Υγεία

Επιδημία σαλμονέλας λόγω ακραίας ζέστης – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων

Επιδημία σαλμονέλας λόγω ακραίας ζέστης – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην έξαρση τροφικών δηλητηριάσεων Φωτογραφία: Freepik
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ακόμη μια επίπτωση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας - Πώς οι ζεστές και με υγρασία μέρες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας

Καθώς οι έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στη ζωή μας συνεχίζονται, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους που προκαλεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, της υγρασίας, αλλά και συγκεκριμένοι συνδυασμοί καιρικών συνθηκών. Ένα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έγιναν γνωστά είναι ότι οι εξελίξεις στο κλίμα πιθανόν είναι υπεύθυνες για την εξάπλωση της σαλμονέλας, ενός από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηριάση.

Αν και συνήθως συνδέουμε τη σαλμονέλα με κακή διαχείριση τροφίμων, η μελέτη δείχνει ότι οι καιρικές συνθήκες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με την δρ. Laura Gonzalez Villeta, επικεφαλής της έρευνας, «οι συνδυασμένες επιδράσεις της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της διάρκειας της ηλιοφάνειας δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση της σαλμονέλας, καθιστώντας την ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».

Η σαλμονέλα και ο ρόλος του καιρού στην εξάπλωσή της

Η σαλμονέλα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια τροφικής δηλητηρίασης και, όπως είναι γνωστό, προκαλεί σοβαρά συμπτώματα σε όσους προσβληθούν από αυτήν. Ζει στο πεπτικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων και μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα όταν δε μαγειρεύονται σωστά ή δεν αποθηκεύονται με την κατάλληλη μέθοδο. Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την εξάπλωσή της.

«Η μελέτη δείχνει πώς ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στα κρούσματα σαλμονέλας και μας δίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων και την προσαρμογή των παρεμβάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή», λέει η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Laura Gonzalez Villeta, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία, σε μια δήλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Infection, οι υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 10°C), η αυξημένη υγρασία και οι μεγαλύτερες ώρες ηλιοφάνειας (12-15 ώρες την ημέρα) αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη διάδοση των βακτηρίων σαλμονέλας. Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 144.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σαλμονέλας στην Αγγλία και την Ουαλία και διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η υγρασία συνδέονται άμεσα με την αύξηση των κρουσμάτων. Η δρ. Villeta επισημαίνει ότι «ο τρόπος που αυτές οι καιρικές παράμετροι αλληλεπιδρούν δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει και να εξαπλωθεί πιο εύκολα, εντείνοντας τον κίνδυνο για την υγεία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά. «Η αύξηση της θερμοκρασίας και η μεγαλύτερη υγρασία θα συνεχίσουν να δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την εξάπλωση της σαλμονέλας, συντελώντας στον αυξανόμενο κίνδυνο για τις υγειονομικές υπηρεσίες και τη δημόσια υγεία», αναφέρει η δρ. Villeta.

Η έρευνα προειδοποιεί, επίσης, ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και άλλες περιοχές, ιδιαίτερα σε χώρες με κλίματα που είναι ήδη ζεστά ή τροπικά. «Το μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε για την ανάλυση των δεδομένων δείχνει πολλά υποσχόμενο, καθώς τα ευρήματα επαναλήφθηκαν σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και την Ολλανδία, υποδεικνύοντας μια δυνατότητα ευρύτερης εφαρμογής σε άλλες χώρες, για να βοηθήσουν στην απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας», εξηγεί η Villeta. «Θα ήταν ενδιαφέρον να το διερευνήσουμε αυτό σε περιοχές με πολύ διαφορετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά», καταλήγει.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη σαλμονέλα;

Για να προστατευθούμε από τη σαλμονέλα και άλλες τροφικές λοιμώξεις, είναι σημαντικό να τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής στην κουζίνα. Η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος, η κατάλληλη αποθήκευση των τροφίμων και η σωστή πλύση των χεριών είναι βασικά μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης. Επίσης, η παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητες για τη μείωση των επιπτώσεων της σαλμονέλας στην υγεία.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup