Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 14:58

Κρυολόγημα από air condition - Τι κάνουμε για την «καλοκαιρινή ασθένεια»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η νόσος των λεγεωνάριων, ή το «κρύωμα των κλιματιστικών», είναι μία «καλοκαιρινή ασθένεια».

Η Νόσος Λεγεωνάριων παρουσιάζει αύξηση το καλοκαίρι, καθώς το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο κρύβεται στα κλιματιστικά αλλά και σε ντους, βρύσες, υδρομασάζ, κλιματιστικά, δεξαμενές νερού κτλ.

Πρόκειται για μία βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella και έχει θνητότητα περίπου 5%-10%.

Μπορεί να μην νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη Legionella, όμως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα.

Η νόσος ξεκινά με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς, ενώ αργότερα εμφανίζεται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία.

Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ για τη διάγνωση απαιτούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Πώς γίνεται η μετάδοση

Η μετάδοση γίνεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολύματα/αεροζόλ) που περιέχουν τα βακτήρια Legionella.

Τα βακτήρια ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, πχ στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C.

Αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από ορισμένα κλιματιστικά συστήματα.

Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου από τα κλιματιστικά

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος και του λαιμού είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο, που έχει προκληθεί από τον κλιματισμό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό και πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς και ροφήματα. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να κρατήσετε το λαιμό σας ενυδατωμένο, που μπορεί με τη σειρά του, να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να διατηρήσετε την υγρασία του χώρου. Να έχετε πάντοτε μαζί σας και να κάνετε λήψη παστίλιων/ τροχίσκων για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά.

Τα μέτρα προστασίας

  • Τακτική συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση των συστημάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών συστημάτων, των πύργων ψύξης, των υδρομασάζ και των διακοσμητικών σιντριβανιών.
  • Διατήρηση συστημάτων κρύου νερού κάτω των 20°C και συστημάτων ζεστού νερού πάνω από 50°C για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.
  • Εξασφάλιση της σωστής ροής και κυκλοφορίας του νερού στα συστήματα ύδρευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στάσιμου νερού.
  • Απολύμανση συστημάτων ζεστού νερού με υψηλά επίπεδα (50mg/l) χλωρίου για 2-4 ώρες μετά την εργασία στο σύστημα και τους θερμοσίφωνες και πριν από την έναρξη κάθε ζεστής περιόδου.
  • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των φίλτρων νερού, των πύργων ψύξης και των σχετικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα κλιματισμού.
Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 11:50

Σχετικά Άρθρα

  • Συναγερμός στην Αυστραλία από τη «νόσο των Λεγεωνάριων»: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα - Πώς μεταδίδεται
    Συναγερμός στην Αυστραλία από τη «νόσο των Λεγεωνάριων»: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα - Πώς μεταδίδεται

    Γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αυστραλία από τη νόσο των λεγεωνάριων, ενώ τα κρούσματα στη Μελβούρνη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον πρώτο υγειονομικό συναγερμό στις 26 Ιουλίου.

    Ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας Dr Clare Looker δήλωσε την Παρασκευή στα μέσα ενημέρωσης ότι μια γυναίκα ηλικίας 90 ετών που αρρώστησε την Τρίτη πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. «Ήταν μια ηλικιωμένη κυρία που αδιαθέτησε πολύ ξαφνικά και παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κακή κατάσταση και απεβίωσε το ίδιο βράδυ», δήλωσε.

    Νόσος Λεγεωνάριων: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

    Στο νοσοκομείο υπάρχουν 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νοσοκομείο, μαζί με επτά ύποπτα κρούσματα, με τον αριθμό των μολυσμένων να αυξάνεται κατά 20 μέσα σε μόλις 24 ώρες.

    Η έρευνα για την πηγή εστιάζεται σε δύο προάστια στα δυτικά της Μελβούρνης, σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Μελβούρνης, ενώ τα περισσότερα κρούσματα διαμένουν στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης

    Οι τρέχουσες πληροφορίες δείχνουν ότι το πρώτο κρούσμα πιθανότατα συνδέεται με κεντρική μονάδα κλιματισμού (πύργος ψύξης) σε αυτήν την περιοχή. Οι αρχές εξέτασαν 41 τέτοιους πύργους ψύξης και άλλοι 15 πρόκειται να εξεταστούν την Παρασκευή, καθώς εξετάζουν επίσης πώς οι καιρικές συνθήκες του Ιουλίου μπορεί να συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση.

    «Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η επιθεώρηση και η απολύμανση όλων των πύργων ψύξης σε αυτά τα προάστια, από τους οποίους υπάρχουν περισσότεροι από 100» δήλωσε ο Δρ Looker.

    Τα περισσότερα κρούσματα εκτέθηκαν στον ιό μεταξύ 5 και 20 Ιουλίου και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων

    Η νόσος των λεγεωναρίων, κατατάσσει ως «σοβαρή μορφή πνευμονίας» και μεταδίδεται με την εισπνοή σταγόνων από νερό ή χώμα που περιέχουν βακτήρια Legionella. Συχνά μεταδίδεται μέσω της ομίχλης από τις μονάδες κλιματισμού μεγάλων κτιρίων. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Το βακτήριο εντοπίζεται επίσης σε ποτάμια, λίμνες, ρυάκια και θερμές πηγές.

    Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της θωρακικής χώρας με συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, βήχας, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

    Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Υγείας Dr David Lister δήλωσε ότι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας και αρκετοί έχουν εισαχθεί στην εντατική.

    Τα κρούσματα στην Αυστραλία μεταδίδονται γενικά μέσω κατασκευασμένων συστημάτων νερού, όπως τα σπα, τα συστήματα ζεστού νερού και τα τεχνητά συστήματα που χρησιμοποιούν νερό για ψύξη, θέρμανση ή βιομηχανικές διαδικασίες, όπως οι πύργοι ψύξης και το μίγμα γλάστρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι ισχύει με τη «νόσο των κλιματιστικών» και ποια η θεραπεία - Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν
    Τι ισχύει με τη «νόσο των κλιματιστικών» και ποια η θεραπεία - Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν

    Για τη λεγιονέλλωση ή τη «νόσο των κλιματιστικών» μίλησε ο ο καθηγητής Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, καθώς η χρήση των air condition αυτές τις ημέρες του καύσωνα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

    Η λεγιονέλλωση είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα. Ο ασθενής παρουσιάζει ψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και κάποτε μυϊκούς πόνους,διάρροια και πονοκέφαλο.

    Οι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο όταν εισπνέουν υγρασία ή σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα και προέρχονται από μολυσμένο νερό που περιέχει λεγιονέλλα.

    Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η θεραπεία βασίζεται στην αντιβιοτική αγωγή.

    «Θα πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο, ότι σχετίζεται με τα κλιματιστικά. Δεν ισχύει αυτό», τόνισε στο Action 24 o κ. Χατζηγεωργίου και συνέχισε:

    «Η λεγόμενη και 'Νόσος των Λεγεωνάριων' προκαλείται κυρίως από στάσιμα νερά και κλιματιστικά παλαιού τύπου που ήταν υδρόψυκτα. Πλέον δεν υπάρχει διασπορά του εν λόγω βακτηρίου με τα σύγχρονα κλιματιστικά. Η νόσος προκαλεί κυρίως πνευμονία, υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος. Είναι σπάνια ασθένεια. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 20-30 περιστατικά. Τα άτομα που είναι ευάλωτα στη λεγιονέλλωση είναι σίγουρα οι ηλικιωμένοι, είναι εκείνοι που έχουν χρόνια νοσήματα σακχαρώδους διαβήτη και εκείνοι που έχουν νεφρική ανεπάρκεια».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι
    Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι

    Τους καλοκαιρινούς μήνες η επίπτωση των ιώσεων συνήθως μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ιοί και βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει

    Υψηλή δυναμική έχουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει πως δεν έχει… προτίμηση σε εποχή, προκαλώντας επιδημικές εξάρσεις και εν μέσω θέρους. Ήδη κρούσματα και νοσηλείες είναι σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, η ιλαρά και ο κοκκύτης απασχολούν τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και της χώρας μας, ενώ το τρέχον διάστημα απαιτείται προσοχή και για τη νόσο των λεγεωναρίων. Την ίδια στιγμή, σε έξαρση είναι τα τροφιμογενή νοσήματα.

    Το ygeiamou.gr συγκεντρώνει τις πέντε υγειονομικές «απειλές» των επόμενων εβδομάδων.

    Covid-19

    Στις αρχές του έτους καταγράφηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έξαρση Covid-19, έχοντας ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Με δεδομένο ότι μολύνθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, η επίπτωση του κορωνοϊού τους μήνες που ακολούθησαν μειώθηκε κατά πολύ. Σήμερα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τη δεύτερη έξαρση του έτους, με ηλικιωμένους και ευάλωτους να αποτελούν τον πληθυσμό – στόχο του ιού.

    Εισαγωγές, νοσηλείες και θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη ενώ η ανοσία από το προηγούμενο επιδημικό «κύμα» φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και το βράδυ της Κυριακής νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία συνολικά 374 ασθενείς με κορωνοϊό, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 54.

    Εάν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με δύο ή τρεις μήνες πριν φαίνεται η ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου υπήρχαν ημέρες με μονοψήφιο αριθμό νέων εισαγωγών ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν περί τους 100 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

    Κοκκύτης

    Επαναλαμβάνει τις συστάσεις για εμβολιαστική κάλυψη εγκύων και ενηλίκων που παραμένουν αθωράκιστοι έναντι του κοκκύτη το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω έξαρσης της νόσου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 13/6/2024, έχουν δηλωθεί 264 κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Από τις αρχές του 2024 έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι, δύο σε βρέφη έως δύο μηνών και ένας σε ενήλικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 δηλώθηκαν συνολικά εννέα περιστατικά κοκκύτη.

    Τους τελευταίους μήνες, εκτός της χώρας μας, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων με το εμβόλιο TdaP.

    Ιλαρά

    Οι ανεμβολίαστοι θύλακες του πληθυσμού προκαλούν επιδημίες ιλαράς, μιας νόσου που για χρόνια ήταν «εξαφανισμένη» λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Από τις αρχές του 2024 στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 27 περιστατικά ιλαράς, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έξαρσης στην Ευρώπη.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024, 26 χώρες ανέφεραν στοιχεία για την ιλαρά, με 672 κρούσματα από 18 χώρες. Η τάση, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα είναι πτωτική, κάτι όμως που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη υποβολή δεδομένων από τις χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς δημόσιας υγείας. Ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών ιλαράς τον Μάιο αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (169), το Βέλγιο (130), την Ιταλία (126) και τη Γαλλία (89).

    Ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνουν σε όλους τους πολίτες να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη και εάν δεν έχουν γίνει δύο δόσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα. Επίσης, ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος πριν από ταξίδι σε χώρες με έξαρση, όπως είναι η Ρουμανία.

    Νόσος των λεγεωναρίων

    Γνωστή υγειονομική απειλή αποτελεί η νόσος των λεγεωναρίων, γνωστή και ως «νόσος των κλιματιστικών». Το ζεστό και θερμό κλίμα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη χρήση κλιματιστικών ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων λεγιονέλλα, που ευθύνεται για περίπου 40-45 περιστατικά της νόσου των λεγεωναρίων ετησίως στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους εμφανίζονται σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

    Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae . Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η νόσος είναι στην ουσία μια βαριά πνευμονία που εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

    Ορισμένες πηγές μόλυνσης είναι οι εξής: Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς), πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, θερμές ιαματικές πηγές, ιαματικά λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται), σιντριβάνια, υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

    Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Τροφιμογενή νοσήματα

    Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι γαστρεντερίτιδες το καλοκαίρι. Τροφιμογενή νοσήματα που εκδηλώνονται με έμετο ή διάρροια είναι στα «φόρτε» τους το καλοκαίρι.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα τροφιμογενή νοσήματα είναι τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων/επιδημιών τροφιμογενούς νοσήματος που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σαλμονέλλωση, ηπατίτιδα Α, σιγκέλλωση, τυφοειδής/παρατυφοειδής πυρετός, λιστερίωση είναι ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφής ή νερού.

    Η συχνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων κατά κανόνα υποεκτιμάται, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επειδή πρόκειται για νοσήματα με ήπια συμπτωματολογία που αυτοϊώνται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθενών να μην προσφεύγει στις υπηρεσίες υγείας και ο αριθμός των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων να είναι μεγάλος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κασσελάκης: Κλειστά στα κουτιά τους εδώ και 4 μήνες τα κλιματιστικά που δώρισε στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας
    Κασσελάκης: Κλειστά στα κουτιά τους εδώ και 4 μήνες τα κλιματιστικά που δώρισε στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τα κλιματιστικά που δώρισε τον Οκτώβριο στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλλιθέας και τα οποία παραμένουν κλειστά στις κούτες τους, τέσσερις μήνες μετά.

    «Τοποθετήστε τα τώρα, τα παιδιά κρυώνουν»

    Χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης καταγγέλλει: «Στις 27/9 επισκέφθηκα το ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας. Οι υπεύθυνοι μού μίλησαν για το πρόβλημα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ίδιοι τον χειμώνα. Στις 5/10 κάναμε μία μικρή δωρεά οκτώ κλιματιστικών, όπως υπαγορεύει η συνείδησή μας. Χθες επισκέφτηκα απροειδοποίητα το ΕΕΕΕΚ. Τα κλιματιστικά είναι στις κούτες τους. Τέσσερις μήνες μετά».

    Και σημειώνει: «Κάνω έκκληση σε αυτή την ανάλγητη κυβέρνηση. Μη θεωρείτε ότι θα μου δώσετε ''πόντους''. Θεωρήστε ότι τη δωρεά έκανε κάποιος από τους ολιγάρχες που χρηματοδοτεί την προπαγάνδα σας. Μόνο τοποθετήστε τα air condition ΤΩΡΑ. Τα παιδιά κρυώνουν και φτάσαμε στον Φεβρουάριο. Λίγη ανθρωπιά, έστω και αργά».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κλιματιστικά: Νέα απειλή για το κλίμα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει
    Κλιματιστικά: Νέα απειλή για το κλίμα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει

    Στην επόμενη σύνοδο για το κλίμα ο ΟΗΕ θα ζητήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με τον κλιματισμό κατά 68%.

    Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε όλο και πιο εκτεταμένη χρήση κλιματισμού παγκοσμίως, δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καλούνται να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια δέσμευση που θα απαιτεί τουλάχιστον 68% μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ψύξη μέχρι το 2050, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

    Μια δύσκολη μάχη

    Η παγκόσμια δέσμευση για την ψύξη – που πρόκειται να ανακοινωθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP28 – αποτελεί ένα δύσκολο αίτημα, δεδομένου ότι η βιομηχανία κλιματισμού αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

    Οι εκπομπές τόσο από τα ψυκτικά υγρά όσο και από την ενέργεια που χρησιμοποιείται για ψύξη αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

    Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες αντιστοιχούν σήμερα στο 20% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως

    Μέχρι τότε θα εγκατασταθούν περίπου 3 δισεκατομμύρια περισσότερα κλιματιστικά σε όλο τον κόσμο πέραν των περίπου 2 δισεκατομμυρίων που υπάρχουν σήμερα, δήλωσε ο Noah Horowitz, διευθυντής προγράμματος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Clean Cooling Collaborative.

    Η προεδρία της COP28 που ασκείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ηγείται της δέσμευσης μαζί με τον συνασπισμό Cool Coalition του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).

    Με την παγκόσμια θερμοκρασία να είναι σήμερα κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερη κατά μέσο όρο από ό,τι κατά την προβιομηχανική εποχή, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πιο έντονους καύσωνες. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία εβδομάδα το χρόνο με θανατηφόρα υγρή ζέστη, η οποία θα ήταν ανυπέρβλητη χωρίς πρόσβαση σε ψύξη.

    Ανάγκη επενδύσεων

    Η επίτευξη των δεσμεύσεων θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις στην εξάπλωση πιο βιώσιμων τεχνολογιών ψύξης, με τη βοήθεια κυβερνητικών κινήτρων και μαζικών προμηθειών, δήλωσαν οι ειδικοί.

    Θα χρειαστεί επίσης πιθανότατα να στραφούν τα ηλεκτρικά δίκτυα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η σημερινή χρήση κλιματισμού και ανεμιστήρων για τη διατήρηση της ψύξης αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

    «Χρειαζόμαστε ψύξη, αλλά πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε η παγκόσμια συντονίστρια του UNEP Cool Coalition, Lily Riahi.

    Η υπόσχεση, η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη συλλογική εστίαση στον κόσμο στις ενεργειακές εκπομπές από τον τομέα της ψύξης, καλεί τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές που σχετίζονται με την ψύξη κατά τουλάχιστον 68% σε σύγκριση με το 2022 έως το 2050, σύμφωνα με το κείμενο που έχει περιέλθει σε γνώση του Reuters. Αυτό θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υδροφθορανθράκων (HFC) που χρησιμοποιούνται στα ψυκτικά μέσα, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα βήματα

    Η δέσμευση προστίθεται στις προσπάθειες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της τροποποίησης του Κιγκάλι του 2016 στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης HFC – ενός από τα πιο ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου – στις τεχνολογίες ψύξης.

    Άλλες 13 δεσμεύσεις που περιγράφονται στο σχέδιο περιλαμβάνουν τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τον κλιματισμό έως το 2030 και τη συμπερίληψη των εκπομπών ψύξης στα συνολικά σχέδια δράσης των χωρών για το κλίμα, τα οποία ονομάζονται εθνικά καθορισμένες συνεισφορές.

    Οι υπογράφοντες θα πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν τα δικά τους εθνικά σχέδια δράσης για την ψύξη έως το 2026 και να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ιδιαίτερα αποδοτικών τεχνολογιών κλιματισμού.

    Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες από τις 40 ή περισσότερες χώρες που έχουν διαβουλευτεί μέχρι στιγμής σχετικά με το σχέδιο δέσμευσης θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στο σύμφωνο κατά τη σύνοδο κορυφής COP28 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

    Το UNEP εκτιμά ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών ψύξης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο έως το 2050, αποφεύγοντας την απελευθέρωση έως και 86 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Συγκριτικά, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια ανέρχονται σε περίπου 37 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

    Πηγή: OT.gr - In.gr

  • Πολωνία: «Συναγερμός» για τη Νόσο των Λεγεωνάριων - Στους 11 οι νεκροί, 144 οι μολυσθέντες
    Πολωνία: «Συναγερμός» για τη Νόσο των Λεγεωνάριων - Στους 11 οι νεκροί, 144 οι μολυσθέντες

    Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της Νόσου των Λεγεωνάριων που πλήττει την πόλη Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία αυξήθηκε σε 11, ενώ εκείνος των μολυσθέντων σε 144, ανακοίνωσαν σήμερα (28/08) οι πολωνικές υγειονομικές αρχές.

    «Επιβεβαιώθηκαν 144 κρούσματα (μόλυνσης) και 11 θάνατοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνταμ Σίντορ, περιφερειακός υγειονομικός επιθεωρητής.

    Οι νεκροί, ηλικίας από 64 έως 95 ετών, υπέφεραν όλοι από χρόνια νοσήματα.

    «Αναζητούμε την πηγή μόλυνσης. Εξετάζεται επί του παρόντος η μόλυνση του δικτύου παροχής ζεστού και κρύου νερού», πρόσθεσε ο Σίντορ.

    Η λεγιονέλλα είναι βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο νερό ή στα κλιματιστικά και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εξετάσεων, η παρουσία του βακτηρίου Legionella επιβεβαιώθηκε σε διαφορετικά επίπεδα στα μισά από τα πρώτα 18 δείγματα νερού που εξετάστηκαν. Ελήφθησαν συνολικά 105 δείγματα.

    «Αυτό δεν μας επιτρέπει προς το παρόν να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι το σύστημα ύδρευσης είναι η πηγή μόλυνσης. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές», είπε ο υγειονομικός επιθεωρητής.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αρχές της πόλης αυτής των περίπου 200.000 κατοίκων πραγματοποίησαν επιπρόσθετες εργασίες απολύμανσης σε όλο το δίκτυο.

    Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων

    Η λεγιονέλλωση ή Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων βακτηριολογικής προέλευσης. Η μόλυνση προκαλείται διά της αναπνευστικής οδού, από εισπνοή του βακτηρίου. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Η μόλυνση, ο χρόνος επώασης της οποίας είναι δύο με τρεις ημέρες, πήρε το όνομά της από την πρώτη γνωστή επιδημία που καταγράφηκε το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) όπου πραγματοποιείτο διάσκεψη της Αμερικανικής Λεγεώνας, της κυριότερης οργάνωσης βετεράνων της χώρας. Περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες είχαν αρρωστήσει και 34 πέθαναν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πολωνία: Επτά άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο των λεγεωνάριων - Άλλοι 76 έχουν μολυνθεί
    Πολωνία: Επτά άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο των λεγεωνάριων - Άλλοι 76 έχουν μολυνθεί

    Επιδημία της νόσου των λεγεωναρίων στην πόλη Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων ενώ άλλοι 76 έχουν μολυνθεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές υγειονομικές αρχές.

    «Συνολικά επτά άνθρωποι, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες απεβίωσαν», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής υγειονομικής επιθεώρησης Κριστόφ Σάτσκα στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News.

    Η λεγιονέλλα είναι βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο νερό ή στα κλιματιστικά και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Πολωνία: Τα θύμα είναι ηλικίας 63 έως 95 ετών

    Οι αποβιώσαντες, ηλικίας από 63 έως 95 ετών, υπέφεραν από χρόνια νοσήματα, κυρίως καρκίνο και καρδιοπάθειες, και το ανοσοποιητικό σύστημά τους ήταν σοβαρά εξασθενημένο, διευκρίνισε ο Σάτσκα.

    Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν την πηγή της μόλυνσης. Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων σε δείγματα νερού δεν θα γίνουν γνωστά πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εν αναμονή, οι αρχές του Ζέσουφ, μιας πόλης περίπου 200.000 κατοίκων, πραγματοποιούν επιπρόσθετες εργασίες απολύμανσης.

    Τί είναι η νόσος των λεγεωνάριων

    Η λεγιονέλλωση ή νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων βακτηριολογικής προέλευσης. Η μόλυνση προκαλείται διά της αναπνευστικής οδού, από εισπνοή του βακτηρίου. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Η μόλυνση, ο χρόνος επώασης της οποίας είναι δύο με τρεις ημέρες, πήρε το όνομά της από την πρώτη γνωστή επιδημία που καταγράφηκε το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) όπου πραγματοποιείτο διάσκεψη της Αμερικανικής Λεγεώνας, της κυριότερης οργάνωσης βετεράνων της χώρας.

    Περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες είχαν αρρωστήσει και 34 πέθαναν.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Καύσωνας και κλιματιστικά επιβάρυναν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης - Έως και διπλάσια τα φορτία
    Καύσωνας και κλιματιστικά επιβάρυναν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης - Έως και διπλάσια τα φορτία

    Τα φορτία καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη συνεισφορά των ΑΠΕ - Το φορτίο του συστήματος ξεπέρασε για ορισμένες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα τα 10.000 μεγαβάτ

    Μέχρι και διπλάσια φορτία σε σχέση με τις αρχές του καλοκαιριού αντιμετώπισε το σύστημα ηλεκτροδότησης κατά τις ημέρες του καύσωνα καθώς η ζήτηση για ρεύμα αυξήθηκε λόγω της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών ενώ η αιχμή του φορτίου ξεπέρασε για αρκετές ημέρες και τα 10.000 μεγαβάτ.

    Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως των φωτοβολταϊκών που συμβάλουν στην κάλυψη του φορτίου τις μεσημβρινές ώρες, η ένταξη νέων σύγχρονων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και οι ενισχύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής είναι οι κύριες αιτίες που επέτρεψαν μέχρι στιγμής την κάλυψη των αυξημένων αναγκών χωρίς σημαντικά προβλήματα, πέρα από τοπικής εμβέλειας διακοπές και τις βλάβες που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το φορτίο του συστήματος ξεπέρασε για ορισμένες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα τα 10.000 μεγαβάτ (μέγεθος σημαντικό για το ελληνικό σύστημα αλλά όχι ρεκόρ). Ενδεικτικά την περασμένη Δευτέρα η αιχμή του φορτίου έφθασε στα 10.345 μεγαβάτ ενώ η συνολική ημερήσια ζήτηση κατά τις ημέρες του καύσωνα κυμάνθηκε στις 440 γιγαβατώρες. Συγκριτικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. στα τέλη Μαίου) η ζήτηση κυμαινόταν στις 230 γιγαβατώρες.

    Τα φορτία καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη συνεισφορά των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά καθώς τις ημέρες του καύσωνα επικρατεί κατά κύριο λόγο άπνοια) που συμμετείχαν με ποσοστό άνω του 30 % στο καθημερινό ισοζύγιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης η ισχύς των ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ήταν τον Απρίλιο 10,8 γιγαβάτ (έναντι 5 γιγαβάτ τον Απρίλιο του 2019) ενώ τα φωτοβολταϊκά - που αποδίδουν το μέγιστο τις μεσημβρινές ώρες, όταν κορυφώνεται και η ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών - έχουν ξεπεράσει τα 5,5 γιγαβάτ (από 2,5 πριν 4 χρόνια). Προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί η αντίστοιχη ανάπτυξη των δικτύων που δημιουργούν την απαιτούμενη χωρητικότητα για την μεταφορά και διανομή της πράσινης ενέργειας στους καταναλωτές αλλά και τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού σε συνθήκες υψηλής ζήτησης όπως την τρέχουσα περίοδο.

    Στις σημαντικές εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου περιλαμβάνονται η πρόοδος στις διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες και Κρήτη), η ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής με αποτέλεσμα οι μονάδες ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στο δίκτυο να φθάσουν έφθασαν πέρυσι στα 6,5 γιγαβάτ από 4 γιγαβάτ το 2019 ενώ με βάση τα προγραμματισμένα έργα για το 2023, η ισχύς θα υπερβεί τα 8.7 γιγαβάτ.

    Σημαντικό ρόλο κυρίως τις απογευματινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών έπαιξαν και οι δύο νέες θερμικές μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα 5) και της Μυτιληναίος στον Αγ.Νικόλαο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο