Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 16:45

Ανατρεπτική μελέτη: Το βάδισμα με στάσεις «καίει» περισσότερες θερμίδες από το συνεχόμενο περπάτημα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, για να «κάψει» κάποιος περισσότερες θερμίδες περπατώντας, θα πρέπει να κάνει σύντομες στάσεις αντί να βαδίζει σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος της άσκησής του.

Η συμβουλή αυτή προέκυψε από μια μελέτη με εθελοντές οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να μετρήσουν τις απαιτήσεις σε οξυγόνο και ενέργεια που έχουν οι σύντομοι περίπατοι, σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους των 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20 έως 60% περισσότερο οξυγόνο – άρα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας – από την κάλυψη της ίδιας απόστασης σε μία συνεχή συνεδρία.

«Όταν περπατάμε για μικρότερα διαστήματα, χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια και καταναλώνουμε περισσότερο οξυγόνο για να καλύψουμε την ίδια απόσταση», δήλωσε ο Φραντσέσκο Λουτσιάνο, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερα καύσιμα κατά τα πρώτα χιλιόμετρα απ' ό,τι στη συνέχεια».

Η ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη αφού παρατήρησε ότι πολλές εκτιμήσεις για την ενέργεια που καταναλώνεται στο περπάτημα βασίζονταν σε δεδομένα από άτομα που ασκούνταν σε μεταβολικά σταθερή κατάσταση, δηλαδή με σταθερό καρδιακό ρυθμό και ισορροπημένη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από το σώμα.

Το ξεκίνημα απαιτεί περισσότερη ενέργεια

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις ενεργειακές ανάγκες για διαφορετικούς περιπάτους, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθούνταν καθώς ασκούνταν σε ένα μηχάνημα stepper και σε έναν διάδρομο γυμναστικής. Οι ασκήσεις κάλυπταν τρεις διαφορετικές ταχύτητες με περιόδους διάρκειας από 10 δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές κατέγραφαν πόσο οξυγόνο κατανάλωνε το κάθε άτομο και επεξεργάζονταν τις μεταβολικές απαιτήσεις για τους διάφορους περιπάτους. Διαπίστωσαν ότι περισσότερη ενέργεια χρειαζόταν στην αρχή κάθε περιπάτου, για να ξεκινήσει και να ζεσταθεί το σώμα, παρά αργότερα στην άσκηση, όταν το σώμα ήδη κινείται και λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

«Όταν ξεκινάμε να περπατάμε, μπορεί να επιβαρυνθούμε με κάποιο σταθερό κόστος στην αρχή της διαδρομής», δήλωσε ο Λουτσιάνο. «Κατ' αναλογία, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου χρειάζεται κάποια καύσιμα για να ξεκινήσει η μηχανή ή για να βγει το αυτοκίνητο από το γκαράζ».

«Διαπιστώσαμε ότι όταν ξεκινάμε από ακινησία, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο και μόνο για να ξεκινήσουμε να περπατάμε. Αυτό το κόστος το επωμιζόμαστε ανεξάρτητα από το αν στη συνέχεια περπατάμε για 10 ή 30 δευτερόλεπτα, οπότε αναλογικά βαραίνει περισσότερο για μικρότερες παρά για μεγαλύτερες περιόδους».

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους υγιείς ανθρώπους, θα βοηθήσει στην ενημέρωση για το σχεδιασμό προγραμμάτων αποκατάστασης και συμβουλών άσκησης για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα με παχυσαρκία και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

«Οι ερευνητές έχουν συνήθως μετρήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις σε περιόδους περπατήματος που διαρκούν πολλά λεπτά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι καν σε θέση να περπατήσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα με διαταραχές βάδισης», δήλωσε ο Λουτσιάνο. «Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα για την προώθηση της άσκησης για αυτά τα άτομα, πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο εκτίμησης των ενεργειακών τους απαιτήσεων και να προσαρμοστούμε».

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 13:10

Σχετικά Άρθρα

  • Περπάτημα: Οι δέκα λόγοι που αξίζει να το βάλετε στη ζωή σας
    Περπάτημα: Οι δέκα λόγοι που αξίζει να το βάλετε στη ζωή σας

    Το περπάτημα είναι ένα ωφέλιμο είδος άσκησης για το σώμα και την ψυχή σας.

    Το περπάτημα είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου… ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να περπατάει. Πρόκειται για μια αερόβια δραστηριότητα χαμηλής έντασης με πολυάριθμα οφέλη, με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για το σώμα. Μάλιστα, αν είναι γρήγορο και συχνό, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης.

    Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς μιλήσει για τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος. Ας δούμε αναλυτικά 10 από τα σημαντικότερα.

    1. Το περπάτημα ωφελεί την καρδιά

    Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα. Ειδικά εάν περπατάτε και γρήγορα, βελτιώνετε και την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα.

    2. Ενισχύει την υγεία των οστών

    Περπατώντας, μην ξεχνάτε ότι σηκώνετε και όλο το βάρος του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται αυτόματα και η δύναμη των οστών. Με αυτό τον τρόπο επιβραδύνετε και την οστεοπόρωση.

    3. Δυναμώνουν οι μύες και οι αρθρώσεις

    Όταν περπατάτε συχνά και μάλιστα με ελαφρά κλίση, γυμνάζετε ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών, τα άκρα και το κάτω μέρος του κορμού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όσο μεγαλώνουμε πρέπει να επιδιώκουμε να διατηρούμε την ισορροπία μας. Επιπλέον, ενισχύεται και η ευλυγισία των αρθρώσεων.

    4. Συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

    Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα μετά το γεύμα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους, κάτι που γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ηπατικά προβλήματα. Τα πράγματα είναι απλά. Η κίνηση κατά τη διάρκεια του περπατήματος βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.

    5. Επιβραδύνει τη γήρανση

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ αναφέρουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του μήκους των τελομερών (που προστατεύουν το DNA μας και υποδηλώνουν πόσο καλά γερνάμε). Συγκεκριμένα, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να προσθέσει έως και 16-20 χρόνια στη διάρκεια ζωής μας. Μάλιστα, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα θνησιμότητας από κάθε αιτία.

    6. Καίτε θερμίδες

    Όταν περπατάτε χρησιμοποιείτε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στο περπάτημα καίτε συνεχώς θερμίδες, με αποτέλεσμα το περπάτημα να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Δοκιμάστε να περπατήσετε και νωρίς το πρωί. Θα δείτε ότι αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας.

    7. Υποστηρίζει τη πρόσληψη βιταμίνης D

    Το περπάτημα με καλό καιρό έξω και η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου είναι ιδανικά για να απορροφήσετε και βιταμίνη D. Φυσικά, αν έχετε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

    8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το περπάτημα σε ένα δάσος ή πάρκο, δηλαδή μέσα στο πράσινο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του IgA αντισώματος. Πρόκειται για ένα αντίσωμα που καλύπτει τις βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και του εντέρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη υγεία των πνευμόνων μας.

    9. Διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

    Το τακτικό και γρήγορο περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στον αριθμό και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Και αν σκεφτείτε ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματός μας, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να την ενισχύσετε και με το περπάτημα.

    10. Ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση

    Πέρα από τα σωματικά οφέλη, το περπάτημα συγκεντρώνει και πολλά καλά για την ψυχική υγεία και την κοινωνικοποίηση σας. καθώς η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό. Με το περπάτημα ενισχύεται το αίσθημα του σκοπού ενώ χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών βελτιώνεται και η διάθεσή σας.

    Το περπάτημα, ευτυχώς, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κινήσετε το σώμα σας καθημερινά. Δεν έχει κόστος και το προσαρμόζετε εσείς, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε περπάτημα ακολουθώντας αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Τι φανερώνει για την υγεία σας ο τρόπος που περπατάτε;
    Τι φανερώνει για την υγεία σας ο τρόπος που περπατάτε;

    Με το πέρας του χρόνου το περπάτημα αλλάζει, αλλά για ποιους λόγους;

    Το περπάτημα, ίσως είναι η πιο απλή δραστηριότητα που κάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Φαινομενικά δεν απαιτεί πολλά, απλώς να σηκωθούμε από την καρέκλα μας και να…περπατήσουμε. Στην πραγματικότητα όμως το περπάτημα είναι αρκετά πιο πολύπλοκο καθώς απαιτεί την παράλληλη λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών μας αλλά και των αρθρώσεων.

    Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε μπορεί να φανερώνει αρκετά πράγματα για την υγεία μας και το πόσο καλά γερνάμε.

    Ο ρυθμός με τον οποίο περπατάμε στα 40, είναι ένας πολύ καλός δείκτης της φυσικής μας κατάστασης

    Καθώς μεγαλώνουμε οι μύες μας μειώνονται, χάνουν δύναμη και ποιότητα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σαρκοπενία και ξεκινάει γύρω στα 40. Παράλληλα το νευρικό σύστημα υφίσταται «ατροφία», όπου τα νεύρα παντού στο σώμα λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά και ο αριθμός των νεύρων μειώνεται. Μάλιστα μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 χάνουμε κάθε χρόνο περίπου 0,1% των νευρικών κυττάρων.

    Τι λέει το περπάτημα για τον τρόπο που μεγαλώνουμε;

    Πιο αργό περπάτημα

    Ο ρυθμός με τον οποίο περπατάμε στα 40, είναι ένας πολύ καλός δείκτης της φυσικής μας κατάστασης και της ψυχικής μας υγείας αργότερα στη ζωή, και φυσικά υπάρχει φανερή μείωση στον ρυθμό που περπατάμε όταν περνάμε τα 60 έτη.

    Μάλιστα η μείωση στην ταχύτητα αλλά και την “απαλότητα” με την οποία περπατάμε μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

    Η νόσος του Πάρκινσον παρεμποδίζει τα μηνύματα του εγκεφάλου προς το μυοσκελετικό σύστημα, με αποτέλεσμα το βάδισμα του ατόμου να είναι πιο αργό, λιγότερο συμμετρικό και πιο παραπαίον. Αυτό μπορεί να είναι ανεπαίσθητο αλλά ανιχνεύσιμο κατά τα αρχικά στάδια της νόσου.

    Με τη γνωστική μείωση, το μήκος του βήματος κατά το περπάτημα είναι σημαντικά μικρότερο, αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα βήμα αυξάνεται.

    Πόνος στο περπάτημα

    Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν αισθάνεστε πόνο στους γλουτιαίους μυς και στο πίσω μέρος του ποδιού σας, ακόμη και στη γάμπα, ενώ περπατάτε, και εάν ο πόνος εξαφανίζεται όταν σταματήσετε να κινείστε, καθώς μπορεί να έχετε περιφερική αρτηριακή νόσο.

    Η παρουσία και στη συνέχεια η απουσία του πόνου σε σχέση με την κίνηση ή την ανάπαυση ονομάζεται χωλότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια σας. Όταν περπατάτε, υπάρχει αυξημένη ζήτηση οξυγόνου από τους μύες των ποδιών.

    Ως αποτέλεσμα της στένωσης, το αρτηριακό αίμα που ρέει στα πόδια δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση οξυγόνου και οι μύες γίνονται αναερόβιοι, παρατηρείται δηλαδή έλλειψη οξυγόνου, προκαλώντας την απελευθέρωση γαλακτικού οξέος. Το γαλακτικό οξύ προκαλεί το αίσθημα της κράμπας. Όταν όμως σταματήσετε να κινείστε, οι μύες χρειάζονται ελάχιστο οξυγόνο, οπότε ο πόνος εξαφανίζεται

    Παραπαίον περπάτημα

    Ο οργανισμός μας έχει επίσης σχεδιαστεί για να μας εμποδίζει να σκοντάφτουμε στα ίδια μας τα πόδια καθώς περπατάμε. Οι μύες στο μπροστινό μέρος της κνήμης έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν το πόδι προς τα πάνω καθώς αυτό ταλαντεύεται προς τα εμπρός. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό αρχίζει να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν και έτσι σκοντάφτουν.

    Αυτό μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας βλάβης των νεύρων από τον διαβήτη, όπως και εάν κάθεστε σταυροπόδι ή σε ορισμένες θέσεις γιόγκα για παρατεταμένες περιόδους.

    Ένα παραπαίον περπάτημα με προβλήματα ισορροπίας μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη βιταμίνης Β12. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων στους ενήλικες μπορεί να χρειαστεί μήνες, ακόμη και χρόνια, αλλά στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα λόγω της ωρίμανσης του νευρικού συστήματος και του βασικού ρόλου που διαδραματίζει η βιταμίνη Β12 στην προστασία του νευρικού συστήματος από διαταραχές.

    Σε πολλές περιπτώσεις, η προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε Β12 στη διατροφή – όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά – μπορεί να είναι αρκετή για την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

    Προβλήματα εσωτερικά του αυτιού, όπως ο λαβύρινθος, μπορεί να αποτελούν βραχυπρόθεσμη αιτία προβλημάτων ισορροπίας και βάδισης. Συνήθως υποχωρούν μόνα τους χωρίς θεραπεία.

    Είναι λογικό με τη γήρανση, το περπάτημα να γίνεται λιγότερο ομαλό και αβίαστο. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε αύξηση των παραπατημάτων και των πτώσεων, ή αν το περπάτημα έχει απλώς γίνει πιο δύσκολο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία
    Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία

    Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι ακολουθούν το fitness trend του ανάποδου περπατήματος; Έρευνες απαντούν

    Με 33.6 εκατομμύρια posts “Walking Backwards” (ανάποδο περπάτημα) και άλλα 22,5 εκατ. Walking Backwards on Treadmill (ανάποδο περπάτημα στον διάδρομο), η τάση που μας θέλει να πηγαίνουμε πλάτη στον δρόμο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των TikTokers, κερδίζει όμως και επαγγελματίες από τον χώρο της σωματικής άσκησης λόγω των σημαντικών οφελών της για την υγεία.

    Η τεχνική πρωτοεφαρμόστηκε στην αρχαία Κίνα, ενώ υπάρχουν αναφορές από τις αρχές του 19ου αιώνα για ανθρώπους που περπατούσαν με την πλάτη για πολλά χιλιόμετρα. Τι παραπάνω, ωστόσο, προσφέρει αυτή η ανορθόδοξη παραλλαγή της απλούστερης ενδεχομένως σωματικής άσκησης;

    Οφέλη του ανάποδου περπατήματος

    Η Janet Dufek, ειδικός Εμβιομηχανικής -επιστήμη που μελετά τα βιολογικά συστήματα και ιδίως το κινητικό σύστημα του ανθρώπινου με χρήση των νόμων της μηχανικής- από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ με 20ετή έρευνα στην ανάποδη κίνηση, διαπίστωσε με την ομάδα της ότι μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν την ελαστικότητα της ποδοκνήμης. Το ανάποδο περπάτημα ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση και τον προλαμβάνει ενδυναμώνοντας τους μυς της πλάτης, που εξασφαλίζουν σταθερότητα και την ευελιξία στη σπονδυλική στήλη.

    Ιδιαίτερα κερδισμένοι από το ανάποδο περπάτημα θα βγουν οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και τα άτομα με παχυσαρκία, οστεοαρθρίτιδα ή αναρρώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο με προβλήματα βάδισης. Πρόσφατη μελέτη το ανέδειξε ως ιδανική εναλλακτική για άτομα που υποφέρουν από πόνους στα γόνατα, καθώς η αντίστροφη κίνηση επιβαρύνει κυρίως τις αρθρώσεις των αστραγάλων και ενεργοποιεί άλλες μυϊκές ομάδες.

    Τέλος, πέρα από τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων, είναι σύμμαχος και του εγκεφάλου: ολλανδική μελέτη το συνέδεσε με ταχύτερους χρόνους απόκρισης στη δοκιμασία Stroop, ένα τεστ προσοχής που ανιχνεύει την επιλεκτική συγκέντρωση σε μια πληροφορία με ταυτόχρονο αποκλεισμό άλλων ερεθισμάτων που πιθανώς παρεμβάλλουν, πιθανώς λόγω της προσαρμογής του εγκεφάλου στην εκτέλεση αντικρουόμενων ενεργειών.

    Δεν σας πάει το ανάποδο;

    Αν δεν σας ταιριάζει το παραπάνω, υπάρχουν πολλές ακόμα εναλλακτικές με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό:

    1. Περπάτημα στην άμμο ή το τραχύ έδαφος μιας παραλίας. «Μετρά» για διπλάσια άσκηση συγκριτικά με το παραδοσιακό περπάτημα, ενισχύει δύναμη και αντοχή, βελτιώνει την ισορροπία, εγγυάται καλύτερο ύπνο και βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής μεταξύ πολλών ακόμα ευεργετικών ιδιοτήτων, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
    2. Rucking. Πρόκειται για άσκηση στρατιωτικού τύπου που περιλαμβάνει περπάτημα μιας απόστασης κουβαλώντας παράλληλα ένα βαρύ σακίδιο (rucksack + walking). Είναι ανερχόμενη τάση fitness, γνωστή σε όσους αναζητούν ιδιαίτερους και πρωτότυπους τρόπους εκγύμνασης. Ανακαλύψτε την εδώ.
    3. Silent walking. Το σιωπηλό περπάτημα, που αγαπήθηκε από τους χρήστες του TikTok για τις αγχολυτικές της ιδιότητες, θέλει το περπάτημα χωρίς περισπασμούς αλλά με απόλυτη ησυχία ώστε να γίνει μια εμπειρία που θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε με το «εδώ και τώρα», μακριά από το άγχος των επιδόσεων και της καθημερινότητας που μας αποσυνδέει εντέλει από τον εαυτό μας. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • «Μύθος» τα 10.000 βήματα την ημέρα – Πόσα χρειαζόμαστε πραγματικά για να ζήσουμε περισσότερο
    «Μύθος» τα 10.000 βήματα την ημέρα – Πόσα χρειαζόμαστε πραγματικά για να ζήσουμε περισσότερο

    Για πολλά χρόνια, τα 10.000 βήματα την ημέρα αποτελούσαν τον χρυσό κανόνα για όποιον επιθυμούσε να βελτιώσει την υγεία του, να χάσει βάρος και να ζήσει περισσότερο. Ωστόσο, ακόμη και όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτον τον κανόνα έχουν ελπίδες.

    Νέα έρευνα του London School of Economics δείχνει ότι το περπάτημα 5.000 βημάτων τρεις φορές την εβδομάδα, για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέτει 2,5 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των σωματικά αδρανών – εκείνων δηλαδή που κάνουν λιγότερα από 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα – ανδρών και τρία χρόνια για τις γυναίκες.

    Μάλιστα, τα οφέλη είναι πιο έντονα όσο πιο ηλικιωμένοι ήταν οι άνθρωποι. Οι άνω των 65 θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 72% εάν έκαναν 7.500 βήματα μερικές φορές την εβδομάδα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι 55χρονοι με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 40% αν άρχιζαν να περπατούν μόλις 5.000 βήματα τρεις φορές την εβδομάδα.

    Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο British Journal of Sports Medicine έδειξε ότι τα 4.000 βήματα καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20% και ότι κάθε βήμα πάνω από 2.200 βήματα την ημέρα βελτιώνει την υγεία και μειώνει τη θνησιμότητα. Μήπως όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα «10.000 βήματα την ημέρα» ήταν εξ αρχής ένας μύθος;
    Ποιος «ανακάλυψε» τα 10.000 βήματα

    Ο αριθμός αυτός προέκυψε αρχικά το 1964, όταν μια ιαπωνική διαφημιστική καμπάνια χρησιμοποίησε την ιδέα για να προωθήσει ένα βηματόμετρο με την ονομασία «manpo-kei» που μεταφράζεται ως «μετρητής 10.000 βημάτων». Από τότε, έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο και ενώ είναι ένας σπουδαίος στόχος, δεν σημαίνει ότι μόνο επιτυγχάνοντάς τον μπορείς να αποκομίσεις οφέλη.

    Μετά από εκείνη την ιαπωνική καμπάνια, οι ερευνητές μελετούν τον αριθμό των βημάτων τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από την καθόλου άσκηση, και ότι όσα περισσότερα βήματα κάνει κάποιος τόσο το καλύτερο για εκείνον, χρειάστηκε να οριστεί και ένας ελάχιστος αριθμός βημάτων από τον οποίο και πάνω ενισχύεται η υγεία.

    Η έρευνα του British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον βήμα πάνω από τα 2.200 την ημέρα, μείωνε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου∙ ενώ ο χαμηλότερος κίνδυνος ήταν μεταξύ των ατόμων που έκαναν 9.000 έως 10.500 βήματα ημερησίως. Ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής διαπιστώθηκε σε όσους έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα.

    Σημασία έχει η ένταση

    Αν περπατάμε πιο γρήγορα, μπορεί να χρειάζονται λιγότερα βήματα. Το να περπατάμε γρήγορα σε μια δύσκολη επιφάνεια είναι πιο ωφέλιμο από το να περπατάμε πολύ αργά σε μια επίπεδη επιφάνεια. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε τόσο στον αριθμό των βημάτων, όσο στον ρυθμό. Συνίσταται, για παράδειγμα, να στοχεύουμε στο να περπατάμε ζωηρά κάθε μέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά.

    Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο διαπίστωσε ότι το περπάτημα με έναν «αρκετά ζωηρό» ρυθμό 5-6,5 χλμ/ώρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 24%. Το περπάτημα με ρυθμό άνω των 6,5 χλμ/ώρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 39%.

    Ο ελάχιστος αριθμός βημάτων

    Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βλέπουν τον στόχο των 10.000 βημάτων ως ανέφικτο και έτσι δεν μπαίνουν στον κόπο να προσπαθήσουν, λέει ο Δρ. Νίκολας Μπέργκερ, ανώτερος λέκτορας στη φυσιολογία της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Τίσαϊντ του Μίντλεσμπρο. Και σε ημέρες χαμηλής δραστηριότητας, είναι χρήσιμο να στοχεύουμε σε μια ελάχιστη δραστηριότητα.

    «Το σύνολο των νεότερων ερευνών επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των βημάτων για κάποιον που θέλει να είναι καρδιαγγειακά και μεταβολικά υγιής είναι μεταξύ 9.000 και 10.500 καθημερινά. Αλλά αν ψάχνετε για έναν ελάχιστο ημερήσιο αριθμό βημάτων, τότε θα μπορούσατε να κάνετε μόλις 4.000 και να έχετε ακόμα κάποια οφέλη», λέει ο Δρ. Μπέργκερ.

    «Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί μεταβολικά και αυτό μπορείτε να το πετύχετε μόνο αν κινείστε», λέει ο Δρ. Μπεργκερ. «Οι μύες και τα οστά πρέπει να καταπονούνται και πρέπει να μεταβολίζετε τις τροφές που καταναλώνετε μέσα στη μέρα. Αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, τότε το σώμα σας θα λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».

    Πράγματι, για την υγεία της καρδιάς πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο που καθόμαστε. Ακριβώς όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα, το καθισιό για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λιπαρού υλικού στις αρτηρίες μας, το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τελικά, πόσα βήματα να κάνουμε;

    Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Εξαρτάται από το τι θέλουμε. Αν το ζητούμενο είναι απλά να ζήσουμε περισσότερο, μπορούμε να μείνουμε στα 5.000 βήματα μερικές φορές την εβδομάδα. Αλλά για στόχους όπως η απώλεια βάρους, καταλήγουμε στον «μαγικό αριθμό» των Ιαπώνων. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 18 μηνών έκαναν πράγματι 10.000 βήματα την ημέρα.

    Αν όμως η υγεία της καρδιάς είναι ο στόχος μας, οτιδήποτε είναι πραγματικά καλύτερο από το τίποτα. Μια μελέτη του 2023 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι στους άνω των 70 ετών κάθε επιπλέον 500 βήματα που πραγματοποιούνται ισοδυναμούσαν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, οι ενήλικες που έκαναν μόλις 4.500 βήματα την ημέρα είχαν 77% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής από εκείνους που έκαναν λιγότερα από 2.000 βήματα. 

    «Περπατήστε λίγο πιο μακριά ή αν δεν μπορείτε, τότε περπατήστε πιο γρήγορα μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή ανεβείτε τις σκάλες με πιο γρήγορο ρυθμό», λέει ο Στίβεν Χάριτζ, καθηγητής φυσιολογίας στο King's College του Λονδίνου. «Αν δεν μπορείτε να διανύσετε την απόσταση, αυξήστε την ένταση. Ακόμα καλύτερα, κάντε και τα δύο. Αλλά μην κολλάτε στα 10.000 βήματα ημερησίως –απλώς κάντε κάτι περισσότερο από ό,τι κάνατε χθες».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κάθεστε πολλές ώρες; Ο μαγικός αριθμός βημάτων που μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
    Κάθεστε πολλές ώρες; Ο μαγικός αριθμός βημάτων που μειώνει κατά 39% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

    Ένας απλός και ευχάριστος τρόπος θωρακίζει τη συνολική μας υγεία και προλαμβάνει τον πρόωρο θάνατο, γλυτώνοντας από τα δεινά της καθιστικής ζωής ακόμη και όσους κάθονται όλη μέρα

    Η καθιστική ζωή τείνει να γίνει πλέον ο κανόνας στην εργασία, αλλά και στην ψυχαγωγία με τους ενήλικες στις δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, να περνούν κατά μέσο όρο εννέα ώρες την ημέρα καθισμένοι, συνήθως σε ένα γραφείο. Σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, όπως στην αύξηση του βάρους, μια αυστραλιανή μελέτη φαίνεται πως βρήκε ένα φυσικό και εύκολο «γιατρικό».

    Πιο συγκεκριμένα, 10 χιλιάδες βήματα καθημερινά, δηλαδή περίπου 8 χιλιόμετρα, μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – ακόμη και αν περνάτε όλη την ημέρα καθιστοί. Η αντιστάθμιση αυτή του κινδύνου αντιστοιχεί σε περίπου 39%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine. Πάντως, οποιοσδήποτε αριθμός βημάτων υπερβαίνει τα 2.200, θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία. Ωστόσο, μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη που παρατηρήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων που έκαναν μεταξύ 9.000 και 10.500 βημάτων καθημερινά.

    Όσον αφορά στην προστασία της καρδιάς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, δήλωσαν ότι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων για όσους μένουν αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν περίπου 9.700, προλαμβάνοντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσθεσαν όμως ότι, τόσο για τον πρόωρο θάνατο όσο και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το 50% των πλεονεκτημάτων για την υγεία προήλθε περπατώντας 4.000 έως 4.500 βημάτων κάθε μέρα. Και πάλι, όμως, τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν όσοι περπατούσαν από 9.000 έως 10.500 βήματα καθημερινά.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 72.174 Βρετανοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή που παρακολουθούσε τα επίπεδα κίνησής τους για μια εβδομάδα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι ο μέσος χρόνος που περνούσαν καθιστοί ήταν 10 ώρες και 36 λεπτά. Επιπλέον, κατάφεραν να κάνουν 6.222 βήματα, κατά μέσο όρο. Ένας στους 20 συμμετέχοντες κατέγραψε αριθμό βημάτων σε επίπεδο 2.200 βημάτων την ημέρα ή και λιγότερα. Το σημείο αυτό ήταν και η βάση για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για την υγεία από την αύξηση των καθημερινών επιπέδων δραστηριότητας.

    Μέσα στα επτά χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες κατέγραψαν 1.633 θανάτους και 6.190 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

    Η Δρ Julie Ward, ανώτερη καρδιολογική νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, προτρέπουμε όλους να παραμείνουν δραστήριοι, επιτυγχάνοντας 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως το να κάνετε τακτικά διαλείμματα για περπάτημα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σας, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ή ακόμη και να κατεβαίνετε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα για να κάνετε περισσότερα βήματα».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πώς η μείωση θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει τον εγκέφαλο
    Πώς η μείωση θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει τον εγκέφαλο

    «Κλειδί» φάνηκε να αποτελεί ένα γονίδιο το οποίο τώρα προσφέρει νέους πιθανούς θεραπευτικούς στόχους ενάντια στη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

    Η μείωση θερμίδων είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο το πώς ακριβώς επιτυγχάνει κάτι τέτοιο παρέμενε μέχρι σήμερα μυστήριο – κυρίως σε ό,τι αφορούσε την προστασία του εγκεφάλου. Τώρα ερευνητές του Ινστιτούτου Buck για την Ερευνα στη Γήρανση στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αποκάλυψαν τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ένα γονίδιο το οποίο ονομάζεται OXR1 στην όλη διαδικασία – το γονίδιο αυτό αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά τη μακροζωία καθώς και την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

    «Οταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, συνήθως σκέφτονται ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή τους μπορεί να επιδράσει στο γαστρεντερικό σύστημά τους ή στην εναπόθεση λίπους στο σώμα τους, αλλά δεν ασχολούνται συνήθως με το πώς μπορεί να επηρεασει τον εγκέφαλό τους» ανέφερε ο Κένεθ Γουίλσον, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Buck και πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». «Οπως αποδεικνύεται τελικά, αυτό το γονίδιο είναι σημαντικό και για τον εγκέφαλο» σημείωσε ο ερευνητής.

    Το γονίδιο «μουστάρδα» προστατεύει από τις οξειδωτικές βλάβες

    Η ερευνητική ομάδα έφερε επίσης στο φως έναν κυτταρικό μηχανισμό που εμπλέκεται στη σύνδεση της μείωσης θερμίδων με την επιβράδυνση της γήρανσης και της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών νόσων. Η νέα μελέτη που διεξήχθη σε δροσόφιλες (μύγες του ξιδιού) και σε ανθρώπινα κύτταρα, ανοίγει τον δρόμο για πιθανούς θεραπευτικούς στόχους ενάντια στη γήρανση και στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα που σχετίζονται μαζί της. «Στρατηγικές όπως η διαλειμματική νηστεία ή η μείωση των θερμίδων μπορούν να αυξήσουν την έκφραση αυτού του γονιδίου και τελικώς την προστατευτική δράση του» σημείωσε ο καθηγητής του Buck Πανκάτζ Καπάχι, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και η έτερη κύρια συγγραφέας, καθηγήτρια του Buck Λίζα Ελερμπι συμπλήρωσε ότι «το γονίδιο αυτό προσφέρει στον εγκέφαλο ανθεκτικότητα ενάντια στη γήρανση και στις νευρολογικές διαταραχές».

    Το πείραμα στις μύγες

    Στο πλαίσιο της μελέτης η ερευνητική ομάδα εξέτασε περί τους 200 τύπους μυγών με διαφορετικά γενετικά υπόβαθρα. Οι μύγες ακολούθησαν δύο διαφορετικά διατροφικά μοτίβα – είτε τη φυσιολογική… μυγίσια διατροφή είτε διατροφή με πολύ λίγες θερμίδες – συγκεκριμένα στο 10% των ημερήσιων θερμίδων που κατανάλωναν κανονικά τα έντομα. Εντοπίστηκαν πέντε γονίδια που εμφάνιζαν παραλλαγές οι οποίες επιδρούσαν σημαντικά στη μακροζωία όταν τα έντομα κατανάλωναν πολύ λίγες θερμίδες. Από αυτά δύο γονίδια είχαν αντίστοιχες ανθρώπινες εκδοχές.

    Το γονίδιο-«μουστάρδα»

    Οι ερευνητές επέλεξαν τελικά ένα γονίδιο για ενδελεχή εξερεύνηση που ονομάζεται «μουστάρδα» (mustard -mtd) στις δροσόφιλες και ΟΧR1 (Oxidation Resistance 1) στους ανθρώπους και στα ποντίκια. Το γονίδιο αυτό προστατεύει από τις οξειδωτικές βλάβες, ωστόσο ο μηχανισμός δράσης του παρέμενε μέχρι τώρα ασαφής. Η αποσιώπηση πάντως του ΟΧR1 στους ανθρώπους οδηγεί σε σοβαρά νευρολογικά ελαττώματα και σε πρόωρο θάνατο. Στα ποντίκια η αύξηση της έκφρασης του ΟΧR1 έχει φανεί να βελτιώνει την επιβίωση σε μοντέλα που έπασχαν από πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση (ALS).

    Η επίδραση στο πρωτεϊνικό σύμπλεγμα

    Προκειμένου να κατανοήσουν πώς ένα γονίδιο που είναι ενεργό στους νευρώνες επηρεάζει το συνολικό προσδόκιμο ζωής ενός οργανισμού, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ενδελεχή πειράματα. Ανακάλυψαν ότι το ΟΧR1 επηρεάζει ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών (retromer) που είναι απαραίτητο για την ανακύκλωση των κυτταρικών πρωτεϊνών και λιπιδίων. «Το σύμπλεγμα αυτό είναι ένας σημαντικός μηχανισμός στους νευρώνες καθώς προσδιορίζει τη μοίρα όλων των πρωτεϊνών του κυττάρου» σημείωσε ο δρ Γουίλσον. Η δυσλειτουργία αυτού του συμπλέγματος έχει συνδεθεί με νευροεκφυλιστικά νοσήματα και συγκεκριμένα με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το mtd/OXR1 διατηρεί τη σωστή λειτουργία του retromer και είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρωνική λειτουργία, την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής που παρατηρούνται όταν μειώνεται η κατανάλωση θερμίδων.

    «Η διατροφή επιδρά σε αυτό το γονίδιο. Οταν κάποιος τρώει λιγότερο ουσιαστικά βελτιώνει τον μηχανισμό πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν τα κύτταρά του επειδή τα κύτταρά του ενισχύουν την έκφραση του OXR1» είπε ο Γουίλσον.

    Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

    Η ερευνητική ομάδα είδε επίσης ότι η αύξηση της έκφρασης του mtd στις μύγες τις έκανε να ζήσουν περισσότερο. Το εύρημα αυτό οδήγησε τους επιστήμονες του Buck στην υπόθεση ότι στους ανθρώπους η αύξηση της έκφρασης του OXR1 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. «Επόμενό μας βήμα είναι να εντοπίσουμε τι ακριβώς αυξάνει τα επίπεδα του OXR1 κατά τη γήρανση ώστε να επιβραδύνουμε τη γήρανση του εγκεφάλου» υπογράμμισε η δρ Ελερμπι.

    Και ο δρ Γουίλσον κατέληξε λέγοντας ότι «η διατροφή επηρεάζει όλες τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στον οργανισμό μας. Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι όλοι πρέπει να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή. Γιατί τελικά το τι τρώμε επηρεάζει πολύ περισσότερα από ό,τι πιστεύουμε».

    Πηγή: In.gr
  • Πόσο πρέπει να περπατήσετε για να κάψετε ένα μελομακάρονο
    Πόσο πρέπει να περπατήσετε για να κάψετε ένα μελομακάρονο

    Λίγο πριν χωνέψετε τον τρίτο κουραμπιέ ή το τέταρτο μελομακάρονο μετά τα εορταστικά τραπέζια, μάθετε ότι για να κάψετε τις θερμίδες που σας παρέχουν ίσως πρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε όλη μέρα! Δείτε γιατί

    Ξέρετε ότι για να κάψετε ένα μελομακάρονο πρέπει να περπατήσετε για περίπου 50 λεπτά; Εάν προτιμάτε το τρέξιμο, θα χρειαστούν γύρω στα 20 λεπτά.

    Δείτε πόσο πρέπει να περπατήσετε ή να τρέξετε για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες των γλυκών ή των φαγητών των εορτών!

    Μελομακάρονο
    Θερμίδες: 150-200 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Κουραμπιές
    Θερμίδες: 200-250 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο

    Δίπλα
    Θερμίδες: 170-200 ανά τεμάχιο
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Βασιλόπιτα
    Θερμίδες:300-350 ανά μέτριο κομμάτι (~100γρ)
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

    Γαλοπούλα ψητή
    Θερμίδες: 190 ανά 100γρ
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 45 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο

    Γέμιση
    Θερμίδες: 340 ανά φλιτζάνι
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο

    Χοιρινό στον φούρνο
    Θερμίδες: 290 ανά 100γρ
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπάτημα ή μισή ώρα τρέξιμο

    Πατάτες φούρνου
    Θερμίδες: 300 ανά φλιτζάνι
    Για να τις κάψετε χρειάζεται: 1 ώρα και 10 λεπτά περπατημα ή μισή ώρα τρέξιμο

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Γιατί το περπάτημα είναι η λύση για όλα
    Γιατί το περπάτημα είναι η λύση για όλα

    Το περπάτημα, κάτι που κάνουμε καθημερινά ασυναίσθητα, μηχανικά, χωρίς να το σκεφτόμαστε, άραγε γνωρίζουμε το καλό που μας προσφέρει; Τα οφέλη του ανεκτίμητα. Πάμε να τα δούμε όλα βήμα προς βήμα.

    Η κουλτούρα του δυτικού κόσμου «επιβάλλει» πλέον να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας καθιστοί, μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε μια τηλεόραση, στο αυτοκίνητο. Το ανθρώπινο σώμα όμως είναι σχεδιασμένο για να περπατά, να τρέχει, να κινείται. Η πολύωρη καθιστική στάση καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα. Κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκεφάλους, αυχενικά σύνδρομα, πόνους και ακαμψία στη ράχη. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η ζημιά που μας κάνει δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Συνδέεται και με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

    Το συστηματικό περπάτημα βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση, τη διάθεσή μας και τη διαύγεια της σκέψης μας

    Αν θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό μας, οι ειδικοί μάς προτρέπουν να περπατάμε. Το περπάτημα δεν χρειάζεται γυμναστήριο, είναι απολαυστικό, ασφαλές και επωφελές για την υγεία. Συστήνεται ως «φάρμακο» προληπτικό και θεραπευτικό σε κάθε ηλικία. Σύμφωνα με μελέτες, οι τακτικές βόλτες προκαλούν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και επηρεάζουν περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Το συστηματικό περπάτημα βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση, τη διάθεσή μας και τη διαύγεια της σκέψης μας.

    Ξεκινήστε σήμερα σωστά

    Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, τις προτιμήσεις και τη διάθεσή σας, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.

    Ζωηρό περπάτημα

    Σε αυτό το είδος η ένταση της προσπάθειας είναι μεγαλύτερη από έναν απλό περίπατο και η καρδιά δουλεύει σε υψηλότερους ρυθμούς. Περπατάτε συγκεντρωμένοι και όχι χαλαροί, με μέτριο διασκελισμό, περισσότερα βήματα ανά λεπτό και σχετικά γρήγορο ρυθμό, ο οποίος κυμαίνεται από 4 έως 5 χιλιόμετρα την ώρα.

    *Ενδείκνυται: Πρόκειται για ένα ασφαλές είδος περπατήματος αν έχετε μέτρια φυσική κατάσταση και είναι επίσης ένας καλός τρόπος εισαγωγής σε αερόβια προγράμματα γυμναστικής υψηλότερων απαιτήσεων.

    Δυναμικό περπάτημα

    Πρόκειται για γρήγορο έως πολύ γρήγορο περπάτημα με υψηλή ταχύτητα και διάρκεια 15 λεπτών το λιγότερο. Περπατάτε με σταθερά γρήγορο ρυθμό ή τον εναλλάσσετε ανά διαστήματα. Συγκριτικά με το ζωηρό περπάτημα, ο διασκελισμός είναι αρκετά μεγαλύτερος, η κίνηση των χεριών πιο έντονη και οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν υψηλότερα.

    *Ενδείκνυται: Για εσάς που είστε σε καλή φυσική κατάσταση και εξοικειωμένοι με το ζωηρό περπάτημα. Είναι ό,τι πρέπει επίσης αν θέλετε να γυμναστείτε εντατικά και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

    Smart info

    Πριν βάλετε στο πρόγραμμά σας το περπάτημα, αλλά και οποιαδήποτε μορφή άσκησης, φροντίστε να κάνετε έναν προληπτικό ιατρικό έλεγχο.

    Οδηγός επιτυχίας

    Για να πάνε όλα καλά και να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω.

    Εστιάστε στη σωστή αναπνοή

    Η σωστή αναπνοή βοηθά να αυξήσετε τις επιδόσεις σας. Αναπνέετε ελεύθερα και αβίαστα κυρίως από τη μύτη, αλλά εάν χρειαστεί χρησιμοποιείτε και το στόμα. Έτσι, δεν θα κουράζεται άμεσα το αναπνευστικό σας σύστημα. Όποτε νιώθετε ότι λαχανιάζετε πολύ ή ξεμένετε από αναπνοή, πρέπει να μειώνετε τον ρυθμό σας.

    Ενυδατωθείτε

    Όσο περπατάτε, πρέπει να ενυδατώνετε συνεχώς τον οργανισμό σας. Μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σας βοηθήσουν να μη νιώθετε βαριά τα πόδια σας και να μην κουράζεστε γρήγορα. Η έλλειψη νερού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τάση για λιποθυμία και υπερθέρμανση του σώματος, ενώ η μεγάλη ποσότητα νερού, από την άλλη πλευρά, να προκαλέσει ναυτία και βάρος στο στομάχι σας.

    Φάτε το σωστό σνακ

    Για να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ενέργεια, καλό είναι, μία ώρα πριν ξεκινήσετε, να φάτε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών.

    Ακούστε μουσική

    Βάλτε στο iPod ή το κινητό σας τη μουσική που σας αρέσει. Έτσι, θα παρατείνετε τον χρόνο της προπόνησής σας. Η μουσική κάνει πιο ευχάριστο το περπάτημα, βελτιώνει τον ρυθμό και μειώνει το αίσθημα κόπωσης.

    Τι κερδίζετε περπατώντας

    Το περπάτημα είναι αεροβική άσκηση που γυμνάζει το κυκλοφορικό σύστημα, τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, βοηθά το αναπνευστικό και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα, κυρίως των κάτω άκρων. Το συστηματικό περπάτημα ωφελεί το σκελετικό σύστημα, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλει στην καύση λίπους. Παράλληλα, όμως, δρα ευεργετικά και στην ψυχή, αφού θεωρείται μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος χαλάρωσης και εκτόνωσης.

    Περπατήστε με παρέα

    Αν βαριέστε να περπατάτε μόνοι, φροντίστε την επόμενη φορά να περπατήσετε μαζί με έναν φίλο ή μια φίλη σας ή με τον/τη σύντροφό σας. Η ώρα θα περάσει πολύ πιο ευχάριστα.

    Τι άλλο να προσέξετε

    • Κάθε φορά που βγαίνετε για περπάτημα, φροντίστε να φοράτε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, που προστατεύουν από τους κραδασμούς και προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη στο πέλμα και στον αστράγαλο.
    • Οι γυναίκες, για να έχετε την κατάλληλη στήριξη και να αποφεύγετε τους ερεθισμούς από τον ιδρώτα, προμηθευτείτε ένα καλό αθλητικό σουτιέν.
    • Καλό είναι να αποφεύγετε το περπάτημα σε ολισθηρά και σκληρά εδάφη και σε μεικτές διαδρομές, όπως αυτές με χώμα και χαλίκι, και να προτιμάτε γνώριμα μέρη με ομαλές χωμάτινες επιφάνειες, ταρτάν στίβου ή χόρτο που δεν γλιστράει.

    Smart info

    Η διαδρομή πρέπει να είναι ήσυχη, αλλά όχι ερημική, ασφαλής και με καλό φωτισμό το βράδυ, όπως πάρκα, γήπεδα ή άλλα μέρη που δεν περνούν αυτοκίνητα.

    *Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Αγνιάδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

    Πηγή: VITA - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο