Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 09:25

Κατσιφάρας: Αγροτικός Τομέας το Μεγάλο Θύμα της κρίσης - Οι ευκαιρίες για επανεκκίνηση του στην Δυτ. Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, κ Μπίλια Μαρία

ΘΕΜΑ: Αίτημα άμεσης σύγκλησης Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα, την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για τη αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

κα Πρόεδρε,

Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις, που συνεχίζονται ανεξέλεγκτες για μεγάλο διάστημα, έχουν φέρει στα όριά τους αγρότες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Η κατάσταση στην ελληνική Ύπαιθρο είναι αποκαρδιωτική και στέλνει μήνυμα άμεσου κινδύνου

  • μειωμένα εισοδήματα των αγροτών
  • ερήμωση των ορεινών και ημιορεινών περιοχών
  • ελλείψεις εργατικών χεριών
  • και καταιγίδα ανατιμήσεων και ακρίβειας παντού

Ένα ΠΑΖΛ δύσκολο, που μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας.

Ο αγροτικός κόσμος ακούει συνεχώς για μέτρα ανακούφισης, αλλά καθημερινά διαπιστώνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει και ζητά επειγόντως ένα σχέδιο άμεσο και συνεκτικό, που θα τον ανακουφίσει. Οι παραγωγοί αναζητούν σταθερότητα για να συνεχίσουν να παράγουν. Ιδιαίτερα, στο Νομό Ηλείας οι πολίτες και οι αγρότες ειδικότερα ακόμη περιμένουν εδώ και 10 μήνες το σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως κατ’ εξοχήν Αγροτική Περιφέρεια έπρεπε να ήταν πρωταγωνιστής των πρωτοβουλιών, φορέας ελπίδας και όχι ουραγός και παρατηρητής.

Τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να μπουν πάνω στην ΑΝΤΖΕΝΤΑ για λύσεις είναι :

Α. Το Κόστος Παραγωγής που έχει πλέον ξεφύγει και πνίγει τις ΜΜ μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά. Ηλεκτρικό Ρεύμα, Καύσιμα, Λιπάσματα, Αγροεφόδια και μηχανήματα είναι πλέον απλησίαστα και τα μηνύματα για την εξέλιξη του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα είναι αρνητικά.

Β. Οι Εργάτες Γης που συνεχώς εγκαταλείπουν την χώρα μας λόγω αδράνειας της Κυβέρνησης να δώσει γρήγορες λύσεις σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τα δικά μας. Το εργατικό πρόβλημα πρέπει να τεθεί σε όλες του τις διαστάσεις, συνθήκες διαμονής - θεσμικό πλαίσιο - μισθοί ώστε οι λύσεις του να είναι πλεονέκτημα για την παραμονή και την προσέλκυση εξειδικευμένων εργατών.

Γ. Οι διατροφικές ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνουν νέες προκλήσεις στις οποίες η περιοχή μας πρέπει να απαντήσει θετικά ως προς την εθνική και ευρωπαϊκή της συνεισφορά στη εφοδιαστική ασφάλεια τροφίμων και πρώτων υλών μιας έχει όλες τις προϋποθέσεις. Η ανάπτυξη νέων καλλιέργειών σε ανενεργές και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις σε σιτηρά , ήλιο, αραβόσιτο και ζωοτροφές πρέπει να τεθεί στο τραπέζι, ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, όπως ακριβώς κάνουν περιφέρειες με ανάλογα παραγωγικά χαρακτηριστικά σήμερα στην Ευρώπη.

Η πατρίδα μας πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει νικητής από την βαθιά κρίση αν επενδύσουμε με σχέδιο στην περιφέρεια και την ύπαιθρο και εάν στηρίξουμε με ρεαλισμό όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και την καινοτομία της ευφυούς γεωργίας.

Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα τρία παραπάνω καυτά ζητήματα και ταυτόχρονα να συνδυαστεί με την βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ.

Το περιβάλλον και οι νέες τεχνολογίες καθώς και πολιτικές για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη στην ύπαιθρο πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες και για την επόμενη περίοδο.

ΕΠΕΙΔΗ

  • η Περιφερειακή Αρχή έχει επιμελώς αποφύγει να βγει μπροστά, να διεκδικήσει, να συγκρουστεί και ταυτόχρονα να επεξεργαστεί ως όφειλε ένα σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων ενώ έχει και την Αρμοδιότητα και τους Πόρους και Φωνή
  • ο Χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος τα ήδη οξυμένα προβλήματα αυξάνονται και γίνονται ποιο δύσκολα και σύνθετα στην διαχείρισή τους
  • η κρίση όχι μόνο δεν πέρασε αλλά αντίθετα μπαίνουμε σε ποιο βαθιά νερά αφού τα γκρίζα σύννεφα πυκνώνουν
  • τα νέα οικονομικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας είναι πολλά και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε να πέσουν με σχέδιο στην αγορά και τους πραγματικούς αγρότες

ΖΗΤΑΜΕ

την Άμεση Σύγκληση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εντός του επόμενου 10ημέρου με μοναδικό θέμα το αγροτικό ζήτημα , την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εργατών γης, καθώς και την αναζήτηση νέων ευκαιριών με νέες καλλιέργειες για τη αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Το δεκαήμερο που προτείνουμε είναι αρκετό για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από την Περιφερειακή Αρχή, το Υπουργείο και τις Υπηρεσίες από όλες τις δομές.

Στην συνεδρίαση προτείνουμε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς, που πλήττονται ή μπορεί να επηρεάσουν θετικά στην εξεύρεση λύσεων , Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, συνεταιριστικές ενώσεις, αγροτικοί σύλλογοι, Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, κλαδικές οργανώσεις, Ομάδες παράγωγών και ενώσεις νέων αγροτών.

Η συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης και σε αίθουσα που να προσφέρεται, ώστε να είμαστε όλοι παρόντες και συμμετέχοντες με φυσική παρουσία.

Οι εποχές είναι δύσκολες και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να σταθεί δίπλα στον κόσμο της αγροτιάς, που δοκιμάζεται σκληρά, με προτάσεις και έργα.

Η παράταξή μας θα είναι και πάλι μπροστάρης

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

  1. Κατσιφάρας Απόστολος
  2. Αγγελόπουλος Γεώργιος
  3. Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα
  4. Δριβίλας Δημήτριος
  5. Καπλάνης Διονύσιος
  6. Καρπέτας Κων/νος
  7. Κατσαρή Κωνσταντούλα
  8. Κόντης Κων/νος
  9. Κουσκουρή Αθανασία
  10. Λύτρας Ιωάννης
  11. Μητρόπουλος Κων/νος
  12. Μπαλαμπάνης Νικόλαος
  13. Μπράμος Παναγιώτης
  14. Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική
  15. Σκιαδαρέσης Σπυρίδων
  16. Σώζος Βασίλειος
  17. Χαροκόπος Αντώνιος

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 21:28

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Α. Κατσιφάρας για τον θάνατο του Δημάρχου Αιγιαλείας
    Ο Α. Κατσιφάρας για τον θάνατο του Δημάρχου Αιγιαλείας

    Αντίο ΦΙΛΕ Δήμαρχε!

    Αντίο ΔΗΜΗΤΡΗ Καλογερόπουλε.

    Ήσουν για μένα ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ελεύθερος - πηγαίος – γλεντζές - αυθεντικός, ένας γνήσιος Δημοκράτης.

    Συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, σε γνώρισα πολύ καλά και εκτίμησα τον χαρακτήρα σου , την μαχητικότητα και το καθαρό μυαλό σου.

    Λάμπρυνες φίλε μου με την αξιοπρέπεια σου την Αχαΐα και την Δημοκρατική Παράταξη.

    Μοιραστήκαμε τις αγωνίες σου, τα οράματα και τους στόχους σου για την Αιγιάλεια, τον τόπο που τόσο αγάπησες , τίμησες και τιμήθηκες.

    Το κενό είναι μεγάλο, δυσαναπλήρωτο. Φεύγει γρήγορα ένα αυθεντικός αυτοδιοικητικός, που δούλευε με πάθος.

    Θερμά συλλυπητήρια στην ωραία οικογένειά σου την ξεχωριστή και διακριτική σύζυγό σου Σοφία και στα παιδιά του.

    Καλό ταξίδι Δημήτρη, δεν θα σε ξεχάσουμε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Η επιβίωση του αγροτικού τομέα είναι εθνικό θέμα
    Τσιάρας: Η επιβίωση του αγροτικού τομέα είναι εθνικό θέμα

    Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να δημιουργεί προοπτική στον πρωτογενή τομέα στα κράτη μέλη της ΕΕ - Έχει διασφαλιστεί η συνέχεια των πόρων για την καταβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    «Η επιβίωση του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό θέμα και αφορά και την οικονομία και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ταυτόχρονα, ενώπιον των βουλευτών, παρουσίασε τις στρατηγικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός έπαιξε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κακοκαιρία "Daniel" έθεσε τον ΕΛΓΑ μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και αποφασιστική, καθώς καταβλήθηκαν ήδη αποζημιώσεις ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ σε περισσότερους από 33.000 πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους». Παράλληλα, επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις για τις απώλειες της ζωικής παραγωγής, ενώ για τη φυτική παραγωγή, το σύνολο των αποζημιώσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί».

    Σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε προσαρμογές και αυξήσεις των αποζημιώσεων για τα αναπαραγωγικά ζώα, αυξάνοντας την αποζημίωση από 150€ σε 250€ ανά ζώο στην ανώτερη κλίμακα.

    Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι αποζημιώσεις θα έχουν δοθεί στους δικαιούχους.

    Για την περίπτωση της ευλογιάς ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχουν ίδια χαρακτηριστικά με την πανώλη η συγκεκριμένη ζωονόσος έχει διαφορές στη μετάδοση καθώς μεταδίδεται και μέσω των αποδημητικών πτηνών.

    Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι είναι αναγκαίο ο Οργανισμός να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και επανέλαβε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον ΕΛΓΑ θα έλθει στη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ο υπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά, αλλά, όπως επισήμανε, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι υπάρχει και ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους αλλά και για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αναφέροντας ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

    • Μέτρα για τη στήριξη του αγρότη
    • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής
    • Έργα υποδομών
    • Αρδευτικά έργα
    • Αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Η ΕΕ, όπως τόνισε, έχει προτεραιοποιήσει τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα καθώς αναγνωρίζει τη σημασία του. Παράλληλα τα προβλήματα, όπως σημείωσε, είναι κοινά και κατέγραψε τα τρία σημαντικότερα εξ αυτών:

    1. Τη βιωσιμότητα του κλάδου
    2. Τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και
    3. Την κλιματική κρίση, η οποία έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει σύνορα.

    Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η αναδιοργάνωση του Οργανισμού. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος οργανισμός από την ΕΕ για την καταβολή των κοινοτικών πόρων. Αυτό μας επιβάλλει να διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση αυτών των πόρων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», τόνισε και αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού, την ενίσχυση της διαφάνειας και των ελέγχων για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. «Οι παραγωγοί μας αξίζουν να γνωρίζουν ότι κάθε ευρώ που εισρέει από την ΕΕ φτάνει στα χέρια τους γρήγορα και δίκαια. Για αυτόν τον λόγο προχωρούμε σε εξυγίανση και επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, δε, ότι μεγάλη σημασία έχει το γεγονός πως «έχει διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας για την κατανομή των πόρων και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους Έλληνες παραγωγούς».

    Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι μέσα από μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ειδικό εκκαθαριστή «καταφέρνουμε να βρούμε ένα μοντέλο, προκειμένου να ελαφρύνουμε και να απαλλάξουμε τον αγροτικό κόσμο από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια». «Θέλουμε οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα να βγάλουν από την πλάτη τους τα βάρη, τα οποία είχαν φορτωθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και απλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν -και λόγω κρίσης- να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν», τόνισε.

    Κλείνοντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: «Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Απαιτούν δράση, σχεδιασμό και προνοητικότητα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένει αφοσιωμένο στη στήριξη των παραγωγών και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας».

    Η Έκθεση Στρατηγικού Διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα

    Στην εισήγησή του στην Επιτροπή ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτεραιοποιήσει τις πολιτικές της στα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι oστρατηγικός διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική «περιγράφει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό προκλήσεις που αφορούν στην πατρίδα μας και μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές για ένα ελπιδοφόρο μέλλον στον πρωτογενή τομέα».

    Αναφερόμενος στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για μετά το 2027 και στην ανάγκη σχεδιασμού μακροπρόθεσμων στρατηγικών για τον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να σχεδιάσουμε ένα μοντέλο που θα μας προετοιμάσει καλύτερα για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

    Μιλώντας για την πρωτοβουλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023, ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής πορείας μεταξύ γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, οι συστάσεις της ομάδας εργασίας που παρουσίασε ο καθηγητής Peter Strohschneider ενισχύουν τον κρίσιμο ρόλο της γεωργικής παραγωγής για τη διατροφική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. «Η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να παρέχει στήριξη στους αγρότες που τη χρειάζονται περισσότερο και να προωθεί θετικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα, ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

    Μεταξύ των προτάσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται η πιο στοχευμένη εισοδηματική στήριξη για ενεργούς γεωργούς, ιδιαίτερα σε μικρές και μεικτές εκμεταλλεύσεις, νέους αγρότες και περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ποικιλομορφίας στην παραγωγή τροφίμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυνατότητες συνεργειών μεταξύ οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

    Σημείωσε ότι η πρόταση για τη δημιουργία νέων ταμείων, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Αποκατάστασης της Φύσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υποστήριξη των αγροτών στην Ελλάδα. «Η χρηματοδότηση για περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις θα αυξηθεί σταδιακά, με κίνητρα για την ενθάρρυνση των παραγωγών να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές», πρόσθεσε.«Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν επί πλέον χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους», είπε ο κ. Τσιάρας.

    Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε επί πλέον στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση και τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας και τη στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντανακλούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αγροτικός τομέας», δήλωσε, επισημαίνοντας τις πολιτικής που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των αγροτικών συνεταιρισμών και τη στοχευμένη στήριξη μικρών εκμεταλλεύσεων.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας να συμμετάσχουν ενεργά στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ. «Είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι η φωνή της Ελλάδας θα ακουστεί στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην Ε.Ε.», ανέφερε, τονίζοντας ότι η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη για την επιτυχία του διαλόγου και την εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΕ: Έκθεση της Κομισιόν για το μέλλον του αγροτικού τομέα την επόμενη 12ετία
    ΕΕ: Έκθεση της Κομισιόν για το μέλλον του αγροτικού τομέα την επόμενη 12ετία

    Πώς ο αγροτικός τομέας θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις – Οι μεγαλύτερες απειλές των επόμενων χρόνων

    Μείωση της κατανάλωσης βόειου και χοιρινού κρέατος, ζάχαρης και κρασιού, η οποία θα επηρεάσει και την παραγωγή, προβλέπεται για την επόμενη 12ετία στην ΕΕ.

    Την ίδια στιγμή, οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, που επηρεάζουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή, οι συνθήκες της αγοράς και οι διατροφικές συνήθειες που αλλάζουν, αποτελούν τους κύριους λόγους που θα δοκιμάζουν τις αντοχές των αγροτών τα επόμενα χρόνια.

    Γεωργικές προοπτικές

    Τους κύριους παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν στο συνέδριο για τις γεωργικές προοπτικές της ΕΕ. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές από το 2023 έως το 2035, με την οποία εξετάζεται η κατάσταση στην παραγωγή, στην κατανάλωση και το εμπόριο στους τομείς των αροτραίων καλλιεργειών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, του ελαιολάδου και του κρασιού.

    Σύμφωνα με την έκθεση, σε ότι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, προβλέπεται ότι ΕΕ θα συνεχίσει να είναι κύριος εξαγωγέας, συμβάλλοντας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των αγροτών, αποτελεί σύμφωνα με την έκθεση, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την οποία θα επιτευχθεί η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα οι αγρότες γίνονται πιο ανθεκτικοί και ανταγωνιστικοί.

    Δύο αναλύσεις

    Ωστόσο, το κόστος της ενέργειας και άλλων εισροών προβλέπεται ότι θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από το 2021.

    Να σημειωθεί ότι η έκθεση περιλαμβάνει δύο αναλύσεις σεναρίων, με τις οποίες αξιολογείται, πρώτον, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες αγροτικές αποδόσεις, το εμπόριο και τις τιμές των προϊόντων και, δεύτερον, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις και η υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης του εδάφους, που προωθούν τη δέσμευση άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο έδαφος.

    Οι αναλύσεις των γεωργικών αγορών βασίζονται σε στοιχεία που είναι διαθέσιμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 για την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο.

    Οι μεγαλύτερες απειλές

    Στις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη για τις γεωργικές προοπτικές, ο Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι: «Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια βιοποικιλότητας και η έλλειψη πόρων είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας».

    Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να παρέχει ασφάλεια στη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων για τους πολίτες, καθώς και σταθερότητα στη διαβίωση των αγροτών και στις οικονομίες των αγροτικών περιοχών. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την προστασία του κλίματος, της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Και χρειαζόμαστε ένα σύστημα τροφίμων που να επιτρέπει την αλληλεγγύη με τη διεθνή κοινότητα, να διατηρήσει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων μέσω του εμπορίου και της συνεργασίας. Η τρέχουσα ΚΑΠ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Με αυτήν την υποστήριξη και με χρηματοδότηση 307 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2023 έως το 2027, οι αγρότες της ΕΕ θα συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα σε όλους μας», τόνισε.

    Προβλέψεις για τις αροτραίες καλλιέργειες

    Η αγρανάπαυση, που ωφελεί τη βιοποικιλότητα, αναμένεται να αυξηθεί στα 7 εκατ. εκτάρια έως το 2035, ενώ οι αποδόσεις των σιτηρών θα παραμείνουν σταθερές χάρη, μεταξύ άλλων, στις θετικές επιπτώσεις της γεωργίας ακριβείας, της αμειψισποράς και της βελτίωσης της υγείας του εδάφους, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Μέχρι το 2035 αναμένεται επίσης η αλλαγή καλλιεργειών και η μετατόπιση από τα σιτηρά προς τη σόγια και τα όσπρια. Η αλλαγή αυτή θα προέλθει κυρίως από τη χαμηλότερη ζήτηση σιτηρών για ζωοτροφές λόγω της μείωσης της παραγωγής χοιρινού και βοείου κρέατος στην ΕΕ και της αύξησης των συστημάτων παραγωγής που βασίζονται περισσότερο στο χορτάρι και την εκτατική παραγωγή.

    Επίσης, η μειωμένη ζήτηση για βιοκαύσιμα αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των φυτικών ελαίων, οδηγώντας σε λιγότερες εισαγωγές. Όσον αφορά τη ζάχαρη, η κατανάλωση της στην ΕΕ θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία της, κυρίως λόγω της στροφής των καταναλωτών σε διατροφή με χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της απόδοσης και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, θα οδηγήσει σε ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή.

    Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

    Αργά αλλά σταθερά, με αυξητικές τάσεις και με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναμένεται να συνεχιστεί η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, δημιουργώντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ θα παραμείνει ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως.

    Λόγω της αναμενόμενης μείωσης των κοπαδιών γαλακτοπαραγωγής, η παραγωγή στην ΕΕ αναμένεται ότι θα μειωθεί ελαφρώς. Ωστόσο, η παραγωγή τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η παραγωγή βουτύρου παραμένει σταθερή.

    Γιατί μειώνουν το κρέας οι καταναλωτές

    Οι υψηλές τιμές και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσης βοείου κρέατος στην ΕΕ. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής έως το 2035.

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα συνολικά κοπάδια αγελάδων της ΕΕ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3,2 εκατ. ζώα (10%).

    Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο τομέας του χοίρειου κρέατος, η παραγωγή του οποίου προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,9% ετησίως έως το 2035, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2023.

    Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος, αλλά η παραγωγή και τα κοπάδια της ΕΕ θα μειωθούν, οδηγώντας σε περισσότερες εισαγωγές.

    Ανοδική πορεία αναμένεται να καταγράψουν έως το 2035 τα πουλερικά, τα οποία επωφελούνται τόσο από τη φθηνότερη τιμή στον καταναλωτή, όσο και ότι αποτελεί μια υγιεινή διατροφική συνήθεια.

    Πώς θα επηρεαστούν καλλιέργειες

    Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει επίσης την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου, του κρασιού, των μήλων, των ροδάκινων, των νεκταρινιών και των ντοματών.

    Για το ελαιόλαδο, η εισαγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών και πιο εντατικών συστημάτων παραγωγής, σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία, θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις. Με μια σχετικά σταθερή ευρωπαϊκή κατανάλωση στην ΕΕ συνολικά, οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

    Η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ θα συνεχίσει την πτωτική της τάση και θα μειωθεί περαιτέρω κατά περισσότερο από 1% ετησίως σε περίπου 20 λίτρα κατά κεφαλήν έως το 2035, δηλαδή 2,4 λίτρα λιγότερα από τη μέση κατανάλωση την περίοδο 2018-2022. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Οι εξαγωγές οίνου της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

    Τα φρούτα

    Η κατανάλωση μήλων αναμένεται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε φρέσκα φρούτα. Η Πολωνία και η Ιταλία αναμένεται να παραμείνουν οι βασικοί εξαγωγείς μήλων της ΕΕ, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους.

    Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών, φαίνεται ότι θα μειωθεί λόγω των υψηλότερων τιμών, αλλά και της στροφής της προτίμησης σε άλλα φρούτα.

    Στην ίδια κατεύθυνση των «εύκολων στην κατανάλωση» φρέσκων φρούτων και λαχανικών, η κατανάλωση φρέσκων ντοματών μικρότερου μεγέθους, σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί.

    1ο σενάριο: Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Τον τρόπο με τον οποίοι οι αλλαγές στη θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις επηρεάζουν τις αποδόσεις στην κτηνοτροφία και την γεωργία, αλλά και πώς η κλιματική αλλαγή θα διαταράξει στο μέλλον την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο, αναλύει σενάριο της Κομισιόν.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, παρά την παγκόσμια αύξηση της συγκομιδής για τον αραβόσιτο, το ρύζι, τη σόγια και το σιτάρι, η απόδοση αυτών των προϊόντων θα εξακολουθήσει να μειώνεται.

    Επίσης, η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος και πουλερικών θα μπορούσε επίσης να μειωθεί λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας σιτηρών ζωοτροφών.

    Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης τροφίμων, στην έκθεση τονίζεται ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν στρατηγικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, ώστε να εξισορροπηθούν αυτές οι δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις.

    2ο σενάριο: Πρακτικές διαχείρισης του εδάφους

    Τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των πρακτικών κατεργασίας του εδάφους, των χειμερινών καλλιεργειών κάλυψης και της αποκατάστασης των τυρφώνων, εξετάζει το δεύτερο σενάριο που ανέλυσε η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με αυτό επιβεβαιώνεται ότι η αποκατάσταση των τυρφώνων μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, του πλεονάσματος αζώτου και των εκπομπών αμμωνίας, ενώ οι πρακτικές διαχείρισης του εδάφους μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έκπλυσης θρεπτικών συστατικών στο νερό, της διάβρωσης του εδάφους, καθώς και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για βελτίωση λειτουργίας υπηρεσιών του αγροτικού τομέα
    ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για βελτίωση λειτουργίας υπηρεσιών του αγροτικού τομέα

    Σύσκεψη εργασίας με στόχο την συνεχή βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών που άπτονται του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία τουΑντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στο γραφείο του στην Π.Ε Ηλείας. Συμμετείχαν ο Γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σπύρος Παπασπύρου.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο οργανόγραμμα με τις αλλαγές που επήλθαν στις υπηρεσίες και ο συντονισμός τους ώστε καθημερινά να παράγονται τα επιθυμητά αποτελέσματα με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό λόγω αποχωρήσεων συνταξιοδότησης ενώ εξετάστηκαν ακόμη ζητήματα για κοινό δίαυλο καθημερινής επικοινωνίας στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ Βασιλόπουλος δήλωσε τα εξής: « Ήταν μια ουσιαστική συνάντηση εργασίας αυτή που έγινε σήμερα στον Πύργο για να εξετάσουμε με τον κ Βέρρα και τον κ Παπασπύρου ζητήματα σχετικά με το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειάς μας. Επιδίωξή μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατσιφάρας: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2023 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής μας
    Κατσιφάρας: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2023 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής μας

    Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2023 που είναι και ο τελευταίος της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου.

    Τίποτα καινούριο για την ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, καμία αναφορά στις υποδομές για την υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

    Ένας προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις περιφέρειας, απλώς διαχειρίζεται μια καθημερινότητα που κανένα μας δεν ικανοποιεί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατσιφάρας: Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Αχαΐα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανακύκλωση του παρελθόντος και αβεβαιότητα για το μέλλον
    Κατσιφάρας: Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Αχαΐα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανακύκλωση του παρελθόντος και αβεβαιότητα για το μέλλον

    Ο κ. Μητσοτάκης στην προεκλογική του επίσκεψη στην Πάτρα προσπάθησε να παρουσιάσει ένα σχεδιασμό για την Αχαΐα με ορίζοντα το 2030 συνολικού προϋπολογισμού 3,7 δις ευρώ. Στον οποίο ενέταξε τα πάντα. Ακόμη και μέτρα οριζόντιας πολιτικής, για παράδειγμα μέτρα που ανήκουν στο πακέτο στήριξης covid. Λες και τα οριζόντια μέτρα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

    Για τις υποδομές στην Υγεία δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά καθώς και για μια σειρά από άλλα έργα όπως η ανάπλαση του Λαδόπουλου, η ύδρευση του φράγματος Πηνειού, η αξιοποίηση του φράγματος Πείρου Παραπείρου και μια σειρά από άλλα έργα. Θέλοντας να παρουσιάσει έργο συμπεριέλαβε έργα είτε που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε έργα τα οποία ενέταξε η προηγουμένη Περιφερειακή αρχή και υλοποιεί η σημερινή η Δήμοι και άλλοι φορείς με δικούς τους πόρους. Εάν υπολογίσουμε τα χρήματα που προορίζονται για τη λειτουργική ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας, αυτά που αφορούν την Πατρών Πύργου, άλλα και έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί η είναι ενταγμένα από την περίοδο Κατσιφάρα και από Δήμους και φορείς με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, τότε τα χρήματα που απομένουν μέχρι το 2030 για την Αχαΐα είναι ένα μικρό ποσό της τάξεως των 600 εκ. ευρώ περίπου.

    Εάν εσείς κ. Πρωθυπουργέ και κύριοι της Περιφερειακής Αρχής είστε ικανοποιημένοι από αυτό το ποσό εμείς όχι μόνο δεν μένουμε ικανοποιημένοι άλλα ανησυχούμε όπως ανησυχεί και ο λαός της Αχαΐας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τέλος εποχής για Κατσιφάρα: Ακολουθήσαμε το δρόμο της ελευθερίας και της ευθύνης. Τον πιστέψαμε, τον βαδίσαμε, συνεχίζουμε
    Τέλος εποχής για Κατσιφάρα: Ακολουθήσαμε το δρόμο της ελευθερίας και της ευθύνης. Τον πιστέψαμε, τον βαδίσαμε, συνεχίζουμε

    Το τέλος της διαδρομής του στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Αναφέρει πως παραμένει στην πολιτική ως ενεργός πολίτης και δεν αποκαλύπτει τα επόμενα βήματά του.

    Η ανακοίνωση:

    Φίλες και Φίλοι

    Ένας κύκλος πολύτιμος και δημιουργικός στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση κλείνει για μένα.

    Εννέα χρόνια ως περιφερειάρχης και τρία χρόνια ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Δυτική Ελλάδα.

    Κρατώ μέσα στην καρδιά μου, την ΑΓΑΠΗ σας και την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σας. Όσο ζω θα σας τα ανταποδίδω με τον σεβασμό και την εκτίμησή μου.

    Πίστεψα με πάθος στον θεσμό που υπηρέτησα. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για το ανώτερο, το καλύτερο, το αξιοπρεπές, το άδολο. Με πίστη και αγάπη για τον τόπο μας.

    Εκλεγήκαμε το 2010 ως παράταξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, μέσα στην πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πατρίδα μας.

    Λειτουργήσαμε τον θεσμό μέσα σε τρία μνημόνια, με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα και πολιτική αστάθεια. Πήραμε χρέη και παραδώσαμε ταμείο, πήραμε βαλτωμένα έργα και παραδώσαμε ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα.

    Πορευτήκαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

    Κτίσαμε έναν νέο θεσμό, πρωτοποριακό, αναπτυξιακό - συμμετοχικό – εξωστρεφή στην Μεσόγειο και την Ευρώπη.

    Δύο φορές εκλέκτηκα πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, δηλαδή όλων των περιφερειών της Μεσογείου, και εννέα χρόνια αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στη επιτροπή περιφερειών της ΕΕ. Η τιμή μεγάλη.

    Η Δυτική Ελλάδα απέκτησε αναγνώριση. Στο πρόσωπό μου αποδόθηκε τιμή στη συλλογική προσπάθεια της παράταξης μας και δημιουργήθηκε μια μεγάλη υπεραξία μέσα από την εμπειρία που αποκτήθηκε.

    Στήσαμε ένα θεσμό λαϊκό και ανεξάρτητο, που δεν περίμενε εντολές από την Αθήνα. Εμείς συνεργαζόμασταν με την Αθήνα και διεκδικούσαμε αποτελεσματικά.

    Εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε, πραγματικά, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

    Δουλέψαμε με όραμα, σχέδιο και στρατηγική και διαμορφώσαμε έναν θεσμό που άνοιγε δρόμους παντού. Στην έρευνα, τις υποδομές, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και στην κοινωνία.

    Με μια μόνο αξία και αρχή: Το Δικαίωμα στην Πρόοδο του τόπου μας.

    Τι δεν ξεχνώ από το έργο μας

    Τις ολοκληρωμένες επενδύσεις ( ΟΧΕ ) Κατάκολο – Πύργος - Αρχαία Ολύμπια και Μεσολόγγι -Αιτωλικό - Λιμνοθάλασσά. Πρωτοποριακές και οραματικές στρατηγικές.

    Τις αστικές αναπλάσεις σε όλες τις Πόλεις και έδρες των δήμων και κωμοπόλεις. Όλες οι πόλεις είχαν δικαίωμα - όλες απέκτησαν έργα αστικής κινητικότητας.

    Την πολιτική διεκδίκηση για την ανάπτυξη δικτύων ενέργειας για την πατρίδα και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την ανάπτυξη της παραγωγής μας.

    Τη διαρκή και σθεναρή στήριξη των παραγωγών μας και του Πρωτογενούς Τομέα.

    Τη στήριξη με προγράμματα για την Έρευνα και την Εκπαίδευση του ανθού της κοινωνίας μας, τη Νέα Γενιά.

    Δεν ξεχνώ τα δέκα πιο εμβληματικά έργα

    Νοσοκομείο Αγρινίου, Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, Λιμάνι Κατάκολου , Λιμάνι Αιγίου, Μουσείο Μεσολογγίου, Μουσείο Θέρμου, Παντάνασσα , Μίνι Περιμετρική Πάτρας, Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, Προσβάσεις σε 30 Μονές και θρησκευτικά Μνημεία.

    Δεν ξεχνώ επίσης ότι ανοίξαμε τον Δρόμο για την ανάπλαση του εργοστάσιού του Λαδόπουλου στην Πάτρα, την βόρεια έσοδο της Πάτρας, την Τριχωνίδα στο Αγρίνιο, το φράγμα Πείρου Παραπείρου και το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία.

    Δεν ξεχνώ, τέλος, τους κρίσιμους αγώνες που δώσαμε για την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών. Με συνέπεια και χωρίς να αλλάζουμε άποψη ανάλογα με το ποιος κυβερνά.

    Είναι οι προκλήσεις του Αύριο. Θα ολοκληρωθούν γιατί τα θεμέλια που βάλαμε είναι γερά.

    Παραδώσαμε ένα πρωτοποριακό τεχνικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται για πολλά χρόνια γιατί συμπύκνωνε τις ανάγκες του μέλλοντος.

    Φίλοι και φίλες,

    Το 2019 η παράταξή μας δεν έχασε τις εκλογές. Η παράταξή μας υπονομεύτηκε. Πλέον, όλα είναι γνωστά . Όπως είναι γνωστοί και οι πρωταγωνιστές. Οι ιδιοτελείς πράξεις τους παρέδωσαν ένα δημοκρατικό κάστρο της αυτοδιοίκησης στη συντηρητική παράταξη και αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Είναι όμως και ένα ιστορικό και βαθιά πολιτικό μάθημα για τον προοδευτικό κόσμο για να αγωνιστεί, ώστε να ανατρέψει την οπισθοδρόμηση και τον νεποτισμό τις ιδιοτέλειας και του ρουσφετιού.

    Μέχρι σήμερα επέλεξα να μην κάνω καμία αναφορά για το θέμα, άφησα τον χρόνο να δώσει τις απαντήσεις και σήμερα όλα είναι γνωστά με κυριότερο την διαπραγμάτευση για τις θέσεις.

    Βεβαίως, έγιναν λάθη, αστοχίες και παραλήψεις για τις οποίες έχω αναλάβει της ευθύνες μου. Ένα θέλω να γνωρίζετε ότι δεν υπήρξε ποτέ από μένα ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα.

    Ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι στην αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά στελέχη και μέλη της παράταξης, τους άμεσους συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου μου, την οικογένειά μου που με στήριξε πάντα με διακριτικό τρόπο.

    Επέλεξα συνειδητά, να ανοίξω τον δρόμο τώρα, έναν ακριβώς χρόνο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την παράταξη μας, να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της, να αναπτύξει τον πολιτικό σχεδιασμό της, να προετοιμαστεί για τον επόμενο στόχο που είναι η νίκη.

    Παρέμεινα στην θέση του περιφερειακού συμβούλου, σεβόμενος τη λαϊκή εντολή. Ο σεβασμός στην λαϊκή εντολή είναι κορωνίδα της δημοκρατίας.

    Στη ζωή μου έχω βάλει πυξίδα να υπηρετώ τον άνθρωπο, το δίκαιο και τις αξίες της θεσμικής δημοκρατίας και την ακολουθώ στο ακέραιο.

    Φίλες και Φίλοι,

    Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, αλλά η αισιοδοξία για το αύριο είναι ο οδηγός μου.

    Ρωτούν πολλοί που, πραγματικά, ενδιαφέρονται για μένα και πιστεύουν τις αξίες που υπηρετώ, ..."τι θα κάνει ο Αποστόλης την επόμενη μέρα."

    Απαντώ είμαι ελεύθερος!

    Πάντοτε επέλεγα την αξιοπρέπεια από τον συμβιβασμό και τη διαπραγμάτευση.

    Την Μεγάλη Εικόνα από τις μικροδιευθετήσεις.

    Το Πολιτικό Όραμα για την κοινωνία από τους αποσπασματικούς σχεδιασμούς.

    Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΡΟΟΔΟ.

    Παραμένω στην πολιτική ως ενεργός πολίτης.

    Θα έχετε τη αγάπη μου, τον σεβασμό μου, την έμπρακτη στήριξή μου.

    Είμαι περήφανος για το ταξίδι μας, νιώθω περήφανος για την όμορφη σχέση που κτίσαμε.

    Μπροστά μας είναι ο Δρόμος!"

  • Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο ζητά η Παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα
    Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο ζητά η Παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα

    Έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο ζητά η Παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα με μοναδικό Θέμα τις,

    Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας. Πέρασε ένας χρόνος χαμένος!

    Όλο το κείμενο της εισήγησης που εστάλη στη πρόεδρο με τις υπογραφές των 17 μελών περιφερειακών συμβούλων της παράταξης.

    Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 άφησε πίσω της εκτεταμένες ζημιές σε περιβάλλον, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υποδομές σε δίκτυα, οδικά και αρδευτικά, στην μεγαλύτερη έκταση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε πολλά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου.

    Η Κυβέρνηση, παρουσία όλων των φορέων της Ηλείας εξήγγειλε μέτρα άμεσης αποκατάστασης, γρήγορες αποζημιώσεις της παραγωγής καθώς και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης αντίστοιχο της Βόρειας Εύβοιας σε συνεργασία με τη αυτοδιοίκηση.

    Σήμερα ένα χρόνο μετά, μας έμειναν οι καταστροφές, οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν και το σχέδιο αγνοείται!

    Όλα δυστυχώς είναι στάσιμα και βαλτωμένα και το χειρότερο η απάθεια της Περιφερειακής Αρχής που ο ρόλος της έπρεπε να είναι άλλος, να είναι διεκδικητικός - μαχητικός και οι πρωτοβουλίες της να είχαν ήδη φέρει αποτελέσματα.

    Ο περιφερειάρχης επέλεξε τον ρόλο του παρατηρητή αφού συνειδητά συμβιβάστηκε με τη απραξία, τη αδράνεια που επιτρέπουν την κοροϊδία.

    Η μόνη δραστηριότητα που είδε το φως της δημοσιότητας και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες ήταν οι επαναλαμβανόμενες φωτογραφήσεις στο έργο των ιδιωτών που φύτεψαν τις ελιές στις καμένες περιοχές.

    Αναδεικνύουμε Ένα – Ένα τα θέματα που απασχολούν τους πυρόπληκτους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες, με συλλογικότητα για να υπάρχουν άμεσα αποτέλεσμα.

    Αποζημιώσεις

    Στις καλλιέργειες της ελιάς που είναι και η κύρια παραγωγή, οι αποζημιώσεις περιορίστηκαν μόνο στις προκαταβολές των 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και μόνο για τους πιστοποιημένους αγρότες, ενώ πολλοί αγρότες που έκαναν λάθη ή μπήκαν ετεροχρονισμένα στην πλατφόρμα του ΕΛΓΑ, δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ.

    Στην κτηνοτροφία δόθηκαν μόνο οι ζωοτροφές και καμία μέριμνα για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ για τις αμπελοκαλλιέργειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές ανά στρέμμα.

    Καμία μέριμνα για τους πληγέντες πολίτες - αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς, δηλαδή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά είχαν οργανωμένες καλλιέργειες ελαιόδεντρων, παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει υποσχέσεις.

    Καμία μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που λειτουργούν και αναπτύσσονται στις καμένες περιοχές και κυρίως τους επαγγελματίες των τουριστικών επιχειρήσεων της αρχαίας Ολυμπίας που είναι και οι περισσότεροι , αλλά επηρεάστηκαν άμεσα γιατί νέκρωσε οικονομικά η περιοχή.

    Καμία μέριμνα και κανένας προγραμματισμός για τις οριστικές αποζημιώσεις ανά δένδρο. Η απόφαση προέβλεπε 140 ευρώ ανά δένδρο αν έχουν υποστεί ολική καταστροφή και 100 ευρώ αν έχουν υποστεί μερική. Να σημειώσουμε εδώ ότι από την άνοιξη η εικόνα είναι απόλυτα σαφής για την ανάπτυξη ή μη των δένδρων.

    Υποδομές

    Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν είναι παραπάνω από 2 εκ στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και 10 περίπου εκ ευρώ περίπου στην περιφέρεια. Ποσά που είναι αδύνατον να καλύψουν στοιχειωδώς τις άμεσες και έκτακτες ανάγκες σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πολιτικής προστασίας.

    Δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης δημοτικών και περιφερειακών έργων, από ποιό ταμείο θα χρηματοδοτηθούν και ποιό το ύψος το ποσού ανά έργο. Ποιές υποδομές θα αναλάβει το κεντρικό κράτος και ποιές προτάσσονται από την Περιφέρεια καθώς και σε ποιό στάδιο ωρίμανσης βρίσκονται.

    Η 801 ΣΑΕ που αφορά έργα πρόληψης και αποκατάστασης ουσιαστικά δεν έχει αξιοποιηθεί, γιατί δεν έχουν ενταχθεί έργα μακροπρόθεσμα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης στην ευαίσθητη περιοχή από πυρκαγιές και κατολισθήσεις.

    Προχωρούν μόνο μερικές από τις αποκαταστάσεις στα πλαίσια της έκτακτης ανάγκης. Κανένας σχεδιασμός για τις υποδομές του αύριο που θα τονώσουν το αναπτυξιακό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής.

    Σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάτασης

    Είχε εξαγγελθεί κατά τα πρότυπα της Ευβοίας που ήδη υλοποιείται, ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αφορούσε την επιχειρηματικότητα , τις επενδύσεις και την τοπική οικονομία σε μία περιοχή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη δημογραφικά μείωση πληθυσμού.

    Η Διανέοσις που κλήθηκε να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του οραματικού σχεδίου για την αποκατάσταση είναι στο στάδιο της καταγραφής και της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.

    Πέρασε όμως ένας ολόκληρος χρόνος απραξίας και κοροϊδίας και τώρα θα επανέλθουν πανηγυρικά για τις προεκλογικές ανάγκες να υποσχεθούν τα υπεσχεθέντα να τα διαφημίσουν πάλι με χρήματα του λαού.

    Θα συμπεριφέρονται ως ύστεροι σωτήρες και θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών σαν να μην τρέχει τίποτα.

    Κύριοι της περιφέρειας,

    Γιατί , Χάσατε έναν ολόκληρο χρόνο σε διαβουλεύσεις και διαπιστώσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς ακόμη να έχετε καταφέρει να υλοποιείτε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ηλεία;

    Γιατί, δεν παρακολουθήσατε μεθοδικά και εντατικά, τι έκαναν οι άλλες περιοχές και να ζητήσετε το δίκαιο της περιοχής;

    Γιατί, δεν διδαχτήκατε τίποτε από την τραγική εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην ίδια περιοχή και να αποφύγετε την επανάληψη των λαθών;

    Γιατί, αποδεχθήκατε η Ηλεία να έχει διαφορετικό κυβερνητικό χειρισμό στις αποκαταστάσεις, για μία εξίσου μεγάλη ζημιά, αλλά με το ιδιαίτερο φορτίο και συμβολισμό που έχει ο χώρος και το πνεύμα της Αρχαίας Ολυμπίας;

    Η παράταξή μας με αίσθημα ευθύνης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία και φέραμε πέρυσι σε έκτακτο συμβούλιο το θέμα προς συζήτηση στον Πύργο. Κάναμε προτάσεις και δηλώσαμε διάθεση στήριξης . Τα αγνοήσατε όλα και σήμερα ένα χρόνο μετά η Ηλεία βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

    ΕΠΕΙΔΗ

    α. όλα τα παραπάνω δεδομένα λειτουργούν αρνητικά, επιβάλλεται ένας νέος συντονισμός διεκδίκησης από όλες τις θεσμικές δυνάμεις του τόπου μας.

    β. ο χρόνος περνά εις βάρος της Ηλείας και οι πόροι που θα αναζητηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ ) μειώνονται συνεχώς.

    γ. οι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών νιώθουν εγκαταλελειμμένοι και απογοητευμένοι καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν και πρόσθετες δυσκολίες από την νέα κρίση.

    ΖΗΤΟΥΜΕ

    Να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στην Ηλεία στον Πύργο με μοναδικό θέμα τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του σχεδίου ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων Περιοχών.

    Προτείνουμε να κληθεί η κυβέρνηση και να προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δήμοι, επιμελητήρια, σύλλογοι, ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Η παράταξή μας θα είναι και πάλι μπροστάρης

    Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

    Κατσιφάρας Απόστολος

    Αγγελόπουλος Γεώργιος

    Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα

    Δριβίλας Δημήτριος

    Καπλάνης Διονύσιος

    Καρπέτας Κων/νος

    Κατσαρή Κωνσταντούλα

    Κόντης Κων/νος

    Κουσκουρή Αθανασία

    Λύτρας Ιωάννης

    Μητρόπουλος Κων/νος

    Μπαλαμπάνης Νικόλαος

    Μπράμος Παναγιώτης

    Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

    Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

    Σώζος Βασίλειος

    Χαροκόπος Αντώνιος

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο