Υγεία

Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της πρόληψης

Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της πρόληψης

Ο καρκίνος προστάτη είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον ανδρικό πληθυσμό. Μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% των ανδρών ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο Δρ. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS, Επικ. Καθηγητής Ουρολογίας και Ρομποτικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Karolinska και Διευθυντής Δ’ Ουρολογικής Κλινικής Δ.Θ.Κ.Α. “ΥΓΕΙΑ” Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της πρόληψης.

Καρκίνος προστάτη: Παράγοντες κινδύνου

Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του προστάτη είναι το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο εντοπίζεται στη περιφερική ζώνη του προστατικού αδένα και αποτελεί το 90% των περιπτώσεων. Εάν και φέρει αργούς ρυθμούς εξάπλωσης, υπάρχουν παράγοντες που επιτείνουν την ανάπτυξη του, τους οποίους είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη είναι οι εξής:

  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό - κληρονομικότητα
  • Εθνικότητα
  • Φυλή
  • Ορμόνες
  • Καθημερινή διατροφή
  • Σεξουαλική δραστηριότητα
  • Παχυσαρκία

Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της προστατίτιδας, κυρίως δε της οξείας προστατίτιδας.

Τα βασικότερα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη είναι τα ακόλουθα:

Καρκίνος προστάτη: Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δύναται να αναδείξουν στο στάδιο του καρκίνου. Η προληπτική κλινική εξέταση προτείνεται στην ηλικία των 45- 50 ετών και περιλαμβάνει :

  • κλινική εξέταση με εξέταση αίματος
  • μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (prostate specific antigen – PSA, όταν το PSA είναι μεγαλύτερο του 4 ng/ml)
  • υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση, ώστε εάν προκύψει η νόσος, να αντιμετωπιστεί εγκαίρως
  • βιοψία προστάτη

Ο προληπτικός κλινικός έλεγχος από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο, αποτελεί αφενός τον πιο σημαντικό παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, αφετέρου δε αποτρέπει από την εμφάνιση μεταστάσεων.

Καρκίνος προστάτη: πρόληψη

Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, εκτός από τον προληπτικό έλεγχο των ανδρών, επιτυγχάνεται μέσα από την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Υγιεινή διατροφή: αποφυγή λιπαρών στη διατροφή σας, καθώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να είναι ένας παράγοντας μείωσης του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη. Τρόφιμα που περιέχουν λυκοπένιο, καροτενοειδή, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά τη διατροφή σας. Επίσης, οι βιταμίνες D και Ε, το σελήνιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα.
  2. Πράσινο τσάι και σόγια: Προσθέστε πράσινο τσάι και σόγια στην καθημερινότητά σας. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη να τον μειώσουν.
  3. Φυσική άσκηση: η συχνή άσκηση θα σας βοηθήσει όσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, διότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
  4. Αυξήστε τη βιταμίνη D: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και πολλές άλλες παθήσεις. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν το μουρουνέλαιο, τον σολωμό και τα μανιτάρια shitake. Πολλοί ειδικοί συνιστούν 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο (χωρίς αντηλιακό) κάθε μέρα ή συμπληρώματα βιταμίνης D.
  5. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας: Ορισμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για εκείνους, μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές για τη μείωση του κινδύνου, όπως φάρμακα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, συζητήστε το έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο.

Καρκίνος προστάτη: σύγχρονη θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον καρκινικό τύπο, καθώς από το κατά πόσο επιθετικός ή μεταστατικός είναι. Ως βασική μέθοδος αντιμετώπισης του θεωρείται η Ριζική προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις και οι πυελικοί λεμφαδένες,

Η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, ενώ συγκαταλέγεται στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή διεξάγεται μέσω του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, το οποίο σε αντίθεση με την παραδοσιακή ριζική προστατεκτομή, μπορεί να εξαλείψει σε μεγαλύτερο βαθμό τον καρκίνο στον προστάτη. Παράλληλα δε, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης ανάρρωσης και επιστροφής του στην καθημερινότητα. Τέλος, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι απαραίτητη η συνδυαστική θεραπεία με ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Σταύρο Ι. Τυριτζή.

Κεντρική φωτογραφία: alenabutor

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις