Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024 17:54

Αλτσχάιμερ: Δημοφιλές φάρμακο για το αδυνάτισμα πιθανή «ασπίδα»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν σεμαγλουτίδη αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Ενα δημοφιλές φάρμακο ενάντια στον διαβήτη και την παχυσαρκία, η σεμαγλουτίδη, ίσως αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» της Αμερικανικής Ενωσης για την Αλτσχάιμερ.

Τεράστιο το ανθρώπινο κόστος της Αλτσχάιμερ

Η Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας (αφορά το 60%-70% των περιπτώσεων άνοιας). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 55 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από άνοια παγκοσμίως ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τις 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (σχεδόν μια περίπτωση κάθε 3,2 δευτερόλεπτα). Εκτιμάται μάλιστα ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Αλτσχάιμερ είναι περισσότεροι από ό,τι αυτοί εξαιτίας του καρκίνου του μαστού και του προστάτη σε συνδυασμό.

«Υπήρχαν ήδη προκλινικά στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύσει από τη νευροεκφύλιση και τη νευροφλεγμονή»

Οπως προέκυψε από τη νέα μελέτη η σεμαγλουτίδη φάνηκε – συγκριτικά με άλλα επτά φάρμακα για τον διαβήτη – να συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα φάνηκε μάλιστα να ισχύουν σε διαφορετικές υπο-ομάδες ασθενών – ανεξαρτήτως του επιπέδου παχυσαρκίας, του φύλου και της ηλικίας.

Η σεμαγλουτίδη που είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 – αποτελεί τη δραστική ουσία των άκρως δημοφιλών φαρμάκων αδυνατίσματος Ozempic και Wegovy.

Ανάλυση δεδομένων σχεδόν 1 εκ. ασθενών

H ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πληροφορικής Ρονγκ Σου ανέλυσε ηλεκτρονικούς φακέλους που αφορούσαν σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ.

Σημαντικά μικρότερος κίνδυνος

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που μιμείτο μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Οπως είδαν, οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν επτά διαφορετικά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αγωνιστών του GLP-1.

Στοιχεία του πραγματικού κόσμου

«Η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία του πραγματικού κόσμου σχετικά με την επίδραση της σεμαγλουτίδης στη νόσο Αλτσχάιμερ – υπήρχαν βέβαια ήδη προκλινικά στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύσει από τη νευροεκφύλιση και τη νευροφλεγμονή» σημείωσε η δρ Σου η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Κέντρου για την ΑΙ στην Ανακάλυψη Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Case Western Reserve.

Δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση

Παρότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να δράσει προληπτικά ενάντια στην Αλτσχάιμερ, η καθηγήτρια τόνισε ότι η μελέτη έχει περιορισμούς και δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με αιτιώδη σχέση. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα επάνω στη σεμαγλουτίδη μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ώστε να δοκιμαστούν εναλλακτικά φάρμακα ως πιθανές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική νόσο» κατέληξε η δρ Σου.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024 13:37

Σχετικά Άρθρα

  • 21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»
    21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»

    Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» μιλά στο ilialive.gr

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Άνοια». Μια μικρή λέξη με μεγάλες επιπτώσεις για τον ασθενή αλλά κυρίως για τα μέλη της οικογένειάς του. Το πρώτο σοκ στο άκουσμα της διάγνωσης είναι δεδομένο. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη νόσο; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν, κυρίως οι φροντιστές-μέλη της οικογένειας με άτομο, που νοσεί; Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τα συμπτώματα; Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, και Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω», αναλύει στο ilialive.gr τις επιπτώσεις στην οικογένεια για διάφορες μορφές άνοιας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της.

    Το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2009 στην Πάτρα από εθελοντές στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και το έναυσμα ήταν η έντονη ενασχόληση του επιστημονικού προσωπικού με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. «Βλέπαμε ότι στα σπίτια υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια, όπως και την πίεση που βιώνει η οικογένεια που δεν ήξερε πώς να φροντίσει τον ασθενή» μας λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Είχαμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά περιστατικά και βλέποντας το κενό που υπήρχε στην περιοχή στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε άτομα με άνοια αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο ώστε να βρούμε λύσεις και να υποστηρίξουμε πιο ολιστικά τις ανάγκες τους».

    theodoropoulos

    Τη στιγμή που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δεν εξασφαλίζεται και η ποιότητα αυτής, καθώς επιστημονικές έρευνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της ασθένειας. Ποιο το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό;

    Εδώ το οξύμωρο είναι ότι, η αύξηση των περιστατικών συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος όπως ξέρουμε, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως πάνω από τα 60-65 έτη. Οπότε με την έννοια ότι όντως αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον αναπτυγμένο κόσμο, το προσδόκιμο ζωής, η συνέπεια είναι να έχουμε περισσότερα περιστατικά με άνοια. Στα άτομα άνω των 65 ετών στην Ε.Ε. ένα ποσοστό 10% περίπου εμφανίζει άνοια. Και αν πάμε σε ηλικίες άνω των 80 ετών, ένας στους τρεις μπορεί εμφανίσει τη νόσο. Άρα το προσδόκιμο ζωής είναι μια πρόκληση. Ζούμε περισσότερο αλλά το «ζούμε καλύτερα» είναι μια ευρύτερη έννοια.

    Τι βιώνει μια οικογένεια όταν ένα μέλος αυτής πάσχει από Αλτσχάιμερ;

    Όπως καταγράφουν και έρευνες, περνάει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει η διάγνωση. Οπότε δεν το ξέρουν πολλές οικογένειες και δεν παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και πιθανό να γίνει αργά, σίγουρα βιώνει ένα μεγάλο σοκ. Γνωρίζοντας ότι είναι μια εκφυλιστική νόσος που δεν έχει θεραπεία και ουσιαστικά προχωρά η εξέλιξή της, σίγουρα βιώνει κάτι ανάλογο που αντιστοιχεί με το πένθος. Γιατί παροδικά το άτομο χάνει κομμάτι της προσωπικότητας του, οπότε η οικογένεια δεν έχει τον άνθρωπο τον οποίο ήξερε. Και πολλά μέλη δεν μπορούν εύκολα να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Είναι σε μεγάλη ένταση, μεγάλο άγχος, γιατί ενώ στην αρχή βλέπουμε κάποια ήπια συμπτώματα αυτά εντείνονται και δημιουργούν πολλά προβλήματα στη μνήμη, τη λειτουργικότητα… Και καταλήγουν να γίνονται φροντιστές πλήρους απασχόλησης με το δικό τους άτομο και βιώνουν ένα έντονο καθημερινό φορτίο.

    Ποια είναι τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή;

    Πριν από την άνοια υπάρχει ένα πρώιμο στάδιο το οποίο ονομάζεται «ήπια νοητική διαταραχή». Εκεί εμφανίζονται κάποια ήπια συμπτώματα όπως το άτομο μπορεί να ξεχνάει που έβαλε ένα καθημερινό αντικείμενο ή να δυσκολευτεί να πάει σε έναν δρόμο πιο σύνθετο, ή δεν μπορεί να κάνει πιο πολύπλοκα πράγματα που έκανε μέχρι πρότινος. Αν δούμε κάποια επαναλαμβανόμενα τέτοια συμπτώματα, είναι καλό να κάνουμε μια αξιολόγηση σε έναν ειδικό για να δούμε αν σχετίζονται με τη νόσο. Γιατί αν προλάβουμε, ειδικά στο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής μπορεί να μην μεταπηδήσει σε άνοια ή να το καθυστερήσουμε περισσότερο. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες αξιολόγησης μνήμης.

    Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου;

    Εκεί είναι το θετικό νέο καθώς οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου. Και όσο πιο νωρίς τους προλάβουμε έχουμε μικρότερες πιθανότητες είτε να μην εμφανίσουμε συμπτώματα είτε αν συμβεί, αυτό να γίνει πιο αργά ή με πιο αργό τρόπο. Είναι οι αγγειακοί παράγοντες, δηλαδή ότι έχει να κάνει με την υπέρταση και τον διαβήτη, άρα επιβάλλεται ένα τακτικό τσεκ-απ. Οι δραστηριότητες που μας θωρακίζουν, είναι η κίνηση, η γυμναστική η διακοπή του καπνίσματος η μεσογειακή διατροφή, η κοινωνικοποίηση και καθώς μεγαλώνει το άτομο χρειάζεται έλεγχος της ακοής και της όρασης. Και σαφώς να έχουμε νοητική άσκηση, να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι συμμετέχουν, από νεαρή ηλικία , σε μεγαλύτερο κομμάτι εκπαίδευσης και το διατηρούν αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνουν περισσότερο καιρό νοητικά υγιείς.

    Ποια είναι τα ποσοστά της νόσου στην Ελλάδα;

    Δεν υπάρχουν απόλυτες επιδημιολογικές μελέτες. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι περίπου 200.000 άτομα νοσούν με άνοια και 160.000 με ήπια νοητική διαταραχή.

    Σε εθνικό επίπεδο επαρκούν οι υπηρεσίες φροντίδας;

    Τα τελευταία χρόνια ήμασταν σχετικά πίσω. Οι πιο πολλές δομές ήταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επαρχία δεν είχε πολλά κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας…. Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί σε αρκετές πόλεις κέντρα ημέρας όπως στην Πάτρα ή οικοτροφεία όπως και στον Πύργο. Αλλά επειδή ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία, οι δομές δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκαν δομές, αλλά ακόμη είμαστε πίσω. Θέλουμε περισσότερες δομές για όλα τα στάδια, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την αποκατάσταση.

    Το σωματείο «Φροντίζω» τι προσφέρει στους ασθενείς;

    Οι δράσεις μας επεκτείνονται από το φάσμα των ατόμων τρίτης ηλικίας σε μια στόχευση στους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους, με ιδιαίτερες υπηρεσίες. Το «Φροντίζω» λειτουργεί την πρώτη εξειδικευμένη δομή για τη άνοια στη Δυτική Ελλάδα, το Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια όπου εκεί κάποιος μπορεί να φέρει το δικό του άτομο, να περάσει από αξιολόγηση, και εφόσον εμφανίζει κάποια μορφή να ενταχθεί σε κάποια από τις ομαδικές παρεμβάσεις που κάνουμε. Έχουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες όπως νοητική ενδυνάμωση, γυμναστική, θεραπείες μέσω τεχνών οι οποίες κοινωνικοποιούν το άτομο. Παρέχουμε και κατ’ οίκον φροντίδα. Έχουμε δει άτομα που δεν είχαν καμία μορφή επικοινωνίας, να γελάνε, να επανέρχονται ψυχολογικά. Επίσης έχουμε πολύ θετικό αποτέλεσμα για τους φροντιστές. Βλέπουμε μέλη οικογένειας, που καταφέρουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, γιατί όλη αυτή η διαδικασία της φροντίδας ενός συγγενικού προσώπου με άνοια μπορεί να μπλοκάρει την καθημερινότητά τους. Και φυσικά αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για το έργο μας.

    Κοινωφελές Σωματείο «|Φροντίζω»
    Φαναρίου 25 Πάτρα
    Τηλ 2610 240242
    www.frodizo.gr
    Email: [email protected]

    Κεντρική φωτογραφία: Freepik/user16679917

  • Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ
    Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ

    Αυτή η νυχτερινή συνήθεια είναι ένοχη για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά αν είστε κάτω των 65 ετών, τονίζουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατα, ερευνητές από το Σικάγο ανέλυσαν την υπερβολική έκθεση στο φως, γνωστή ως φωτορύπανση, σε 48 πολιτείες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις περιοχές σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονταν από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη ένταση φωτός τη νύχτα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο υψηλότερος υπαίθριος νυχτερινός φωτισμός, όπως τα φώτα του δρόμου και οι πινακίδες νέον, συνδέθηκε με υψηλότερο επιπολασμό για τη νόσο Αλτσχάιμερ από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου σε άτομα κάτω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, η νυχτερινή φωτορύπανση φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ από την κατάχρηση αλκοόλ, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

    «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα νέα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα», δήλωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

    «Δεν είναι σαφές γιατί οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στο φως», πρόσθεσαν.

    «Βρήκαμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η νυχτερινή φωτορύπανση – ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας – μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του φωτός τη νύχτα έτσι ώστε να κάνουν απλές και εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», κατέληξαν οι συγγραφείς.

    Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα βράδια;

    «Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκα, ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση. Η έκθεση στο φως μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής με την έκθεση στο εξωτερικό φως. Αν και δεν εξετάσαμε τις επιδράσεις του εσωτερικού φωτός στην παρούσα μελέτη, είναι γνωστό πως το μπλε φως έχει επίδραση στον ύπνο. Η χρήση φίλτρων μπλε φωτός και η αντικατάσταση με θερμό φως θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση», προέτρεψαν οι επιστήμονες.

    Η εν λόγω έρευνα προσθέτει στοιχεία σε έναν μακρύ κατάλογο επιπτώσεων στην υγεία από τη φωτορύπανση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που ερεθίζει τις δερματικές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

    Χαρακτηριστικά, ανασκόπηση του 2021, αποκάλυψε ότι η υπερβολική έκθεση στο φως τη νύχτα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10 έως 14%, καθώς καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Η διακοπτόμενη παραγωγή μελατονίνης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος, ιδιαίτερα για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού.

    Αν λοιπόν συνηθίζετε να αφήνετε τα στόρια ανοιχτά τη νύχτα, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
    Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

    Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα άνω των 65 ετών διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

    Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

    Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

    Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.

    Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν στην παρούσα μελέτη τις επιδράσεις του φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού, ωστόσο εκτιμούν ότι η έκθεση σε αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την εξωτερική έκθεση στο φως.

    Όπως επισημαίνουν, το μπλε φως έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο, οπότε η χρήση φίλτρων μπλε φωτός, η αλλαγή σε ζεστό φωτισμό και η εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά την έκθεση στο φως.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έγινε σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση σε όλη τους τη ζωή και αυτές οι δύο παράμετροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες
    Το σκάλισμα της μύτης μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες

    Το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να ζητούν περαιτέρω έρευνα για την πιθανή σύνδεσή του με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Σε πρόσφατη επιστολή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of the Medical Sciences, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σκάλισμα της μύτης μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.

    Η τρέχουσα έρευνα, αν και περιορισμένη, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από τα δάχτυλα στη μύτη μπορεί να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή θα μπορούσε να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Όπως αναφέρει ο Independent, η επιστολή υποστηρίζει επίσης ότι το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να βλάψει και το ρινικό τοίχωμα, καθιστώντας ευκολότερο για τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας.

    Οι συντάκτες της επιστολής παραθέτουν 10 μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2022 που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Πώς φτάνουν τα μικρόβια στον εγκέφαλο

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο ιός του έρπητα, ο κορωνοϊός, τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία και ο μύκητας Candida albicans μπορούν να ταξιδέψουν κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου, το οποίο συνδέει τη μύτη με τον εγκέφαλο.

    Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να φτάσουν στον οσφρητικό βολβό – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην όσφρηση – και να προκαλέσουν λοιμώξεις που μπορεί να συμβάλλουν στο σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, βασικό χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

    «Αρκετά παθογόνα που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μέσω του ρινικού επιθηλίου έχουν συνδεθεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ και απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια μεταθανάτιας ανάλυσης», αναφέρεται στην επιστολή.

    «Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το σκάλισμα της μύτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνιστούμε περαιτέρω έρευνα, ιδίως μεγαλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες, για να διερευνήσουμε αυτή τη συσχέτιση διεξοδικότερα».

    Προληπτικά μέτρα

    Γραμμένη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών SIMS στο Πακιστάν και της Hamad Medical Corporation στο Κατάρ, η επιστολή βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης μιας επιστημονικής ομάδας στην Αυστραλία, η οποία επίσης επισήμανε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της μύτης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Προτείνουν απλά προληπτικά μέτρα, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τη συνήθεια αυτή.

    «Ένα μάθημα από τον Covid είναι η σημασία της υγιεινής των χεριών», έγραψαν οι ερευνητές, υποστηρίζοντας πρακτικές ρουτίνας όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικών χεριών για τον μετριασμό των κινδύνων από το σκάλισμα της μύτης.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ
    Ανατρεπτική μελέτη: Φάρμακο που χορηγείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

    Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για το Πάρκινσον μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και να βελτιώσει τη μνήμη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Πρόκειται για το φάρμακο λεβοντόπα (ή L-DOPA)- πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης- το οποίο αποτελεί την κλασική θεραπεία για τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

    Όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που αλληλεπιδρά με το κέντρο της ευχαρίστησης και της επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση στην οποία οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν ντοπαμίνη πεθαίνουν σταδιακά.

    Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι η χορήγηση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο ποντικών με Αλτσχάιμερ έφερε σημαντικές βελτιώσεις στα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης των ασθενών.

    Πώς χορήγησαν τη νεπριλυσίνη

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ένζυμο νεπριλυσίνη μπορεί να διασπάσει τις συστάδες της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και καταστρέφουν τους νευρώνες στην πορεία. Ωστόσο, δεν μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο να χορηγήσουν το ένζυμο.

    Μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή ντοπαμίνης σε νευρώνες του φλοιού, του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων, οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων νεπριλυσίνης και διάσπαση των βήτα-αμυλοειδών πλακών. Περαιτέρω δοκιμές σε ζωντανά ποντίκια παρήγαγαν τα ίδια αποτελέσματα: η ντοπαμίνη αύξησε την παραγωγή νεπριλυσίνης και μείωσε την εγκεφαλική βλάβη που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • HIV: Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο καταστέλλει τον ιό έως και 10.000 φορές για μήνες
    HIV: Ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο καταστέλλει τον ιό έως και 10.000 φορές για μήνες

    Η νέα θεραπεία μειώνει δραματικά τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα, διαπιστώνουν οι ερευνητές

    Στα σκαριά βρίσκεται ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο για τον HIV, καθώς μελέτη έδειξε ότι μία μόλις δόση αρκεί για να καταστείλει τον ιό έως και 10.000 φορές για τουλάχιστον 30 εβδομάδες.

    Σύμφωνα με το Live Science, πρόκειται για πειραματικό φάρμακο που δοκιμάστηκε σε ζώα και φάνηκε να μειώνει δραματικά τα επίπεδα μιας μορφής του ιού HIV σε πιθήκους. Το μονοδοσικό αυτό φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια απλή και ανθεκτική εναλλακτική λύση στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

    Έρχεται να «εκτοπίσει» τους περιορισμούς των αντιρετροϊκών φαρμάκων

    Οι νέες δοκιμές σε θεραπείες για τον ιό HIV έρχονται στο πλαίσιο προσπαθειών να ξεπεραστούν ορισμένα από τα προβλήματα με τα υπάρχοντα αντιρετροϊκά φάρμακα.

    Αυτό, διότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV, αλλά μόνο τα 3/4 λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας για τον ιό HIV. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαιτούμενα φάρμακα, ή να υποφέρουν από τις παρενέργειες που τους προκαλούν.

    Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ανθεκτικός στις θεραπείες. Χωρίς θεραπεία, ο HIV καταστρέφει μια βασική κατηγορία ανοσοκυττάρων στο σώμα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε καρκίνους και μολυσματικές ασθένειες. Σε αυτό το στάδιο, η μόλυνση έχει πλέον εξελιχθεί σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

    Έτσι οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέπτυξαν έναν νέο τύπο θεραπείας: μια συνθετική μορφή του ιού που μπορεί να εξουδετερώσει τον HIV και στην οποία θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι ασθενείς με λιγότερες παρενέργειες.

    Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν μια εκδοχή του HIV που ονομάζεται θεραπευτικό παρεμβαλλόμενο σωματίδιο (TIP). Αυτό το σωματίδιο που μοιάζει με ιό, έχει σχεδιαστεί για να μην βλάπτει τον ξενιστή του και να αναπαράγεται ταχύτατα. Η ιδέα είναι ότι, όταν χορηγείται σε ένα άτομο με HIV, το αβλαβές TIP καταλαμβάνει και προστατεύει κύτταρα που διαφορετικά θα κατέστρεφε ο ιός.

    Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια έκδοση του TIP τους που έμοιαζε με τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV), ένα παθογόνο παρόμοιο με τον HIV. Τον χορήγησαν σε έξι μακάκους ρέζους (Macaca mulatta). Μετά από 24 ώρες, χορήγησαν στα ζώα έναν επιθετικό ιό με χαρακτηριστικά του SIV και του HIV και παρακολούθησαν τα επίπεδα μόλυνσης για περίπου επτά μήνες.

    Επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

    Διαπιστώθηκε ότι οι μακάκοι που έλαβαν το TIP είχαν 10.000 φορές χαμηλότερα επίπεδα ιού σε σχέση με τους υπόλοιπους τέσσερις πίθηκους που δεν το είχαν λάβει. Οι πίθηκοι που έλαβαν το TIP είχαν ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αναπτύξει σοβαρές ασθένειες. Τα TIP συνέχισαν να αναπαράγονται στα σώματα των μακάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι εφικτή η μακροχρόνια θεραπεία.

    Οι ερευνητές χορήγησαν τη θεραπεία και σε εργαστηριακά ποντίκια που έφεραν ανθρώπινα ανοσοκύτταρα και σε κύτταρα αίματος από ασθενείς με HIV. Και στις δύο περιπτώσεις, τα TIP κατέστειλαν τον ιό.

    «Μειώνεται πολύ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν με λιγότερα συμπτώματα επειδή καταστρέφονται πολύ λιγότερα από τα Τ κύτταρα τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λέορ Γουάινμπεργκερ, καθηγητής φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

    Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες σε μακάκους και στη συνέχεια δοκιμάσουν το φάρμακο σε ανθρώπους. Ο τελικός στόχος είναι να βρεθούν νέες θεραπευτικές επιλογές για τον HIV, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Mpox: Απέτυχε στις δοκιμές φάρμακο για το νέο στέλεχος – Νέα εκτίμηση για τη θνητότητα
    Mpox: Απέτυχε στις δοκιμές φάρμακο για το νέο στέλεχος – Νέα εκτίμηση για τη θνητότητα

    Το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη δεν μειώνει τη διάρκεια της νόσου, έδειξε δοκιμή στην Αφρική. Όμως το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους είναι χαμηλότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Το κύριο αντιικο φάρμακο στο οποίο ήλπιζαν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της επιδημίας mpox που απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική απέτυχε σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

    Τα ευρήματα ωστόσο δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη θνητότητα του ιού, η οποία όπως φαίνεται πέφτει με την κατάλληλη φροντίδα κάτω από το 2%, σημαντικά πιο κάτω σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Η κλινική δοκιμή που χρηματοδότησαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αφορούσε την τεκοβιριμάτη, ένα αντιικό φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας SIGA Technologies που είχε αρχικά αναπτυχθεί για την ευλογιά, μια συγγενική ιογενή ασθένεια που πλέον έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη.

    Το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της mpox, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, αν και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αξιόπιστα κλινικά δεδομένα.

    Στις 14 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης ενός νέου στελέχους της mpox, με την ονομασία Κλάδος Ι, το οποίο θεωρείται πιο επικίνδυνο από τον Κλάδο ΙΙ που προκάλεσε την προηγούμενη παγκόσμια επιδημία το 2022.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις 15 Αυγούστου, η τεκοβιριμάτη δεν επιτάχυνε την ανάρρωση σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από mpox Κλάδου Ι.

    «Σίγουρα δεν είναι τα ιδανικά αποτελέσματα που όλοι ελπίζαμε» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Science ο Τζέισον Κίντρατσουκ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά.

    Η τελική ανάλυση ωστόσο εκκρεμεί και το φάρμακο υπάρχει περίπτωση να βοηθά στην ανάρρωση έστω για κάποιες υποκατηγορίες ασθενών. Η SIGA Technologies υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι η τεκοβιριμάτη προσφέρει «σημαντικό όφελος» για τα βαριά περιστατικά και όσους ξεκίνησαν θεραπεία αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η δημοσίευση των τελικών δεδομένων αναμένεται το επόμενο διάστημα

    Παραμένει εξάλλου ασαφές αν το φάρμακο θα ήταν αποτελεσματικό στο στέλεχος Κλάδος Ιb, υποπαραλλαγή του Κλάδου Ι, το οποίο ανιχνεύθηκε την Πέμπτη στη Σουηδία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται πιο εύκολα με τη σεξουαλική επαφή.

    Στην Αφρική, πάντως, ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη στενή επαφή και έχει προσβάλλει μεγάλο αριθμό παιδιών.

    Η ασθένεια προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα που μετατρέπονται τελικά σε φυσαλίδες γεμάτες υγρό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε περίπου δύο εβδομάδες, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει, ειδικά ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Εμβόλιο υπάρχει διαθέσιμο στην Ελλάδα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    Μειωμένη θνητότητα

    Από την κλινική δοκιμή προέκυψε ωστόσο και μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς το ποσοστό των ασθενών που πέθαναν, είτε είχαν λάβει τεκοβιριμάτη είτε placebo, ήταν μόλις 1,7%, κάτω από τη μέση θνητότητα του 3,6% που καταγράφεται στο Κογκό.

    Μάλιστα η θνητότητα στο Κογκό ήταν πολύ μεγαλύτερη, στο 7,4%, τις πρώτες εννέα εβδομάδες του 2024, όταν αναφέρθηκαν 3.576 ύποπτα κρούσματα και 256 θάνατοι.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μειωμένη θνητότητα που μετρήθηκε στην κλινική δοκιμή είναι αποτέλεσμα της υψηλού επιπέδου φροντίδας που έλαβαν όλοι οι ασθενείς.

    Και αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους θα ήταν χαμηλό σε Δυτικές χώρες με αποτελεσματικά συστήματα υγείας.

    Στην πραγματικότητα μάλιστα το ποσοστό των νεκρών στην Αφρική μπορεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, καθώς πολλά ελαφρά κρούσματα δεν διαγιγνώσκονται ποτέ.

    Από τον Ιανουάριο, το Κογκό έχει καταγράψει 27.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.100 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών, ενώ το στέλεχος Κλάδος 1b έχει επίσης εξαπλωθεί στη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Μπορούντι και την Κένυα.

    Η Σουηδία και το Πακιστάν είναι μέχρι στιγμής οι μόνες χώρες εκτός Αφρικής όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου στελέχους.

    Πηγή: in.gr

  • Nευρική ανορεξία: Ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο για την αντιμετώπισή της
    Nευρική ανορεξία: Ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο για την αντιμετώπισή της

    Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά για για την εύρεση ενός φαρμάκου για τη νευρική ανορεξία βρίσκονται οι επιστήμονες.

    Σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αύξηση των επιπέδων ενός πεπτιδίου που είναι σημαντικό για την αύξηση του αισθήματος της πείνας, μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα της ανορεξίας. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν μια παρόμοια προσέγγιση μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική και για τους ανθρώπους.

    Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από μια επίμονη μείωση της της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος, υποσιτισμό και καρδιακές παθήσεις. Η ανορεξία διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους (ιδιαίτερα κορίτσια) και συχνά συνδέεται με μια διαταραγμένη εικόνα σώματος και έναν επίμονο φόβο για την αύξηση βάρους. Η νευρική ανορεξία είναι επίσης συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

    Οι έρευνες των επιστημόνων

    Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς μόνο το 1/3 των πασχόντων πιστεύεται ότι επιτυγχάνει ύφεση με τρέχουσες παρεμβάσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Και μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει κανένα φάρμακο για την ανορεξία.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ανορεξία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ακυλο-συνένζυμο Α (ACBP), η οποία είναι γνωστό ότι διεγείρει το αίσθημα της πείνας, βοηθώντας στην ενεργοποίηση ή την άμβλυνση ορισμένων νευρώνων στον εγκέφαλο. Τώρα, επιστήμονες από τη Γαλλία και την Κίνα διαπίστωσαν πως ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν με ανορεξία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ACBP, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής.

    Η πρωτεΐνη ACBP παράγεται από πολλούς τύπους κυττάρων, αλλά δεν απελευθερώνεται στο σώμα όπως οι περισσότερες πρωτεΐνες. Αντίθετα, απελευθερώνεται όταν τα κύτταρα διασπώνται. Για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον περιορισμό, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «χημικό-γενετικό σύστημα παράδοσης» που ώθησε τα ηπατικά κύτταρα να απελευθερώσουν την πρωτεΐνη ACBP κάθε φορά που τα ποντίκια λάμβαναν συμπληρώματα βιοτίνης ή βιταμίνης Β7. Οι ερευνητές προκάλεσαν συμπτώματα ανορεξίας στα ποντίκια, χρησιμοποιώντας φάρμακα είτε για χρόνιο στρες είτε χημειοθεραπείας και στη συνέχεια αύξησαν τα επίπεδα ACBP χρησιμοποιώντας βιοτίνη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς