Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 12:09

Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της πρόληψης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο καρκίνος προστάτη είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον ανδρικό πληθυσμό. Μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% των ανδρών ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο Δρ. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS, Επικ. Καθηγητής Ουρολογίας και Ρομποτικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Karolinska και Διευθυντής Δ’ Ουρολογικής Κλινικής Δ.Θ.Κ.Α. “ΥΓΕΙΑ” Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της πρόληψης.

Καρκίνος προστάτη: Παράγοντες κινδύνου

Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του προστάτη είναι το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο εντοπίζεται στη περιφερική ζώνη του προστατικού αδένα και αποτελεί το 90% των περιπτώσεων. Εάν και φέρει αργούς ρυθμούς εξάπλωσης, υπάρχουν παράγοντες που επιτείνουν την ανάπτυξη του, τους οποίους είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη είναι οι εξής:

  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό - κληρονομικότητα
  • Εθνικότητα
  • Φυλή
  • Ορμόνες
  • Καθημερινή διατροφή
  • Σεξουαλική δραστηριότητα
  • Παχυσαρκία

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της προστατίτιδας, κυρίως δε της οξείας προστατίτιδας.

Τα βασικότερα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη είναι τα ακόλουθα:

Καρκίνος προστάτη: Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δύναται να αναδείξουν στο στάδιο του καρκίνου. Η προληπτική κλινική εξέταση προτείνεται στην ηλικία των 45- 50 ετών και περιλαμβάνει :

  • κλινική εξέταση με εξέταση αίματος
  • μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (prostate specific antigen – PSA, όταν το PSA είναι μεγαλύτερο του 4 ng/ml)
  • υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση, ώστε εάν προκύψει η νόσος, να αντιμετωπιστεί εγκαίρως
  • βιοψία προστάτη

Ο προληπτικός κλινικός έλεγχος από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο, αποτελεί αφενός τον πιο σημαντικό παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, αφετέρου δε αποτρέπει από την εμφάνιση μεταστάσεων.

Καρκίνος προστάτη: πρόληψη

Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, εκτός από τον προληπτικό έλεγχο των ανδρών, επιτυγχάνεται μέσα από την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Υγιεινή διατροφή: αποφυγή λιπαρών στη διατροφή σας, καθώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να είναι ένας παράγοντας μείωσης του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη. Τρόφιμα που περιέχουν λυκοπένιο, καροτενοειδή, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά τη διατροφή σας. Επίσης, οι βιταμίνες D και Ε, το σελήνιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα.
  2. Πράσινο τσάι και σόγια: Προσθέστε πράσινο τσάι και σόγια στην καθημερινότητά σας. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη να τον μειώσουν.
  3. Φυσική άσκηση: η συχνή άσκηση θα σας βοηθήσει όσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, διότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
  4. Αυξήστε τη βιταμίνη D: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και πολλές άλλες παθήσεις. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν το μουρουνέλαιο, τον σολωμό και τα μανιτάρια shitake. Πολλοί ειδικοί συνιστούν 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο (χωρίς αντηλιακό) κάθε μέρα ή συμπληρώματα βιταμίνης D.
  5. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας: Ορισμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για εκείνους, μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές για τη μείωση του κινδύνου, όπως φάρμακα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, συζητήστε το έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο.

Καρκίνος προστάτη: σύγχρονη θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον καρκινικό τύπο, καθώς από το κατά πόσο επιθετικός ή μεταστατικός είναι. Ως βασική μέθοδος αντιμετώπισης του θεωρείται η Ριζική προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις και οι πυελικοί λεμφαδένες,

Η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, ενώ συγκαταλέγεται στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή διεξάγεται μέσω του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, το οποίο σε αντίθεση με την παραδοσιακή ριζική προστατεκτομή, μπορεί να εξαλείψει σε μεγαλύτερο βαθμό τον καρκίνο στον προστάτη. Παράλληλα δε, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης ανάρρωσης και επιστροφής του στην καθημερινότητα. Τέλος, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι απαραίτητη η συνδυαστική θεραπεία με ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Σταύρο Ι. Τυριτζή.

Κεντρική φωτογραφία: alenabutor

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 13:05

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Και Gentlemans και Riders – Εντυπωσιακοί και φέτος με τα κοστούμια τους οι αναβάτες του φιλανθρωπικού event “Gentleman’s ride”
    Ηλεία: Και Gentlemans και Riders – Εντυπωσιακοί και φέτος με τα κοστούμια τους οι αναβάτες του φιλανθρωπικού event “Gentleman’s ride”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το “Gentleman’s ride” στον Πύργο, με περίπου 50 συμμετέχοντες από την Ηλεία αλλά και άλλες περιοχές.

    Οι αναβάτες φορώντας επίσημη ενδυμασία, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Δικαστηρίων, με το θέαμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό αφού μερικές από τις μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν στον αγώνα αποτελούσαν πραγματικό κόσμημα.

    Ο Γιώργος Μπούζας, ένας εκ των διοργανωτών αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης προς την Αρχαία Ολυμπία, με τις μοτοσυκλέτες να περνούν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη.

    Gentlem 10

    Αναφερόμενος σε αυτή τη δράση ο κ. Μπούζας τόνισε ότι: "Θέλουμε να αφυπνίσουμε όλο τον κόσμο για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών. Ο αγώνας αυτός γίνεται σε 900 πόλεις σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα.

    Όλοι είμαστε λάτρεις της κλασικής μοτοσικλέτας, γίνονται κάποιες δωρεές για τον σκοπό που γίνεται ο αγώνας, ο οποίος ουσιαστικά είναι μια βόλτα προς την Αρχ. Ολυμπία, συμβολική, με στόχο την αφύπνιση για την μεγάλη σημασία της πρόληψης".

    Gentlem 2.

    Gentlem 3

    Gentlem 4

    Gentlem 5

    Gentlem 6

    Gentlem 7

    Gentlem 8

    Gentlem 9

    Gentlem 11

    Gentlem 12

  • «Μοτοπορεία Τζέντλεμαν» με μήνυμα για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών σε Πύργο-Ολυμπία
    «Μοτοπορεία Τζέντλεμαν» με μήνυμα για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών σε Πύργο-Ολυμπία

    Σε θεσμό έχει πλέον εξελιχτεί και για την χώρα μας η παγκόσμια «Μοτοπορεία Τζέντλεμαν», η φιλανθρωπική δηλαδή εκδήλωση για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών.

    Χθες το πρωί πλήθος κλασικών μοτοσυκλετών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου, τραβώντας όλα τα βλέμματα τόσο για την ξεχωριστή ομορφιά τους, όσο όμως και για το στιλ των αναβατών τους καθώς τίμησαν την ημέρα με επίσημη αμφίεση, φορώντας δηλαδή κοστούμια και παπιγιόν.

    Η ιδιαίτερη αυτή πομπή ξεκίνησε από τον Πύργο και κατέληξε στην Αρχαία Ολυμπία όπου πραγματοποιήθηκε και μια μικρή εκδήλωση με την άφιξη των μηχανών.

    Ένας εκ των διοργανωτών ο Γιώργος Μπούζας μίλησε στο ilialive.gr γι αυτό το γεγονός επισημαίνοντας ότι «..είναι η έβδομη χρόνια που γίνεται στην πόλη μας η συγκέντρωση αυτή κλασικών μοτοσικλετών και όχι μόνο, η οποία γίνεται για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των αντρών. Γίνεται σε όλο τον κόσμο, φέτος έγινε σε 800 πόλεις και είχε γύρω στους 135.000 αναβάτες που συμμετείχαν. Είναι μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση, ερχόμαστε πιο κοντά, η υποχρέωση των αναβατών είναι να είναι ντυμένοι επίσημα, με κοστούμι, είναι μία συμβολική βόλτα ξεκινάμε από τον Πύργο από την κεντρική πλατεία και καταλήγουμε στην Αρχαία Ολυμπία».

    Gentlemans 2

    Gentlemans 3

    Gentlemans 4

    Gentlemans 5

    Gentlemans 6

    Gentlemans 7

    Gentlemans 8

    Gentlemans 9

    Gentlemans 10

    Gentlemans 11

    Gentlemans 12

  • Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο
    Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

    Ένα ρόφημα που μπαίνει στην καθημερινότητά μας ήδη από πολύ μικρή ηλικία αναδεικνύεται σε έναν από τους χειρότερους εχθρούς του προστάτη

    Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τη μέτρια κατανάλωση, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου που δεν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

    «Τα ευρήματά μας ενισχύουν άλλα στοιχεία που αναγνωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως συντελεστή κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη» επισήμανε ο Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.

    Ειδικότερα, όσοι άνδρες κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Επιπλέον, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους άντρες με υπέρμετρη κατανάλωση, σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.

    Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών, που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της μελέτης και τους επόπτευαν για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά τους στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Ο δρ. Fraser τόνισε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τα προϊόντα ήταν με πλήρη λιπαρά ή με λιγότερα λιπαρά, ενώ αντίστοιχα δεν παρατηρήθηκαν επικίνδυνοι συσχετισμοί με το τυρί και το γιαούρτι. Επιπλέον, στην ανάλυσή τους διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου από φυτικές πηγές και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέσω ενός στατιστικού μοντέλου.

    Ένας ακόμα παράγοντας που επισημαίνεται είναι πως η αύξηση του κινδύνου δεν συμβάδιζε με την αύξηση της κατανάλωσης ανά 50 γραμμάρια, δηλαδή ο κίνδυνος δεν αυξανόταν ιδιαίτερα με την αύξουσα κατανάλωση: «Το μεγαλύτερο μέρος της συνεχιζόμενης αύξησης του κινδύνου έχει παρέλθει από τη στιγμή που φτάνετε στα 150 γραμμάρια, περίπου δηλαδή στα δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα την ημέρα» σημειώνει ο δρ. Fraser.

    Η σύνδεση αυτή του γάλακτος με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη εξηγείται από τις ορμόνες, σύμφωνα με τον δρ. Fraser. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που σχετίζεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα μιας ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1), ο οποίος θεωρείται ότι προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

    Παρόλα αυτά, ο δρ. Fraser θεωρεί ότι χρήζουν περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Συμβολεύει όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου να είναι “προσεκτικοί” με την κατανάλωση γάλακτος. Εν τέλει, σημειώνει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ακόμη με βεβαιότητα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη.

    Πηγή: ygeiamou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο