Υγεία

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας «Ενδόραμα '24» στις 24-26/01 στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας «Ενδόραμα '24» στις 24-26/01 στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Πέντε νέα φαρμακευτικά σκευάσματα μπαίνουν στη μάχη κατά των παθήσεων του ενδοκρινικού συστήματος.

Τα δύο αφορούν στην παχυσαρκία με θεαματικά αποτελέσματα, καθώς επιφέρουν απώλεια βάρος έως 20% μετά από εξάμηνη θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, όπως και όλες οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εργασιών του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας «Ενδόραμα '24», οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Το ''Ενδόραμα» είναι ένα Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας με διεθνή συμμετοχή που έχει φιλοδοξία να παρουσιάσει τις σημαντικές εξελίξεις, σε όλους τους τομείς της Ενδοκρινολογίας. Δεδομένου ότι θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα τον Μάιο και το πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, μπορούμε να πούμε ότι η καρδιά της ενδοκρινολογίας για το 2025 χτυπάει στην Πάτρα» ανέφερε χθες ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Μάρκου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με τα άλλα δύο μέλη της οργανωτικής επιτροπής που είναι ο καθηγητής ενδοκρινολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Νεοκλής Γεωργόπουλος και η επίκουρος καθηγήτρια ενδοκρινολογίας Μαρίνα Μιχαλάκη

ΦΑΡΜΑΚΑ

«Έχουν σημειωθεί κοσμογονικές εξελίξεις στα φάρμακα αντιμετώπισης ασθενειών που αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εμμηνόπαυση κ.ά.» πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κ. Μιχαλάκη, πρόκειται για τα σκευάσματα «της τιρζεπατίδης το οποίο αφορά την παχυσαρκία, καθώς μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον κορεσμό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το βάρος σε ποσοστό 20% σε βάθος έξι μηνών. Το σκεύασμα αυτό έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας πρόσφατα».

Το δεύτερο σκεύασμα το οποίο αφορά επίσης την παχυσαρκία είναι της Σεμαγλουτίδης. Η κ. Μιχαλάκη εξηγεί: «Πρόκειται για φάρμακο κατά του σακχαρώδη διαβήτη το οποίο όμως έχει παράπλευρα οφέλη και κυρίως δρα κατά της παχυσαρκίας. Και αυτό αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και επιτυγχάνει μείωση του βάρους κατά 16%».

Το αρνητικό είναι ότι τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους( 250 ευρώ το πρώτο) δεν συνταγογραφούνται, καθώς η παχυσαρκία δεν θεωρείται νόσος. Επομένως δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Συνταγογραφούνται μόνο σε μία περιορισμένη κατηγορία που αφορά στα άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμοναπάθεια, διαταραχές ύπνου και παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος. 

Το τρίτο σκεύασμα είναι η λεπτίνι «η οποία καταπολεμά τη λιποδυστροφία, την υπερβολική δηλαδή συσσώρευση λίπους σε ορισμένα όργανα ζωτικής σημασίας του οργανισμού (ήπαρ, μυς κ.ά.)» εξήγησε η κ. Μιχαλάκη.

Το τέταρτο φάρμακο είναι η φεζολινετάντη η οποία απευθύνεται στις γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση. «Μειώνει τις εξάψεις και δεν είναι ορμονική θεραπεία την οποία πολλές φορές φοβούνται οι γυναίκες» ανέφερε η κ. Μιχαλάκη.

Το πέμπτο σκεύασμα αφορά τη βιταμίνη D και η χορήγησή του βελτιώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ερωτηθείς σχετικά με το ότι συνταγογραφούνται εξετάσεις και σκευάσματα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη ο κ. Μάρκου δεν έκρυψε ότι «σε ένα βαθμό είναι και ένα τέχνασμα για την αύξηση των εργαστηριακών εξετάσεων. Πέραν αυτού όμως έχει μειωθεί η έκθεση στον ήλιο. Η εργασία σε γραφεία και κλειστούς χώρους έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης».    

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Οι τρεις επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς η οποία καταγράφεται την τελευταία δεκαετία. 

Όπως ανέφεραν, αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της υπερδιάγνωσης μετά την εξάπλωση των υπερήχων. «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τυχαίων ευρημάτων είναι μη κλινικής σημασίας. Είναι καρκίνοι οι οποίοι δεν χρίζουν αντιμετώπισης και η επιλογή είναι να μην τα χειρουργούμε διότι δεν εξελίσσονται» σημείωσε η κ. Μιχαλάκη.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ 

Σε ό,τι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη που είναι η σιωπηρή νόσος της εποχής και του σύγχρονου τρόπου ζωής η επιστημονική ομάδα ανέφερε ότι εξαρτάται από τον τρόπο της ζωής μας. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει παχυσαρκία και κληρονομικότητα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, που είναι κυρίως νόσος των ενηλίκων, θα πρέπει να ελέγχεται. Η φυσιολογική τιμή του σακχάρου είναι 70-100. Από 100 έως 120 θα πρέπει να ελέγχεται με την καμπύλη σακχάρου, διότι πρόκειται για μία προδιαβητική κατάσταση.   

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το «Πολιτιστικό Ενδόραμα» μία ενότητα του συνεδρίου η οποία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Θα πραγματοποιηθεί αύριο ώρα 8.30 μ.μ.Φέτος έχει ως θέμα: «Η Ασθένεια μέσα από τις Διάφορες Θρησκευτικές Προσεγγίσεις» το οποίο θα αναλύσει ο πατρινός χειρουργός-ογκολόγος Γιάννης Σπηλιώτης. Την ομιλία, του κ. Σπηλιώτη, θα πλαισιώσει με μουσικά κομμάτια διαφόρων θρησκειών η 4ετής φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και  διπλωματούχος βιολονίστρια Μυρσίνη Συριοπούλου.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup