Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 08:52

ΔΕΥΑ Πύργου: Αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπ. Εσωτερικών για νέες γεωτρήσεις

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ρ. Τζανέτου «Σωστή η απόφασή μας να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις - Τα προβλήματα υδροδότησης σε κοινότητες έχουν λυθεί κατά 90%»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Άμεση η ανταπόκριση της ΔΕΥΑ Πύργου στην πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Η διοίκηση ετοιμάζεται να καταθέσει φάκελο μελετών και προτάσεων χρηματοδότησης για ανόρυξη νέων γεωτρήσεων –όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, όπως δηλώνει η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου, τα προβλήματα υδροδότησης που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα σε συγκεκριμένες δημοτικές κοινότητες έχουν λυθεί κατά 90% με στοχευμένες παρεμβάσεις, σε ένα δύσκολο καλοκαίρι όπου η υπερκατανάλωση του νερού χτύπησε «κόκκινο».

Προλαμβάνοντας τις εξελίξεις, η ΔΕΥΑ Πύργου, λειτούργησε φέτος και πάλι τις γεωτρήσεις που υπήρχαν σε κοινότητες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης που παρατηρήθηκε εν μέσω καλοκαιριού με τις ανάγκες να πολλαπλασιάζονται, και λόγω επισκεψιμότητας αλλά κυρίως υπερκατανάλωσης που παρατηρήθηκε έντονα, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. «Ξαναλειτουργήσαμε γεωτρήσεις που υπήρχαν σε κάποιες κοινότητες και φυσικά το νερό πριν δοθεί προς κατανάλωση ελέγχθηκε από πιστοποιημένο εργαστήριο, όπου μας δόθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ελέγχου και καταλληλότητας» δηλώνει στο ilialive.gr η κ. Τζανέτου. «Η απόφασή μας για να αντιμετωπιστεί η υδροδότηση σε συγκεκριμένες δημοτικές κοινότητες, φαίνεται εκ των πραγμάτων, ότι ήταν απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το Υπουργείο τώρα μας καλεί να καταθέσουμε προτάσεις και μελέτες για να χρηματοδοτήσει νέες γεωτρήσεις. Η ΔΕΥΑ Πύργου σύντομα θα καταθέσει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς όλα δείχνουν πως το πρόβλημα της λειψυδρίας θα απασχολήσει έντονα όλη τη χώρα και είναι επιτακτική η εξεύρεση και νέων πηγών ύδρευσης».

Τα προβλήματα υποχώρησαν

Αναφερόμενη στα προβλήματα υδροδότησης δημοτικών κοινοτήτων της ΔΕ Ιάρδανου που είχαν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τονίζει ότι έχουν αντιμετωπιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά. «Έχουμε λύσει το πρόβλημα στο 90%. Όταν σημειώθηκαν οι μεγάλης διάρκειας και έντασης καύσωνες, για λίγες ώρες το απόγευμα δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες και αναγκαστικά η υδροδότηση διακόπτονταν για 2-3 ώρες. Το ίδιο συνέβαινε και στον Πύργο, στα ψηλότερα σημεία της πόλης που λόγω αύξησης του πληθυσμού και υπερκατανάλωσης κάποια βράδια είχαμε μειωμένη ροή.

Εκτιμώ ότι τα καταφέραμε πολύ καλά, όταν άλλοι Δήμοι έδιναν νερό με το… μέτρο. Και αν δεν καταναλωνόταν άσκοπα το νερό δεν θα είχαμε προβλήματα. Κάναμε περιπολίες και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και ανακαλύπταμε όταν κάποιοι, παρά τις ανακοινώσεις και τις συστάσεις μας, πότιζαν τα λιοστάσια τους. Αναγκαστικά προβήκαμε στα νόμιμα. Τώρα, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και φέτος δεν θα έχουμε πρόβλημα» καταλήγει η κ. Τζανέτου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024 10:36

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων
    Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων

    Στην υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας προχώρησε η ΔΕΥΑ Πύργου με κύριο στόχο τη χρηματοδότηση ανόρυξης γεωτρήσεων σε Δημοτικές Κοινότητες.

    Η πρόταση που είναι συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) κατατέθηκε στην Τρίτη (02/10/24) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο: «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».

    Γεγονός που αποδεικνύει, όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, πως η αντιμετώπιση του φαινομένου της μείωσης της επάρκειας του νερού, που εν πολλοίς οφείλεται στην κλιματική κρίση, αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο.

    Στις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνονται οι ανορύξεις νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων, η δημιουργία ή η συντήρηση των υδρομαστεύσεων καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσίας αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

    «Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αποτροπή των επιπτώσεών της, είναι μια από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Τα αποθέματα νερού, λόγω και της κλιματικής κρίσης, έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της εμφάνισης ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος σχετικά με την επάρκεια του νερού. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές και για να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέες γεωτρήσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου», δήλωσε η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου κα Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων
    ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων

    Η ΔΕΥΑ Πύργου όπως κάθε χρόνο έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου τον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων της πόλης.

    Τα συνεργεία, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα και πιο επικίνδυνα σημεία για τυχόν πλημμύρες, απομακρύνουν τα φερτά υλικά ώστε να γίνεται καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων.

    Έως τώρα έχει καθαριστεί το 60% των φρεατίων, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

    deua purgos freatia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο
    ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο

    Νωρίτερα από την εκτιμώμενη ώρα, επιστρέφει τελικά η υδροδότηση στον Πύργο. Η ΔΕΥΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά την παροχή νερού στα πρώτα σπίτια της πόλης και σύντομα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση.

    Η διακοπή νερού ξεκίνησε από χθες το απόγευμα όταν ο κεντρικός αγωγός στην περιοχή του Λαμπετίου υπέστη σοβαρή βλάβη. Αν και αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο σημειώθηκε νέα αναγκαστική διακοπή σήμερα το πρωί προκειμένου να συνεχιστούν με ασφάλεια οι εργασίες.

    agogos deyap 1.jpeg

  • ΔΕΥΑΠ: Νέα διακοπή νερού στον Πύργο για την αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό
    ΔΕΥΑΠ: Νέα διακοπή νερού στον Πύργο για την αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό

    Σε αναγκαστική διακοπή νερού στην πόλη του Πύργου προχώρησε πάλι η ΔΕΥΑΠ, καθώς συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του κεντρικού αγωγού που υδροδοτεί την πόλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, η διακοπή εκτιμάται να διαρκέσει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

    Η βλάβη είναι ιδιαίτερα σοβαρή και για λόγους ασφαλείας των εργατών, ακολούθησε αναγκαστική διακοπή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

    Η ΔΕΥΑΠ ζητά την κατανόηση των δημοτών και ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία.

  • ΔΕΥΑΠ: Κανονικά η υδροδότηση του Πύργου - Συνεχίζονται οι εργασίες στον αγωγό
    ΔΕΥΑΠ: Κανονικά η υδροδότηση του Πύργου - Συνεχίζονται οι εργασίες στον αγωγό

    Επανήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες η υδροδότηση του Πύργου, μετά την αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης που υπέστη χθες το απόγευμα ο κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί την πόλη.

    Το νερό άρχισε και πάλι να «τρέχει» στις βρύσες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, ακόμη και αυτή τη στιγμή, συνεργεία της ΔΕΥΑΠ βρίσκονται στο σημείο και εκτελούν επιπλέον εργασίες ασφαλείας, καθώς η βλάβη ήταν πολύ σοβαρή.

    «Η βλάβη ήταν πολύ σοβαρή και παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξη» δηλώνει στο ilialive.gr η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η οποία βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή της βλάβης. «Εκτελούνται επιπλέον εργασίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης ανάλογου φαινομένου» καταλήγει.

  • ΔΕΥΑΠ: Έσπασε ο κεντρικός αγωγός που υδροδοτεί τον Πύργο
    ΔΕΥΑΠ: Έσπασε ο κεντρικός αγωγός που υδροδοτεί τον Πύργο

    Χωρίς νερό η πόλη μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης

    Μεγάλη βλάβη παρουσιάστηκε πριν λίγο στο δίκτυο υδροδότησης του Πύργου. Ο κεντρικός αγωγός έσπασε κοντά στην κεντρική δεξαμενή στην περιοχή Λαμπετίου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να διακοπεί ολοκληρωτικά η παροχή ύδρευσης στην πόλη.

    Συνεργεία της ΔΕΥΑΠ και η πρόεδρος Ρούλα Αλικάκη Τζανέτου βρίσκονται στο σημείο, για την άμεση αποκατάσταση, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις βραδινές ώρες.

    Η ΔΕΥΑΠ ζητά την υπομονή και την κατανόηση των δημοτών για την ταλαιπωρία.

    Vlavi agogos 2

  • Ερύμανθος : Η κοίτη του ποταμού έγινε…ρυάκι
    Ερύμανθος : Η κοίτη του ποταμού έγινε…ρυάκι

    Αυστηρές συστάσεις για οικονομία στο νερό

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αντιμέτωποι με ένα δυστοπικό μέλλον βρίσκονται οι Δήμοι Δήμου και Αρχαίας Ολυμπίας, όσον αφορά την ύδρευσή τους από τον Ερύμανθο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές ύδρευσης των περιοχών. Η κοίτη του ποταμού έχει μετατραπεί σε ρυάκι, λόγω της ανομβρίας του περασμένου χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι. Τα αποθέματα του νερού επαρκούν για την καλοκαιρινή περίοδο μόνο αν επικρατήσει σύνεση στην χρήση του καθώς και η έλευση των ετεροδημοτών σε λίγες ημέρες θα αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση. Την ίδια στιγμή αναζητούνται εναλλακτικές πηγές ύδρευσης των Δήμων στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικά προβλήματα.

    Αυτά συζητήθηκαν και εξετάστηκαν λεπτομερώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Διυλιστήριο του Ερυμάνθου παρουσία των Δημάρχων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Στάθη Καννή και Άρη Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, του προέδρου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Βασίλη Λιακόπουλου, των προέδρων της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Τζανέτου και Αρχαίας Ολυμπίας Γιάννη Αλεξανδρόπουλου. Παρόντες επίσης ο Διευθυντής και ο Προϊστάμενος της ΔΕΥΑΠ Γιάννης Βένδρας και Δημήτρης Βασιλόπουλος αντίστοιχα αλλά και ο τεχνικός της ΔΕΥΑΑΟ Γιώργος Σκούτας καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πύργου Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Παπαντωνόπουλος.

    erimanthos siskepsi 2

    Αναβάθμιση του Διυλιστηρίου

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως επισημαίνει ο κ. Καννής, εξετάστηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου αγωγού ώστε να ενισχυθεί η διοχέτευση νερού στους δύο Δήμους με επιπρόσθετη παροχή νερού. «Διαπιστώνουμε ότι το Διυλιστήριο του Ερυμάνθου χρειάζεται αναβάθμιση, ώστε να υδροδοτούνται επαρκώς και οι δύο Δήμοι. Αυτό θα το εξετάσουν οι ειδικοί και πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένας επιπλέον αγωγός».

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Καννής συστήσει προς όλους τους καταναλωτές να γίνεται σωστή χρήση νερού και όχι κατασπατάληση αυτού. «Το τελευταίο διάστημα είχαμε έντονα προβλήματα σε ορισμένες δημοτικές κοινότητες του Πύργου. Έχει αποκατασταθεί η ροή του νερού, με διορθωτικές κινήσεις της ΔΕΥΑΠ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε ετοιμότητα».

    Διακοπή παροχής σε όσους αρδεύουν

    «Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Καμία σπατάλη στο νερό. Να χρησιμοποιείται μόνο για οικιακή χρήση και σε καμία περίπτωση για άρδευση» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Τζανέτου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη γίνονται έλεγχοι και αν διαπιστωθεί η χρήση νερό για άρδευση αυτομάτως θα γίνεται διακοπή της παροχής. «Κατόπιν συστάσεων και όσοι δεν συμμορφώνονται θα είμαστε αναγκασμένοι να διακόπτουμε την παροχή. Οι επόμενες ημέρες είναι απαιτητικές και δύσκολες λόγω και της μεγάλης προσέλευσης των ετεροδημοτών».

    Αναφορικά με το αν υπάρχουν αποθέματα νερού για την τρέχουσα περίοδο η κ. Τζανέτου δηλώνει : «Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε είναι ότι υπάρχουν αποθέματα αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη προσοχή. Δεν κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς νερό μέσα στο καλοκαίρι, αλλά υπάρχει πιθανότητα λόγω μεγάλης κατανάλωσης να μειωθεί η πίεση του νερού. Αυτό όμως που έγινε σαφές είναι πως, αν και τον επόμενο χειμώνα επικρατήσουν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, τότε το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα. Η κοίτη του ποταμού έχει σχεδόν στερέψει. Γι’ αυτό είμαστε σε άμεσες συζητήσεις ώστε να βρεθούν νέες πηγές ύδρευσης, να υπάρξει εναλλακτική λύση».

    Σύμφωνα με τις ενδείξεις και το καταγραφικό, ενώ φέτος υπάρχει λιγότερη ποσότητα νερού στον Ερύμανθο από πέρυσι, εντούτοις η κατανάλωση έχει αυξηθεί, γεγονός που αποδεικνύει την κατασπατάλησή του.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο