Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 14:36

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα ρόφημα που μπαίνει στην καθημερινότητά μας ήδη από πολύ μικρή ηλικία αναδεικνύεται σε έναν από τους χειρότερους εχθρούς του προστάτη

Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τη μέτρια κατανάλωση, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου που δεν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν άλλα στοιχεία που αναγνωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως συντελεστή κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη» επισήμανε ο Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.

Ειδικότερα, όσοι άνδρες κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα). Επιπλέον, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους άντρες με υπέρμετρη κατανάλωση, σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών, που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της μελέτης και τους επόπτευαν για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά τους στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια, αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο δρ. Fraser τόνισε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστη διαφοροποίηση ανάλογα με το αν τα προϊόντα ήταν με πλήρη λιπαρά ή με λιγότερα λιπαρά, ενώ αντίστοιχα δεν παρατηρήθηκαν επικίνδυνοι συσχετισμοί με το τυρί και το γιαούρτι. Επιπλέον, στην ανάλυσή τους διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου από φυτικές πηγές και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέσω ενός στατιστικού μοντέλου.

Ένας ακόμα παράγοντας που επισημαίνεται είναι πως η αύξηση του κινδύνου δεν συμβάδιζε με την αύξηση της κατανάλωσης ανά 50 γραμμάρια, δηλαδή ο κίνδυνος δεν αυξανόταν ιδιαίτερα με την αύξουσα κατανάλωση: «Το μεγαλύτερο μέρος της συνεχιζόμενης αύξησης του κινδύνου έχει παρέλθει από τη στιγμή που φτάνετε στα 150 γραμμάρια, περίπου δηλαδή στα δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα την ημέρα» σημειώνει ο δρ. Fraser.

Η σύνδεση αυτή του γάλακτος με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη εξηγείται από τις ορμόνες, σύμφωνα με τον δρ. Fraser. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας καρκίνος που σχετίζεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα μιας ορμόνης, του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1), ο οποίος θεωρείται ότι προάγει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

Παρόλα αυτά, ο δρ. Fraser θεωρεί ότι χρήζουν περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Συμβολεύει όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου να είναι “προσεκτικοί” με την κατανάλωση γάλακτος. Εν τέλει, σημειώνει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ακόμη με βεβαιότητα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 09:09

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της πρόληψης
    Καρκίνος προστάτη: Η σημασία της πρόληψης

    Ο καρκίνος προστάτη είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον ανδρικό πληθυσμό. Μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% των ανδρών ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη μετά την ηλικία των 50 ετών. Ο Δρ. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS, Επικ. Καθηγητής Ουρολογίας και Ρομποτικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Karolinska και Διευθυντής Δ’ Ουρολογικής Κλινικής Δ.Θ.Κ.Α. “ΥΓΕΙΑ” Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της πρόληψης.

    Καρκίνος προστάτη: Παράγοντες κινδύνου

    Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του προστάτη είναι το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο εντοπίζεται στη περιφερική ζώνη του προστατικού αδένα και αποτελεί το 90% των περιπτώσεων. Εάν και φέρει αργούς ρυθμούς εξάπλωσης, υπάρχουν παράγοντες που επιτείνουν την ανάπτυξη του, τους οποίους είναι σημαντικό να γνωρίζετε.

    Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη είναι οι εξής:

    • Ηλικία
    • Οικογενειακό ιστορικό - κληρονομικότητα
    • Εθνικότητα
    • Φυλή
    • Ορμόνες
    • Καθημερινή διατροφή
    • Σεξουαλική δραστηριότητα
    • Παχυσαρκία

    Συμπτώματα καρκίνου του προστάτη

    Ο καρκίνος προστάτη σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της προστατίτιδας, κυρίως δε της οξείας προστατίτιδας.

    Τα βασικότερα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη είναι τα ακόλουθα:

    Καρκίνος προστάτη: Διάγνωση

    Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δύναται να αναδείξουν στο στάδιο του καρκίνου. Η προληπτική κλινική εξέταση προτείνεται στην ηλικία των 45- 50 ετών και περιλαμβάνει :

    • κλινική εξέταση με εξέταση αίματος
    • μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (prostate specific antigen – PSA, όταν το PSA είναι μεγαλύτερο του 4 ng/ml)
    • υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση, ώστε εάν προκύψει η νόσος, να αντιμετωπιστεί εγκαίρως
    • βιοψία προστάτη

    Ο προληπτικός κλινικός έλεγχος από ένα εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο, αποτελεί αφενός τον πιο σημαντικό παράγοντα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, αφετέρου δε αποτρέπει από την εμφάνιση μεταστάσεων.

    Καρκίνος προστάτη: πρόληψη

    Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, εκτός από τον προληπτικό έλεγχο των ανδρών, επιτυγχάνεται μέσα από την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

    1. Υγιεινή διατροφή: αποφυγή λιπαρών στη διατροφή σας, καθώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να είναι ένας παράγοντας μείωσης του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη. Τρόφιμα που περιέχουν λυκοπένιο, καροτενοειδή, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά τη διατροφή σας. Επίσης, οι βιταμίνες D και Ε, το σελήνιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα.
    2. Πράσινο τσάι και σόγια: Προσθέστε πράσινο τσάι και σόγια στην καθημερινότητά σας. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη να τον μειώσουν.
    3. Φυσική άσκηση: η συχνή άσκηση θα σας βοηθήσει όσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, διότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
    4. Αυξήστε τη βιταμίνη D: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη και πολλές άλλες παθήσεις. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν το μουρουνέλαιο, τον σολωμό και τα μανιτάρια shitake. Πολλοί ειδικοί συνιστούν 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο (χωρίς αντηλιακό) κάθε μέρα ή συμπληρώματα βιταμίνης D.
    5. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας: Ορισμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Για εκείνους, μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές για τη μείωση του κινδύνου, όπως φάρμακα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, συζητήστε το έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο- Ανδρολόγο.

    Καρκίνος προστάτη: σύγχρονη θεραπεία

    Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τον καρκινικό τύπο, καθώς από το κατά πόσο επιθετικός ή μεταστατικός είναι. Ως βασική μέθοδος αντιμετώπισης του θεωρείται η Ριζική προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις και οι πυελικοί λεμφαδένες,

    Η Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, ενώ συγκαταλέγεται στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή διεξάγεται μέσω του ρομποτικού συστήματος Da Vinci, το οποίο σε αντίθεση με την παραδοσιακή ριζική προστατεκτομή, μπορεί να εξαλείψει σε μεγαλύτερο βαθμό τον καρκίνο στον προστάτη. Παράλληλα δε, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης ανάρρωσης και επιστροφής του στην καθημερινότητα. Τέλος, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να είναι απαραίτητη η συνδυαστική θεραπεία με ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τη νόσο και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Σταύρο Ι. Τυριτζή.

    Κεντρική φωτογραφία: alenabutor

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ηλεία: Και Gentlemans και Riders – Εντυπωσιακοί και φέτος με τα κοστούμια τους οι αναβάτες του φιλανθρωπικού event “Gentleman’s ride”
    Ηλεία: Και Gentlemans και Riders – Εντυπωσιακοί και φέτος με τα κοστούμια τους οι αναβάτες του φιλανθρωπικού event “Gentleman’s ride”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το “Gentleman’s ride” στον Πύργο, με περίπου 50 συμμετέχοντες από την Ηλεία αλλά και άλλες περιοχές.

    Οι αναβάτες φορώντας επίσημη ενδυμασία, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Δικαστηρίων, με το θέαμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό αφού μερικές από τις μοτοσυκλέτες που συμμετείχαν στον αγώνα αποτελούσαν πραγματικό κόσμημα.

    Ο Γιώργος Μπούζας, ένας εκ των διοργανωτών αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης προς την Αρχαία Ολυμπία, με τις μοτοσυκλέτες να περνούν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη.

    Gentlem 10

    Αναφερόμενος σε αυτή τη δράση ο κ. Μπούζας τόνισε ότι: "Θέλουμε να αφυπνίσουμε όλο τον κόσμο για τον καρκίνο του προστάτη και την ψυχική υγεία των ανδρών. Ο αγώνας αυτός γίνεται σε 900 πόλεις σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα.

    Όλοι είμαστε λάτρεις της κλασικής μοτοσικλέτας, γίνονται κάποιες δωρεές για τον σκοπό που γίνεται ο αγώνας, ο οποίος ουσιαστικά είναι μια βόλτα προς την Αρχ. Ολυμπία, συμβολική, με στόχο την αφύπνιση για την μεγάλη σημασία της πρόληψης".

    Gentlem 2.

    Gentlem 3

    Gentlem 4

    Gentlem 5

    Gentlem 6

    Gentlem 7

    Gentlem 8

    Gentlem 9

    Gentlem 11

    Gentlem 12

  • Γαλακτοκομικά: Το νέο τοπίο στην αγορά και το «ασανσέρ» των τιμών
    Γαλακτοκομικά: Το νέο τοπίο στην αγορά και το «ασανσέρ» των τιμών

    Νέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία στην αγορά των γαλακτοκομικών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο καινούριο τοπίο που παρατηρείται στον κλάδο.

    Η κατηγορία των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι κτλ.) πριν από έναν χρόνο οδηγούσε την «κούρσα» των ανατιμήσεων, καταγράφοντας συνεχείς αυξήσεις ακόμη και από μήνα, σε μήνα. Έναν χρόνο μετά, τα στοιχεία από τις εταιρείες μετρήσεων πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου, δείχνουν πως πλέον αποτελεί την κατηγορία τροφίμων που εμφανίζει τα σημαντικότερα σημάδια αποκλιμάκωσης. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι το «φρένο» που μπήκε στις αυξήσεις, έφερε ξανά τις τιμές στα επίπεδα που γνώριζαν οι καταναλωτές προ τριετίας, καθώς οι ανατιμήσεις ήταν διαρκείς και υψηλές.

    Τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο του 2024 δείχνουν πως τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν μείωση στην τιμή ανά τεμάχιο της τάξεως του 4,4% σε σχέση με πέρσι, αποτελώντας την κατηγορία τροφίμων με την μεγαλύτερη μείωση. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, οι κατηγορίες των τυροκομικών και γαλακτοκομικών ήταν μεταξύ εκείνων με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, με πτώση 3,70% και 3,39% αντίστοιχα. Το ΙΕΛΚΑ παρατηρεί ότι οι μειώσεις που καταγράφονται στα γαλακτοκομικά είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς, όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.

    Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αλλαγή του σκηνικού, σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω των υψηλών τιμών στράφηκαν σε οικονομικότερες λύσεις και κατά κύριο λόγο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις πωλήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο οι οποίες βλέπουν τα PL να «πρωταγωνιστούν» πλέον στα μερίδια της αγοράς του γιαουρτιού και του γάλακτος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παράγονται και συσκευάζονται από εταιρείες του κλάδου, για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

    Έτσι, πλέον, στην ελληνική αγορά, ένα στα τρία γιαούρτια που καταναλώνονται - με εξαίρεση το παραδοσιακό γιαούρτι- είναι ιδιωτικής ετικέτας και το μερίδιο αγοράς των PL φτάνει πλέον το 32,8% σε όγκο και το 20,7% σε αξία, σύμφωνα με την Circana. Το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας, με βάση τα ίδια στοιχεία, αναδείχθηκε σε leader της αγοράς προσπερνώντας τα αντίστοιχα επώνυμα, μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στην αγορά γάλακτος με σημαντικό μερίδιο της επώνυμης ετικέτας να μετατοπίζεται, από το προηγούμενο έτος, προς την ιδιωτική.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ύπνος: Τα νόστιμα «γιατροσόφια» που καταπολεμούν την αϋπνία
    Ύπνος: Τα νόστιμα «γιατροσόφια» που καταπολεμούν την αϋπνία

    Αν και δεν χρειάζεστε παραπάνω λόγους για να προσθέσετε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή, νέα ανασκόπηση μελετών υποστηρίζει ότι αυτά τα νόστιμα προϊόντα βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας και εξασφαλίζουν έναν βαθύ ύπνο

    Η αϋπνία φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Τόσο το στρες, όσο και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι μπροστά στις οθόνες λειτουργούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός βαθύ και ποιοτικού ύπνου.

    Στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιες επιλογές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη αυτού του προβλήματος, χαρίζοντας και πάλι έναν καλό ύπνο στους ανθρώπους, μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε «μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ποιότητας του ύπνου». Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Advances in Nutrition.

    Ένας κακός ή ανεπαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης διάφορων καρδιομεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια σειρά νεότερων μελετών δείχνει ότι συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μια τέτοια ωφέλιμη παρέμβαση είναι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στο διατροφολόγιο, σύμφωνα με τη νέα ανασκόπηση.

    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τρυπτοφάνη, μια ένωση που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνες απαραίτητες για τον οργανισμό, ώστε να κοιμάται, αλλά και να παραμένει σε κατάσταση βαθύ ύπνου για αρκετές ώρες. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη σύνθεση της μελατονίνης, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τον ύπνο.

    Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ύπνου, εξετάζοντας τα αποτελέσματα σχετικών επιδημιολογικών μελετών και κλινικών δοκιμών και διερευνώντας τους πιθανούς μηχανισμούς που πιθανώς εξηγούν αυτή τη συσχέτιση.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σχέση αυτή πιθανότατα εξηγείται μέσω δύο βασικών οδών: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε μελατονίνη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου.

    Ένα επιπλέον συμπέρασμα της ανασκόπησης ήταν ότι σημαντικός είναι και ο χρόνος κατανάλωσης αυτών των τροφών, ώστε να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον ύπνο. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε τρυπτοφάνη οδήγησε σε μεγαλύτερα επίπεδα μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι λογικό ο χρόνος λήψης να καθορίζει την επίδραση, καθώς η απουσία ηλιακού φωτός είναι ο βασικότερος παράγοντας για την παραγωγή και έκκριση της μελατονίνης», σχολίασαν οι ερευνητές.

    Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι «χρειάζονται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και βελτιωμένου ύπνου, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη διαφορετική επίδραση σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ελαιόλαδο, σιτηρά και γαλακτοκομικά «καίνε» τις επιχειρήσεις
    Ελαιόλαδο, σιτηρά και γαλακτοκομικά «καίνε» τις επιχειρήσεις

    Οι ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι για μία σειρά από βασικές πρώτες ύλες επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την πορεία τους το επόμενο διάστημα, εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων.

    Ελαιόλαδο, σιτηρά και γαλακτοκομικά αποτελούν κατηγορίες τροφίμων οι οποίες τον τελευταίο 1,5 χρόνο βρίσκονται μεταξύ των «πρωταθλητών» των ανατιμήσεων αυξάνοντας το κόστος όχι μόνο για τους καταναλωτές και τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά και για τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν ως βασικές πρώτες ύλες.

    Την ίδια στιγμή, τόσο η πορεία των διεθνών τιμών όσο και εξελίξεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτελούν επιπλέον πηγές ανησυχίας για του προσεχείς μήνες.

    Αγωνία από τους αρτοποιούς για τα σιτηρά

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σιτηρά με τους αρτοποιούς που χρησιμοποιούν το σκληρό σιτάρι για την παρασκευή του ψωμιού, να παραμένουν σε στάση αναμονής για τιμές το επόμενο διάστημα. Οι αρτοποιοί, από τις αρχές του φθινοπώρου είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με την ανακοίνωση αυξήσεων στο αλεύρι από πλευράς των προμηθευτών τους, οι οποίες είχαν αποδοθεί στην άνοδο των διεθνών τιμών.

    Στη παρούσα φάση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδα κ. Μούσιος μιλώντας στο CNN Greece, κάνει λόγο για μία στασιμότητα η οποία που παρατηρείται τόσο στις τιμές όσο και σε αρκετά συμβόλαια που βρίσκονται εν αναμονή υπογραφών, καθώς η αγορά περιμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο των ουκρανικών σιτηρών αλλά και τις κινήσεις από πλευράς Βουλγαρίας και Πολωνίας.

    Η αβεβαιότητα η οποία προκύπτει από αυτή την ασυνήθιστη στασιμότητα, όπως λέει ο κ. Μούσιος, δεν τους επιτρέπει να κάνουν προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περί του 30% της φετινής παραγωγής σιτηρών καθώς η περιοχή μαζί τον Έβρο αποτελούν τους κυρίους παραγωγούς σε εγχώριο επίπεδο.

    Πέραν όμως των σιτηρών, έντονος είναι ο προβληματισμός και για το ελαιόλαδο καθώς και τα γαλακτοκομικά που επίσης αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για προϊόντα που παράγονται στους φούρνους.

    Οι εκπρόσωποι του κλάδου των αρτοποιών μάλιστα, αναμένεται τη Δευτέρα να έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την οποία στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ζητήματα σχετικά με την ακρίβεια αλλά και τους ελέγχους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει ξεκινήσει το αρμόδιο υπουργείο.

    Προβληματισμός στις επιχειρήσεις εστίασης

    Μείζον ζήτημα και για τις επιχειρήσεις εστίασης αποτελούν οι τιμές των πρώτων υλών, την ίδια στιγμή μάλιστα που όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες δεν έχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους τους και η κατανάλωση εμφανίζεται ήδη μειωμένη.

    Το ελαιόλαδο είναι από τα προϊόντα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας τους λόγω της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του - αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της ξηρασίας σε χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί - με τους επιχειρηματίες της εστίασης να είναι «προετοιμασμένοι» και για νέες αυξήσεις τον Νοέμβριο στις καινούριες παραλαβές που θα έχουν, όπως σημείωνε πρόσφατα στο CNN Greece o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννη Λιάρος.

    Δεν είναι ωστόσο μόνο το ελαιόλαδο, καθώς ανησυχία υπάρχει και για άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βασικά συστατικά. Για παράδειγμα η πορεία των τιμών στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά επηρεάζει το κόστος παραγωγής σε πιάτα που δύσκολα λείπουν από τους καταλόγους της εστίασης. Ενδεικτικά η φέτα και η έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της. Η φετινή παραγωγή φέτας αναμένεται σημαντικά μειωμένη, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό τόσο για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς όσο και για την τιμή της, που ήδη τον τελευταίο χρόνο έχει εκτοξευτεί.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΛΓΟ Δήμητρα: Τείχος προστασίας γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
    ΕΛΓΟ Δήμητρα: Τείχος προστασίας γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα

    Tη διαβεβαίωση ότι το γαλακτομικό προϊόν προς πώληση και κατανάλωση είναι σίγουρα παρασκευασμένο από τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία, δίνει το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα», με την εφαρμογή της νέας μοριακής μεθόδου που ανέπτυξε και ταυτοποιεί τη ζωϊκή προέλευση σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν, ανεξάρτητα από τη φυλή του ζώου, την ηλικία του και το στάδιο γαλακτοπαραγωγής, με απόλυτη ακρίβεια 100% και με μεγάλη ευαισθησία, μέχρι και 0,1% προσθήκη άλλου γάλακτος.

    Η εφαρμογή μεθόδων PCR ως τεχνικών διάκρισης γάλακτος διαφορετικής ζωϊκής προέλευσης σε γάλα, γιαούρτια, βούτυρο και τυριά-CowMilk, παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη (07/09) από στελέχη του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε γεύμα εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Με την ανάπτυξη της μοριακής μεθόδου πολλαπλής Pcr που “πετύχαμε”, μπορούμε με επιτυχία να ανιχνεύσουμε σε μία αντίδραση, την ύπαρξη των τριών διαφορετικών ειδών γάλακτος, κατσίκι, πρόβατο ή αγελάδα», επεσήμανε σε δηλώσεις της η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κα. Ευρυδίκη Μπουκουβάλα.

    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι στον έλεγχο 40 γιαουρτιών της Β. Ελλάδας, οι προσμείξεις που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε πάνω από το 80%, αλλά όπως εξήγησε, «δεν φαίνεται όμως να έγιναν για οικονομική εκμετάλλευση ή και εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού».

    Διευκρίνισε ότι «είδαμε στα αγελαδινά γιαούρτια να έχουμε προσθήκη πρόβειου ή αίγειου γάλακτος που είναι πιο ακριβό, άρα καταλάβαμε ότι η “νοθεία” δεν έγινε από πρόθεση, αλλά λόγω των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην παρασκευή του προϊόντος και κυρίως εξαιτίας των κτηνοτρόφων, που μπορεί στα 1000 πρόβατα που έχουν, να διαθέτουν και δύο κατσίκες. Το γάλα καταλήγει στην ίδια παγολεκάνη όμως», σημείωσε.

    Οι προσμείξεις που εντοπίστηκαν στα 50 ελληνικά τυριά που ελέγχθηκαν, κυρίως γραβιέρες, ανήλθαν στο 70% και- όπως επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά- στο μεγαλύτερο μέρος των αίγειων ανιχνεύθηκαν προσμείξεις πρόβειου γάλακτος».

    Μεταξύ άλλων, η κ. Μπουκουβάλα αποκάλυψε ότι εντός του 2024, η προαναφερόμενη μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη για τον έλεγχο της «νοθείας» στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα βρει πεδίο δράσης και για την αναγνώριση των προσμείξεων και σε κρεατοσκευάσματα. «Πέραν λοιπόν από πρόβειο, κατσίκι και μοσχάρι θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ιπποειδή και την σόγια», τόνισε.

    Από το τέλος του 2023, το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Ιωαννίνων του «ΕΛΓΟ- Δήμητρα» θα είναι αυτό που θα πραγματοποιεί την ανάλυση δειγμάτων των γαλακτοκομικών προϊόντων ως προς την προέλευση του γάλακτος, με την προϊσταμένη του, Καλλιόπη Περιστέρη, να σημειώνει «παραλαμβάνουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα μας επιτρέπει να κάνουμε τις αναλύσεις και τους ελέγχους, ενώ το προσωπικό έχει ήδη καταρτιστεί και εκπαιδευτεί». Όπως τόνισε το προαναφερόμενο εργαστήριο είναι ένα από τα επτά του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» και έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της ποιότητας του νωπού γάλακτος στην πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς και συγκεκριμένα την οδηγία 853/2004.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο