Υγεία

Μάτι δεν κατάφερα να κλείσω: Για αυτούς τους λόγους ο ύπνος σου έχει γίνει δύσκολος

Μάτι δεν κατάφερα να κλείσω: Για αυτούς τους λόγους ο ύπνος σου έχει γίνει δύσκολος Φωτογραφία: Freepik/ delirisfilms
Ξυπνάς στις 3 τα ξημερώματα και δεν ξέρεις γιατί; Ο ύπνος σου έχει γίνει δύσκολος; Δεν είστε ο μονος και αυτοί είναι οι πιθανοί λόγοι.

Είτε ο ύπνος σας διακόπτεται στη 1 π.μ. είτε στις 3 είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε καλό είναι να γνωρίζετε πως πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο βιώνουν τακτικά νυχτερινές αφυπνίσεις. Ίσως κάποια στιγμή υπήρχε λόγος να ξυπνάτε αυτή την ώρα και το σώμα σας να το «θυμάται». Ίσως πάλι να είναι άλλη η αιτία. Ας ανακαλύψουμε τι μπορεί να φταίει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής του Κλίβελαντ.

Οι πιθανοί λόγοι που πεταγόμαστε τα βράδια

Νυκτουρία

Ακόμα κι ενώ κοιμόμαστε, το σώμα εξακολουθεί να εργάζεται για να διασπάσει ό,τι καταναλώσαμε μέσα στην ημέρα. Είναι φυσικό λοιπόν να ξυπνά κανείς για να πάει τουαλέτα μια στο τόσο. Αλλά όταν το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά, μπορεί να αποτελεί σημάδι νυκτουρίας. Η νυκτουρία είναι η ανάγκη για ούρηση μία η περισσότερες φορές το βράδυ και συνδέεται με μειωμένη ποιότητα βραδινού ύπνου, περιορισμένη ενεργητικότητα και ικανότητα συγκέντρωσης, κόπωση, χαμηλή ψυχολογική διάθεση και άλλες αρνητικές συνέπειες. Η εμφάνιση της νυκτουρίας με δύο η περισσότερα επεισόδια ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρατηρείται σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού,τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Καθώς η νυκτουρία έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Το περιβάλλον

Ίσως είναι μια σειρήνα από ένα ασθενοφόρο, το ραδιόφωνο του γείτονα ή ένα ενοχλητικό φως του δρόμου που πέφτει ακριβώς στην πλευρά του κρεβατιού μας. Αυτού του είδους οι εξωτερικές διαταραχές του ύπνου μπορεί να μας ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας και συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, ειδικά αν ξανακοιμόμαστε εύκολα, καθώς η αιτία είναι προφανής.

Στρες ή κατάθλιψη

Μερικές φορές, το μυαλό μας μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση περισσότερο από οποιοδήποτε εξωτερικό περισπασμό. Μια ιδιαίτερα αγχωτική μέρα μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικές σκέψεις στη μέση της νύχτας, πιθανώς με τη μορφή εφιάλτη. Το άγχος μπορεί επίσης να δυσκολέψει τον ύπνο όλη τη νύχτα. Ομοίως, είναι σύνηθες για τα άτομα με κατάθλιψη να βιώνουν κακά πρότυπα ύπνου.

Διαταραχές ύπνου

Πώς μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτά τα, αργά το βράδυ, ξυπνήματα συνδέονται με μια συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου; Ενώ παράγοντες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούν να προκαλέσουν μια προσωρινή απόσπαση της προσοχής και να συνδεθούν με μειωμένο ύπνο, με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αϋπνία, δηλαδή πλήρη διαταραχή του ύπνου. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης, σύμφωνα με την καθοδήγηση των ειδικών.

Το τακτικό ξύπνημα τη νύχτα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, στην οποία περίπτωση θα πρέπει και πάλι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ξυπνάμε στη μέση της νύχτας

Την επόμενη φορά που θα ξυπνήσετε στις 3 π.μ. ή οποιαδήποτε άλλη ώρα, συνιστάται να δώσετε στον εαυτό σας ένα περιθώριο της τάξεως των 15 με 20 λεπτών για να ξανακοιμηθείτε. Εάν παραμείνετε ξύπνιοι για περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε κάτι που προάγει τον ύπνο, όπως:

– Εξάσκηση στη βαθιά αναπνοή.
– Χαλαρή ανάγνωση.
– Ακρόαση απαλής μουσικής.

Όταν το σώμα σας ηρεμήσει και αισθανθείτε ξανά υπνηλία, επιστρέψτε στο κρεβάτι.

Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, καθώς το μπλε φως σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε.

Ύπνος: Συμβουλές για να είναι καλύτερος

– Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. Αυτό σημαίνει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
– Χαρίστε στον εαυτό σας 30 έως 60 λεπτά χαλάρωσης πριν τον ύπνο για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να σχεδιάσετε την επόμενη μέρα και να σημειώσετε τις ανησυχίες σας έτσι ώστε να μην σας ξυπνήσουν ξαφνικά στις 3.
– Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα νερού που πίνετε πριν τον ύπνο και τσεκάρετε αν αυτό περιορίζει τις αφυπνίσεις αργά τη νύχτα.
– Αποφύγετε το φαγητό ακριβώς πριν από τον ύπνο.
– Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή και ήσυχη.
– Ζητήστε βοήθεια αν το στρες ή η θλίψη σας ταλαιπωρούν.

Συνολικά, το ξύπνημα στις 3 τα ξημερώματα μπορεί να είναι απλώς ένα σύμπτωμα παροδικού άγχους, το γεγονός πως ήπιατε πολλά ποτήρια νερό ή οι δυνατοί θόρυβοι έξω. Ωστόσο, ενδέχεται να υποβόσκουν άλλοι πιο σοβαροί λόγοι που χρήζουν διερεύνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε τις πολύ τακτικές αφυπνίσεις που επηρεάζουν τη ζωή σας σε ποικίλα επίπεδα, από τη συγκέντρωση και την απόδοση στην εργασία μέχρι τη μνήμη και τη διάθεσή σας.

Πηγή: Vita - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις