Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 15:10

Μικροσκοπικά ερπετά ύποπτα για κρούσματα σαλμονέλας σε παιδιά – Τι να προσέξετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Περιπτώσεις σαλμονέλας σε ανηλίκους μετά την επαφή τους με μικρές οικόσιτες χελώνες καταγράφηκαν από το CDC στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι διερευνούν ορισμένα περιστατικά σαλμονέλας, σε ανηλίκους που σχετίζονται με την επαφή με μικρές χελώνες (με κέλυφος μήκους μικρότερου από 10 εκατοστά).

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Οργανισμού έλαβαν αναφορές για κρούσματα σαλμονέλας από 21 πολιτείες που συνδέονται με την επαφή με τα συγκεκριμένα ζώα, που φρόντιζαν ως οικόσιτα οι οικογένειες. Στην πλειονότητά τους αφορούν μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 17 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και για 10 παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους. Το 48% των περιστατικών έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (23 από τα 37), χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Οι κατοικίδιες χελώνες οποιουδήποτε μεγέθους, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μεταφέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας στα περιττώματά τους, ακόμη και αν φαίνονται υγιείς και καθαρές. Αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στο σώμα τους, στο νερό του ενυδρείου και σε οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή όπου ζουν και περιφέρονται. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με το άγγιγμα του ζώου ή οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον του, εάν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Αν και με έναν ομοσπονδιακό νόμο απαγορεύεται η πώληση και η διανομή χελωνών με κέλυφος μικρότερο από 10 εκατοστά στις ΗΠΑ, λόγω των επανειλημμένων ασθενειών και κρουσμάτων, υπάρχουν και καταστήματα κατοικίδιων ζώων και υπαίθριες αγορές που συνεχίζουν να πωλούν μικρές χελώνες καθώς και διαδικτυακά καταστήματα.

Διαλέγοντας το σωστό κατοικίδιο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κατοικίδιες χελώνες δε συνιστώνται ως κατοικίδια για παιδιά κάτω των 5 ετών αλλά και για ενήλικες 65 ετών και άνω καθώς και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που κινδυνεύουν να προσβληθούν από σοβαρή ασθένεια από μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν τα εν λόγω ζώα.

Όσοι επιλέγουν, ωστόσο, μια μικρή χελώνα, θα πρέπει να φροντίζουν για τις συνθήκες υγιεινής, πλένοντας πάντα τα χέρια με σαπούνι μετά το άγγιγμα, το τάισμα και την εν γένει φροντίδα της, συμπεριλαμβανομένης της καθαριότητας του ενυδρείου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα παιδιά. Όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου της χελώνας, συστήνεται να χρησιμοποιείται μια μπανιέρα και ένα σφουγγάρι μόνο για αυτή τη χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ο νεροχύτης ή η μπανιέρα, αλλά πρέπει να απομακρυνθούν τα αντικείμενα των ανθρώπων και φυσικά να γίνει σχολαστικός καθαρισμός τους μετά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθούνται και ορισμένοι κανόνες συμπεριφοράς, όπως το να αποφεύγονται στενές επαφές με τη χελώνα ή το να τρώτε και να πίνετε κοντά της, καθώς είναι εύκολο να μεταφερθεί το μικρόβιο στην τροφή ή το ποτό. Γι’ αυτό, ο χώρος της θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κουζίνα ή οποιονδήποτε χώρο αποθηκεύονται τρόφιμα.

Τέλος, σε περίπτωση που η χελώνα δεν φαίνεται πλέον ιδανικό κατοικίδιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην απελευθερώνεται στη φύση, αλλά να γίνεται επικοινωνία με το τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη διάσωση ερπετών.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας εμφανίσετε συμπτώματα, όπως:

  • Υψηλός πυρετός
  • Διάρροια για περισσότερες από 3 ημέρες που δεν βελτιώνεται
  • Διάρροια με αίμα
  • Εμετός
  • Σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία και ζαλάδα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 11:09

Σχετικά Άρθρα

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι
    Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι

    Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Όσα ορίζει η ΚΥΑ

    Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

    Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

    Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

    • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
    • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
    • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

    Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:

    • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
    • 1 ψυχολόγο,
    • 1 κοινωνικό λειτουργό,
    • 1 εργοθεραπευτή,
    • 1 λογοθεραπευτή και
    • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

    Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
    • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
    • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\

    «Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας
    Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας

    Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου, όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική - Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες

    Μια σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην επίσκεψη μιας κοινωνικής λειτουργού σε ένα σπίτι στην Πάτρα, όπου δύο ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Όπως αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτεία» και έπειτα στο ειδησεογραφικό μέσο thebest.gr, η κοινωνική λειτουργός, μαζί με μία παιδοψυχολόγο, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία συμμαθήτριας ενός εκ των δυο ανηλίκων παιδιών.
    Σε έγγραφο που συνέταξαν αναφέρουν τα εξής:

    Η μητέρα των παιδιών απεβίωσε

    «Σας ενημερώνουμε πως ο μαθητής της Γ’ Τάξης… (λέει το όνομά του), κάτοικος Πατρών, έχει απασχολήσει ξανά τον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης.

    Χθες ενημερωθήκαμε τυχαία από συμμαθήτριά του πώς η μητέρα του απεβίωσε την περασμένη Κυριακή (καρκινοπαθής) το σχολείο δεν είχε ενημερωθεί από τον πατέρα για το συμβάν, έγιναν προσπάθειες από το σχολείο να επικοινωνήσει με τον πατέρα και έναν ενήλικο αδελφό, αλλά δεν καρποφόρησαν.

    Στο σπίτι της οικογένειας διέμεναν η μητέρα με δύο ανήλικα τέκνα και ο πατέρας με τον μεγάλο γιο εργάζονταν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου που εμπλεκόταν στην πρώτη εισαγγελική παραγγελία ότι η μητέρα απεβίωσε και ότι δεν γνωρίζουμε αν το παιδί σιτίζεται. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον μαθητή, αλλά η ψυχοσωματική του κατάσταση δεν το επέτρεπε. Κανονίστηκε αυτοψία την επόμενη μέρα».

    Αφόρητη δυσοσμία

    «Σήμερα (11 Οκτωβρίου 2024) έγινε παρέμβαση από το Γυμνάσιο με ειδικούς, πήγαμε στο σπίτι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει και να ενημερωθούμε.

    Μας άνοιξαν, ο πατέρας ήταν επιθετικός, κλείστηκε μέσα στο σπίτι και μιλήσαμε με τον μεγάλο αδελφό. Εκείνος μας ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επιμέλεια των ανήλικων αδελφών του, ενώ ταυτόχρονα στρατεύεται. Ζητήσαμε να μπούμε στο σπίτι, να δούμε τις συνθήκες γιατί μέσα υπάρχουν σκυλιά και η αποφορά απέξω ήταν αφόρητη.

    Δεν μας επετράπη και ζητήθηκε ενίσχυση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ήρθε η Αστυνομία, ο πατέρας συνεργάστηκε και μπήκαμε στο σπίτι. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες. Η μυρωδιά αφόρητη, τα κρεβάτια υπερβολικά βρώμικα, ακαθαρσίες σκύλων παντού, ένα μικρό σκουριασμένο και βρώμικο ψυγείο με ελάχιστα τρόφιμα, σπασμένα ντουλάπια και πόρτες, άθλιες συνθήκες σε μπάνιο και κουζίνα.

    Μετά από όλα αυτά συνιστάται άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι και επείγον υγειονομικός έλεγχος».

    Εντολή εισαγγελέα
    Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε άμεσα με το παραπάνω έγγραφο και διέταξε επίσης άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.

    Μάλιστα την Παρασκευή τα μετέφεραν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων για μία σειρά εξετάσεων, όπως και παιδοψυχιατρικής στήριξης. Ωστόσο το μέλλον αυτών των ανηλίκων κρίνεται αβέβαιο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνδρομή σε επίπεδο και υλικής βοήθειας από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων.

    Βοήθεια ακόμη και στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στο σπίτι τους, κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Unicef: Η Γάζα είναι «κόλαση επί της γης» για τα παιδιά - Σχεδόν 40 ανήλικοι πεθαίνουν καθημερινά
    Unicef: Η Γάζα είναι «κόλαση επί της γης» για τα παιδιά - Σχεδόν 40 ανήλικοι πεθαίνουν καθημερινά

    «Συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος

    Η Γάζα είναι μια πραγματική «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, καθώς σχεδόν 40 πεθαίνουν καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, υποστηρίζει η Unicef.
    Έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, «τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινά απερίγραπτα βάσανα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Η Γάζα είναι η πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για το ένα εκατομμύριο παιδιά της. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις φρικτές επιπτώσεις των αεροπορικών πληγμάτων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων», σημείωσε.
    «Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε.
    Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που αποτέλεσε την αφορμή για τον πόλεμο, «συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35 με 40 κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο Έλντερ, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.

    Όσο για τους επιζώντες, δεν έχουν πού να πάνε για να είναι ασφαλείς. «Πού θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν είναι ασφαλείς στα σχολεία και τα καταφύγια. Δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία. Και σίγουρα δεν είναι ασφαλείς στους καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός» είπε ο Έλντερ.

    Ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός παιδιού στη Γάζα φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι 7 ετών, την Καμάρ, που χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. Το μοναδικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί, μια μαιευτική κλινική, ήταν υπό πολιορκία επί 20 ημέρες. Καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το νοσοκομείο δεν διέθετε τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση στο πόδι της, οι γιατροί το ακρωτηρίασαν. Η Καμάρ, η μητέρα και η αδελφή της, που είχε επίσης τραυματιστεί, αναγκάστηκαν κατόπιν να φύγουν προς τα νότια, με τα πόδια.

    «Σήμερα ζουν σε μια καταξεσκιμένη σκηνή, με στάσιμα νερά τριγύρω».

    Τον περασμένο Οκτώβριο η Unicef ανέφερε ότι η Γάζα μετατράπηκε σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Δύο μήνες μετά, χαρακτήρισε τον θύλακα ως «την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα παιδιά».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο
    Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

    Έρευνα που εστίασε στον ύπνο των παιδιών απέδειξε τη σύνδεσή του με το εντερικό μικροβίωμα και τον εγκέφαλο

    Ερευνητές από το Τμήμα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο σε σύγκριση με τα παιδιά που ξενυχτούν. Ακριβέστερα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους. Το ευεργετικό για τον οργανισμό είδος «καλών» βακτηρίων, Akkermansia muciniphila, βρέθηκε σε αφθονία στο έντερο σε αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με καλύτερη γνωστική ικανότητα.

    Συνολικά, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου ισούται με καλύτερη πεπτική υγεία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

    Σε αντιδιαστολή με προγενέστερες επιστημονικές μελέτες που συμπέραναν ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει ακαδημαϊκές επιδόσεις, σωματική ανάπτυξη και συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των παιδικών μοτίβων ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα.

    Το σκεπτικό των ερευνητών

    Στην εργασία με τίτλο «Characteristics of gut flora in children who go to bed early versus late», που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγμάτων κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει της ώρας κατάκλισης: σε εκείνα που κοιμόντουσαν πριν από τις 9:30 μ.μ. και στα υπόλοιπα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα.

    Τι κερδίζουν τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς

    Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο χρόνος που τελικά κοιμήθηκαν τα παιδιά, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:

    • τα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίς παρουσίαζαν μεγαλύτερη αφθονία και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων εκτός από το Akkermansia muciniphila, όπως τα Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii και Eubacterium siraeum.
    • τα επίπεδα των ευνοϊκών μυκήτων CAG-83 στο έντερό τους ήταν υψηλότερα.
    • τα βακτήρια Verrucomicrobia, Akkermansia, Holdemania και τα μη ταξινομημένα Firmicutes παρουσίασαν μεγαλύτερη αφθονία στην ομάδα παιδιών που κοιμόνταν νωρίτερα.
    • τα βακτήρια Akkermansia muciniphila και Alistipes finegoldii συσχετίστηκαν θετικά με το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να αποκοιμηθούν τα παιδιά, ενώ αντίθετα το βακτήριο Clostridium sp. CAG-253 συσχετίστηκε αρνητικά με το λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται ένα άτομο για να αποκοιμηθεί αφού ξαπλώσει στο κρεβάτι με σκοπό τον ύπνο.
    • Το Alistipes finegoldii συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική διάρκεια του ύπνου αλλά αρνητικά με τη συχνότητα των ονείρων και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

    Τέλος, τα παιδιά που έπεφταν νωρίς για ύπνο, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, γεγονός ουσιώδες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη νόηση.

    «Αυτές οι διαφορές στην ποικιλομορφία των ειδών και στα μεταβολικά μονοπάτια υποδηλώνουν ότι τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις διαταραχές του ύπνου στα παιδιά» καταλήγουν.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν
    σε Plus +
    Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν

    Η λεπτή γραμμή μεταξύ υποστήριξης και υπερβολικής εξάρτησης του παιδιού από τον γονέα είναι μια πρόκληση με πολλές «αποχρώσεις»

    Το διάβασμα στο σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός μαθητή. Καθημερινά, έχει να ανταπεξέλθει σε πλήθος υποχρεώσεων και εργασιών επιστρέφοντας από το σχολείο, κάτι που συχνά κάνει το παιδί να απογοητεύεται. Σε αυτή την περίπτωση, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: Ή να παραιτηθεί από την προσπάθεια να διαβάσει και να είναι συνεπές στις σχολικές του υποχρεώσεις ή να στραφεί στους γονείς για βοήθεια.

    Πόσο καλή ιδέα είναι, όμως, να συμβάλλουν οι γονείς στην ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων του παιδιού στο σπίτι; Πρέπει να τα καθοδηγούν σε κάθε πρόβλημα ή πρέπει να τα αφήνουν να το αντιμετωπίσουν μόνα τους; Εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες έχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επωφελή και την υπερβολική βοήθεια.

    Σύμφωνα με τον Daniel Kebede, Γενικό Γραμματέα της βρετανικής Ένωσης Εκπαίδευσης (NEU), η υποστήριξη των παιδιών με το διάβασμα στο σπίτι μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά μόνο όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να διαβάζουν παραγωγικά και να τα ενθαρρύνουν να ανακαλύψουν μαθησιακές πηγές, όπως οι βιβλιοθήκες. Όταν τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο, όμως, η ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ρουτίνας μελέτης καθίσταται ζωτικής σημασίας. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα κατάλληλα επίπεδα αυτοδιδασκαλίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού», λέει ο Kebede, «αλλά δεν θα πρέπει να κάνουν εκείνοι τις σχολικές εργασίες του παιδιού τους», τονίζει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνήθειες που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται μόνα τους τη μάθηση καθώς μεγαλώνουν.

    Ο John Nichols, πρόεδρος του «The Tutors’ Association», συμφωνεί ότι ενώ η εργασία στο σπίτι είναι σημαντική ως εργαλείο εξάσκησης, όταν τα παιδιά «κολλάνε» σε κάτι και αδυνατούν να προχωρήσουν, τότε η βοήθεια είναι πολύτιμη. «Αν δεν καταλαβαίνουν πώς να προσεγγίσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πιο ωφέλιμο γι’ αυτά να πάρουν κάποια καθοδήγηση, παρά να παλεύουν χωρίς αποτέλεσμα», σημειώνει.

    Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει οι γονείς να «σερβίρουν» έτοιμες τις απαντήσεις στα παιδιά, αλλά να τα βοηθούν να θυμηθούν τι έχουν μάθει στην τάξη και πώς αυτό εφαρμόζεται στην εκάστοτε εργασία. «Ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη διαδικασία, όχι απλώς να τελειώσουν την εργασία», εξηγεί.

    Το επίπεδο της βοήθειας που παρέχει ένας γονέας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Μερικές φορές, η προσφορά άμεσων απαντήσεων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τη μέθοδο ή την έννοια. Σε άλλες περιπτώσεις, το να κάνει τη δουλειά για λογαριασμό του εμποδίζει τη διαδικασία της μάθησης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί για την αποτελεσματική βοήθεια στο σπίτι είναι ο μαθητής να διδαχθεί τελικά πώς να διεκπεραιώνει μόνος του τις σχολικές εργασίες στο σπίτι. Αυτό δε θα τον βοηθήσει μόνο να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά προάγει επίσης την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, εφόδια πολύτιμα για όλη του τη ζωή.

    Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει ως σημαντικό ο Nichols είναι η επικοινωνία σπιτιού – σχολείου. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας γονέας βοηθά το παιδί του με το διάβασμα στο σπίτι, αυτό θα πρέπει να επικοινωνείται ανοιχτά στους δασκάλους του. «Είναι σημαντικό να είστε διαφανείς με το σχολείο, έτσι ώστε οι δάσκαλοι να μπορούν να εντοπίσουν πού οι μαθητές δυσκολεύονται και να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη αν χρειάζεται», τονίζει. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη μιας σημείωσης στην εργασία ή η χρήση του σχολικού ημερολογίου, ώστε να υποδείξει ο γονιός πού χρειαζόταν βοήθεια το παιδί.

    Πότε δεν πρέπει να βοηθήσετε

    Ενώ υπάρχουν στιγμές που η βοήθεια είναι κατάλληλη, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που είναι καλύτερο να αφήσετε τα παιδιά να ολοκληρώσουν μόνα τους τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό οι γονείς να συμμετέχουν στις εργασίες που καθορίζουν τον τελικό βαθμό του μαθητή. «Οι εργασίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ικανότητες του ίδιου του μαθητή και η υπερβολική βοήθεια από τους γονείς μπορεί να υπονομεύσει την εγκυρότητα των προσόντων του», προειδοποιεί.

    Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή ώθηση από τους γονείς ώστε το παιδί να ξεκινήσει την προσπάθεια. «Το να το ενθαρρύνει απλώς να προσπαθήσει είναι μερικές φορές η μισή μάχη», λέει ο Nichols.

    Το σημαντικό είναι οι γονείς να μην εξελιχθούν σε «δεκανίκι» από το οποίο εξαρτάται το παιδί τους κάθε φορά που έχει εργασία για το σπίτι. «Αν ένα παιδί βασίζεται συστηματικά στους γονείς του για βοήθεια, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά», υπογραμμίζει ο Nichols.

    Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι το κλειδί, αλλά το να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μαθαίνουν ανεξάρτητα θα τους χρησιμεύσει πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η διαφανής επικοινωνία με τους δασκάλους και η γνώση του πότε να κάνετε πίσω είναι επίσης κρίσιμα συστατικά της αποτελεσματικής βοήθειας στο σπίτι.

    Τελικά, ο στόχος είναι να ενδυναμώσετε τα παιδιά για να γίνουν αυτόνομοι και να έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο