Έναν άγνωστο μέχρι τώρα παράγοντα πυροδότησης παθήσεων, όπως το άσθμα και οι αλλεργίες, αποκάλυψε μια πρωτοποριακή μελέτη, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα ο κύριος υπαίτιος είναι οι μύκητες που κατοικούν στη μύτη και φαίνεται να επηρεάζουν καθοριστικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Frontiers in Microbiology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που υποφέρουν από αυτές τις αναπνευστικές παθήσεις φιλοξενούν συχνά ποικίλες αποικίες μυκήτων στη μύτη τους. Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για βαθύτερη διερεύνηση του ρόλου των μυκήτων στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος και των πιθανών στρατηγικών διαχείρισης.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Luis Delgado από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, ανέλυσε τις κοινότητες μυκήτων στις ρινικές διόδους ατόμων με και χωρίς αναπνευστικές παθήσεις. Οι ερευνητές μελέτησαν ρινικά επιχρίσματα από 214 παιδιά και νεαρούς ενήλικες που νοσηλεύονταν σε κλινική ανοσολογίας και άσθματος στο Πόρτο και τα συνέκριναν με επιχρίσματα από 125 υγιή άτομα. Με την αλληλουχία του μυκητιασικού DNA, οι ερευνητές εντόπισαν πληθώρα μυκήτων που είναι γνωστό ότι προάγουν αλλεργίες ή ασθένειες στον άνθρωπο.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν έντονες διαφορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι μύκητες θα μπορούσαν να επηρεάζουν την υγεία του αναπνευστικού με απροσδόκητους τρόπους. «Διαπιστώσαμε ότι τα δείγματα αλλεργικής ρινίτιδας εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερη ποικιλομορφία μυκήτων και διαφορετική δομή μυκητιακής κοινότητας σε σύγκριση με εκείνα των υγιών ατόμων», εξήγησε ο δρ. Delgado.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με αναπνευστικές αλλεργίες, ιδίως εκείνα που έπασχαν τόσο από άσθμα, όσο και από αλλεργική ρινίτιδα, παρουσίαζαν πλουσιότερο και πιο ποικιλόμορφο μυκητιασικό πληθυσμό στη ρινική τους κοιλότητα. Αυτή η ποικιλομορφία μπορεί να μεταβάλλει το ανοσοποιητικό περιβάλλον των ρινικών διόδων, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα.
Ο δρ. Delgado τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διευκρινιστεί η επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης σε μύκητες και του κατά πόσον η μείωση των ρινικών μυκήτων μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Tips για αποτελεσματικότερη διαχείριση των αναπνευστικών παθήσεων
Καθώς ο πιθανός ρόλος των μυκήτων στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος γίνεται σαφέστερος, η προληπτική διαχείριση του άσθματος και των αλλεργιών είναι ζωτικής σημασίας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από τους ειδικούς για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων:
1. Διατηρήστε καθαρό τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους
- Χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA για να παγιδεύετε τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων
- Καθαρίζετε και συντηρείτε τακτικά τα συστήματα HVAC, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.
2. Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας
- Οι μύκητες ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες – διατηρήστε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους κάτω από 50% με αφυγραντήρες και σωστό εξαερισμό.
- Διορθώστε άμεσα τις διαρροές ή τις υγρές περιοχές, για να αποτρέψετε τον σχηματισμό μούχλας.
3. Τηρήστε την υγιεινή της ρινικής σας κοιλότητας
Χρησιμοποιήστε ρινικά σπρέι με φυσιολογικό ορό ή διαλύματα, για να καθαρίσετε τις ρινικές διόδους και να απομακρύνετε τα αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων.
4. Περιορίστε την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους
- Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλή γύρη ή υγρασία, οπότε οι μύκητες είναι πιο διαδεδομένοι.
- Φορέστε μάσκα κατά την κηπουρική ή τον καθαρισμό σκονισμένων χώρων που μπορεί να φιλοξενούν μούχλα.
5. Καθαρίστε τακτικά
- Ξεσκονίστε και σκουπίστε συχνά, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές σκούπες εξοπλισμένες με φίλτρα HEPA για τη δέσμευση των αλλεργιογόνων.
- Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τις ταπετσαρίες με ζεστό νερό για να εξαλείψετε τα αλλεργιογόνα.
6. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα και ζητήστε ιατρική συμβουλή
- Παρακολουθήστε τις εξάρσεις των αλλεργιών και του άσθματος για να εντοπίσετε τους εκλυτικούς παράγοντες και να προσαρμόσετε ανάλογα τις στρατηγικές διαχείρισης.
- Συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο ή πνευμονολόγο για εξατομικευμένες συμβουλές και διερευνήστε αντιμυκητιασικές θεραπείες, εάν είναι απαραίτητο.
Πηγή: Ygeiamou.gr