Οι περισσότερες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και μεγάλοι ρυπαντές, έχασαν την προθεσμία για την υποβολή πιο φιλόδοξων στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβραδύνει τη διεθνή προσπάθεια.
Οι σχεδόν 200 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Παρισιού είχαν προθεσμία μέχρι την Δευτέρα να υποβάλλουν νέες «Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές», ή NDC, ή νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2035.
Μέχρι τη Δευτέρα, πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν το είχαν κάνει.
Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τους τελευταίους 18 μήνες, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 1,5 βαθμών.
«Το κοινό έχει κάθε λόγο να περιμένει μια ισχυρή αντίδραση από τις κυβερνήσεις απέναντι στο γεγονός ότι η παγκόσμια θέρμανση έφτασε τους 1,5 βαθμούς για ένα ολόκληρο έτος. Δεν είδαμε όμως τίποτα ουσιαστικό» δήλωσε ο Μπιλ Χέιρ, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Climate Analytics.
Στη λίστα των μεγάλων οικονομιών που υπέβαλαν νέους στόχους εντός της προθεσμίας περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, αν και οι ΗΠΑ αναμένεται να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού με εντολή Τραμπ.
Όπως σχολιάζει το Reuters, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δημιουργεί ανησυχία ότι η κλιματική κρίση πέφτει πιο χαμηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων.
Τον περασμένο μήνα, ο ευρωπαίος επίτροπος για το κλίμα Βόπκε Χέκστρα δήλωσε πως η ΕΕ άργησε να υποβάλει νέους στόχους επειδή η προθεσμία του ΟΗΕ δεν συμβάδιζε με τον νομοθετικό κύκλο της ΕΕ. Δήλωσε πάντως πως το νέο σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από την επόμενη σύνοδο για το κλίμα τον Νοέμβριο.