποιούν νερό από βρύσες.

    Το νερό της βρύσης είναι πολύ πιο ασφαλές για κατανάλωση, καθώς υπόκειται σε «αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας» και δεν ενέχει τον κίνδυνο «βλαβερών χημικών ουσιών που διαρρέουν από τα πλαστικά μπουκάλια», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

    Τα μικροπλαστικά ανησυχούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει περίπου πέντε γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα.

    Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν αναλυθεί όλα τα τρόφιμα για να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους σε πλαστικό.

    Πιστεύεται επίσης ότι οι άνθρωποι εισπνέουν έως και 7.000 μικροπλαστικά την ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να είναι, μαζί με τον αμίαντο ή τον καπνό, απειλή για την υγεία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο
    Βασίλης Χαλακατεβάκης: Η σύζυγός μου δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο

    Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια, ήταν μία περιπέτεια που πέρασε, σχολίασε ο ηθοποιός

    Ο Βασίλης Χαλακατεβάκης περιέγραψε τα προβλήματα υγείας που είχε στην αρχή της σχέσης του με τη σύζυγό του, Δέσποινα Μαραγκουδάκη.
    Κατά την εμφάνισή του στο «Στούντιο 4», ο ηθοποιός, που είχε καρκίνο στο παρελθόν, δήλωσε πως η γυναίκα του δεν τον αντιμετώπισε ποτέ ως άρρωστο και πως ήταν μαζί του από την πρώτη μέρα.
    Δείτε το βίντεο
    «Με γνώρισε όταν ξεκίνησε η περιπέτεια υγείας. Το πρόβλημα ξεκίνησε έναν μήνα μετά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

    «Η Δέσποινα δεν με αντιμετώπισε ούτε μία στιγμή ως άρρωστο κι ούτε το αντιμετώπισα εγώ ότι είμαι ο άρρωστος που με φροντίζει. Τα πέρασα ότι πάμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ό, τι γίνει. Νομίζω ότι μας έχει δέσει πάρα πολύ. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ την αρρώστια ως αρρώστια. Ήταν μία περιπέτεια που πέρασε. Δεν μοιρολάτρησα ποτέ. Ένα τραγούδι μόνο τραγουδούσα του Αγγελάκα μέσα μου, σιγά μη κλάψω σιγά μη φοβηθώ. Αυτό μου έδινε δύναμη. Μετά πέρασε στο ντούκου».

    Εν συνεχεία, ο ηθοποιός τόνισε την αγάπη που δένει το ζευγάρι: «Η λέξη "κακό" δεν πέρασε μέσα μου, πήγα παρακάτω. Πέρασε μέσα μου η αγάπη. Δεν ήταν έρωτας, ήταν αγάπη. Το κομμάτι αγάπη είναι πιο σημαντικό, ο έρωτας είναι μέσα στην αγάπη. Άρχισε και έδενε, πήγαινε μόνο του. Έμεινε δίπλα μου και συνεχίζει να είναι δίπλα μου. Είναι καρμικό. Δεν είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Έρευνα: Ανησυχητική αύξηση συγκεκριμένων τύπων καρκίνων σε γυναίκες κάτω των 35 ετών
    Έρευνα: Ανησυχητική αύξηση συγκεκριμένων τύπων καρκίνων σε γυναίκες κάτω των 35 ετών

    Μεγάλη αύξηση συγκεκριμένων τύπων καρκίνων σε νεαρές γυναίκες, κυρίως κάτω των 35 ετών διαπιστώθηκε από πολυπληθής μελέτη που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Καρκίνοι όπως του παγκρέατος, του στομάχου του γαστρεντερικού αλλά και του πολλαπλού μυελώματος εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση στις νεαρές γυναίκες.

    Ως παράγοντες εμφάνισης αυτών των καρκίνων είναι μεταξύ άλλων η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

    Όπως όμως τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) η κατανόηση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση αυτών των νεοπλασιών μεταξύ των νέων ενηλίκων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των αιτιολογικών παραγόντων και την ανάπτυξη μεθόδων πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου.

    Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό BMC Cancer που διερεύνησε την μεταβολή της επίπτωσης του καρκίνου παγκρέατος αλλά και μιας σειράς άλλων νεοπλασιών σε ενηλίκους νεότερους των 35 ετών την εικοσαετία 2000-2020.

    Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν στη βάση The Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEERS) όπου καταγράφονται περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η ανάλυση καταρχήν για τον καρκίνο του παγκρέατος κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην επίπτωση του νεοπλάσματος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών, όπου η μέση ετήσια αύξηση της επίπτωσης ήταν 6,2%.

    Σε αυτή την ομάδα ασθενών η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με το ποσοστό που διαπιστώθηκε για την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών (1,5%) αλλά και για τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (0,6%).

    Μάλιστα, το ποσοστό αύξησης του καρκίνου παγκρέατος στις νεαρές γυναίκες ήταν σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους νέους άνδρες (4%) αναδεικνύοντας διαφορά μεταξύ των φύλων.

    Μεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου σε νεαρές γυναίκες διαπιστώθηκε και σε άλλα νεοπλάσματα όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και το πολλαπλούν μυέλωμα.

    Η μεταβολή αυτή μάλιστα ήταν ειδική για τα συγκεκριμένα νεοπλάσματα και όχι στo πλαίσιo μιας γενικότερης αύξησης του καρκίνου σε νέες γυναίκες καθώς στο σύνολο των νεοπλασμάτων αλλά και σε νεοπλάσματα που αφορούν μόνο γυναίκες (καρκίνος μαστού, ωοθηκών κ.α.) δεν διαπιστώθηκαν αντίστοιχες μεταβολές.

    Προσπαθώντας να κατανοήσουν περαιτέρω το φαινόμενο της φυλετικής διαφοράς στην αύξηση της επίπτωσης συγκεκριμένων καρκίνων σε νέους ενήλικες, οι ερευνητές μελέτησαν τη μεταβολή σε ηλικιακές υποομάδες.

    Στον καρκίνο παγκρέατος και παχέος εντέρου, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών, ενώ στον καρκίνο στομάχου και στο πολλαπλούν μυέλωμα στην ομάδα 27-34 ετών.

    «Επομένως, τα ανωτέρω δεδομένα ξεκάθαρα καταδεικνύουν φυλετική διαφοροποίηση στην εμφάνιση μιας σειράς νεοπλασιών σε νεαρούς ενήλικες. Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να μελετηθούν μια σειρά από παράγοντες κινδύνου σε νεαρούς ενήλικες που εμφανίζουν καρκίνο και ιδίως η παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία.

    Ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες επίσης μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή τη διαφορά, αλλά το σημαντικότερο με βάση αυτή τη γνώση είναι να αναπτυχθούν προγράμματα πρώιμης διάγνωσης αυτών των καρκίνων σε νεαρούς ενήλικες που αποτελούν και ομάδα υψηλού κινδύνου», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κέιτ Μίντλετον: Τέλος οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο - Το πρώτο της μήνυμα
    Κέιτ Μίντλετον: Τέλος οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο - Το πρώτο της μήνυμα

    Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, σταμάτησε -μετά από εννέα μήνες- τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο. Όπως λέει, πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση της ζωής της, «με μια ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας και εκτίμησης της ζωής».

    Η Κέιτ γνωστοποιεί πως ο δρόμος προς την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς, αλλά λέει πως θα αρχίσει ξανά τη δουλειά της και θα αναλάβει κι άλλες υποχρεώσεις.

    Το πρώτο μήνυμα της Κέιτ

    «Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλη είναι η ανακούφιση που επιτέλους ολοκλήρωσα τη χημειοθεραπεία μου.

    Οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν απίστευτα δύσκολοι για εμάς ως οικογένεια. Η ζωή όπως την ξέρετε μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να διασχίσουμε έναν νέο, άγνωστο, δρόμο.

    Το ταξίδι με τον καρκίνο είναι πολύπλοκο, τρομακτικό και απρόβλεπτο για όλους, ιδίως για τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους.

    Σας φέρνει επίσης αντιμέτωπους με τα δικά σας τρωτά σημεία με τρόπο που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν, και μαζί με αυτό, με μια νέα οπτική γωνία για τα πάντα.

    Αυτό το διάστημα υπενθύμισε κυρίως στον Ουίλιαμ και σε μένα να αναλογιστούμε και να είμαστε ευγνώμονες για τα απλά αλλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, τα οποία τόσοι πολλοί από εμάς συχνά θεωρούμε δεδομένα. Απλά να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

    Τώρα επικεντρώνομαι στο να κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω καθαρή από καρκίνο. Παρόλο που έχω τελειώσει τη χημειοθεραπεία, ο δρόμος μου προς την ίαση και την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς.

    Ωστόσο, ανυπομονώ να επιστρέψω στη δουλειά και να αναλάβω μερικές ακόμη δημόσιες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, όταν μπορέσω.

    Παρά τα όσα έχουν προηγηθεί, εισέρχομαι σε αυτή τη νέα φάση της ανάρρωσης με νέα αίσθηση ελπίδας και εκτίμησης της ζωής.

    Ο Ουίλιαμ και εγώ είμαστε τόσο ευγνώμονες για την υποστήριξη που έχουμε λάβει και αντλούμε μεγάλη δύναμη από όλους εκείνους που μας βοηθούν αυτή τη στιγμή.

    Η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια όλων ήταν πραγματικά συγκινητική.

    Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο -παραμένω μαζί σας, χέρι χέρι. Από το σκοτάδι μπορεί να βγει φως, γι' αυτό αφήστε αυτό το φως να λάμψει».

    Πηγή: Ethnos.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

  • Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο εγκεφάλου - Τι δείχνει νέα έρευνα
    Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο εγκεφάλου - Τι δείχνει νέα έρευνα

    «Αν και η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης.

    Μια νέα ανασκόπηση μελετών, που ανατέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέδειξε - όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (3/9) - πως τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, με επικεφαλής την Αυστραλιανή Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία και την Πυρηνική Ασφάλεια (ARPANSA), η ανασκόπηση εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι πιο επιστημονικά αυστηρές μελέτες.

    Η τελική ανάλυση, συνεπώς, περιελάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας την έτσι ως «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής, Κεν Καρυπίδης, προσθέτοντας: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν σχέση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου».

    Επισημαίνεται ότι η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Environment International, επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), τους όγκους των σιελογόνων αδένων και τους όγκους του εγκεφάλου. Η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε καμία συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης κινητών τηλεφώνων (τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιούνται ή τον χρόνο που περνούν στο τηλέφωνο).

    «Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι παρ' όλο που η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Κεν Καρυπίδης, υποδιευθυντής της ARPANSA για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία. Τα κινητά τηλέφωνα - όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και των πύργων κινητής τηλεφωνίας - εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα.

    Ο Κεν Καρυπίδης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, δήλωσε ότι οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη «ακτινοβολία» και υποθέτουν ότι είναι παρόμοια με την πυρηνική ακτινοβολία. Έτσι, ο ίδιος πρόσθεσε: «Επειδή χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι όταν κάνουμε κλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η ακτινοβολία είναι βασικά ενέργεια που ταξιδεύει από ένα σημείο σε ένα άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, για παράδειγμα, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον Ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε χαμηλού επιπέδου ραδιοκύματα στο καθημερινό περιβάλλον».

    Τι είχαν δείξει πρώιμες μελέτες

    «Ενώ η έκθεση από τα κινητά τηλέφωνα εξακολουθεί να είναι χαμηλή, είναι πολύ υψηλότερη από την έκθεση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι», δήλωσε ο Κεν Καρυπίδης. Η συσχέτιση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου προέκυψε από πρώιμες μελέτες, στις οποίες οι ερευνητές διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων με όγκους στον εγκέφαλο και μιας ξεχωριστής ομάδας χωρίς όγκο στον εγκέφαλο, ρωτώντας και τους δύο για το ιστορικό της έκθεσής τους.

    Με βάση ορισμένες από αυτές τις πρώιμες μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή συσχέτιση με τον καρκίνο του εγκεφάλου από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κεφάλι για πολλές ώρες, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων - όπως αυτά των κινητών τηλεφώνων - ως πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο Κεν Καρυπίδης δήλωσε ότι αν και πολλοί ανησύχησαν λόγω της κατηγοριοποίησης της IARC, «αυτή η ταξινόμηση δεν σημαίνει και πολλά». Η IARC έχει διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου, με τις ουσίες να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως «σίγουρα καρκινογόνες» (π.χ. το κάπνισμα) ή ως «πιθανά καρκινογόνες».

    Χαρακτηρίζοντας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανά καρκινογόνα το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα έθεσε στο ίδιο επίπεδο με εκατοντάδες άλλους παράγοντες για τους οποίους τα στοιχεία βλάβης είναι αβέβαια, όπως η αλόη βέρα, τα λαχανικά τουρσί και η εργασία σε στεγνοκαθαριστήριο. Έτσι, όσον αφορά σε εκείνη την κατηγοριοποίηση, ο Κεν Καρυπίδης δήλωσε ότι έχουν δημοσιευτεί πολλές περισσότερες μελέτες κοόρτης, οι οποίες δεν βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι θυμούνται την έκθεσή τους στο παρελθόν, ενώ το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέθεσε μια σειρά συστηματικών ανασκοπήσεων για να εξετάσει τις επιπτώσεις των ραδιοκυμάτων στην υγεία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καρκίνος: Άλμα 84% των κρουσμάτων στους άνδρες μέχρι το 2050, προβλέπει νέα μελέτη - Ποιοι κινδυνεύουν
    Καρκίνος: Άλμα 84% των κρουσμάτων στους άνδρες μέχρι το 2050, προβλέπει νέα μελέτη - Ποιοι κινδυνεύουν

    Εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων του καρκίνου στους άνδρες ανά την υφήλιο από τα 10,3 εκατ. το 2022 στα 19 εκατομμύρια το 2050 -αύξηση κατά 50% - προβλέπουν ειδικοί Υγείας στην Αυστραλία.

    Και το χειρότερο είναι ότι ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων στους άρρενες αναμένεται να αυξηθεί κατά 83% από τα 5,4 εκατ. προ διετίας στα 10,5 εκατ. στα μέσα του 21ου αιώνα.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν 30 τύπους καρκίνου και δεδομένου για τον πληθυσμό 185 κρατών και υπερπόντιων εδαφών για να υπολογίσουν τα κρούσματα καρκίνου στους άνδρες και τους θανάτους μέχρι το 2050.

    Γιατί ο καρκίνος απειλεί περισσότερο τους άνδρες

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Cancer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι συντάκτες αναφέρουν ότι τα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο είναι υψηλότερα στους άνδρες, επειδή τείνουν να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ περισσότερο από τις γυναίκες.

    Παράλληλα οι άνδρες είναι πιθανότερο να εκτεθούν σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας τους και λιγότερο πιθανό να υποβάλλονται σε εξετάσεις για διάφορους τύπους καρκίνου.

    Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με τους νεότερους, κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν στην μικρότερη αντοχή των οργανισμών τους σε θεραπείες, τη διάγνωση καρκίνων σε προχωρημένα στάδια και την οικονομική αδυναμία τους να εξασφαλίσουν υγειονομική ασφάλιση.

    Μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ανδρών τα κρούσματα αναμένεται να εκτοξευτούν από τα έξι εκατομμύρια προ διετίας στα 13,1 εκατ. μέχρι το 2050 και οι θάνατοι από τα 3,4 εκατ. στα 7,7 εκατ. στο ίδιο διάστημα.

    Ποιοι τύποι καρκίνου απειλούν περισσότερο τους άνδρες

    Παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου και θανάτους μέχρι το 2050 (αύξηση άνω του 87% σε σύγκριση με το 2022) καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προ διετίας υπήρχαν περισσότεροι από 1,25 δις. καπνιστές ανά την υφήλιο, μολονότι ολοένα και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη συνήθεια αυτοί.

    Την επιδημία του καρκίνου στους άνδρες τροφοδοτούν επίσης ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη αναμένεται να αυξηθούν κατά 136% από το 2022 έως το 2050, κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι οι άνδρες γερνούν και ζουν περισσότερο, γεγονός που δίνει στον καρκίνο περισσότερο χρόνο να αναπτυχθεί.

    Εν τω μεταξύ τα κρούσματα μεσοθηλιώματος – μια σπάνια, αλλά επιθετική μορφή καρκίνου, ο οποίος αναπτύσσεται στον λεπτό ιστό που καλύπτει τους πνεύμονες και άλλα όργανα - αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αύξηση (105%) μεταξύ των διαφόρων τύπων καρκίνου. Η αύξηση των κρουσμάτων μεσοθηλιώματος έχει συνδεθεί με τη γήρανση του πληθυσμού και την έκθεση στον αμίαντο.

    Ο καρκίνος του δέρματος αναμένεται επίσης να προκαλεί περισσότερους θανάτους το 2050, ενώ ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προβλέπεται να είναι πιο διαδεδομένος και πιο θανατηφόρος.

    Οι συστάσεις των ειδικών

    Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Habtamu Mellie Bizuayehu, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, είπε ότι πρέπει να υπάρχουν καλύτερες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, ειδικά για τους ηλικιωμένους άνδρες.

    Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά αντί για κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, να κοιμόμαστε επαρκώς, να ασκούμαστε τακτικά και να προστατεύουμε το δέρμα μας από την έκθεση στον ήλιο αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο