Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 14:59

Μια σπάνια πάθηση επιτρέπει σε ανθρώπους να βλέπουν 99.000.000 περισσότερα χρώματα!

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η αχρωματοψία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει περίπου 1 στους 12 άνδρες και μία στις 200 γυναίκες παγκοσμίως. Μια πολύ πιο σπάνια πάθηση είναι η τετραχρωμία - το εντελώς αντίθετο της αχρωματοψίας, και όσοι πάσχουν από αυτή βλέπουν πολύ περισσότερα χρώματα από ό,τι εμείς.

Σύμφωνα με το Healthline, ο μέσος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί 1 εκατομμύριο αποχρώσεις. Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με τετραχρωμία έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν 100 εκατομμύρια αποχρώσεις, αν και η έρευνα σχετικά με την πάθηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ποια είναι η πηγή αυτής της υπερδύναμης;

Όπως και η αχρωματοψία, είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με τρία κωνία σε κάθε μάτι που μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε τις διάφορες αποχρώσεις του χρωματικού φάσματος. Όσοι γεννιούνται αχρωματοψία έχουν δύο και όσοι έχουν τετραχρωμία έχουν τέσσερα. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι τετραχρωμάτοι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα χρώματα που μοιάζουν με το πορτοκαλί.

Μάλιστα, πιστεύεται ότι έως και το 12% των ανθρώπων με χρωμόσωμα ΧΧ μπορεί να είναι τετραχρωματικοί.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 11:34

Σχετικά Άρθρα

  • Και όμως το νερό έχει χρώμα - Πώς γίνεται αυτό
    Και όμως το νερό έχει χρώμα - Πώς γίνεται αυτό

    Το μπλε του νερού είναι λεπτό και μοναδικό, αλλά κοιτάζοντάς το σε ένα ποτήρι, δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε.

    Αρκετοί θεωρούν πως το νερό είναι άχρωμο. Η μπλε απόχρωση που έχουν τα μεγάλα υδάτινα σώματα, δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση του ουρανού ή του φωτός που διαχέεται στην επιφάνεια.

    Το χρώμα ενός αντικειμένου ή μιας ουσίας, όπως αναφέρει το IFL Science, εξαρτάται από το φως που πέφτει πάνω στο αντικείμενο και από τον τρόπο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά μαζί του - η επιφάνεια μιας φράουλας είναι κόκκινη επειδή τα μόρια εκεί απορροφούν το ορατό φως όλων των χρωμάτων εκτός από το κόκκινο, το οποίο αντανακλάται στα μάτια μας.

    Βέβαια, το πώς ερμηνεύουμε τα χρώματα εξαρτάται από πολιτισμικά και υποκειμενικά πλαίσια και το μπλε χρώμα είναι γενικά ένα εξαιρετικό παράδειγμα γι' αυτό, αφού το μπλε του ενός μπορεί να μην είναι και το μπλε του άλλου.

    Ποια είναι τα «παιχνίδια» του φωτός

    Το χρώμα εξαρτάται συνήθως από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ηλεκτρονίων, των αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων που περιβάλλουν τους πυρήνες των ατόμων, και των φωτονίων, των σωματιδίων του φωτός. Υπάρχει ποικιλία αλληλεπιδράσεων. Το φως μπορεί να απορροφηθεί ή να εκπεμφθεί ή να ανακλαστεί μόνο εν μέρει, αλλά μπορεί επίσης να διαθλαστεί και να περιθλαστεί.

    Συγκεκριμένα, το φως μπορεί επίσης να υποστεί μοριακή σκέδαση - το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι πάνω από τα κεφάλια μας. Ο ουρανός είναι μπλε επειδή το λευκό φως του Ηλίου σκεδάζεται υπό διαφορετικές γωνίες ανάλογα με το χρώμα (μήκος κύματος) του φωτονίου. Το μπλε περισσότερο και το κόκκινο λιγότερο. Έτσι, το μπλε φως μπορεί να ταξιδέψει λιγότερο στην ατμόσφαιρα, δίνοντας στον ουρανό την απόχρωσή του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά στο ηλιοβασίλεμα ή στην ανατολή, όταν το φως ταξιδεύει περισσότερο στην ατμόσφαιρα, επικρατεί το κόκκινο και το κίτρινο.

    Το μπλε χρώμα του νερού

    Ωστόσο, το νερό είναι διαφορετική περίπτωση μιας και τα μόριά του απορροφούν επιλεκτικά το φως στο κόκκινο τμήμα του ορατού φάσματος. Ορισμένα συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός κάνουν το μόριο του νερού να δονείται μόλις απορροφηθεί - αυτό είναι το μόνο γνωστό φυσικό χρώμα που προκαλείται από δονητική μετάβαση.

    Πάντως, το νερό είναι ελαφρώς μπλε επειδή απορροφά κόκκινα φωτόνια. Έτσι, ένα ποτήρι νερό είναι διαυγές, αλλά μια λίμνη θα δείξει το μπλε της χρώμα. Είναι, λοιπόν, η θάλασσα πραγματικά μπλε και είναι μόνο λόγω αυτής της απορρόφησης; Κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά.

    Η θάλασσα, όπως και άλλες πηγές νερού, έχει ακαθαρσίες και κίνηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να την κάνουν να φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο μπλε. Το νερό μπορεί επίσης να αντανακλά και να διασκορπίζει το φως στην επιφάνειά του, γεγονός που μπορεί να προσθέσει στο γαλάζιο χρώμα. Αυτή η αντανάκλαση μπορεί να περιλαμβάνει τον ουρανό, κάνοντας το μπλε της θάλασσας λαμπερό τις ηλιόλουστες ημέρες και γκρίζο όταν είναι υπάρχει συννεφιά.

    Το μπλε του νερού είναι λεπτό και μοναδικό, αλλά κοιτάζοντάς το σε ένα ποτήρι, δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Χρώματα: Πώς επηρεάζουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την υγεία
    Χρώματα: Πώς επηρεάζουν τη διάθεση, τη συμπεριφορά και την υγεία

    Γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να διαλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε το δωμάτιο; Τι έχει να πει η ψυχολογία των χρωμάτων για τα διαφορετικά ή κοινά συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η ίδια απόχρωση σε δύο ανθρώπους;

    Αν καταγράφαμε σε λίστα τις πιο βασανιστικές σκέψεις σε μια μετακόμιση ή μια ανακαίνιση, μια από τις κορυφαίες θέσεις -αν όχι την πρώτη- θα ήταν το χρώμα του τοίχου. Θα κουράζει αν είναι έντονο; Μήπως το ζωηρό έχει θετική επίδραση στη διάθεση; Μήπως μια σκούρα απόχρωση θα είναι «καταδίκη» για την ψυχική υγεία;

    «Τα χρώματα, όπως και τα χαρακτηριστικά, ακολουθούν τις αλλαγές των συναισθημάτων» είχε επισημάνει ο Πάμπλο Πικάσο κάποτε, τη δεκαετία του 1930. Η μελέτη της επίδρασης των χρωμάτων στην ψυχολογία ωστόσο πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια πριν τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, πολύ πριν ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε δημοσιεύσει το 1810 τη «Θεωρία των Χρωμάτων», σύμφωνα με την οποία το κόκκινο-κίτρινο χρώμα δίνει την εντύπωση της ζεστασιάς και χαράς ως η πιο κοντινή απόχρωση «της πιο έντονης λάμψης της φωτιάς», ενώ το μπλε είναι ένα είδος αντίφασης μεταξύ ενθουσιασμού και ηρεμίας.

    Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ψυχολογία των χρωμάτων συνεχώς αυξάνεται και μια σειρά από μελέτες έχουν καταλήξει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τα δύο χρώματα που μας ηρεμούν και καταπολεμούν το στρες, το χρώμα που βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις ή τα χρώματα που προκαλούν έντονα συναισθήματα. Τα χρώματα είναι ισχυρά εργαλεία επικοινωνίας, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση ή ακόμα και τις φυσιολογικές αποκρίσεις του οργανισμού. Αρκεί να θυμηθούμε πόσες φορές νιώσαμε τους παλμούς μας να ανεβαίνουν βλέποντας τη λευκή στολή του γιατρού.

    Το συγκεκριμένο πεδίο της ψυχολογίας διερευνά επομένως πώς τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και την ψυχική υγεία ή πώς μπορούν να χρησιμοποιούν στον σχεδιασμό σπιτιών και εργασιακών χώρων για μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και, αντιστρόφως, πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται τα χρώματα, ποιος είναι ο ρόλος της κουλτούρας, της ηλικίας ή του φύλου, τι οδηγεί στην προτίμηση κάποιων χρωμάτων έναντι άλλων κ.ο.κ..

    Η ψυχολογική επίδραση

    Αν και η αντίληψη των χρωμάτων είναι εν μέρει υποκειμενική, κάποιες από τις ιδιότητές τους έχουν καθολικά αποτελέσματα και έτσι:

    • Τα χρώματα στην ερυθρή περιοχή του χρωµατικού φάσµατος που γνωρίζουμε ως «θερμά» (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο), μπορεί να εγείρουν ποικίλα συναισθήματα, από τη ζεστασιά και την άνεση έως τον θυµό και την εχθρικότητα.
    • Τα χρώµατα στην κυανή περιοχή του χρωµατικού φάσµατος ή «ψυχρά» (μπλε, μωβ, πράσινο) περιγράφονται συχνά ως ήρεμα, ενδέχεται όμως να προκαλούν συναισθήματα θλίψης ή αδιαφορίας.

    Ειδικότερα, κάθε χρώμα φέρει τον δικό του συμβολισμό, όπως:

    • Κόκκινο: πάθος, ενθουσιασμός, αγάπη
    • Ροζ: ηπιότητα, ηρεμία
    • Μωβ: μυστηριώδες, ευγενές, γοητευτικό
    • Μπλε: σοφία, ελπίδα, λογική, ειρήνη
    • Πράσινο: φύση, ανάπτυξη, φρεσκάδα
    • Κίτρινο: ελπίδα, χαρά, κίνδυνος
    • Πορτοκαλί: ζεστασιά, καλοσύνη, χαρά
    • Λευκό: αλήθεια, αδιαφορία
    • Μαύρο: ευγένεια, μυστήριο, ψυχρότητα.

    Μελέτη του 2020 σε 4.598 ανθρώπους από 30 διαφορετικές χώρες για το πώς συσχετίζουν διάφορα χρώματα με συναισθήματα, διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχουν κοινές τάσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα

    • το μαύρο συνδέθηκε με τη θλίψη (51%)
    • το λευκό και το μπλε με την ανακούφιση (43%, 35%)
    • το κόκκινο και το ροζ με την αγάπη (68%, 50%)
    • το μπλε με αισθήματα ανακούφισης (35%)
    • το πράσινο με την ικανοποίηση (39%)
    • το κίτρινο και το πορτοκαλί με τη χαρά (52%, 44%)
    • το μωβ με την ευχαρίστηση (25%)
    • το καφέ με την αηδία (36%).

    Οι ερευνητές σχολίασαν την καθολικότητα που μπορεί να έχουν οι συσχετίσεις συναισθημάτων-χρωμάτων, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας.

    Μια εναλλακτική θεραπεία

    Η χρωματοθεραπεία ή θεραπεία χρωμάτων έχει ιστορία αιώνων, με τις απαρχές της εφαρμογής της να φτάνουν στην Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κίνα και την Ινδία της αρχαιότητας. Σήμερα, αποτελεί μια μέθοδο της ολιστικής ιατρικής κατά την οποία:

    • το κόκκινο χρησιμοποιείται για την τόνωση του σώματος και του νου, καθώς και την αύξηση της κυκλοφορίας
    • το κίτρινο διεγείρει το νευρικό σύστημα και καθαρίζει το σώμα
    • το πορτοκαλί χρησιμοποιείται για την επούλωση των πνευμόνων και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας
    • το μπλε καταπραΰνει τα συμπτώματα των ασθενειών και αντιμετωπίζει τον πόνο
    • οι αποχρώσεις του indigo (φυσική απόχρωση του μπλε) ανακουφίζουν από τα δερματικά προβλήματα.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Εντούτοις, μια μελέτη του 2020 υπέδειξε ότι η χρωματοθεραπεία μπορεί να είναι καταστεί αποτελεσματική λύση έναντι της κόπωσης συμπόνιας και του μετατραυματικού στρες σε νοσηλευτικό προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

    Η χρωματοθεραπεία αντιμετωπίζεται έως και σήμερα με σκεπτικισμό. Όπως σχολιάζουν οι εκπονητές μιας ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine:

    «Πολλές εκφάνσεις των πεδίων που εξερεύνησε ο άνθρωπος αγνοούνται, παραμελούνται ή απορρίπτονται. Η ιατρική των χρωμάτων είναι ένα από αυτά τα παραμελημένα στοιχεία. Το κοινό χαρακτηριστικό κάθε θεραπείας και θεραπευτικού συστήματος, είτε πρόκειται για Αγιουρβέδα, βελονισμό, Ουνάνι, ομοιοπαθητική, βιοχημική, μαγνητοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, ρεφλεξολογία ή χρωματοθεραπεία, είναι η εφαρμογή με κάποιο τρόπο δονήσεων του ενός ή του άλλου είδους με τρόπο τέτοιο που να επαναφέρει το σώμα στην τροχιά της καλής υγείας».

    Θεραπευτικά ή όχι, τα χρώματα μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή τη συμπεριφορά μας. Σύμφωνα με μελέτες:

    • συνδέουμε τα λευκά χάπια με παυσίπονη δράση και τα κόκκινα με διεγερτικές ιδιότητες (Pharmacy 2022)
    • το κόκκινο προκαλεί ταχύτερες και ορμητικότερες αντιδράσεις, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων (Emotion, 2011)
    • οι μαύρες στολές στους αθλητές μπορεί να τους στοιχίσει περισσότερες ποινές κατά τους αγώνες (Journal of Personality and Social Psychology, 1988).
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ιδού το χρώμα που κάνει το αυτοκίνητό μας άτρωτο στον καύσωνα
    Ιδού το χρώμα που κάνει το αυτοκίνητό μας άτρωτο στον καύσωνα

    Μέρες καύσωνα και τα αυτοκίνητα κυριολεκτικά βράζουν. Όμως μία νέα μπογιά με το «λευκότερο λευκό» υπόσχεται θαύματα.

    Σε μέρες όπως αυτές όπου η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η Μεσόγειος βασανίζεται από επίμονους καύσωνες, τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε πραγματικούς θαλάμους βασανιστηρίων, αναπτύσσοντας θερμοκρασίες που φθάνουν έως και τους 80 βαθμούς Κελσίου όπως έχουμε δει εδώ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των όλο και πιο συχνών φαινομένων, γίνονται προσπάθειες τόσο από τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων όσο και από ανεξάρτητους ερευνητές. Και ένας από αυτούς είναι o Xiulin Ruan, ένας καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue.

    Σε εργασία που έκανε μαζί με τους φοιτητές του, κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα χρώμα τόσο λευκό που αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας.

    Μάλιστα το υλικό αυτό έχει και ψυκτικό αποτέλεσμα και μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Αυτή η λευκή βαφή εκπέμπει περισσότερη υπέρυθρη θερμότητα από όση απορροφά. Το χρώμα διαθέτει διάφορα μεγέθη σωματιδίων θειικού βαρίου που διασκορπίζουν διαφορετικά μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας.

    Αυτό σημαίνει ότι καταφέρνει επίσης να ψύχει μια επιφάνεια και να την φέρνει κάτω από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

    Σε πειράματα που έχουν γίνει, φάνηκε ότι αυτό το χρώμα μπορεί να ψύχει μία επιφάνεια κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το περιβάλλον κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

    Τη νύχτα το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς αυτό το πολύ λευκό υλικό μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του αυτοκινήτου έως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα.

    Η λευκή αυτή βαφή έχει καταγραφεί ήδη στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, ενώ όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και για αυτοκίνητα, σε μία ελαφρά διαφορετική μορφή ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εταιρίες.

    Πηγή: newsauto.gr - Photo by Sarah Brown on Unsplash

  • Θέλετε να γλιτώσετε από τις μύγες; Αυτό είναι το χρώμα που πρέπει να αποφύγετε
    σε Plus +
    Θέλετε να γλιτώσετε από τις μύγες; Αυτό είναι το χρώμα που πρέπει να αποφύγετε

    Οι μύγες … αγαπούν ιδιαίτερα το μπλε χρώμα γιατί μπερδεύονται και πιστεύουν πως πρόκειται για κάποιο ζώο και θέλουν να το τσιμπήσουν, όπως αποκαλύπτουν επιστήμονες.

    Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα πως τα ευρήματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών παγίδων, μειώνοντας τη μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών.

    Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αμπερίστουϊδ ΡότζερΣάντερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, εξήγησε ότι παλαιότερες εντομολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύγες έλκονται από το μπλε χρώμα.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκαν μπλε παγίδες για μύγες.

    «Το γιατί έλκονται όμως από το μπλε χρώμα ήταν ένα πραγματικό μυστήριο για τους ερευνητές» τόνισε ο Σάντερ.

    Συζητήθηκαν πολλές θεωρίες τα περασμένα χρόνια, με μια από τις πιο δημοφιλείς να υποστηρίζει ότι οι μύγες πηγαίνουν προς το μπλε επειδή πιστεύουν ότι πρόκειται για σκιερά σημεία, όπου μπορούν να ξεκουραστούν.

    Η ερευνητές, σε μια απόπειρα να απαντήσουν το ερώτημα αυτό, ανέπτυξαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, που μιμείται την οπτική επεξεργασία μυγών όπως η τσε-τσε, η σταυλόμυγα και η αλογόμυγα.

    Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα είναι ένα είδος «μηχανής» που μαθαίνει από τη δομή πραγματικών νευρικών συστημάτων.

    Τα πειράματα των ειδικών αμφισβητούν ότι οι μύγες πηγαίνουν πως τα μπλε αντικείμενα γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για σκιερά σημεία.

    Κατέληξαν, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι οι μύγες σπεύδουν να πάνε προς το μπλε χρώμα επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο ζώο που θέλουν να τσιμπήσουν.

    «Εάν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που κάνουν τις μύγες να πηγαίνουν προς τις πολύχρωμες παγίδες, τότε μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε το χρώμα για να πιάνουν πιο αποτελεσματικά τα έντομα. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος γιατί τα διαφορετικά είδη των μυγών που τσιμπάνε μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους και μύγες και είναι σημαντικό να μπορούμε να τις ελέγξουμε» λέει ο Σάντερ.

    Ο ίδιος εξηγεί δε, ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν ασθένειες όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση, που χωρίς θεραπεία είναι θανατηφόρα, ενώ παράλληλα θα ελεγχθούν και οι σταυλόμυγες, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη ζωική παραγωγή.

    Πηγή: Cnn.gr - Image by wirestock on Freepik

  • Το μυστήριο λύθηκε: Ανακάλυψαν γιατί «βάφτηκε» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
    Το μυστήριο λύθηκε: Ανακάλυψαν γιατί «βάφτηκε» πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

    Λύθηκε το μυστήριο για ποιον λόγο βάφτηκε πράσινο το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

    Το πρωί της Κυριακής, οι Βενετσιάνοι ξύπνησαν και είδαν ένα μεγάλο μέρος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας να έχει βαφτεί με ένα φωσφοριζέ πράσινο χρώμα.

    Κάποιοι εκτίμησαν πως πρόκειται για ακόμη μία παρέμβαση ακτιβιστών για το περιβάλλον μετά από μια αντίστοιχη στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη.

    Οι οικολογικές οργανώσεις όμως αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή.

    Έτσι, οι τοπικές Αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα με δειγματοληψία νερού, ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση του φαινομένου.

    Τελικά, η ανάλυση των υδάτων κατέδειξε «την ύπαρξη φλουορεσκεΐνης στα ληφθέντα δείγματα», μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο δικτύων λυμάτων, σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Βένετο (Arpav).

    Τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν» πρόσθεσε η Arpav.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Γκραν Κανάλ βάφτηκε πράσινο. Το 1968, ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρσία Ουριμπούρου είχε ρίξει πράσινο χρώμα στα νερά του Grand Canal στο πλαίσιο της 34ης Μπιενάλε, για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA
  • Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας (video)
    Ιταλία: Γιατί έγιναν πράσινα τα νερά στο «Μεγάλο Κανάλι» της Βενετίας (video)

    Έρευνες για το αν «κρύβονται» ακτιβιστές πίσω από την υπόθεση και πώς σχετίζεται η φλουορεσκεΐνη

    Μία από τις κυριότερες αρτηρίες της Βενετίας κι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, το «Μεγάλο Κανάλι», απέκτησε χθες γαλαζοπράσινο χρώμα με τις αρχές της πόλης να διεξάγουν έρευνα και τις φήμες να οργιάζουν για το ποιος φέρει την ευθύνη για το απίστευτο αυτό θέαμα.
    Όπως σχολιάζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι τοπικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να ρίξουν φως στο μυστήριο... Πώς δηλαδή τα νερά στο κεντρικό κανάλι της Βενετίας και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο, εμφανίζουν ένα φθορίζον πράσινο χρώμα.

    Venice's canal has turned flourescent green in the area near the iconic Rialto Bridge, with authorities now investigating the cause.

    The regional environmental protection agency has sampled the water and is working to identify the reason for the change in colour.

    It comes as… pic.twitter.com/0vFYHp4jYX

    — 10 News First (@10NewsFirst) May 29, 2023
    Η περιφερειακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος έχει λάβει δείγματα από τα ύδατα και εργάζεται νυχθημερόν για να εντοπίσει την ουσία που άλλαξε το χρώμα τους.
    «Ο νομάρχης συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση με την Αστυνομία, προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση του πράσινου υγρού» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια.
    Τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN, συνέλεξαν δείγμα από το πράσινο νερό, εξέτασαν βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ενώ ρωτήθηκαν και αρκετοί γονδολιέρηδες για το αν είδαν ύποπτες κινήσεις πριν τα νερά γίνουν πράσινα.
    Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ελέγχει υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να διαπιστώσει αν η απόρριψη βαφής στο νερό σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τη «Bolgalonga», τη ρεγκάτα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.
    Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Μαουρίτσιο Βέσκο, στέλεχος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι η πράσινη «κηλίδα» προκλήθηκε πιθανότατα από την απελευθέρωση της φλουορεσκεΐνης, μιας αβλαβούς χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.
    Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο Βέσκο υποστήριξε ότι η συνήθης δόση είναι μία κουταλιά της σούπας από αυτή την ουσία - ωστόσο το μέγεθος της πράσινης «κηλίδας» υποδηλώνει ότι στα νερά του Μεγάλου Καναλιού υπάρχει τουλάχιστον 1 κιλό φλουορεσκεΐνης, αναφέρει το BBC.
    «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επρόκειτο για ένα απλό περιστατικό... και ότι ένα κιλό φλουορεσκεΐνης απελευθερώθηκε τυχαία στο κανάλι», τόνισε o ίδιος στην εφημερίδα «La Repubblica».
    Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εικόνες που τους έρχονται στη μνήμη από τη Βενετία παραπέμπουν στην ιδέα του Αργεντινού καλλιτέχνη Νίκολας Γκαρθία Ουριμπούρου το 1968, ο οποίος έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού πράσινα για να αφυπνίσει τους πολίτες σε οικολογικά ζητήματα.
    Από την πλευρά τους, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες, Ιταλοί οικολόγοι έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από παρόμοιους ακτιβισμούς.
    Πριν από μια εβδομάδα, τα μέλη της «Ultima Generazione» (Τελευταία Γενιά) έβαψαν μαύρα τα νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι και της Πιάτσα Ναβόνα στη Ρώμη ρίχνοντας κάρβουνο διαμαρτυρόμενοι για τα ορυκτά καύσιμα.
    Μέχρι στιγμής πάντως καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν έχει λάβει την ευθύνη για το πράσινο χρώμα που απέκτησε ξαφνικά το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας.

    Blitz di Ultima Generazione a #Roma: gettato un liquido nero, carbone vegetale, nella Fontana di #Trevi.

    Segui il nostro canale Telegram dedicato all’ambiente e al cambiamento climatico 👉 https://t.co/eZDM15Uy6m pic.twitter.com/npVkVspPee

    — Ultimora.net - BREAKING NEWS (@ultimoranet) May 21, 2023
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA MEROLA
  • Tι αποκαλύπτει το χρώμα του αυτοκινήτου για τον οδηγό του
    Tι αποκαλύπτει το χρώμα του αυτοκινήτου για τον οδηγό του

    Το χρώμα ενός Ι.Χ. λέει πολλά για τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του.

    Τη δεκαετία του 90 κυριαρχούσαν τα έντονα χρώματα, σήμερα ωστόσο επιλέγουν οι περισσότεροι οδηγοί λευκά, γκρι-ασημί και μαύρα αυτοκίνητα, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται επίσης οι γήινες αποχρώσεις.

    Τα οχήματα με ανοιχτούς και φωτεινότερους χρωματισμούς εμπλέκονται μάλιστα - σύμφωνα με τις στατιστικές - λιγότερο σε τροχαία ατυχήματα από τα σκουρόχρωμα, επειδή διακρίνονται ευκολότερα και νωρίτερα από μακριά. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πάντως, ότι επιλέγοντας το χρώμα του καινούργιου αυτοκινήτου μας, αποκαλύπτουμε ταυτόχρονα σημαντικά στοιχεία για τον χαρακτήρα και το οδηγικό στυλ μας. Ας δούμε λοιπόν, το ψυχογράφημα των οδηγών ανάλογα με το χρώμα του αυτοκινήτου τους.

    Γκρι-Ασημί

    Οι γκρι αποχρώσεις έχουν μεγάλη ζήτηση και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα από ασημί έως κλασικό γκρι και ανθρακί. Όλες έχουν ως κοινό τόπο τη διακριτικότητα και τη διαχρονική κομψότητα. Όσοι οδηγούν ένα όχημα με γκρι – ασημί απόχρωση δίνουν μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, άρα τηρούν τον Κ.Ο.Κ. και οδηγούν πολύ προσεκτικά.

    Λευκό

    Τα λευκά αυτοκίνητα είναι πλέον πολύ της μόδας και οι οδηγοί τους συμπεριφέρονται κατά κανόνα συγκρατημένα και υπεύθυνα. Επίσης αρέσουν στις γυναίκες, οι οποίες είναι –και με τη…βούλα πολλών σχετικών ερευνών- έτσι και αλλιώς πιο συνειδητοποιημένες στο τιμόνι από τους άνδρες οδηγούς.

    Μαύρο

    Το μαύρο είναι ένα χρώμα εξουσίας, γι αυτό και οι οδηγοί αυτοκινήτων τέτοιων μοντέλων διαθέτουν υψηλή αυτοπεποίθηση, η οποία αγγίζει ορισμένες φορές τα όρια της αυταρχικότητας απέναντι στους άλλους.

    Κόκκινο

    Το κόκκινο σημαίνει συναγερμό. Ο οδηγός ενός κόκκινου αυτοκινήτου επιδιώκει να ξεχωρίζει με κάθε τρόπο, οπότε έχει μία τάση να οδηγεί γρήγορα και να αντιδρά σε αρκετές περιπτώσεις παρορμητικά.

    Καφέ

    Οι ιδιοκτήτες οχημάτων καφέ αποχρώσεων είναι άτομα, που συμπεριφέρονται με άνεση και οικειότητα. Άρα έχουν ένα χαλαρό στυλ οδήγησης, ενώ δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις νέες τεχνολογίες στον κλάδο της αυτοκίνησης.

    Μπλε

    Oι κάτοχοι μπλε αυτοκινήτων είναι στην πλειοψηφία τους συνετοί και αυτό αποτυπώνεται και κατά την οδήγηση, όπου συμπεριφέρονται προσεκτικά, ελέγχουν σωστά το περιβάλλον και λειτουργούν προνοητικά.

    Πράσινο

    Είναι ένα σχετικά σπάνιο χρώμα στα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί πράσινων μοντέλων δίνουν έμφαση στο ιδιαίτερο στυλ, ακολουθούν τις τάσεις της μόδας και είναι επικοινωνιακοί και ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις.

    Κίτρινο

    Οι οδηγοί κίτρινων αυτοκινήτων έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους κατόχους κόκκινων μοντέλων, καθώς διακρίνονται για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους. Είναι επίσης αισιόδοξοι άνθρωποι και αγαπούν το σπορ στυλ οδήγησης.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες
    Γιατί το ουράνιο τόξο δεν έχει μαύρο, καφέ και γκρι χρώμα – Τι λένε οι επιστήμονες

    Η εμφάνιση ενός ουράνιου τόξου, μετά τη βρόχη, είναι πάντα εντυπωσιακή και έτσι οι επιστήμονες απαντούν γιατί από αυτό λείπουν ορισμένα χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το γκρι.

    Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει Ιανουάριο, αλλά ακόμα και η βροχή δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο κατά τον φετινό χειμώνα. Επομένως, το ουράνιο τόξο που βγαίνει μετά την καταιγίδα, είναι ακόμα πιο σπάνιο, αν και για να το δει κάποιος, πρέπει οι συνθήκες να είναι τέλειες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση του «The Conversation», για να δει κάποιος ένα ουράνιο τόξο, χρειάζονται μερικά σταγονίδια νερού στον αέρα – όπως η βροχή ή ακόμα και η ομίχλη – και απαιτείται ο Ήλιος να είναι πίσω μας και αρκετά χαμηλά ως προς το έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή το ουράνιο τόξο δημιουργείται από το φως που περνάει μέσα από σταγονίδια νερού.

    Επισημαίνεται ότι το φως που προέρχεται από τον Ήλιο, μας φαίνεται λευκό, αλλά το λευκό φως που βλέπουμε στην καθημερινή ζωή, αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα μείγμα διαφορετικών χρωμάτων. Όταν το φως περνάει μέσα από μία σταγόνα βροχής, αυτά τα χρώματα μπορούν να διαχωριστούν.

    Τα κύματα του φωτός και πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο

    Δεν το καταλαβαίνετε αν το κοιτάξετε, αλλά το φως ταξιδεύει σε κύματα, όπως τα κύματα που κινούνται στον ωκεανό. Καθένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου έχει αυτό που ονομάζεται διαφορετικό «μήκος κύματος». Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των κορυφών του κύματος έχει διαφορετικό μήκος για κάθε χρώμα. Με άλλα λόγια, τα χρώματα, από το ιώδες με το μικρότερο μήκος κύματος έως το κόκκινο με το μεγαλύτερο μήκος κύματος, ονομάζονται «ορατό φάσμα».

    ουράνιο τόξο, φάσμα ορατού φως, φως
    Πηγή: Wikimedia Commons

    Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν περισσότερο με σφαιρίδια παρά με τις σταγόνες που συχνά σχεδιάζουμε. Όταν το φως πέφτει σε ένα από αυτά τα σφαιρίδια νερού, το φως μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «διάθλαση».

    Καθένα από τα διαφορετικά μήκη κύματος διαθλάται κατά ελαφρώς διαφορετική ποσότητα. Αν το φως χτυπήσει τη σταγόνα βροχής υπό τη σωστή γωνία, η διάθλαση διαχωρίζει τα μήκη κύματος στα διαφορετικά τους χρώματα. Καθώς αρκετό φως διαθλάται μέσα από πολλές σταγόνες βροχής, βλέπουμε αυτά τα χρώματα ως ουράνιο τόξο στον ουρανό. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματα καθορίζεται από το πόσο μεγάλο είναι το μήκος κύματός τους. Όταν μαθαίνουμε για το ουράνιο τόξο, διδασκόμαστε ότι υπάρχουν σε αυτό επτά χρώματα, τα οποία είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το ιώδες και το βιολετί, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

    Ο τρόπος που δημιουργούνται τα χρώματα σε ένα ουράνιο τόξο

    Πάντως, τα διάφορα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πού τελειώνει το ένα χρώμα και πού αρχίζει το άλλο, καθώς υπάρχουν και άλλα χρώματα ανάμεσά τους, όπως το τιρκουάζ ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο.

    Το μπλε και το πράσινο βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό φάσμα, γι' αυτό και βλέπουμε το τιρκουάζ στο σημείο που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ορισμένα χρώματα, όμως, είναι μείγματα χρωμάτων που δεν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο φάσμα.

    Επί παραδείγματι, το καφέ προκύπτει από τη μείξη κόκκινου και πράσινου χρώματος, αλλά οι κόκκινες και οι πράσινες ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν είναι η μία δίπλα στην άλλη, οπότε δεν τις βλέπουμε να αναμειγνύονται για να σχηματίσουν το καφέ. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα χρώματα που είναι μείγματα, μιας και αν οι χρωματικές ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν επικαλύπτονται, τότε δεν μπορούν να αναμειχθούν.

    Γιατί δεν βλέπουμε ποτέ το λευκό, το γκρι και το μαύρο στο ουράνιο τόξο

    Υπάρχουν, όμως, και δύο χρώματα που δεν θα δούμε ποτέ σε ένα ουράνιο τόξο – το μαύρο και το λευκό. Το μαύρο είναι η απουσία χρώματος, δηλαδή είναι αυτό που βλέπουμε όταν δεν υπάρχει καθόλου φως. Από την άλλη πλευρά, το λευκό είναι ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων μαζί. Όταν το φως διαθλάται από τις σταγόνες της βροχής, διαχωρίζει το λευκό φως στο ορατό φάσμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον λευκό.

    Το γκρι είναι ένα μείγμα μαύρου και λευκού και καθώς δεν μπορούμε ποτέ να δούμε ούτε το μαύρο ούτε και το λευκό σε ένα ουράνιο τόξο, δεν μπορούμε επίσης να δούμε και χρώματα που δημιουργούνται από την ανάμειξή τους. Επομέμως, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ουράνιο τόξο, προσέξτε πόσα χρώματα μπορείτε να εντοπίσετε σε αυτό, αλλά και τα χρώματα που δεν μπορείτε να δείτε.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Kanenori από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο