Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 21:49

Αϋπνία: Μας γερνάει πριν την ώρα μας;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όσο ο ποιοτικός ύπνος «θωρακίζει» τον οργανισμό άλλο τόσο η αϋπνία μπορεί να μας γεράσει, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Παλεύετε με την αϋπνία; Ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα και δεν νιώθετε ξεκούραστοι το πρωί; Ο ανεπαρκής ύπνος στα 40 μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλό σας πιο γρήγορα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μάλιστα, μπορεί να αισθανθείτε τις επιπτώσεις όταν πλησιάζετε τα 50.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, παρατήρησαν ότι οι 40άρηδες που είχαν κακές συνήθεις ύπνου, 15 χρόνια μετά, ο εγκέφαλος τους ήταν κατά 1,6 έως 2,6 χρόνια γηραιότερος, σε σχέση με των συνομηλίκων τους που κοιμόντουσαν 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η υποβαθμισμένη ποιότητα ύπνου και ο ανεπαρκής ύπνος, σε συνδυασμό το πρωινό ξύπνημα, συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία του εγκεφάλου, ειδικά όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε

Εάν είστε άνω των 40 ετών, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι αρκετές για να διατηρήσετε νέο τον εγκέφαλό σας, αλλά και τη συνολική σας υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, οι επτά ώρες ύπνου έδρασαν ευεργετικά στην ψυχική υγεία και την γνωστική απόδοση των ατόμων. Όσα άτομα κοιμόντουσαν λίγο, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και στην ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, την οπτική προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων.

Ύπνος και μνήμη

Φάνηκε να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της ποσότητας ύπνου και των μεταβολών στη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη.

Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες έχουν βρει κάποια σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα καθώς γερνάμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τη γνωστική εξασθένιση, ιδιαίτερα για τους ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 19:18

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα έρευνα για το δέρμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση και να εξαφανίσει τις ουλές
    Νέα έρευνα για το δέρμα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γήρανση και να εξαφανίσει τις ουλές

    Ερευνητές έκαναν μια επιστημονική ανακάλυψη που με τον καιρό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης, αλλά και για την παραγωγή τεχνητού δέρματος για μεταμόσχευση και για την πρόληψη των ουλών.

    Μια ομάδα επιστημόνων του προγράμματος Human Cell Atlas, που είναι διεθνές αλλά επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, ανακάλυψε πώς το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί δέρμα από ένα βλαστικό κύτταρο και μάλιστα αναπαρήγαγε μικρές ποσότητες δέρματος σε εργαστήριο.

    Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας μελέτης για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος, ένα κύτταρο τη φορά, αναφέρει το BBC News.

    Ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος Human Cell Atlas, ο καθηγητής Muzlifah Haniffa του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις ασθένειες, αλλά και να βρουν νέους τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και να διατηρήσουμε τη νεανική μας εμφάνιση.

    «Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τα κύτταρα αλλάζουν από την αρχική τους ανάπτυξη μέχρι τη γήρανση στην ενήλικη ζωή, τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να πούμε: “Πώς μπορώ να αναζωογονήσω τα όργανα, να κάνω την καρδιά νεότερη, πώς μπορώ να κάνω το δέρμα νεότερο;”».

    Αυτό το όραμα απέχει ακόμη αρκετά, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν πρόοδο, με πιο πρόσφατη την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα του δέρματος στο έμβρυο κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της ανθρώπινης ζωής.

    Όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται για πρώτη φορά, τα ανθρώπινα κύτταρα είναι όλα ίδια. Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες, συγκεκριμένα γονίδια στο εσωτερικό αυτών των λεγόμενων βλαστικών κυττάρων ενεργοποιούνται, δίνοντας οδηγίες για το πώς να εξειδικευτούν και να συσσωρευτούν για να σχηματίσουν τα διάφορα κομμάτια του σώματος.

    Οι ερευνητές εντόπισαν ποια γονίδια ενεργοποιούνται σε ποιες χρονικές στιγμές και σε ποιες θέσεις για να σχηματιστεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature.

    Πιθανές εφαρμογές της ανακάλυψης

    Η δυνατότητα ανάγνωσης αυτών των «οδηγιών σχηματισμού δέρματος» ανοίγει συναρπαστικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι το δέρμα του εμβρύου επουλώνεται χωρίς ουλές. Οι «οδηγίες» της μελέτης περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς συμβαίνει αυτό, και ένας τομέας έρευνας θα μπορούσε να αφορά την αναπαραγωγή του στο δέρμα των ενηλίκων, ενδεχομένως για χρήση σε χειρουργικές διαδικασίες.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα και στη συνέχεια μπόρεσαν να ακολουθήσουν τις σχετικές «οδηγίες» στο εργαστήριο.

    Χρησιμοποίησαν χημικές ουσίες για να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν γονίδια τη σωστή στιγμή και στα σωστά σημεία για να αναπτύξουν δέρμα από βλαστικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής, έχουν αναπτύξει μικροσκοπικά κομμάτια δέρματος, από τα οποία έχουν βλαστήσει μικρές τρίχες.

    «Αν ξέρουμε πώς να φτιάξουμε ανθρώπινο δέρμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για ασθενείς με εγκαύματα», δήλωσε ο καθηγητής Haniffa. «Επίσης, αν μπορούμε να κατασκευάσουμε θύλακες τριχών, μπορούμε και να δημιουργήσουμε τριχοφυΐα».

    Το πρόγραμμα Human Cell Atlas έχει αναλύσει 100 εκατομμύρια κύτταρα από διάφορα μέρη του σώματος στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του. Έχει δημιουργήσει σχέδια άτλαντα του εγκεφάλου και των πνευμόνων και οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα για τα νεφρά, το ήπαρ και την καρδιά. Η επόμενη φάση του προγράμματος είναι να συνδυαστούν οι επιμέρους άτλαντες.

    Οι γενετικές οδηγίες για το πώς αναπτύσσονται άλλα μέρη του σώματος θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – μέχρι τελικά να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αϋπνίες: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε για να μην κάνετε το νυχτοπούλι
    Αϋπνίες: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε για να μην κάνετε το νυχτοπούλι

    Εαν μένετε ξάγρυπνοι όλο το βράδυ και δεν θέλετε, ιδού οι τρόποι για να μην κάνετε το νυχτοπούλι.

    Νιώθεις πιο δημιουργική, παραγωγική και συγκεντρωμένη το απόγευμα ή το βράδυ από ό,τι το πρωί; Αν ναι, μάλλον είσαι «νυχτοπούλι». Μιας όμως όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών προβλημάτων υγείας, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς να προχωρήσεις σε αλλαγές και να γίνει ο νυχτερινός σου ύπνος, προτεραιότητα.

    Από τι κινδυνεύουν τα νυχτοπούλια

    Μελέτη του Χάρβαρντ σε περίπου 64.000 υγιείς μεσήλικες γυναίκες που διήρκεσε 8 χρόνια, αποκάλυψε ότι εκείνες που ξενυχτούσαν είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με όσες κοιμόντουσαν νωρίς. Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες και να έχουν έναν συνολικά ανθυγιεινό τρόπο ζωής (να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν, να ακολουθούν μια κακή διατροφή). Ακόμη όμως κι αν δεν τα έκαναν όλα αυτά, οι γυναίκες που ξενυχτούσαν εξακολουθούσαν να έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με τις υπόλοιπες.

    Άλλη μελέτη σε σχεδόν 137.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε ότι όσοι έπεφταν για ύπνο μετά τις 10 μ.μ., είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας ή επικίνδυνα ποσοστά συσσωρευμένου λίπους στη κοιλιά, σε σύγκριση με άτομα που πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα. Ο κίνδυνος για παχυσαρκία ήταν ακόμη υψηλότερος (35% έως 38%) για τα άτομα που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 2 π.μ. και 6 π.μ. Τα νυχτοπούλια σε αυτή τη μελέτη κοιμόντουσαν επίσης λιγότερες ώρες -έξι ή επτά ώρες τη νύχτα- ενώ όσοι ξυπνούσαν νωρίς, απολάμβαναν συνήθως οκτώ ή εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

    Ο ύπνος είναι η στιγμή που ο εγκέφαλος αποβάλει τις τοξίνες και παγιώνει μνήμες και νέες πληροφορίες. Παράλληλα, οι μύες και τα κύτταρα αναδομούνται. Η ανεπαρκής ποσότητα ύπνου επομένως συνδέεται με κακή συγκέντρωση, αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και τροχαίων ατυχημάτων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές ασθένειες, όπως η άνοια, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νεφρικές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

    Ύπνος- Για να μην τον χάνεις

    • Ασκήσου καθημερινά, αλλά όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
    • Απέφυγε το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα τη νύχτα.
    • Χαμήλωσε τα φώτα, κλείσε την τηλεόραση και το κινητό και κάνε μια ήσυχη δραστηριότητα, όπως το διάβασμα, μια ώρα πριν τον ύπνο.
    • Κοιμήσου σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο αφού βεβαιωθείς ότι το κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματά σου είναι άνετα.
    • Πήγαινε σταδιακά για ύπνο νωρίτερα. Δοκίμασε τα 20 λεπτά νωρίτερα ανά πέντε ημέρες μέχρι να συνηθίσεις την επιθυμητή ώρα ύπνου. Για παράδειγμα, εάν αυτή τη στιγμή πηγαίνεις για ύπνο στη 1 κάθε βράδυ, πήγαινε στις 12:40 π.μ. για πέντε νύχτες, μετά 12:20 π.μ. για πέντε νύχτες κ.ο.κ.
    • Τα χαλαρωτικά ροφήματα προτού ξαπλώσεις, μπορούν να σε ηρεμήσουν σωματικά και να «αδειάσουν» το νου που μόλις βρεθείς στο κρεβάτι, πολλές φορές κατακλύζεται από σκέψεις. Προτίμησε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη, όπως χαμομηλιού, λεβάντας ή μέντας.
    • Όρισε επίσης μια σταθερή ώρα αφύπνισης όχι αργότερα από τις 9 το πρωί για να αρχίσει ο εγκέφαλος να εκπαιδεύεται σε αυτά τα ωράρια.

    Να έχεις υπομονή

    Μόλις επιτύχεις τον στόχο σου, θα χρειαστούν περίπου 90 ημέρες για να τηρείς και επίσημα σε σταθερή βάση το νέο σου πρόγραμμα ύπνου. Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ακατόρθωτο και αμέσως θα νιώσεις τη διαφορά.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης η Ελλάδα - Άνω των 65 ετών το 23% του πληθυσμού
    Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης η Ελλάδα - Άνω των 65 ετών το 23% του πληθυσμού

    Ως μια χώρα από τις πλέον γερασμένες χαρακτηρίζεται η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση με το 23% του πληθυσμού της να είναι άνω των 65 ετών.

    Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο διευθυντής Ερευνών στο ΙΔΕΜ Βύρωνας Κοτζαμάνης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων είναι αποκαλυπτικά.

    «Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διεθνής αυτή ημέρα περνάει συνήθως σχεδόν απαρατήρητη παρόλο που η γήρανση προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς ενώ ο συνολικός πληθυσμός μας αυξήθηκε κατά 39% ανάμεσα στις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας και σήμερα, οι 65 ετών και άνω αυξήθηκαν 4,6 φορές (από 520 χιλ. σε 2,4 εκατομμύρια) ενώ οι 85 ετών και άνω πολλαπλασιάστηκαν επί 20 (600 χιλ. σήμερα έναντι 30 μόλις χιλ. το 1951)».

    Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θεσπίσει από το 1990 να τιμάται την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

    Η χώρα μας, συνεχίζει ο επιστήμονας, έχοντας το 23% του πληθυσμού της 65 ετών και άνω εντάσσεται σήμερα στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε ενώ θα παραμείνει στην ομάδα αυτή και τις τρεις επόμενες δεκαετίες.

    Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται και από έντονες χωρικές διαφοροποιήσεις καθώς το ποσοστό των 65 ετών και άνω κυμαίνεται από 12,6% (ελάχιστο, Π.Ε Μυκόνου) έως 33,9 % (μέγιστο, Π.Ε Ευρυτανίας).

    Οδεύουμε, επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό «γήρανσης» και «υπεργηρίας» σε περισσοτέρους από 1 στους 4 Νομούς της χώρας μας, με αποτέλεσμα σύντομα (πολύ πριν το 2050) να έχουμε μια ομάδα όπου το 1/3 του πληθυσμού τους θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ταυτόχρονα το 1/4 εξ αυτών θα είναι «υπέργηροι».

    Λαμβάνοντάς υπόψη δε ότι στις μετά το 1970 γενεές έχουμε μείωση της γαμηλιότητας και αύξηση τόσο των διαζυγίων όσο και του ποσοστού αυτών που δεν θα αποκτήσουν παιδιά θα έχουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο πλήθος ατόμων που θα βρεθεί μετά τα 65 του με πολύ λίγα άτομα στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον. Το κράτος προνοίας -και όχι η οικογένεια- θα κληθεί επομένως να καλύψει όλο και περισσότερο τις ανάγκες των ατόμων αυτών με δεδομένο ότι τα κόστη θα είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους ιδίους .

    O κ. Κοτζαμάνης τονίζει επίσης ότι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων αναδεικνύει, εκτός των άλλων, και τη σημασία της προαγωγής της υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο δε ότι για το 2024 τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν σαν κεντρικό θέμα της Διεθνούς Ημέρας των ηλικιωμένων το «Γήρανση με αξιοπρέπεια: Η σημασία της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και φροντίδας για τους ηλικιωμένους παγκοσμίως».

    Βρισκόμαστε πλέον και στην Ελλάδα, αναφέρει, όπως άλλωστε και στις περισσότερες γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες, σε μια κρίσιμη καμπή, σε μια αβέβαιη μεταβατική περίοδο. Η μέλλουσα ιστορία της γήρανσής μας δεν έχει ακόμη γραφεί και οι κοινωνικοί φορείς διστάζουν να επιλέξουν ανάμεσα στα υπάρχοντα σενάρια, σενάρια που δεν έχουν ούτε την ίδια οικονομική και κοινωνική βαρύτητα, ούτε τις ίδιες πιθανότητες επαλήθευσης.

    Η χειρότερη επιλογή συνίσταται, κατά τη γνώμη του στον εγκλωβισμό της κοινωνίας μας στις υπάρχουσες δομές και μηχανισμούς λειτουργίας, στους παρόντες μηχανισμούς σύλληψης και θεώρησης των «προβλημάτων», στην εμμονή στα ισχύοντα συστήματα αφαίρεσης κοινωνικών πόρων και αναδιανομής.

    Η καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, συνίσταται στη διεύρυνση των ηλικιακών συνόρων, στη δημιουργία εναλλακτικών επιλογών ανάμεσα στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την εκπαίδευση στη διάρκεια των διαδοχικών κύκλων της ζωής, στη μερική κατάργηση των τειχών που διαχωρίζουν την ενεργή από τη μη ενεργή ζωή, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τεραστίου αποθέματος δυνάμεων και πόρων που κατέχουν τα άτομα της αποκαλούμενης ευσχήμως «τρίτης» ή ακόμη και «τέταρτης» ηλικίας». Συνίσταται, επίσης, στη δόμηση νέων πολιτικών, στην «επανεφεύρεση» της γήρανσης και στην αναδόμηση των θεσμών, στην αλλαγή των νοοτροπιών, στην αναθεώρηση της οπτικής γωνίας σύλληψης και προσέγγισης του «προβλήματος» και, τέλος, στη δυναμική, οργανωμένη εμφάνιση στο προσκήνιο των άμεσα ενδιαφερομένων που θα πάψουν να αποτελούν μόνον στατιστικές κατηγορίες.

    Για να καταλήξει τονίζοντας:

    «Η πρόκληση είναι παρούσα: Από τις λύσεις που θα δοθούν, θα κριθεί και στη χώρα μας αν ο κοινωνικός στιγματισμός, η περιθωριοποίηση των «ηλικιωμένων» -επάγωγο της έως σήμερα θεωρούμενης απουσίας «συλλογικής χρησιμότητάς» τους- θα αρθεί, εάν το κοινωνικό ρολόι θα προλάβει το βιολογικό, εάν η ανισορροπία ανάμεσα στις δύο βασικές συνιστώσες της γήρανσης (κοινωνική και δημογραφική) είναι δυνατόν να ανατραπεί.

    Από τις επιλογές που θα γίνουν θα κριθεί επίσης, εάν «ευγενείς» δραστηριότητες (όπως η φροντίδα- θεραπεία) που θεωρούνται σήμερα ακόμη σε μεγάλο βαθμό ως μη «παραγωγικές» θα αποκτήσουν τη θέση που τους ανήκει, ώστε να δυναμιτίσουν την οικονομία του μέλλοντος σε συνδυασμό και με την αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών για τους ηλικιακά μεγαλύτερους.

    Οι τρόποι προσαρμογής μας στη γήρανση ποικίλλουν φυσικά και είναι άμεση συνάρτηση των πολιτικών που θα υιοθετηθούν και του χρόνου που θα έχουμε από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να δράσουμε.

    Το ερώτημα όμως που βάσιμα δύναται να τεθεί είναι εάν οι προαναφερθείσες αναδιαρθρώσεις και ανακατατάξεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς -εκτός των άλλων- αλλαγές στο παραγωγικό μας μοντέλο και στους τρόπους παραγωγής και διανομής του συλλογικού πλούτου, αλλαγές που απαιτούνται εξαιτίας -εκτός των άλλων- και των δημογραφικών μας εξελίξεων.

    Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί και εάν η συλλογική και διαγενεακή αλληλεγγύη που όλοι επικαλούνται είναι μύθος ή πραγματικότητα…».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρευνα αποκαλύπτει πως τα ταξίδια βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης
    Έρευνα αποκαλύπτει πως τα ταξίδια βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

    Μήπως ήρθε η ώρα να οργανώσετε το επόμενο ταξίδι σας;

    Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα ταξίδια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να διευρύνουν απλά τους ορίζοντές μας. Στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μας.

    Κοινώς οι διακοπές ωφελούν και την υγεία μας, πέραν της ψυχολογίας μας.

    Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Daily με επικεφαλής την Fangli Hu από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι οι χαλαρές ταξιδιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο στρες, να μειώσουν την υπερδραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και να ενθαρρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών αυτοάμυνας του οργανισμού.

    Η αρχή της εντροπίας

    «Αν και αυτή η θεμελιώδης διαδικασία στην πορεία της ζωής είναι μη αναστρέψιμη, μπορεί να μετριαστεί με διάφορα μέτρα, με τον τουρισμό να είναι ενδεχομένως ένα από αυτά», λέει η Hu μιλώντας στο Newsweek.

    «Η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα»

    Η Hu διευκρίνισε ότι η μελέτη εφαρμόζει την αρχή της εντροπίας, ένα μέτρο της αυξανόμενης αταξίας ή του χάους στα συστήματα του σώματος, προσφέροντας μια νέα προοπτική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση, οι οποίες επικεντρώνονται στη βιολογική φθορά.

    «Οι παραδοσιακές απόψεις για τη γήρανση συχνά επικεντρώνονται στο αναπόφευκτο της γήρανσης και στις προκλήσεις της διατήρησης της υγείας. Αντίθετα, η παρούσα μελέτη ενσωματώνει την εντροπία, θεωρώντας τη γήρανση ως μια αυξανόμενη διαταραχή στο σώμα. Ο τουρισμός —με την εισαγωγή νέων εμπειριών, την προώθηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας— θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ακόμη και στην καταπολέμηση της εντροπίας, αμβλύνοντας έτσι ορισμένες πτυχές της διαδικασίας γήρανσης», εξηγεί η Hu.

    «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα»

    Επισημαίνει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τα ταξίδια μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η επίσκεψη σε ένα νέο περιβάλλον, τοπίο όπως το δάσος και η παραλία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

    Και προσθέτει: «Τα ταξίδια προάγουν τη σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η πεζοπορία ή η ποδηλασία, η οποία ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και τη συνολική ευεξία. Μπορεί επίσης να προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση, είτε με ντόπιους είτε με συνταξιδιώτες, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το αίσθημα μοναξιάς και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία».

    Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ταξίδια προωθούν την υγιεινή διατροφή μέσω φρέσκων, τοπικών τροφίμων, ενώ τα κέντρα ευεξίας και οι υπαίθριοι χώροι συμβάλλουν στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

    Πηγή: In.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Ακραία ζέστη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας – Διπλός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα
    Κλιματική αλλαγή: Ακραία ζέστη και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας – Διπλός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα

    Υψηλές θερμοκρασίες (ακραία ζέστη) και αύξηση της γήρανσης. Ένας συνδυασμός που απασχολεί τους επιστήμονες.

    Οι θάνατοι από ακραία ζέστη στην Ευρώπη ενδέχεται να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health.

    Για τη χώρας μας και γενικότερα τη Νότια Ευρώπη ο «πονοκέφαλος» για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι διπλός καθώς παρατηρείται και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και όπως είναι γνωστό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι η πιο ευπαθής ομάδα στην έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες.

    Λιγότερος ιδρώτας, μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας

    Ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλούρης, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) στη μελέτη και ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού και εξήγησε παράλληλα είναι ότι «οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν θερμοπληξία καθώς η δημιουργία ιδρώτα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του».

    Πώς η άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της ζέστης

    Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωματικής άσκησης ως μέτρο πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα προβλημάτων υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

    «Έχουμε δει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούνται και έχουν καλή σωματική κατάσταση, έχουν φοβερά μειωμένη πιθανότητα να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας όταν εκτίθενται στη ζέστη» δήλωσε ο κ. Φλουρής.

    «Πρωτοφανείς προκλήσεις»

    Η δημοσίευση της μελέτης στο Lancet Public Health οδήγησε τους ερευνητές να δηλώνουν πως τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

    «Πολλοί περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να σημειωθούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο Νταβίδ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Ο Γκάρι Κωνσταντινούδης, επιδημιολόγος από το Κέντρο MRC για το Περιβάλλον και την Υγεία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και παρείχε πολύτιμες πληροφορίες, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.

    Πηγή: In.gr
  • Πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται να βάλει τέλος στη γήρανση - Πώς λειτουργεί
    Πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται να βάλει τέλος στη γήρανση - Πώς λειτουργεί

    Έλαβε 110 εκατ. χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση το 2022

    Γενετιστής έλαβε χρηματοδότηση 110 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει μια πρωτοποριακή θεραπεία που πιστεύεται ότι μπορεί να νικήσει τον θάνατο.

    Στο πλαίσιο της θεραπείας αυτής τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα αντικαθίστανται με βλαστοκύτταρα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήρια.

    Ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν Εμπέρ πιστεύει πως ακόμα κι αν η γονιδιακή θεραπεία μπορούσε να αναζωογονήσει το DNA μέσα στα κύτταρα- μια ιδέα που διερευνούν ορισμένες εταιρείες- η γήρανση είναι αναπόφευκτη.

    Είναι αναπόφευκτη η γήρανση;

    Ο λόγος που τα φάρμακα δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ τη γήρανση κατά τον ίδιο είναι ότι ο χρόνος επηρεάζει όλα τα όργανα και τα κύτταρά μας και καταστρέφει ουσίες όπως η ελαστίνη, μια πρωτεΐνη και συστατικό του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου σώματος, η οποία συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος.

    «Όταν ήμουν παιδί ανακάλυψα ότι όλοι καταρρέουμε και πεθαίνουμε και αναρωτήθηκα γιατί το αποδέχονται όλοι αυτό» είπε ο ερευνητής.«Αυτό με καθοδηγεί σε ό,τι κάνω. Απλώς προτιμώ τη ζωή από αυτήν την αργή υποβάθμιση σε ανυπαρξία που έχει σχεδιάσει η βιολογία για όλους μας» πρόσθεσε.

    Τα πειράματα

    Η ομάδα του γενετιστή διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια, αφαιρώντας μικρά τμήματα του εγκεφάλου τους και εγχέοντας πολτούς εμβρυϊκών κυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν μέσω κυτταρικής καλλιέργειας, η οποία περιλαμβάνει την απομόνωση κυττάρων από ένα έμβρυο και την τοποθέτησή τους σε ένα τρυβλίο Petri με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αμινοξέα, γλυκόζη και άλατα. Η ομάδα τοποθέτησε ένα μείγμα των εργαστηριακών κυττάρων σε ένα πήκτωμα πρωτεΐνης, το οποίο προερχόταν από συστατικά κυττάρων και ιστών που προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη.

    Οι προκαταρκτικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά τα εμβολιασμένα, εγκεφαλικά κύτταρα δότη επικοινωνούσαν με τον εγκέφαλο του ξενιστή του ποντικιού και ανταποκρίνονταν σε οπτικά ερεθίσματα, ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση. Τα νεαρά κύτταρα, με άλλα λόγια, ωρίμασαν γρήγορα και μετατράπηκαν σε εξειδικευμένα κύτταρα που ήταν έτοιμα να εκπληρώσουν το νέο τους ρόλο στον εγκέφαλο του ξενιστή. Επιπλέον, οι νευρώνες ενεργοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν σε λειτουργικά δίκτυα εντός του εγκεφάλου, χωρίς περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτά τα κύτταρα φάνηκε επίσης να ανταποκρίνονται σε αισθητηριακές εισροές, όπως έδειξαν μεταγενέστερες δοκιμές σε ποντίκια. Μετά την επιτυχία των πειραμάτων σε ποντίκια, η ομάδα του ερευνητή θα προχωρήσει σε δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άνδρες – Γυναίκες: Ποιοι γερνούν γρηγορότερα και φαίνονται μεγαλύτεροι στα 50 – Η απάντηση θα σας εκπλήξει
    Άνδρες – Γυναίκες: Ποιοι γερνούν γρηγορότερα και φαίνονται μεγαλύτεροι στα 50 – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

    Άλλη μια «μάχη» των δύο φύλων: Άνδρες ή γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πρόωρη γήρανση; Η πρώτη στο είδος της έρευνα αποκαλύπτει ποιο είναι το μυστικό που καθιστά το ένα φύλο κερδισμένο στην κούρσα της νεότητας

    Μπορεί ένας άνδρας και μια γυναίκα να έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν και την ίδια ηλικία, υποστηρίζουν ερευνητές, στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης, που αποκαλύπτει ότι το ένα φύλο είναι πιο επιρρεπές στη… γήρανση.

    Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μάλιστα, το ηλικιακό αυτό χάσμα προκύπτει ήδη από την ηλικία των 20 ετών.

    Στην πρώτη στο είδος της μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology: Series A, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Jyväskylä στη Φινλανδία συνέκριναν τη χρονολογική ηλικία χιλιάδων εθελοντών, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια ζωής τους, με τη βιολογική τους ηλικία, δηλαδή την κατάσταση γήρανσης του οργανισμού. Αξιοποίησαν μια σειρά από τεστ, που εκτιμούν τη γήρανση του σώματος με βάση ορισμένους δείκτες ακριβείας που συνδέονται με το DNA.

    Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες γερνούν τελικά γρηγορότερα από τις γυναίκες. Μάλιστα, το χάσμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο στην ηλικιακή δεκαετία των 50 ετών, οπότε οι άνδρες ήταν βιολογικά κατά μέσο όρο 4 χρόνια μεγαλύτεροι από τις συνομήλικες γυναίκες.

    Η έρευνα εξέτασε τη βιολογική ηλικία 2.240 διδύμων, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Η μία ομάδα αφορούσε σε εθελοντές ηλικίας 21-42 ετών, ενώ η άλλη 50-76 ετών. Περίπου 151 από τα δίδυμα ζευγάρια που μελετήθηκαν ήταν γυναίκα και άνδρας, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να εξετάσουν τη γενετική και τον τρόπο ζωής τους καθώς μεγάλωναν.

    Η βιολογική ηλικία υπολογίστηκε με τη χρήση 4 επιγενετικών ρολογιών, τα οποία μετρούν τα λεγόμενα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA. Πρόκειται για ειδικά μόρια, που προσκολλώνται στο DNA των κυττάρων, επιβραδύνοντας την εξέλιξή τους.
    Συνυπολογίστηκαν, επιπλέον, άλλοι δυνητικά επιδραστικοί παράγοντες, όπως τα χρόνια κάθε συμμετέχοντος στην εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), καθώς και οι συνήθειες αλκοόλ, καπνίσματος και σωματικής δραστηριότητας.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από τις γυναίκες σε όλες τις ομάδες και όλα τα επιγενετικά ρολόγια. Η διαφορά, η οποία ήταν εμφανής ήδη από τη νεαρή ενήλικη ζωή, γινόταν μεγαλύτερη καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, αυξάνοντας το χάσμα από το 1,2 στα 4,3 έτη.

    Ο δείκτης μάζας σώματος φάνηκε να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαφορά των φύλων στη γήρανση. Οι άνδρες τείνουν να είναι πιο υπέρβαροι από τις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

    Οι μελετητές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι το χάσμα έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα ποσοστά καπνίσματος έχουν πέσει κατακόρυφα στους άνδρες. Ενδεικτικά, ο αριθμός των ανδρών που καπνίζουν στη Φινλανδία έχει μειωθεί από 37% τη δεκαετία του 1970 σε 17% σήμερα, ενώ ο επιπολασμός έχει παραμείνει ο ίδιος στις γυναίκες (περίπου 15%).

    Ωστόσο, το χάσμα παρέμεινε ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των υπόλοιπων παραγόντων, υποδηλώνοντας ότι κάτι υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο που διατηρεί τις γυναίκες νεότερες.

    Η Anna Kankaanpää, διδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Βρήκαμε ότι οι άνδρες είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τις γυναίκες της ίδιας χρονολογικής ηλικίας και το χάσμα είναι σημαντικά μεγάλο στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμμετέχοντες. Η διαφορά φύλου στον ρυθμό γήρανσης δεν εξηγήθηκε από παράγοντες του τρόπου ζωής, ενώ παρέμενε και στις περιπτώσεις διδύμων, που έχουν αναπτυχθεί στο ίδιο περιβάλλον και μοιράζονται τα μισά γονίδιά τους».

    «Ένας γενετικός παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγεί αυτή τη διαφορά είναι η παρουσία του οιστρογόνου στον γυναικείο οργανισμό, μιας ορμόνης με ευεργετικές ιδιότητες για τις γυναίκες», καταλήγει η δρ. Kankaanpää.

    Πηγη: ygeiamou.gr

  • Πότε αρχίζει το γήρας; Όλο και αργότερα, επιβεβαιώνει έρευνα
    Πότε αρχίζει το γήρας; Όλο και αργότερα, επιβεβαιώνει έρευνα

    Κανείς μας δεν γίνεται νεότερος – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά φαίνεται ότι το όριο πέρα από το οποίο θεωρούμαστε ηλικιωμένοι έχει μετακινηθεί προς τα πάνω με το πέρασμα των γενεών.

    Επίσης, καθώς οι ενήλικες γερνούν, μετακινούν οι ίδιοι το όριο ακόμη περισσότερο, όπως έδειξε μια μελέτη που επικαλείται ο Guardian.

    Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη δήλωσαν ότι η μετατόπιση προς τα πάνω μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και σε άλλους παράγοντες.

    «Οι άνθρωποι έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το πότε πιστεύουν ότι αρχίζει το γήρας, ανάλογα με την ηλικία τους, τη γεννητική τους συνομοταξία, αλλά και την υγεία τους κλπ.», δήλωσε ο Δρ. Μάρκους Βέτσταϊν, συν-συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

    Ανεβάζουν το όριο

    Γράφοντας στο περιοδικό Psychology and Aging, ο Βέτσταϊν και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς ανέλυσαν τις απαντήσεις στην ερώτηση: «Σε ποια ηλικία θα χαρακτηρίζατε κάποιον ως ηλικιωμένο;», η οποία αποτελεί μέρος της τρέχουσας γερμανικής έρευνας γήρανσης που παρακολουθεί άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1911 και του 1974.

    Τα αποτελέσματα από 14.056 μεσήλικες και ηλικιωμένους που απάντησαν στην ερώτηση από μία έως οκτώ φορές σε μια περίοδο 25 ετών από το 1996, όταν ήταν μεταξύ 40 και 100 ετών, αποκαλύπτουν ότι το σημείο στο οποίο θεωρείται ότι αρχίζει το γήρας έχει ανέβει.

    «Για όσους γεννήθηκαν το 1931, η αντιλαμβανόμενη έναρξη του γήρατος είναι στα 74, όταν είναι 65 ετών. Για όσους γεννήθηκαν το 1944, είναι στα 75, όταν είναι 65 ετών», δήλωσε ο Βέτσταϊν, προσθέτοντας ότι ενώ η μελέτη δεν μπορούσε να ρωτήσει τους 65χρονους που γεννήθηκαν το 1911 πότε θεωρούσαν ότι άρχιζε το γήρας, τα μοντέλα δείχνουν ότι η αντιλαμβανόμενη έναρξη θα ήταν στα 71.

    Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αντιλήψεις σταθεροποιούνται σταδιακά: ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1935 αντιλαμβάνονται ότι το γήρας αρχίζει αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1935, δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1936 και 1951 και εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1952 και 1974.

    «Αναβάλλουν την έναρξη των γηρατειών»

    Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αναθεωρούν προς τα πάνω την ηλικία που θεωρούν ότι είναι ηλικιωμένοι.

    «Αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να γεράσουν, οπότε αναβάλλουν την έναρξη των γηρατειών», δήλωσε ο Βέτσταϊν, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τα ηλικιακά στερεότυπα.

    Ωστόσο, φαίνεται ότι όσοι γεννιούνται αργότερα μετατοπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το ορόσημο: ενώ οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1944 αναθεώρησαν την αντίληψή τους για το γήρας προς τα πάνω κατά 1,9 χρόνια καθώς πήγαιναν από τα 64 στα 74, οι γεννημένοι το 1934 μετατόπισαν την άποψή τους κατά λιγότερο από ένα μήνα μεταξύ αυτών των ηλικιών.

    Η ομάδα προσθέτει ότι ενώ η αντίληψη για το πότε αρχίζει το γήρας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες και χαμηλότερη για όσους είχαν κακή υγεία ή ήταν πιο μοναχικοί, ούτε αυτοί οι παράγοντες ούτε το μορφωτικό επίπεδο ή το πόσο ηλικιωμένοι αισθάνονταν οι συμμετέχοντες, εξηγούσαν πλήρως τα ευρήματά τους.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ