Ολοκληρώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Ilis Congress Center του ξενοδοχείου Aldemar, με δυνατά επιστημονικά πορίσματα ολοκληρώθηκε - Διάγνωση από μια…φωτογραφία!
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Έχετε φανταστεί ποτέ να πονάει το δόντι σας, να στέλνετε μια φωτογραφία από την στοματική σας κοιλότητα στον οδοντίατρο και σε ελάχιστο χρόνο να γίνεται διάγνωση; Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι το μέλλον της οδοντιατρικής με όχημα την τεχνική νοημοσύνη.
Οι νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθαν για να μείνουν και στην οδοντιατρική και να αλλάξουν ριζικά τους τρόπους διάγνωσης, εργασίας και θεραπείας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό ήταν το πιο βασικό πόρισμα του 42ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο Ilis Congress Center του ξενοδοχείου Aldemar.
Ένα άκρως επιτυχημένο, σε διοργάνωση και επιστημονικά αποτελέσματα, Οδοντιατρικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε, εγκαινιάζοντας στην περιοχή μας τον Συνεδριακό Τουρισμό, καθώς πάνω από 800 ομιλητές-σύνεδροι έδωσαν το παρών στις τριήμερες εργασίες. Το 42ο Οδοντιατρικό Συνέδριο με θέμα «Ψηφιακές και Τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη Οδοντιατρική» διοργανώθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηλείας και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, σύνεδροι και ομιλητές απ’ όλη τη χώρα και από το εξωτερικό ( Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Αμερική και Ισραήλ) συμμετείχαν σε ένα άρτια καταρτισμένο επιστημονικά συνέδριο με θέματα ουσίας για τον οδοντίατρο και την επιστήμη που βαδίζει ολοταχώς στην ψηφιακή εποχή.
Ακριβότερη η ψηφιακή οδοντιατρική-λύνει όμως θέματα
«Η ψηφιακή οδοντιατρική είναι η επιστήμη του μέλλοντος» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ο.Σ. Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος. Κάνοντας μια αποτίμηση του συνεδρίου σε επιστημονικό επίπεδο, υπογραμμίζει ότι το πόρισμα των φετινών εργασιών αναφέρεται στις αλματώδεις δυνατότητες που παρέχει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική.
«Η ψηφιακή τεχνολογία θα δώσει νέα δεδομένα κυρίως στην προσθετική, στα εμφυτεύματα και γενικά στην επανορθωτική οδοντιατρική. Ανεβάζει μεν το κόστος των υπηρεσιών, λύνει όμως πολλά θέματα. Το πιο βασικό θέμα που λύνει, είναι ότι από τη στιγμή που ο ασθενής μπει στο ιατρείο γνωρίζει το αποτέλεσμα των εργασιών με την ψηφιακή ανάλυση. Από την πρώτη συνεδρία θα ξέρουμε το τέλος του περιστατικού, πώς θα είναι το χαμόγελό και η οδοντοστοιχία του ασθενούς. Θα υπάρχει η δυνατότητα, με μια φωτογραφία από το στόμα του ασθενούς, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να γίνεται διάγνωση. Η τεχνητή νοημοσύνη τίθεται στην υπηρεσία της οδοντιατρικής. Κάποια ιατρεία ήδη λειτουργούν με ψηφιακή τεχνολογία και άλλα εξελίσσονται»
Πάγιο αίτημα η δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Έλληνες ξόδεψαν το 2008 περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες ενώ σήμερα το ποσό αυτό έχει «βυθιστεί» στις 800.000 ευρώ. «Ο Έλληνας είναι «φτωχός» προς την Οδοντιατρική, σημειώνει ο κ. Γαλανόπουλος και επαναφέρει το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, για δημόσια δωρεάν περίθαλψη για οδοντιατρικές εργασίες, που συζητήθηκε εκτενώς και στο Συνέδριο.
«Ζητάμε να μπει η οδοντιατρική στην δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο θα το διεκδικήσουμε πάλι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τόσο τον Έλληνα οδοντίατρο όσο και τον Έλληνα πολίτη. Κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν δεν έχει εγγραφεί οποιαδήποτε πίστωση, στον προϋπολογισμό της χώρας για δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση δεν ήταν ιδανική και τα χρόνια πριν τα μνημόνια, αλλά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μπορούσαν να λύσουν πολλά από τα οδοντικά τους προβλήματα στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ή στα συμβεβλημένα ιατρεία ενώ ταυτόχρονα μπορούσε κανείς να επισκεφθεί και τα γενικά νοσοκομεία της χώρας. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας αδυνατεί να βρει τη φροντίδα που χρειάζεται, παρόλο που η οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας είναι η πιο οικονομική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το οποίο απαιτούμε σαν οδοντιατρικός κλάδος είναι να εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ένα ποσό για δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Το ιδανικό θα ήταν να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα για νέους από 6 μέχρι 20 ετών ώστε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής καθοριστική για τη μελλοντική στοματική υγιεινή κάθε ανθρώπου και, επίσης, να επανέλθει ο δωρεάν έλεγχος των παιδιών προσχολικής ηλικίας ως προαπαιτούμενο για την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο, για να μπορούμε να προλαβαίνουμε και να ενημερώνουμε τους γονείς για τυχόν προβλήματα που έχουν τα μικρά παιδιά πριν εγγραφούν στο δημοτικό» καταλήγει ο κ. Γαλανόπουλος
Η κορυφαία εκδήλωση
Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες και τα καινούργια ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, ο Καθηγητής Ενδοδοντίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του 42ου Συνεδρίου Νίκος Κερεζούδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα που καλύπτουν όλο το εύρος της οδοντιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο την ψηφιακή οδοντιατρική, υπογραμμίζοντας την άρτια εκπαίδευση των Ελλήνων οδοντιάτρων.
«Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι να παρακολουθούμε τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές που εφαρμόζονται τώρα στην οδοντιατρική μέσα από προγράμματα δια βίου μάθησης. Και μέσα από το 42ο Συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του κλάδου μας, λαμβάνονται οι απαραίτητες γνώσεις, τόσο επιστημονικές όσο και πρακτικές. Στα Πανεπιστήμια της χώρας μας εκπαιδεύονται πάρα πολύ καλοί οδοντίατροι, με μεταπτυχιακά και εξειδικεύσεις. Ο οδοντίατρος στην Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από έναν οδοντίατρο σε χώρες της Ευρώπης ή και στην Αμερική».