Υγεία

Το «εναλλακτικό» μέλι που αντικαθιστά τη ζάχαρη – Ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο

Το «εναλλακτικό» μέλι που αντικαθιστά τη ζάχαρη – Ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο Φωτογραφία: Freepik/ stickerside
Το «μέλι» των vegan δε χαρίζει μόνο γλυκιά γεύση αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, αλλά προσφέρει και σημαντικά οφέλη στη μεταβολική υγεία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

Παρότι στη χώρα μας το μέλι έχει την τιμητική του ως μια πιο υγιεινή και γλυκιά προσθήκη που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου είναι η αντίστοιχη επιλογή για τους Καναδούς ή τους Αμερικανούς, αλλά και τους χορτοφάγους και τους vegan παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα τυπικό αμερικανικό πρωινό, δε λείπουν οι τηγανίτες ή οι βάφλες με σιρόπι σφένδαμου. Παρόλα αυτά, μια νεότερη μελέτη προτείνει να του δώσουμε μια ευκαιρία, καθώς ενδεχομένως να αποτελεί έναν σύμμαχο στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών και στη θωράκιση της υγείας.

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση μόλις δύο κουταλιών της σούπας ραφιναρισμένης ζάχαρης με καθαρό σιρόπι σφένδαμου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά αρκετούς βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Συνεπώς, η πρώτη στο είδος της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους αποκαλύπτει ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκαντικό.

«Γνωρίζουμε ήδη από δεκαετίες έρευνας ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι κάτι περισσότερο από απλή ζάχαρη. Περιέχει πάνω από 100 φυσικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν ασθένειες εν μέρει μέσω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους», εξηγεί ο Δρ André Marette, επικεφαλής επιστήμονας του ερευνητικού προγράμματος. Επιπλέον, δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σφένδαμου προσφέρουν το 35% της ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου και μικρές ποσότητες ασβεστίου, θειαμίνης, καλίου και χαλκού.

Τα πολύτιμα οφέλη

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup