Η Ηλεία και η Ολυμπία θα πρέπει να είναι από τις πρώτες περιοχές που θα ιδρυθεί αθλητικό σχολείο σύμφωνα με το όραμα και τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και προσωπικά του Υπουργού κ.Κυριάκου Πιερρακάκη.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων τέτοιων σχολικών μονάδων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, από τον Σεπτέμβριο 2026 με προοπτική να ιδρυθεί ένα τέτοιο σχολείο σε κάθε Περιφέρεια.
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε τα αθλητικά σχολεία «μία υποδομή που χρειάζεται». και ανέδειξε τη συμβολή τους στην ολιστική ανάπτυξη των μαθητών, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με την αθλητική προετοιμασία.
Τα νέα σχολεία θα απευθύνονται σε μαθητές με υψηλές επιδόσεις στον αθλητισμό, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους παράλληλα με τις σπουδές τους, σε ένα περιβάλλον που θα ενσωματώνει σύγχρονες εκπαιδευτικές και αθλητικές υποδομές.
Παράλληλα, ο θεσμός αυτός αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης της αθλητικής αριστείας και ενίσχυσης της σχέσης της νεολαίας με τον αθλητισμό, συμβάλλοντας στη δημιουργία μελλοντικών πρωταθλητών και ενεργών πολιτών.
Με δεδομένο ότι ο σκοπός των αθλητικών σχολείων είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός της μαθησιακής με την αθλητική εκπαίδευση μένει να δούμε με ποια κριτήρια και όρους θα δρομολογηθεί η επιλογή των εισακτέων μαθητών, αλλά και τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των αυτόνομων αθλητικών σχολείων.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτρης Γρηγοριάδης : «Το βασικό που εξετάζουμε για τα αθλητικά σχολεία είναι ποια αθλήματα θα υπάρχουν και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες.
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν προβάδισμα, αλλά εξετάζουμε και άλλες πόλεις, όπως την Πάτρα, το Ηράκλειο και τη Λάρισα. Στις πόλεις που εξετάζουμε είναι και η Λάρισα που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλίας. Δεν ξέρουμε αν είμαστε έτοιμοι για τον αριθμό όλων των πόλεων που θα επιλεγούν, γιατί θα εξαρτηθεί και από τις υποδομές. Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι ο θεσμός να ξεκινήσει και να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις με ορίζοντα τριετίας».
Μάλιστα ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι «Μιλάμε για πρότυπα αθλητικά σχολεία και όχι για αθλητικές τάξεις όπως στο παρελθόν».
Η ίδρυση ενός Πρότυπου Αθλητικού Σχολείου στην Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ πως είναι ιδανική και θα μπορούσε να στηριχθεί στα εξής επιχειρήματα:
Ιστορική και συμβολική σημασία:
Η Ολυμπία, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο αθλητισμού, ευγενείας και άμιλλας. Η ίδρυση ενός πρότυπου αθλητικού σχολείου εκεί θα ενισχύσει τον συμβολισμό αυτό και θα αναδείξει την ιστορική σημασία της περιοχής.
Θα αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές με αθλητικό ταλέντο από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Υποδομές και Περιβάλλον:
- Η Ολυμπία διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το σχολείο.
- Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδανικό για την άθληση και την υγιεινή διαβίωση.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:
- Το σχολείο θα μπορούσε να προσφέρει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολυμπιακής παιδείας που θα συνδυάζει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με την αθλητική εξειδίκευση.
- Να αξιοποιεί τη βιβλιοθήκη και το ιστορικό αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΑ
- Θα μπορούσε να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα αθλήματα ή αθλητικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
- Θα μπορούσε να συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων αθλητικής επιστήμης και εκπαίδευσης.
Οφέλη για την περιοχή:
- Η ίδρυση του σχολείου θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
- Θα υποστηρίξει το ρόλο της Ολυμπίας ως κέντρο αθλητικής εκπαίδευσης και τουρισμού.
Εν κατακλείδι, η ίδρυση ενός Πρότυπου Αθλητικού Σχολείου στην Ολυμπία αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και της εκπαίδευσης, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τη χώρα.
- Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70 - Νομικός ΠΕ78, Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου