«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JournalofOncologyResearchandTherapy, ο συνδυασμός δημιουργεί τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στον πνεύμονα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σε αυτή τη μελέτη αναλύθηκε η χρήση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου σε 4975 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων που διεγνώσθησαν στο James Cancer Hospital στο The Ohio State University Wexner Medical Center και συνεκρίθη με 27294 υγιείς καπνιστές χωρίς καρκίνο.
Όλοι οι ασθενείς ήταν από την ίδια γεωγραφική περιοχή του Οχάιο και είχαν τα ίδια κλινικά χαρακτηριστικά π.χ. ηλικία, φύλο κ.λπ.
Η ταυτόχρονη κατανάλωση ηλεκτρονικού και κλασικού τσιγάρου ήταν οκτώ φορές πιο συχνή σε καπνιστές με καρκίνο των πνευμόνων έναντι του υγιούς πληθυσμού.
Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων ήταν 4 φορές μεγαλύτερος στους ασθενείς που έκαναν χρήση και των δύο. Ο τετραπλάσιος αυτός κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όλες τις υποομάδες ανεξαρτήτως φύλου, ιστολογικού τύπου καρκίνου πνευμόνων και χρόνου καπνίσματος σε πακέτα-έτη.
«Τα ευρήματα αυτά μας παρέχουν τα πρώτα στοιχεία πως το κάπνισμα σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων σε σχέση με το απλό κάπνισμα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ο καπνός περιέχει καρκινογόνα χημικά ωστόσο η γνώση για τα χημικά που εισπνέονται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περιορισμένη» δηλώνει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Randall Harris, MD, PhD, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ohio State University.
Από άποψη δημόσιας υγείας πάντα ανησυχούσαμε για τη διπλή κατανάλωση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει πως η ταυτόχρονη χρήση των δύο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο πνευμόνων. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό αν αναλογιστούμε το ποσοστό κατανάλωσης των προϊόντων αυτών από νέα άτομα» δηλώνει η συγγραφέας Marisa Bittoni, PhD, ερευνήτρια στο The Ohio State University Comprehensive Cancer Center.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται πως 70 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2020.