Αυτοδιοίκηση

Δήμος Πύργου: Επιλογή να αποτελέσει μία από τις δύο περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του HORIZON 2020

Δήμος Πύργου: Επιλογή να αποτελέσει μία από τις δύο περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του HORIZON 2020

Διαρκές το ενδιαφέρον και η διεκδίκηση πόρων – έργων για το πρόβλημα διάβρωσης ακτών

Διαρκές παραμένει το έντονο ενδιαφέρον του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για το εξελισσόμενο πρόβλημα διάβρωσης των ακτών. Ήδη άλλωστε από το προηγούμενο διάστημα, με κάθε ευκαιρία έχει αναφερθεί διεξοδικά σε προβλήματα διάβρωσης της ακτογραμμής του Δήμου Πύργου κι έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μεταξύ άλλων περιπτώσεων, το θέμα είχε εξεταστεί εκτενώς και τον περασμένο Νοέμβριο στην ημερίδα που διοργάνωσε διαδικτυακά η Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών της Ηλείας και της Αχαΐας. Όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές καθώς και ο ρόλος και η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στη βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

Τα τελευταία χρόνια, συνολικότερα, η εξελισσόμενη διάβρωση των ακτών απειλεί τη παραλιακή ζώνη σε πολλά σημαία της όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα, τόσο νησιωτικές περιοχές, όσο και άλλες παράκτιες περιοχές, όπως η παράκτια ζώνη της Ηλείας, ταλανίζονται εντονότερα από το φαινόμενο. Ακόμα και σε ζώνες με αυξημένη οικιστική ή και τουριστική δραστηριότητα, με συνέπεια να κινδυνεύουν από τη διάβρωση και εξοχικές κατοικίες, και παραλιακά καταστήματα, κ.τ.λ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πύργου αποφάσισε τη συμμετοχή του στο έργο με τίτλο «Nature Based Coastal Eco-Hydraulic Technology» (και ακρωνύμιο NECA), εντός της πρόσκλησης με κωδικό Restoring biodiversity and ecosystem services (Horizon 2020) και προ εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.600.000 ευρώ.

Το HORIZON 2020, είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπου το συγκεκριμένο έργο απευθύνεται για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Antonakopoulos1

Και στην αναμενόμενη ήδη, περίπτωση έγκρισής του, ο Δήμος Πύργου (μετέχοντας ως εταίρος με δικό του προϋπολογισμό στην πρόταση και με 100% χρηματοδότηση για Δημόσιους Φορείς), θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομής προστασίας από τη διάβρωση ενός τμήματος της παράκτιας ζώνης.

Στο ερευνητικό αυτό ευρωπαϊκό έργο συγκεκριμένα, συμμετέχουν εταίροι, ερευνητικοί φορείς (Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια), τεχνικές εταιρίες, τεχνολογικές εταιρίες και Δημόσιοι Οργανισμοί/Φορείς από 8 Χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο) με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ύστερα από εσωτερική αξιολόγηση, επιτεύχθηκε από την ελληνική συμμετοχή ώστε ο Δήμος Πύργου να αποτελέσει μία από τις δύο περιοχές πιλοτικής εφαρμογής για την ενίσχυση της παράκτιας ζώνης έναντι της διάβρωσης με διατάξεις αυξήσεις της βιοποικιλότητας στο θαλάσσιο πυθμένα (ενώ η 2η πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Θάλασσα).

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις