Ειδικότερα, όπως εξηγεί άρθρο του επιστημονικού περιοδικού Nature, ο ερευνητής οικολογικής ακουστικής Ζερόμ Σουόρ ο αντίκτυπος του ήχου που προέρχεται από πλοία, αεροπλάνα, αλλά και άλλα μηχανήματα διαπερνά ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.
Ο Σουόρ διερευνά, λοιπόν, τον αντίκτυπο αυτού του... βουητού στον κόσμο των ζώων, ένα βουητό που διαταράσσει την «συμφωνία της φύσης», τους ήχους δηλαδή που αρμονικά διαπλέκονται μεταξύ τους, όπως μπορεί να είναι ο ήχος που παράγεται από το ζευγάρωμα των τζιτζικιών ή οι ήχοι που παράγονται στους κοραλλιογενείς υφάλους.
Όταν ο θόρυβος που προκαλείται από τις μηχανές που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι «πνίγει» τη συμφωνία της φύσης, τα οικοσυστήματα διαταράσσονται, υποστηρίζει ο Σουόρ.
Όταν τα σκάφη ενοχλούν τα κοράλλια
Για παράδειγμα, πειράματα γύρω από το νησί Μοορέα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, δείχνουν ότι ο θόρυβος των μηχανοκίνητων σκαφών ενοχλεί τα νεαρά κοράλλια που κολυμπούν ελεύθερα. Με ποιο τρόπο;
Τα κοράλλια βασίζονται στους ήχους των υφάλων για να βρουν ένα κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθούν. Σε πιο ήσυχες, προστατευμένες περιοχές, η έλξη των κοραλλιών στους υφάλους είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε ησυχία
Τα πτηνά από την άλλη, όπως το σπουργίτι, πρέπει να τραγουδούν πιο δυνατά για να ακουστούν από τον θόρυβο της κίνησης.
Παραδείγματα σαν και αυτά, όπως σημειώνει ο Σουόρ, καταδεικνύουν ότι η σιωπή είναι ένας κρίσιμος πόρος, όπως η τροφή ή το νερό, για τον οποίο τα είδη ανταγωνίζονται για να επιβιώσουν.
«Η παραγωγή ήχου είναι ένας κομβικός παράγοντας για να παραμείνει ζωντανή η πανίδα» γράφει.
Και αυτό συμβαίνει γιατί ο συνεχής θόρυβος διαταράσσει την αντίληψη πολλών ειδών ανά τον κόσμο και την ίδια ώρα απομονώνει τους ανθρώπους από τους φυσικούς ρυθμούς του οικοσυστήματος.
Πηγή: Cnn.gr