Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 11:40

Reuters: Παγιδευμένα σε έναν φαύλο κύκλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Έφηβοι εξαναγκάζονται να πουλήσουν το κορμί τους για να επιβιώσουν, ενώ στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς δίνουν μέρος των «κερδών» τους για να αγοράσουν σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες

Παγιδευμένα σ’ έναν «σοκαριστικό φαύλο κύκλο κακοποίησης» είναι τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ-κόλαφο του Reuters.

Κι αυτό γιατί εξαναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν, ενώ συνέχεια κάποια από αυτά (ιδίως στην εφηβική ηλικία) αγοράζουν στη συνέχεια με τα «κέρδη» τους σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φάρος», η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα που είναι εκτεθειμένα στην σεξουαλική εκμετάλλευση, προχώρησε πρόσφατα σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη ζωή αυτών των παιδιών.

«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι χρημάτων. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους», είπε ο Νταν Μπίσουας, που ίδρυσε την οργάνωση το 2014. «Το άλλο άκρο του φάσματος, που ήταν σοκαριστικό για εμάς, ήταν η διαπίστωση ότι τα ίδια αγόρια που πουλούσαν το κορμί τους, αγόραζαν επίσης σεξ», δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Όπως επισημαίνει ο Μπίσουας, κάποια από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, όχι μόνον γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά στη συνέχεια εκμεταλλεύονται σεξουαλικά και τα ίδια γυναίκες. Η ομάδα του προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης, είπε.

«Από τη μία πλευρά προσπαθούμε να επιλύσουμε ζητήματα σχετικά με την προστασία αυτών των παιδιών. Ταυτόχρονα όμως προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση που έχουν αυτά τα παιδιά έναντι των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα, στα οποία οι γυναίκες, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερες», είπε στο συνέδριο, που προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Τους μιλούμε, λοιπόν, για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες».

Σύμφωνα με τη UNICEF πολλά ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και χωρίς να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές και ντόπιους κατοίκους.

Μόνον μέσα στην περσινή χρονιά έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Εξ’ αυτών σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα παιδιά, λέει η UNICEF, επαφίενται στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου.

Εγκλωβισμένα σ’ έναν σοκαριστικό φαύλο κύκλο κακοποίησης βρίσκονται προσφυγόπουλα στην πατρίδα μας, που αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν και κάποια αγοράζουν στη συνέχεια με τα «κέρδη» τους σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο επικαλείται στο ρεπορτάζ τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φάρος», η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, που είναι εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση.

«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους», είπε ο Νταν Μπίσουας, που ίδρυσε την οργάνωση το 2014.

«Το άλλο άκρο του φάσματος, που ήταν σοκαριστικό για εμάς, ήταν η διαπίστωση ότι τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, υπάρχουν στην Ελλάδα. περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν,

Ο Μπίσουας είπε ότι κάποια από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, όχι μόνον γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά ότι και τα ίδια κακοποιούν στη συνέχεια γυναίκες. Η ομάδα του εργάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης, είπε.

«Από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για ζητήματα προστασίας αναφορικά με την ασφάλεια αυτών των παιδιών. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση που έχουν αυτά τα παιδιά έναντι των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα, όπου οι γυναίκες, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερες», είπε στο συνέδριο, που προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Τους μιλούμε, λοιπόν, για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες».

Σύμφωνα με τη UNICEF πολλά μοναχικά παιδιά-μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές και ντόπιους κατοίκους.

Μόνον πέρυσι έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Εξ’ αυτών σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά, λέει η UNICEF, επαφίενται στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 13:23

Σχετικά Άρθρα

  • Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
    Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ

    Η μπαταρία «φονικό σάντουιτς» και ο ρόλος της εταιρείας από την Ταϊβάν - Ένα από τα πλέον θεαματικά σε σχεδιασμό και εκτέλεση χτυπήματα ενάντια στη Χεζμπολάχ που ενεργοποίησε το Ισραήλ

    Τριάντα σχεδόν ημέρες μετά το χτύπημα με τους βομβητές στην καρδιά της Βηρυτού το οποίο «ακρωτηρίασε» τη Χεζμπολάχ, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνουν τον «μύθο» γύρω από τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα, που είναι με διαφορά το εντυπωσιακότερο σχέδιο στα χρονικά των μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή.
    Το πρακτορείο Reuters το οποίο από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και υλοποιήθηκε το χτύπημα στην καρδιά της Βηρυτού, ερευνά τα «πως και τα γιατί» της συγκεκριμένης ιστορίας αναφέρει, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της Χεζμπολάχ, ότι το όπλο του Ισραήλ δεν ήταν οι βομβητές.
    Σύμφωνα με τις συγκριμένες πηγές, η Μοσάντ γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο κινείται η σιιτική οργάνωση και έχοντας επί χρόνια μελετήσει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι ασφαλείας, αποφάσισε να κατασκευάσει δική της μπαταρία (!). Η συγκεκριμένη μπαταρία παγιδεύτηκε με την εξαιρετικά ισχυρή εκρηκτική ύλη PETN (pentaerythritol tetranitrate) και συγκεκριμένα με 6 γραμμάρια.
    Επιπλέον το Ισραήλ όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα τοποθέτησε ως επιταχυντή μία εξαιρετικά εύφλεκτη πλαστική ύλη ανάμεσα στα εκρηκτικά και τους δύο πόλους της μπαταρίας.
    Επί της ουσίας οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δημιούργησαν ένα «φονικό σάντουιτς» το οποίο είχε και μία πρόσθετη «φονική» και κομβικής σημασίας καινοτομία: δεν περιείχε μεταλλικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έκανε όπως αποδεικνύεται την διαφορά καθώς κατά τον έλεγχο με ανιχνευτές μετάλλων από την Χεζμπολάχ όταν οι βομβητές – φονικά όπλα έφτασαν στη Βηρυτό δεν υπήρξε καμία ανησυχητική ένδειξη. Τα πακέτα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες της Χεζμπολάχ και διανεμήθηκαν στα μέλη της σιιτικής με τη συνέχεια να είναι γνωστή και κυρίως εκρηκτική…

    Ακόμη ένα στοιχείο που ήρθε στο φως και δείχνει πως οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ σχεδίασαν με μεθοδικότητα κάθε τους βήμα προκειμένου να πλήξουν την καρδιά της Χεζμπολάχ, είναι και η εμπλοκή – συνεργασία με την εταιρεία από την Ταϊβάν που έχει την αποκλειστική διάθεση των βομβητών στην παγκόσμια αγορά.

    Είναι ήδη γνωστό πως η Μοσάντ δημιούργησε μία εταιρεία κέλυφος με έδρα την Βουδαπέστη αλλά αυτό συνέβη μόνο για να καταφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ να προσεγγίσουν την εταιρεία στην Ταϊπέι. Συγκεκριμένα πράκτορες της Μοσάντ υποδυόμενοι ανθρώπους από εταιρεία που είχε κατασκευάσει μία νέα μπαταρία πολύ μεγάλης διάρκειας έκαναν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της Apollo Systems προκειμένου να του ζητήσουν συνεργασία.

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αν και δεν εντυπωσιάστηκε από τον σχεδιασμό της μπαταρίας δέχθηκε να βάλει τον συγκεκριμένο τύπο μπαταριών στον κατάλογο με τα πρόσθετα προϊόντα που οι πελάτες του θα μπορούσαν κατόπιν παραγγελίας να λάβουν. Ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ και δεν έστειλε ποτέ φορτίο με φονικές μπαταρίες σε πελάτες ή στην Χεζμπολάχ, όπως άλλωστε είχε πει στα διεθνή μέσα που τον προσέγγισαν μερικές ώρες μετά τις αλυσιδωτές εκρήξεις στην Βηρυτό.

    Οι Ισραηλινοί δημιούργησαν και κατοχύρωσαν και κωδικό για τις δικές τους μπαταρίες ο οποίος είναι ο LI-BT783. Για να εξασφαλίσουν μάλιστα πως θα είναι αυτή η μπαταρία που τελικά θα έφτανε μαζί με τους βομβητές στα χέρια της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν μία «ηλεκτρονική εκστρατεία» διαφήμισης των δυνατοτήτων του προϊόντος τους. Χιλιάδες κριτικές και δημοσιεύσεις σε σελίδες πώλησης βομβητών διαφήμιζαν ως «must have» τις συγκεκριμένες μπαταρίες οι οποίες τελικά αποτέλεσαν και την επιλογή της Χεζμπολάχ…

    Στο τέλος της διαδρομής το «μακρύ χέρι» του Ιράν πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό για την αγορά των συγκεκριμένων βομβητών και των μπαταριών που ήταν η αρχή του τέλους της οργάνωσης τουλάχιστον με την μορφή και την δομή που την ξέρουμε.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Reuters: Ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από δημοσκόπηση ότι χάνει και στις 6 κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές
    Reuters: Ο Μπάιντεν αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από δημοσκόπηση ότι χάνει και στις 6 κρίσιμες πολιτείες για τις εκλογές

    Ο Μπάιντεν κατέρρεε και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα για τις οποίες οι Δημοκρατικοί δεν σχεδίαζαν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα καθώς τις θεωρούσαν «σίγουρες».

    Νέες πληροφορίες για το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση Μπάιντεν να αποχωρήσει από υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσιάζει το Reuters.
    Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται, καθοριστική για την απόφαση Μπάιντεν ήταν η δημοσκόπηση που του έδειξαν το Σάββατο οι στενοί του συνεργάτες.

    Κατά το ίδιο τηλεγράφημα στη δημοσκόπηση αυτή ο Μπάιντεν φαινόταν να χάνει και στις έξι κρίσιμες πολιτείες (swing states) για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ.
    Παράλληλα ο Μπάιντεν κατέρρεε και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια και η Μινεσότα για τις οποίες οι Δημοκρατικοί δεν σχεδίαζαν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα καθώς τις θεωρούσαν «σίγουρες».
    Όπως καταλήγει το Reuters «ο Μπάιντεν άλλαξε την απόφασή του (σ.σ. και παραιτήθηκε) αφού μελέτησε εξονυχιστικά τα δεδομένα».

    Το έμαθαν τελευταία στιγμή τα υψηλόβαμθμα στελέχη των Δημοκρατικών

    Ο Μπάιντεν ενημέρωσε υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως και συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές λίγο πριν δημοσιευτεί η επιστολή όπου διατύπωνε την απόφασή του.
    Ανωτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι ο πρόεδρος σκεφτόταν την απόσυρση τις τελευταίες δύο ημέρες, κατά τις οποίες βρισκόταν στην κατοικία του στο Ντελαγουέρ όπου ανέρρωνε από τον κορωνοϊό.

    Η είδηση ότι ο Μπάιντεν αποχωρεί από την προεκλογική εκστρατεία, συνεχίζει το CNN, ήταν έκπληξη και για πολλούς απλούς υπαλλήλους του Μπάιντεν, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην προεδρική εκστρατεία.
    Το αμερικανικό δίκτυο μίλησε με πολλούς που το έμαθαν μόνο όταν ο πρόεδρος ανήρτησε την επιστολή στις 13:46 (τοπική ώρα ΗΠΑ, 20:46 ώρα Ελλάδας). Αυτό σημαίνει ότι οι σχεδιασμός για την αποχώρηση κρατήθηκε σε εξαιρετικά κλειστό κύκλο.

    Μια παρόμοια εικόνα κατέγραψε και ρεπορτάζ του Reuters που αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μέχρι χθες βράδυ (Σάββατο) σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.

    «Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς», δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατανομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Anna Moneymaker POOL
  • Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί
    Δημοσκόπηση Reuters: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν - Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

    Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, δημοσκόπηση του Reuters καταγράφει ελαφρύ προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, ενώ αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς φοβούνται πως η χώρα τους διολισθαίνει στο χάος.

    Ειδικότερα, η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τραμπ ανοίγει ένα οριακό προβάδισμα, μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ένα προβάδισμα που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των τριών ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν προκάλεσε σημαντική αλλαγή στο κλίμα των ψηφοφόρων.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% των ψηφοφόρων - συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι «η χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου».

    Περίπου το 84% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ανησυχούν πως εξτρεμιστές θα διαπράξουν πράξεις βίας μετά τις εκλογές, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Μάιο και έδειξε ότι το 74% των ψηφοφόρων διατηρεί παρόμοιους φόβους.

    Πρόθεση ψήφου

    Αναλυτικά:

    Ντόναλντ Τραμπ: 43%
    Τζο Μπάιντεν: 41%

    Παράλληλα το 5% των ερωτηθέντων θεωρεί αποδεκτή τη χρήση βίας για πολιτικό σκοπό. Το ίδιο ποσοστό έφτανε στο 12% το 2023.

    Ακόμη, αίσθηση προκαλεί η θρησκευτική «ανάγνωση» της επιβίωσης του πρώην προέδρου από τη δολοφονική απόπειρα, αφού το 65% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικάνων αποδίδουν την επιβίωση Τραμπ στη Θεία Πρόνοια.

    Πηγή: cnn.gr

  • Reuters: Κίνδυνος λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου
    Reuters: Κίνδυνος λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου

    Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες, αναφέρει το άρθρο

    Αντιμέτωπα με λειψυδρία τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, εν μέσω μιας τουριστικής περιόδου η οποία αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεγαλύτερη δεξαμενή στο ελληνικό νησί της Νάξου έχει στεγνώσει ενώ στα άδεια πηγάδια άρδευσης εισχωρεί μόνο θαλασσινό νερό βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού. Και συνεχίζει: Πιο νότια, στο νησί της Κάρπαθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, αξιωματούχοι αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.
    Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες στο πρακτορείο.
    «Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.
    Το άρθρο αναφέρει πως εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της.

    Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας.

    Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Μάικλ Μόσλεϊ, πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

    Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

    Πρόβλημα στις καλλιέργειες

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στις καλλιέργειες.

    Έντονη η λειψυδρία στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- σημεία του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στις ακτές του κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρησιμοποιήσιμου νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους και το ισοδύναμο μόλις μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

    Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

    Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν κανένα από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας. Οι αγρότες είπαν ότι αυτή η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται ως ύποπτοι να καταθέσουν για το ναυάγιο της Πύλου
    Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται ως ύποπτοι να καταθέσουν για το ναυάγιο της Πύλου

    Καλούνται να καταθέσουν για τους χειρισμούς τους στο ναυάγιο της Πύλου, όπως αναφέρει το Reuters.

    Αξιωματικοί του Λιμενικού θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters την Πέμπτη.

    Εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος, το οποίο παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή για αρκετές ώρες, ανατράπηκε και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 202

    Έως και 700 άτομα βρίσκονταν στη μηχανότρατα που έφυγε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Περίπου 104 άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά μόνο 82 σοροί ανασύρθηκαν. Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν έχει λογοδοτήσει και οι συγγενείς εξακολουθούν να περιμένουν νέα για τους αγαπημένους τους.

    Η ελληνική ακτοφυλακή αρνήθηκε οποιοδήποτε παράπτωμα σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό.

    Περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου του σκάφους που παρακολουθούσε το πλοίο πριν βυθιστεί, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα.

    Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές.

    Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη και εξετάζει εάν ενέργειες ή παραλείψεις του λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

    Τα αιτία του ναυαγίου εξακολουθεί να αμφισβητούνται. Οι επιζώντες λένε ότι η ακτοφυλακή προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, ενώ η ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια.

    Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

    Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το εάν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, ανέφεραν οι πηγές.

    Επίσης θα εξεταστεί, εάν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να βοηθήσει τους μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και εάν και εάν ναι, γιατί υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

    Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, με την υψηλότερη ποινή να είναι η αποβολή από την υπηρεσία.
    Το Ναυτοδικείο το μόνο δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες των αξιωματικών του λιμενικού άνοιξε χωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καταλήγει το Reuters.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Reuters: Οι νέοι αναζητούν ειδήσεις περισσότερο μέσω βίντεο και influencers παρά στα κλασικά μέσα
    Reuters: Οι νέοι αναζητούν ειδήσεις περισσότερο μέσω βίντεο και influencers παρά στα κλασικά μέσα

    Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρακολουθούν τουλάχιστον ένα σύντομο (διάρκειας μερικών λεπτών) βίντεο για ένα ειδησεογραφικό θέμα κάθε εβδομάδα

    Ένας YouTuber παρατίθεται περισσότερο απ' ό,τι οι παραδοσιακές εφημερίδες: Η έκδοση για το 2024 της παγκόσμιας έκθεσης αναφοράς για τα ΜΜΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει την έκρηξη των βίντεο ως πηγής ειδήσεων στους νέους.
    «Το βίντεο γίνεται μία ακόμη πιο σημαντική πηγή ειδήσεων στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων», υπογραμμίζει η έκθεση του ινστιτούτου του Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
    Η ετήσια έκθεση για την ψηφιακή αναζήτηση της είδησης στηρίζεται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την εταιρία YouGov σε 95.000 ανθρώπους σε 47 χώρες.
    Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο παρακολουθούν τουλάχιστον ένα σύντομο (διάρκειας μερικών λεπτών) βίντεο για ένα ειδησεογραφικό θέμα κάθε εβδομάδα.
    Πρόβλημα για τα παραδοσιακά ΜΜΕ: σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) αυτής της κατανάλωσης βίντεο πραγματοποιείται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έναντι μόνο 22% για τους ιστοτόπους τους, κάτι που θέτει ένα ζήτημα για την ικανότητά τους να κερδίζουν χρήματα.

    Όπως και πέρυσι, παρατηρείται μια διχοτόμηση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων.

    Στο Facebook και το X (πρώην Twitter), σε ένα κοινό που γερνάει, τα παραδοσιακά ΜΜΕ εξακολουθούν να είναι κυρίαρχα, αν και τα κοινωνικά δίκτυα τείνουν να δίνουν όλο και λιγότερο θέση στην είδηση.

    Όμως στα TikTok, Instagram, Snapchat και YouTube, σε πιο νεαρό κοινό, η αναζήτηση της είδησης γίνεται στους δημιουργούς περιεχομένου και τους ινφλουένσερ μάλλον παρά στα κλασικά ΜΜΕ και τους (κλασικούς) δημοσιογράφους.

    Η έκθεση αναδεικνύει ιδιαίτερα την περίπτωση του Γάλλου Ουγκό Ντεκρίπτ (Hugo Décrypte) (παρατσούκλι του 27χρονου Ουγκό Τραβέρ) το μέσο του οποίου απασχολεί 25 άτομα.

    «Με 2,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο κανάλι του στο YouTube και 5,7 εκατ. στο TikTok έγινε μια μεγάλη πηγή ειδήσεων για τους νεαρούς Γάλλους», σημειώνει η έκθεση.

    «Στην έρευνά μας, αναφερόταν πιο συχνά απ΄ό,τι οι Le Monde, Le Figaro και Libération μαζί», αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας πως οι εγγεγραμμένοι του Ουγκό Ντεκρίπτ «είναι 27 ετών κατά μέσο όρο, δηλ. περίπου 20 χρόνια μικρότεροι από το κοινό πολλών [παραδοσιακών] ομίλων ενημέρωσης».

    Η έκθεση παραθέτει παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, όπως ο Βρετανός Τζακ Κέλι (Jack Kelly) ή ο Αμερικανός Βίτους Σπέχαρ (Vitus Spehar).

    «Οι καταναλωτές υιοθετούν το βίντεο γιατί έχει εύκολη πρόσβαση και προσφέρει μεγάλη ποικιλία περιεχομένου. Όμως πολλά παραδοσιακά ΜΜΕ επιμένουν σε μια κουλτούρα κειμένου και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν», σχολιάζει ο Νικ Νιούμαν, ο κύριος συντάκτης της έρευνας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη - Αθωώθηκε ο γιατρός
    Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη - Αθωώθηκε ο γιατρός

    Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε 67χρονο λυράρη που κατηγορείται ότι υπό καθεστώς απειλών και βίας εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ένα αγοράκι.

    Εκκρεμεί η δίκη για τις κακουργηματικές κατηγορίες

    Ο 67χρονος λυράρης, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης, δικάστηκε για τις αποδιδόμενες πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος καθώς η δίκη για τις κακουργηματικές κατηγορίες δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    Σε αντίθεση με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του 67χρονου, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο έναν 47χρονο γιατρό, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας άπαξ τελεσθείσας.

    Η εξέλιξη αυτή ήταν μία δικαίωση για τον γιατρό που ενεπλάκη στην απίστευτη περιπέτεια , σύμφωνα με το cretalive.gr, χωρίς να γνωρίζει ότι το ραντεβού που είχε κλείσει διαδικτυακά αφορούσε ένα ανήλικο αγόρι και όχι έναν ενήλικα, όπως θεωρούσε. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, επικαλέστηκε μία πρόφαση και έφυγε αμέσως, όπως είχε γίνει γνωστό τότε.

    Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος

    Ο λυράρης, ο οποίος αρνείται τις αποδιδόμενες κατηγορίες, κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες:

    • της παράνομης βίας κατ’ εξακολούθηση,
    • της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ΄ εξακολούθηση με παθόντα νεότερο των 12 ετών,
    • διευκόλυνση προσβολών της ανηλικότητας κατ’ εξακολούθηση, -χρησιμοποίηση, διαβίβαση, διάθεση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αποκτήθηκαν από τη χωρίς δικαίωμα επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατ’ εξακολούθηση,
    • παράνομη οπλοκατοχή.

    Για κάθε μία από τις τρεις πρώτες κατηγορίες επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 2 ετών, για την 4η πράξη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή 5000 ευρώ, ενώ για την 5η πράξη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών και χρηματική ποινή 100 ευρώ. Η συνολική ποινή φυλάκισης, κατά συγχώνευση, ανέρχεται σε 64 μήνες.

    Πολιτική αγωγή: «Έλαμψε η αλήθεια»

    Οι συνήγοροι της υποστήριξης της κατηγορίας, κα Έφη Σωμαρά και κ. Γιώργος Κοκοσάλης δήλωσαν μετά την απόφαση: «έλαμψε η αλήθεια κι αποδείχθηκε πλήρως η ειλικρίνεια, η γνησιότητα κι η αξιοπιστία όσων έχει καταθέσει το ανήλικο θύμα. Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας από την δικαστική απόφαση και την παραδειγματική τιμωρία του κατηγορούμενου». Σημείωσαν ακόμα ότι η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη «και αυτό είναι ενδεικτικό της επικινδυνότητας του» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό - Στο εδώλιο 26 κατηγορούμενοι
    Σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό - Στο εδώλιο 26 κατηγορούμενοι

    Στο ισόγειο του Εφετείου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην αίθουσα Δ4 θα διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.

    Κι αυτό καθώς πρόκειται για μία πολυπρόσωπη δίκη, λόγω των πολλών συλλήψεων και κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση της 12χρονης από τον Κολωνό, η οποία προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλη αίθουσα. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχουν παραπεμφθεί 26 κατηγορούμενοι.
    Έτσι, κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη αίθουσα διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδίκαση μιας πολυπρόσωπης δίκης, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και συνηγόρων. Η συγκεκριμένη αίθουσα έχει παραχωρηθεί για αυτή τη δίκη για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή).

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της 12χρονης έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο ο Ηλίας Μίχος, η μητέρα της ανήλικης και ακόμα 24 κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα που αφορούν σεξουαλική βία και εκπόρνευση του παιδιού.

    Ο Ηλίας Μίχος θα δικαστεί για βιασμό, καθώς και για διακεκριμένη μαστροπεία εις βάρος του ανήλικου παιδιού, ενώ η 37χρονη μητέρα, που είχε προφυλακιστεί για διακεκριμένη μαστροπεία, θα λογοδοτήσει και για την επιπλέον κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου.

    Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι «πελάτες του Μίχου», που πλήρωναν για να βρεθούν με το κορίτσι στα ραντεβού της φρίκης, και είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της γενετήσιας πράξης με ανήλικο αλλά και πρόσωπα που κατηγορούνται για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκου.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο