Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 20:56

Καθημερινές συνήθειες που μας γυμνάζουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η σωματική άσκηση δεν απαιτεί πάντα φόρμες, βάρη και όργανα.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε τη λέξη «γυμναστική» αντιδρούμε λιγάκι αρνητικά. Η σκέψη της άσκησης με κάποια όργανα, βάρη ή στρώματα μάς απωθεί. Ενώ γνωρίζουμε πως η γυμναστική ωφελεί τον οργανισμό μας, δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτόν τον κανόνα σε συχνή βάση, βρίσκοντας διαρκώς δικαιολογίες.

Ωστόσο, η άσκηση δεν έχει να κάνει πάντα με φόρμες, βάρη, τρέξιμο, στρώματα και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να γυμναστούμε και εκτός χώρων άθλησης. Πού; Στο σπίτι, στα ψώνια, στην κρεβατοκάμαρα, στη βόλτα. Πώς; Ακολουθώντας απλώς το πρόγραμμά μας και επαναλαμβάνοντας μερικές από τις παρακάτω συνήθειες, οι οποίες μας γυμνάζουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Να σημειώσουμε, ότι αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν θα φροντίζουμε την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση ή θα σταματήσουμε τις προπονήσεις μας. Απλώς, θα έχουμε έναν ακόμη λόγο να πάμε βόλτα το σκύλο ή να κάνουμε σεξ.

Οι δουλειές του σπιτιού

Ίσως το έχετε ξανακούσει ίσως το έχετε καταλάβει και μόνες. Ο καθαρισμός του σπιτιού περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα κινήσεων (π.χ. σκάλες, σκούπισμα, σκούπισμα ή σφουγγάρισμα), οι οποίες συμβάλλουν στο να διατηρούμαστε σε φόρμα.

Βόλτα με το κατοικίδιο

Μαζί με το σκυλάκι σου που κάνει τη γυμναστική του και παίρνει τον αέρα του, γυμνάζεστε και εσείς. Μήπως την επόμενη φορά, να απομακρυνθείτε λίγο περισσότερο από το σπίτι;

Τα ψώνια

Κι όμως, ναι. Ειδικά εκείνα του σούπερ μάρκετ. Έχετε παρατηρήσει το πώς οι τσάντες που σηκώνεται θυμίζουν βαράκια γυμναστηρίου; Μαζί με το περπάτημα που κάνετε από το ένα μαγαζί στο άλλο, τα ωφέλη είναι διπλά.

Το sex

Γνωρίζατε ότι η σεξουαλική επαφή μετράει ως άσκηση μέτριας έντασης; Κι όμως, ναι. Το σεξ ανεβάζει τους παλμούς και καίει θερμίδες. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Πηγή: Μarieclaire.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 19:14

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Από 200 ασθένειες προστατεύει τον άνθρωπο η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο
    Έρευνα: Από 200 ασθένειες προστατεύει τον άνθρωπο η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο

    Η σωματική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο προστατεύει τον άνθρωπο από 200 ασθένειες, διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation».

    Όπως διευκρινίζεται στην έρευνα η ενασχόληση με τη συνιστώμενη εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα, είτε συγκεντρωμένη σε μία-δύο ημέρες είτε κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητας την εβδομάδα και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν εκείνοι που ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με εκείνους που κάνουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άσκησης μόνο το Σαββατοκύριακο και σε ποιες ασθένειες υπάρχουν οφέλη.

    Αναλύθηκαν πληροφορίες για σχεδόν 90.000 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank.

    Τα άτομα που συμμετείχαν φορούσαν μετρητές καρπού που κατέγραφαν τη συνολική σωματική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που αφιέρωναν σε διαφορετικές εντάσεις άσκησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών.

    Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων σωματικής δραστηριότητας και της επίπτωσης σε 678 παθήσεις από 16 τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών ψυχικής υγείας, των ασθενειών του πεπτικού συστήματος και των νευρολογικών παθήσεων.

    Η άσκηση το Σαββατοκύριακο, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου με την πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη άσκηση μέσα στην εβδομάδα και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 264 ασθενειών.

    Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως η υπέρταση (23% και 28% χαμηλότερος κίνδυνος σε διάστημα έξι ετών για την άσκηση του Σαββατοκύριακου και την τακτική άσκηση, αντίστοιχα) και ο διαβήτης (43% και 46% χαμηλότερος κίνδυνος, αντίστοιχα). Πάντως, οι συσχετίσεις αφορούσαν όλες τις κατηγορίες ασθενειών που μελετήθηκαν.

    Τα ευρήματα, σημειώνουν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευρέως ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ασθενειών, ανεξάρτητα από το πότε γίνεται.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Σχεδόν 1/3 ενήλικες παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα
    «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Σχεδόν 1/3 ενήλικες παγκοσμίως δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» μετά τη δημοσίευση έρευνας που αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται, δεν έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, γεγονός που απειλεί τη σωματική και ψυχική του υγεία.

    Το 2022, το 31,3% των ενηλίκων –περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι –είχε σωματική δραστηριότητα μικρότερη από τη συνιστώμενη για την υγεία. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 5 μονάδων σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κυρίως του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκαν στο The Lancet Global Health.

    Μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία

    «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι μια σιωπηλή απειλή για την παγκόσμια υγεία» και «δυστυχώς ο κόσμος δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρούντιγκερ Κρεχ διευθυντής προώθησης της υγείας στον ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για μια τάση «αντίθετη με τις προσδοκίες».

    Για τη δρ. Φιόνα Μπουλ επικεφαλής του τμήματος σωματικής δραστηριότητας του ΠΟΥ τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου».

    Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ως το 2030 το 35% των ενηλίκων δεν θα έχει επαρκή σωματική δραστηριότητα, επεσήμαναν οι ειδικοί. Αντίθετα, ο παγκόσμιος στόχος μείωσης του ποσοστού αυτού στο 15% ως το 2030 απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

    150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα προτείνουν οι ειδικοί - Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

    Για τη διατήρηση της καλής υγείας ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι…) ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας (τρέξιμο, ομαδικά αθλήματα …).

    Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας εκθέτει τους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιους καρκίνους – όπως του στήθους και του εντέρου--, αλλά και σε ψυχικά προβλήματα, υπενθύμισε ο Κρεχ.

    Εξάλλου η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί και «οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας», σύμφωνα με τη δρ. Λιάν Ράλεϊ του τμήματος μη μεταδιδόμενων ασθενειών του ΠΟΥ.

    Οι περιοχές που παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των ενηλίκων το 2022 ήταν η Ασία- Ειρηνικός (48%) και η νότια Ασία (45%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Ωκεανία (14%) και η υποσαχάρια Αφρική.

    Περισσότερο από το 50% σε δέκα χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κούβα, Λίβανος, Νότια Κορέα, Παναμάς, Κατάρ, Ιράκ, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία) δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Το ποσοστό αυτό πέφτει κάτω από το 10% σε 15 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, στις πλούσιες δυτικές χώρες, στην Ωκεανία και τη νότια Ασία.

    Οι γυναίκες δεν γυμνάζονται τόσο όσο οι άνδρες

    Ακόμη μία τάση που παρατηρείται είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες (33,8%) σε σχέση με τους άνδρες (28,7%).

    Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών η διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών ξεπερνά τις δέκα μονάδες. Στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Κούβα, τη Γουιάνα, το Ιράν και τις Μπαχάμες η διαφορά φτάνει τουλάχιστον τις 20 μονάδες.

    Και η ηλικία παίζει ρόλο, με τη σωματική δραστηριότητα να μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό; «Υπάρχουν πολλές αιτίες», σύμφωνα με τη Φιόνα Μπουλ, μεταξύ των οποίων η επικράτηση πιο καθιστικών εργασιών, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς και τα χόμπι που συνδέονται με μια οθόνη.

    Για να αλλάξουν τα δεδομένα δεν αρκεί να αλλάξουν οι προσωπικές συμπεριφορές, πρέπει να αλλάξουν οι κοινωνίες και να γίνει το περιβάλλον, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πιο ευνοϊκό προς τη σωματική δραστηριότητα αλλά και η εργασία λιγότερο καθιστική, εξήγησαν οι ειδικοί.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας ασπίδα στις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής - Βρετανική έρευνα
    Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας ασπίδα στις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής - Βρετανική έρευνα

    Tον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής μπορούν να αντισταθμίσουν μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

    Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».

    Στις ανεπτυγμένες χώρες οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο εννιά έως δέκα ώρες καθημερινά καθιστοί, κυρίως κατά τις εργάσιμες ώρες. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα ατομικά δεδομένα των συμμετεχόντων από τέσσερις ομάδες ατόμων κατά την περίοδο 2003-2019 που ήταν εφοδιασμένα με συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας για να διαπιστώσουν αν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να τροποποιήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου καθιστικής ζωής και του θανάτου, καθώς και πόση ώρα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αυτό.

    Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 12.000 άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω, που παρακολουθούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια και είχαν παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση, όπως φύλο, μορφωτικό επίπεδο, βάρος, ύψος, ιστορικό καπνίσματος, κατανάλωση αλκοόλ, τρέχουσα ή προηγούμενη καρδιαγγγειακή νόσος, καρκίνος ή διαβήτης.

    Συνολικά, 5.943 άτομα περνούσαν καθημερινά λιγότερες από 10,5 ώρες καθισμένοι, 6.042 άτομα είχαν 10,5 ή περισσότερες ώρες καθιστικής ζωής. Η σύνδεση με τα μητρώα θανάτων έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου πέντε ετών πέθαναν 805 (7%) άτομα, εκ των οποίων 357 (6%) περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθιστοί κάθε μέρα και 448 από αυτούς 10,5 ή περισσότερες ώρες.

    Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η καθιστική ζωή για περισσότερες από δώδεκα ώρες την ημέρα σχετιζόταν με 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με έναν ημερήσιο αριθμό οκτώ ωρών, για εκείνους που είχαν λιγότερα από 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ημερησίως. Περισσότερα από 22 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

    Την ίδια ώρα, τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιερώνεται καθημερινά στην καθιστή θέση. Επιπλέον δέκα λεπτά την ημέρα συνδέονταν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όσους περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθιστικής ζωής και 35% χαμηλότερο κίνδυνο σε όσους περνούσαν περισσότερες από 10,5 ώρες καθιστικής ζωής κάθε ημέρα.

    Από την άλλη πλευρά, η σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μόνο μεταξύ των ατόμων με έντονη καθιστική ζωή, δηλαδή δώδεκα και πλέον ώρες καθημερινά.

    Οι ερευνητές στη μελέτη τους δεν έλαβαν υπόψη παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία, όπως η διατροφή και η γενική υγεία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η νο1 άσκηση που καίει θερμίδες και χαρίζει μακροζωία
    Η νο1 άσκηση που καίει θερμίδες και χαρίζει μακροζωία

    Η σωματική δραστηριότητα γίνεται παντού, χωρίς εξοπλισμό και αδυνατίζει. Αρκεί να σηκωθούμε από τον καναπέ, να βάλουμε παπούτσια και να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας!

    Και ποιος δε θα ήθελε να χάσει βάρος χωρίς να πατήσει το πόδι του στο γυμναστήριο! Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν απλώς βάλουμε τα παπούτσια μας και βγούμε για περπάτημα, θα μπορούσαμε εύκολα να κάψουμε μερικές θερμίδες παραπάνω και χωρίς τη συμβολή ενός γυμναστή.

    «Θα συνιστούσα το περπάτημα για όσους ψάχνουν έναν έξυπνο τρόπο για να κινηθούν και να κάψουν θερμίδες με έναν τρόπο χαμηλότερης έντασης» επισημαίνει η προπονήτρια Jodie McKnight.

    Μετά από 30 λεπτά περπάτημα, ένας άντρας μπορεί να κάψει 159 θερμίδες, οι οποίες γίνονται 189 μετά από έντονο περπάτημα, ενώ αντίστοιχα μια γυναίκα καίει 133 θερμίδες μετα από μισάωρο περπάτημα, που αυξάνονται σε 175 όταν το περπάτημα είναι έντονο.

    Το περπάτημα δεν είναι καλό μόνο για την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους – είναι επίσης εξαιρετικό για την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

    Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cities & Health, διαπίστωσε πως ένας περίπατος σε ένα ήσυχο αστικό τοπίο με σκιά και πράσινο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και να μειώσει το στρες

    «Συνιστάται σήμερα να περπατάτε περίπου 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 250-600 θερμίδες ανάλογα με το άτομο» σημειώνει η προπονήτρια.

    Πράγματι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity διαπίστωσε ότι η επίτευξη 10.000 βημάτων την ημέρα, με περίπου 3.500 από αυτά ως μέρος της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά, συσχετίστηκε με ενισχυμένη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τον περιορισμό θερμίδων.

    Παρόμοια και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, καθώς διαπίστωσε ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

    Αντίστοιχα όμως και για τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι ειδικοί συνιστούν κι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα.

    Για να εντάξετε περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σας, χωρίς μάλιστα να το καταλάβετε, αρκεί να εκτελέσετε κάποιες δραστηριότητες με τα πόδια, αφήνοντας στο σπίτι το αυτοκίνητο, όπως τα ψώνια της εβδομάδας. Αντίστοιχα, θα μπορούσατε να περπατήσετε ένα μέρος των καθημερινών σας διαδρομών, όπως παρκάροντας πιο μακριά το αυτοκίνητο από τη δουλειά ή το σπίτι ή κατεβαίνοντας μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο, έτσι ώστε να περπατήσετε περισσότερο.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Δεν κοιμάστε καλά; Υπάρχει τρόπος να αντισταθμίσετε τα δεινά του διαταραγμένου ύπνου
    Δεν κοιμάστε καλά; Υπάρχει τρόπος να αντισταθμίσετε τα δεινά του διαταραγμένου ύπνου

    Τις αρνητικές συνέπειες των διαταραχών ύπνου θα μπορούσε να αντισταθμίσει μια μάλλον ευχάριστη συνήθεια - Ανακαλύψτε έναν ακόμη καλό λόγο να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας

    Αδιάσειστα είναι πλέον τα στοιχεία που συνυπογράφουν ότι ο ασταθής ύπνος -είτε πρόκειται για πολλές ώρες είτε και λίγες- συνδέεται με διαφορετικές επιπλοκές στην υγεία, οδηγώντας σε μικρότερη διάρκεια της ζωής μας. Ερευνητές από την Κίνα, όμως, διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει μερικές από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

    Τόσο η επαρκής σωματική άσκηση όσο και ο υγιής ύπνος συμβάλλουν στην μακροζωία, χωρίς όμως να είναι γνωστή μέχρι σήμερα εάν η άσκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά στις επιπτώσεις των διαταραχών του ύπνου. Επιπλέον, δεν υπήρχαν μετρήσιμα και ακριβή στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, καθώς αυτές βασίστηκαν σε αναφορές των συμμετεχόντων.

    Γι’ αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά τις κοινές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας και της διάρκειας του ύπνου στον κίνδυνο θνησιμότητας, χρησιμοποιώντας στοιχεία που βασίστηκαν σε μια φορητή συσκευή – βραχιόλι. Περίπου 90 χιλιάδες ενήλικες, ηλικίας 40 έως 73 ετών, έλαβαν μέρος στη μελέτη (μέση ηλικία τα 62 έτη), μέρος της βάσης δεδομένων UK Biobank, οι οποίοι φορούσαν το βραχιόλι για μία εβδομάδα την περίοδο μεταξύ 2013 και 2015.

    Η διάρκεια του βραδινού ύπνου ταξινομήθηκε ως μικρή (λιγότερο από έξι ώρες), κανονική (έξι έως οκτώ ώρες) ή μεγάλη (περισσότερες από οκτώ ώρες). Αντίστοιχα και ο όγκος της άσκησης χωρίστηκε ανάλογα με το αν ήταν χαμηλή, ενδιάμεση ή υψηλή και η έντασή της (μέτριας έντασης ή έντονης) με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή 150-300 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης- ή τουλάχιστον 75-150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας έντονης έντασης- ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό δραστηριότητας μέτριας και έντονης έντασης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Εξετάζοντας τη συσχέτιση του ύπνου με τη σωματική δραστηριότητα και τον πρώιμο θάνατο, διαπιστώθηκε ότι:

    • για όσους ακολουθούσαν μια χαμηλή ποσότητα της άσκησης, ο σύντομος και ο μακρύς ύπνος σχετίζονταν με 16% και 37% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, αντίστοιχα.
    • για τους συμμετέχοντες με μέτρια συχνότητα της άσκησης μόνο ο σύντομος ύπνος θεωρήθηκε επιβλαβής, με 41% αυξημένη πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία.
    • για όσους διατηρούσαν μια υψηλή ποσότητα άσκησης, η διάρκεια του ύπνου δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο θανάτου.
    • για τον καρδιαγγειακό θάνατο, οι συμμετέχοντες με σύντομο ύπνο και χαμηλό όγκο άσκησης είχαν 69% αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος όμως εξαλείφθηκε όταν η άσκηση αυξήθηκε σε μέτριους ή υψηλούς όγκους.
    • Για το θάνατο από καρκίνο, στα άτομα με μακρύτερης διάρκειας ύπνο και χαμηλότερο όγκο άσκησης παρατηρήθηκε 21% αυξημένος κίνδυνος, ο οποίος εξαλείφθηκε αντίστοιχα με μέτριο ή υψηλό όγκο άσκησης.

    Αναφορικά με την ένταση της άσκησης:

    • όσοι δεν πληρούσαν τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο βραχύς και ο μακρύς ύπνος σχετίζονταν με 31% και 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, αντίστοιχα. Οι κίνδυνοι αυτοί, όμως, εξαλείφτηκαν σε όσους πληρούσαν τις συστάσεις του ΠΟΥ.
    • Όσον αφορά τον καρδιαγγειακό θάνατο, οι συμμετέχοντες με λιγότερες ώρες ύπνου που δεν ανταποκρίνονταν στις συμβουλές για την ένταση της άσκησης, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 52%, ο οποίος μηδενίστηκε σε όσους ακολουθούσαν τις συστάσεις.
    • Για το θάνατο από καρκίνο, όσοι κοιμόντουσαν πολλές ώρες και δεν ανταποκρίνονταν στις συμβουλές είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος εξαλείφθηκε σε εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ.

    «Σε ένα ιδανικό σενάριο, οι άνθρωποι θα γυμνάζονταν και θα κοιμούνταν επαρκώς. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι η επαρκής σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει τις επιζήμιες επιπτώσεις της έλλειψης ενός καλού νυχτερινού ύπνου» καταλήγει ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Jihui Zhang από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou στην Κίνα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο – Λιγότερα από όσα νομίζετε!
    Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο – Λιγότερα από όσα νομίζετε!

    Υιοθετώντας μια απλή συνήθεια, όπως το περπάτημα σε εβδομαδιαία βάση μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας αρκετά χρόνια ζωής - Δείτε πόσα βήματα χρειάζονται για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

    Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα, όπως αυτή που ζούμε οι περισσότεροι, η σωματική άσκηση μοιάζει για πολλούς ως πολυτέλεια ή ως μια κουραστική «υποχρέωση», που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο στρες. Κι ενώ πλήθος μελετών έχει αναδείξει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, πολλοί εξακολουθούν να αναβάλλουν το ραντεβού τους με τη γυμναστική.

    Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη σχέση των ανθρώπων με τη σωματική δραστηριότητα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Kyoto και της California υποστήριξαν ότι έστω και η ελάχιστη κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα, στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, καταγράφεται ότι 8.000 βήματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 6,4 χιλιόμετρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 3.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ. Εστίασαν, ιδιαίτερα, στην ημερήσια καταγραφή των βημάτων που έκαναν, καθώς και στα δεδομένα θνησιμότητάς τους σε βάθος δεκαετίας.

    Εκ των συμμετεχόντων, 632 δεν συμπλήρωναν καμία ημέρα την εβδομάδα αυτό τον αριθμό βημάτων, 532 έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και 1.937 έκαναν αυτά τα βήματα τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 14,9% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας. Ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμη περισσότερο (16,5%) για όσους συμπλήρωναν αυτό τον αριθμό βημάτων συχνότερα, δηλαδή 3 έως 7 φορές την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε ότι από αυτή τη συνήθεια έδειξαν να ωφελούνται περισσότερο οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Σε αυτά τα ευρήματα, η Mayo Clinic προσθέτει ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και κατάθλιψης.

    «Όσο περισσότερες ημέρες κάνετε 8.000 ή περισσότερα βήματα, τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, απλώς και μόνο περπατώντας αρκετά μία ή δύο φορές την εβδομάδα», σχολίασαν σχετικά με τα ευρήματα οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κατάθλιψη: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι χωρίς φάρμακα – Tι έδειξε έρευνα
    Κατάθλιψη: Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι χωρίς φάρμακα – Tι έδειξε έρευνα

    Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή έντονου στρες, ως απόρροια μιας απαιτητικής καθημερινότητας, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας - Οι ερευνητές λένε ότι το μυστικό της αντιμετώπισης είναι πιο απλό από όσο φαντάζεστε.

    Η ψυχική υγεία έρχεται ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο των συζητήσεων, ειδικότερα μετά τις προφανείς επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που την συνόδευσαν. Οι αριθμοί προκαλούν προβληματισμό: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως (970 εκατομμύρια άνθρωποι) ζει με ψυχική διαταραχή. Η ψυχική υγεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κόστος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης του τεράστιου ψυχικού φόρτου που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι άνθρωποι, νέα μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι μια απλή μέθοδος δείχνει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διαχείριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) υποστηρίζουν ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική ακόμη κι από καθιερωμένες μεθόδους διαχείρισης των ψυχικών διαταραχών, όπως η συμβουλευτική και τα φάρμακα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση που έχει διεξαχθεί έως σήμερα στον εν λόγω τομέα. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine.

    Ειδικότερα, τα επικαιροποιημένα ευρήματα έδειξαν ότι παρεμβάσεις που σχετίζονταν με την άσκηση και διαρκούσαν έως και 12 εβδομάδες ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, σε άμεσο μάλιστα χρόνο. Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη, έγκυες και γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη και άτομα που είχαν διαγνωστεί με HIV ή νεφρική νόσο.

    Ο επικεφαλής ερευνητής του UniSA, δρ. Ben Singh, υποστήριξε ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την καλύτερη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών. «Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τον σεβαστό όγκο επιστημονικών στοιχείων που το επιβεβαιώνουν, εξακολουθεί έως σήμερα να μην υιοθετείται ως πρώτη επιλογή θεραπείας», λέει χαρακτηριστικά. «Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης», προσθέτει.

    Σχολιάζοντας, ειδικότερα, το είδος της άσκησης που έδειξε να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, ο δρ. Singh είπε: «Η άσκηση υψηλότερης έντασης έδειξε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια άσκησης είχε μικρότερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τη σύντομη ή μέση διάρκεια. Διαπιστώσαμε, επιπλέον, ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης ήταν ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, η προπόνηση με αντίσταση, το Pilates και η γιόγκα».

    «Το σημαντικότερο συμπέρασμα της ανασκόπησης είναι ότι δεν απαιτείται υπερβολική σωματική άσκηση – ακόμη και μια μέση δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία», κατέληξε ο δρ. Singh.

    Η ερευνήτρια Carol Maher, καθηγήτρια στο UniSA, δήλωσε σχετικά: «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανασκόπηση θα αναδείξει την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων δομημένων παρεμβάσεων άσκησης, ως βασική προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους».

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Kyle Broad on Unsplash

  • Κορωνοϊός: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
    Κορωνοϊός: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά να μειωθούν οι συνέπειες της σοβαρής Covid-19

    Όσο πιο συχνή και έντονη σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα έχει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η αποτελεσματικότητα και η προστασία των εμβολίων κατά της Covid-19, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά να μειωθούν οι συνέπειες της σοβαρής Covid-19, καθώς επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο, διασωλήνωσης σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή θανάτου λόγω κορωνοϊού.

    Η νέα μελέτη δείχνει επιπροσθέτως ότι η συχνή σωματική άσκηση βοηθά και στη βελτίωση της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιον Πατρίτσιος της Σχολής Επιστημών Υγείας του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής "British Journal of Sports Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 53.771 άτομα με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (έως 60 λεπτά την εβδομάδα), 62.721 με μέτρια επίπεδα (60 έως 150 λεπτά) και 79.952 με υψηλά επίπεδα (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα). Παράλληλα, αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα του, με βάση το αν είχαν διαγνωστεί θετικοί ή όχι για Covid-19.

    Η μελέτη εκτίμησε ότι στους πλήρως εμβολιασμένους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (μείωση κινδύνου νοσηλείας) ήταν 60% στην ομάδα χαμηλού επιπέδου άσκησης/δραστηριότητας, 72% στην ομάδα μέτριου επιπέδου και 86% στην ομάδα με υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης/δραστηριότητας.

    Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασκούνταν πάνω από 150 λεπτά εβδομαδιαίως, είχαν σχεδόν τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω Covid-19, σε σχέση με τους αγύμναστους και σωματικά αδρανείς εμβολιασμένους. Οι ασκούμενοι σε μέτρια επίπεδα είχαν σχεδόν μιάμιση φορά μικρότερο κίνδυνο.

    Δεν είναι τελείως σαφές με ποιό τρόπο η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι «πρόκειται πιθανώς για έναν συνδυασμό αυξημένων επιπέδων αντισωμάτων, βελτιωμένης προστασίας από ανοσοκύτταρα Τ και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο