Μπορεί να μοιάζει περίεργο, ωστόσο η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες.
Το στρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εποχή μας. Οι απαιτήσεις της ζωής είναι πολλές και οι ταχύτητες που πρέπει να ανταποκριθούμε, επίσης, γρήγορες. Πολύ συχνά, λοιπόν, μπορεί να σας κατακλύζει το άγχος, το οποίο μπορεί να «χτυπήσει», μεταξύ άλλων και στο στομάχι.
Αν, μάλιστα, το περιστασιακό άγχος μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα θα έχετε άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας και πιθανά προβλήματα υγείας.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενισχύετε τον οργανισμό σας διατροφικά, εστιάζοντας στην υγεία του εντέρου και στις τροφές που μπορούν να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην μείωση του στρες.
Άλλωστε, ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το έντερο, το οποίο και δεν πρέπει να παραμελείτε. Το μικροβίωμα του εντέρου θέλει φροντίδα, ώστε να αποφύγετε τη φλεγμονή, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση άγχους και στρες.
Τι περιλαμβάνει η διατροφή κατά του στρες;
Γι’ αυτόν το λόγο είναι καιρός να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη διατροφή. Να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας «στρεσογόνες» τροφές, όπως ροφήματα με ζάχαρη και επεξεργασμένα σνακ.
Δείτε, από την άλλη, ποιες είναι εκείνες οι τροφές που θα σας χαρίσουν εντερική υγεία και άρα θα επηρεάσουν θετικά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό σας.
1. Τροφές γεμάτες πρεβιοτικά
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά είναι τα σπαράγγια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη χόρτα, τις αγκινάρες, τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα μήλα. Καλό είναι να τα εντάξετε όλα στη διατροφή σας.
2. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Δεν υφίσταται υγιές έντερο χωρίς την παρουσία καλών βακτηρίων. Για να αναπληρώσετε, λοιπόν, τα καλά βακτήρια του εντέρου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτές ανήκουν το ξινολάχανο, το kimchi, το κεφίρ, το miso και το απλό γιαούρτι.
3. Μούρα
Τα μούρα είναι ένα πολύτιμο φρούτο, καθώς προσφέρουν πλήθος από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα βατόμουρα περιέχουν συγκεκριμένα μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανίνης, μία φυτοχημική ουσία που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έτσι δημιουργείτε μια ισχυρή ασπίδα για τον εγκέφαλό σας, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Επιλέξτε μούρα, σμέουρα, βατόμουρα και φράουλες.
4. Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και τον εγκέφαλο. Θα τα βρείτε σε άγρια ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια και οι σπόροι chia. Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη διάθεση, καθώς και τη συγκέντρωσή σας.
Στόχος σας θα πρέπει να είναι να εντάσσετε τρόφιμα από τις παραπάνω ομάδες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για οποιαδήποτε δυσανεξία, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να αντικαταστήσετε κάποια από τις συγκεκριμένες τροφές.