Υγεία

Μικροσκοπικά ερπετά ύποπτα για κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά – Τι να προσέξετε

Μικροσκοπικά ερπετά ύποπτα για κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά – Τι να προσέξετε

Περιπτώσεις σαλμονέλας σε ανηλίκους μετά την επαφή τους με μικρές οικόσιτες χελώνες καταγράφηκαν από το CDC στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι διερευνούν ορισμένα περιστατικά σαλμονέλας, σε ανηλίκους που σχετίζονται με την επαφή με μικρές χελώνες (με κέλυφος μήκους μικρότερου από 10 εκατοστά).

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Οργανισμού έλαβαν αναφορές για κρούσματα σαλμονέλας από 21 πολιτείες που συνδέονται με την επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα, που φρόντιζαν ως οικόσιτα οι οικογένειες. Στην πλειονότητά τους αφορούν μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 17 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και για 10 παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Το 48% των περιστατικών έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (23 από τα 37), χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Οι κατοικίδιες χελώνες οποιουδήποτε μεγέθους, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μεταφέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας στα περιττώματά τους, ακόμη και αν φαίνονται υγιείς και καθαρές. Αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στο σώμα τους, στο νερό του ενυδρείου και σε οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή όπου ζουν και περιφέρονται. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με το άγγιγμα του ζώου ή οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον του, εάν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Αν και με έναν ομοσπονδιακό νόμο απαγορεύεται η πώληση και η διανομή χελωνών με κέλυφος μικρότερο από 10 εκατοστά στις ΗΠΑ, λόγω των επανειλημμένων ασθενειών και κρουσμάτων, υπάρχουν και καταστήματα κατοικίδιων ζώων και υπαίθριες αγορές που συνεχίζουν να πωλούν μικρές χελώνες καθώς και διαδικτυακά καταστήματα.

Διαλέγοντας το σωστό κατοικίδιο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κατοικίδιες χελώνες δε συνιστώνται ως κατοικίδια για παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά και για ενήλικες 65 ετών και άνω καθώς και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που κινδυνεύουν να προσβληθούν από σοβαρή ασθένεια από μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν τα εν λόγω ζώα.

Όσοι επιλέγουν, ωστόσο, μια μικρή χελώνα, θα πρέπει να φροντίζουν για τις συνθήκες υγιεινής, πλένοντας πάντα τα χέρια με σαπούνι μετά το άγγιγμα, το τάισμα και την εν γένει φροντίδα της, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας του ενυδρείου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα παιδιά. Όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου της χελώνας, συστήνεται να χρησιμοποιείται μια μπανιέρα και ένα σφουγγάρι μόνο για αυτή τη χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ο νεροχύτης ή η μπανιέρα, αλλά πρέπει να απομακρυνθούν τα αντικείμενα των ανθρώπων και φυσικά να γίνει σχολαστικός καθαρισμός τους μετά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται και ορισμένοι κανόνες συμπεριφοράς, όπως το να αποφεύγονται στενές επαφές με τη χελώνα ή το να τρώτε και να πίνετε κοντά της, καθώς είναι εύκολο να μεταφερθεί το μικρόβιο στην τροφή ή το ποτό. Γι’ αυτό, ο χώρος της θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κουζίνα ή οποιονδήποτε χώρο αποθηκεύονται τρόφιμα.

Τέλος, σε περίπτωση που η χελώνα δεν φαίνεται πλέον ιδανικό κατοικίδιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην απελευθερώνεται στη φύση, αλλά να γίνεται επικοινωνία με το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη διάσωση ερπετών.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας εμφανίσετε συμπτώματα, όπως:

  • Υψηλός πυρετός
  • Διάρροια για περισσότερες από 3 ημέρες που δεν βελτιώνεται
  • Διάρροια με αίμα
  • Εμετός
  • Σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία και ζαλάδα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup