Υγεία

Κρυολόγημα ή αλλεργική ρινίτιδα; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά

Κρυολόγημα ή αλλεργική ρινίτιδα; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά

Ένα φτέρνισμα, λίγο συνάχι, μια ενόχληση στα μάτια είναι συνήθη συμπτώματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του χρόνου - Οι λεπτομέρειες που θα σας αποκαλύψουν εάν πρόκειται για αλλεργική ρινίτιδα ή κοινό κρυολόγημα

Ο καιρός είναι ακόμη ασταθής. Είναι εκείνη η περίοδος του χρόνου που επιχειρούμε να βγούμε φορώντας πιο ελαφριά ρούχα, όμως ο καιρός έχει «ήλιο με δόντια», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Κι ύστερα έρχεται το πρώτο φτέρνισμα. Δεν προκαλεί ανησυχία. Τα επόμενα, όμως, μας κάνουν να σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να τρέξουμε στο φαρμακείο. Είναι, όμως, συμπτώματα κρυολογήματος αυτά που παρουσιάζουμε ή μήπως πρόκειται για κάποια εαρινή αλλεργία; Η φύση ανθίζει και η γύρη κυκλοφορεί παντού στην ατμόσφαιρα. Μήπως, λοιπόν, στρέφουμε την προσοχή μας στο λάθος αίτιο;

Σύμφωνα με τον δρ. Lou Papa από το UR Medicine Primary Care, το να αναγνωρίσουμε εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε κρυολόγημα ή αλλεργία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του χρόνου, όπου όλοι οι υποψήφιοι «ένοχοι» συνυπάρχουν, αποτελεί αληθινή πρόκληση.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αναγνωρίσετε τι σας συμβαίνει, ώστε να το αντιμετωπίσετε με τον κατάλληλο τρόπο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από έναν μεταδιδόμενο ιό, πυροδοτώντας συμπτώματα που διαρκούν συνήθως 7 έως 10 ημέρες. Εάν η καταρροή, ο βήχας και ο πονόλαιμος εμφανιστούν γρήγορα και συνοδεύονται από μια αίσθηση ερεθισμού και πόνου, τότε πιθανότατα πρόκειται για κρυολόγημα.

Από την άλλη, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποια αλλεργία αν το φτέρνισμα συνοδεύεται από μια αίσθηση φαγούρας στα μάτια και τη μύτη. Η αλλεργία δεν είναι μεταδιδόμενη, αντιθέτως αποτελεί μια αντίδραση του οργανισμού, που πυροδοτείται από κάποιο στοιχείο του περιβάλλοντός σας, όπως γύρη, σκόνη, το τρίχωμα κάποιου ζώου, ορισμένα τρόφιμα και άλλα, ενώ μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επίσης η αλλεργική ρινίτιδα επιμενεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρακτικά για όσες μέρες εκτιθέμεθα στον αλλεργιογόνο παράγοντα όπως η γύρη.

Είτε πρόκειται για κρυολόγημα, είτε για κάποια αλλεργία, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν συνήθως το πρώτο βήμα για την καταστολή των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι θα κατορθώσουν με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα άμεσα. Επιλέγοντας φάρμακα, ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης και να εστιάσετε στις παρενέργειες. Ορισμένες παρενέργειες, όπως η υπνηλία ή η ναυτία, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τέλος, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, προβλήματα με τον προστάτη ή έχετε περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με αυτές τις παθήσεις, απειλώντας την υγεία σας.

Φυσιολογικά, είτε πρόκειται για κρυολόγημα, είτε για αλλεργία, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε ότι επιμένουν, θα είναι καλό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, καθώς ενδέχεται τα συμπτώματα να οφείλονται σε κρίση άσθματος ή κάποια αναπνευστική λοίμωξη.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup