Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 08:21

Χαμηλή η εκτίμηση των Ελλήνων για την αξία των εμβολίων

Γράφτηκε από
Ad Slot

Τι αποκαλύπτει έρευνα της Alco για λογαριασμό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με την αντίληψη της κοινωνίας για το τι σημαίνει πρόληψη.

Μόλις 6 στους 10 Έλληνες αντιλαμβάνονται τον εμβολιασμό ως σημαντική πράξη πρόληψης, ενώ 4 στους 10 δεν θυμάται αν έχει κάνει εμβόλια, παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία παρουσιάζεται αύξηση των εμβολιασμών. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το κοινωνικό βαρόμετρο της Alco, στοιχεία του οποίου παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνης της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε., κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη συνεργασία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Μαραθωνίου.

Συγκεκριμένα το 93% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας (κοινωνικό βαρόμετρο) αξιολογεί την πρόληψη για την υγεία ως "πολύ" (28%) και "αρκετά" (65%) σημαντική . Την ίδια ώρα όσον αφορά στην αντίληψη της κοινωνίας για το τι σημαίνει πρόληψη, η υγιεινή διατροφή (83%), οι διαγνωστικές εξετάσεις (80%) και η τακτική άσκηση (71%) συνιστούν το βασικό τρίπτυχο, ενώ ο εμβολιασμός (58%) και η διακοπή του καπνίσματος (56%) ακολουθούν.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση στο ενδιαφέρον για την πρόληψη, η ιεράρχηση εξακολουθεί να μην είναι η “ενδεικνυόμενη”, καθώς το κάπνισμα -αν και το μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας που μπορεί να αποτραπεί- βρίσκεται τελευταίο και ο εμβολιασμός -ο τρόπος εκρίζωσης λοιμώξεων και αποφυγής νοσηρότητας και θνητότητας- είναι προτελευταίος. Επιπλέον, το ότι 43% του δείγματος δε θυμάται αν έχει εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μη αξιολόγηση αυτού ως προτεραιότητα.

Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι ο γιατρός αποτελεί κυρίως αυτόν τον οποίο εμπιστεύονται για λήψη συμβουλής σε σχέση με το διαδίκτυο. Η κα Κατσαούνου ανέφερε ακόμη ότι η αυξημένη λήψη μέτρων πρόληψης είναι, επίσης, ένα στοιχείο, που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, καθώς σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2017, καταγράφεται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού (+13%), της τακτικής άσκησης (+8%) και των διαγνωστικών εξετάσεων (+7%).

Παράλληλα, αναδεικνύονται ως παράγοντες που εμποδίζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης, η έλλειψη ενημέρωσης (από το 12% το 2017 στο 26% το 2019) και η έλλειψη χρόνου (29% με αύξηση 3%), ενώ η αδυναμία κάλυψης του κόστους μειώνεται κατά 9%, παραμένοντας, ωστόσο, σταθερά στην πρώτη θέση με 37%. Ο τελευταίος άξονας, έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη για ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης, καθώς μόνο το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί σήμερα ότι είναι πολύ ενημερωμένο και το 48% δηλώνει αρκετά ενημερωμένο. Αντίθετα το 30% δηλώνει λίγο/καθόλου, με συνέπεια η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης να εμφανίζεται ως βασικός λόγος για τη μη λήψη μέτρων πρόληψης.

Η έλλειψη ενημέρωσης αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος. Έτσι το 80% των καπνιστών αποπειρώνται να διακόψουν μόνοι τους (ποσοστά επιτυχίας 3-5%) ενώ μόνο 4% απευθύνεται στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος (ποσοστά επιτυχίας πάνω από 35%) και 8% καταφεύγει στα καινούργια καπνικά προϊόντα (μη ασφαλή).

Ακόμη, αν και οι προσπάθειες των τελευταίων ετών αρχίζουν να αποδίδουν ενάντια στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, μόνο το 43% του δείγματος προχωρά σε εμβολιασμό ως μέτρο πρόληψης. Επιπρόσθετα, τα συμπληρώματα διατροφής εξακολουθούν να κατέχουν μερίδιο στους τρόπους πρόληψης, ενώ η υγιεινή διατροφή - αν και πρώτη σε σειρά- μείωσε το ποσοστό της. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει την πρόληψη ως προτεραιότητα, αλλά μόνο το 21% είναι καλά ενημερωμένο, απλά καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την αξία εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού».

Πηγή: News247.gr - Φωτογραφία: Creators Collectiv - Unsplash.com

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
    Το Μικροβίωμα και ο ύπνος: Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

    Φανταστείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, έτοιμοι για την αγκαλιά του Μορφέα, αλλά το μυαλό σας τρέχει, το σώμα σας είναι ανήσυχο, και η γλυκιά ανακούφιση του ύπνου φαίνεται να μην έρχεται ποτέ. Σωστά καταλάβατε—το μικροβίωμα του εντέρου, τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ποιότητα και διάρκεια του ύπνου από όσο ίσως νομίζετε.

    Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη ρύθμιση της διάθεσης, το μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία, και ένας από τους τρόπους που βοηθά είναι και η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου. Αλλά πώς ακριβώς αυτό το μικρο-οικοσύστημα επηρεάζει κάτι φαινομενικά άσχετο όπως ο ύπνος; Ας δούμε τη συναρπαστική σύνδεση εντέρου-ύπνου και ας ανακαλύψουμε μερικά πρακτικά βήματα για την βελτίωση του ύπνου μέσω της φροντίδας του μικροβιώματος.

    Ο άξονας εντέρου - εγκεφάλου: Ο καλύτερος φίλος του ύπνου

    Σε πρώτη ματιά, το έντερο και ο εγκέφαλος μπορεί να φαίνονται σαν μακρινά ξαδέρφια και όχι σαν στενά συνδεδεμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου—ένα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, που υποστηρίζεται από νεύρα, ορμόνες και βιοχημικούς νευροδιαβιβαστές.

    Μέσω αυτού του άξονα, η κατάσταση του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης, όπως η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, παράγονται και στο έντερο! Σχεδόν το 90% της σεροτονίνης του σώματός, ενός βασικού πρόδρομου της μελατονίνης (της "ορμόνης του ύπνου"), παράγεται στο έντερο από το μικροβίωμά . Αυτό σημαίνει ότι αν η υγεία του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, ο ύπνος μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.

    Ευ-βίωση

    Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλία συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Άτομα με πλούσιο μικροβίωμα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και να ξυπνούν λιγότερο συχνά τη νύχτα. Ένα βασικό μέτρο, η ποικιλότητα Shannon, που μετριέται στα τεστ μικροβιώματος, δείχνει την ισχυρότερη σύνδεση με την αποτελεσματικότητα ύπνου, υποδεικνύοντας πως η ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

    Συγκεκριμένα βακτήρια, ειδικά από το φύλο Bacteroidetes, έχουν ισχυρή σύνδεση με την υγεία του ύπνου. Αυτά τα βακτήρια συνδέονται με λιγότερες διαταραχές ύπνου και καλύτερες γνωστικές λειτουργίες, όπως η δημιουργική σκέψη. Αυτό υπογραμμίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου, της ανοσολογικής ρύθμισης και της εγκεφαλικής λειτουργίας στην επιρροή του ύπνου.

    Κορτιζόλη και Φλεγμονή

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον ύπνο είναι μέσω της ρύθμισης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται σε κατάσταση δυσβίωσης (ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου), μπορεί να προκαλέσει χρόνια χαμηλής έντασης φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους ή να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

    Κιρκάδιοι Ρυθμοί

    Το μικροβίωμα ακολουθεί επίσης τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως το σώμα έχει φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, έτσι και το μικροβίωμα ακολουθεί τον δικό του ρυθμό. Έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή αυτού του ρυθμού—λόγω, για παράδειγμα, του jet lag, της νυχτερινής εργασίας, ή ακανόνιστων μοτίβων πρόσληψης τροφής—μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει ακόμη και σε μεταβολικά προβλήματα, όπως η αύξηση βάρους και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Προβλήματα του Εντέρου; Πιθανόν να Χάνετε Ύπνο

    Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή η πεπτική δυσφορία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Οι πεπτικές διαταραχές, είτε είναι χρόνιες είτε οξείες, συχνά οδηγούν σε κατακερματισμένο ή κακής ποιότητας ύπνο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την υγεία του εντέρου, γεγονός που διαταράσσει ακόμη περισσότερο τον ύπνο.

    Πώς να Βελτιώσετε την Υγεία του Εντέρου για Καλύτερο Ύπνο

    1. Τροφή για το Μικροβίωμα

    Το είδος και η ποιότητα της τροφής έχει άμεσο αντίκτυπο στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ζυμωμένες τροφές και πρεβιοτικά μπορεί να αυξήσει την ποικιλία των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στον ύπνο.

    • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
    • Ζυμωμένες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο και κιμτσί περιέχουν προβιοτικά που τρέφουν ένα υγιές μικροβίωμα.
    • Τροφές σπιτικές φτιαγμένες με φροντίδα που καταναλώνονται με καλή συντροφιά γύρω από το τραπέζι.

    2. Διαχείριση Στρες

    Το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και φλεγμονής, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο. Η ενσωμάτωση τεχνικών διαχείρισης άγχους όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, το άκουσμα αγαπημένης χαλαρωτικής μουσικής, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η επαφή με τη φύση, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης και να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο και την ποιότητα του ύπνου.

    3. Ρουτίνα Ύπνου

    Όπως η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, τα μοτίβα του ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μικροβίωμά. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποικιλία των μικροβίων. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρείτε το μικροβίωμά ισορροπημένο. Η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτών των υγιών μοτίβων. Αυτό μεταφράζεται σε αποφυγή γευμάτων αργά :2-3 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές εως και 1 ώρα πριν και καθαρό δροσερό δωμάτιο χωρίς φως.

    4. Ενυδάτωση

    Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. Το να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος και να βελτιώσει τον ύπνο σας.

    5. Περιορισμός Αλκοόλ και Ζάχαρης

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά πριν τον ύπνο, και μειώστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

    Συμπέρασμα

    Η υγεία του εντέρου δεν αφορά μόνο την πέψη. Το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, τον έλεγχο του στρες και την ανοσολογική απόκριση. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα συμβάλλει σε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

    Για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, η φροντίδα του μικροβιώματος μας απαιτεί συνδυασμό από σωστή διατροφή, μείωση του άγχους, καλή ενυδάτωση και υγιεινές συνήθειες ύπνου. Αυτές οι μικρές αλλαγές ενισχύουν την ευεξία μας και δημιουργούν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 
      ΠΟΥ: Το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα εξαντλήθηκε 

      Ο ΠΟΥ προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως δεν απομένουν πλέον καθόλου εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα στα παγκόσμια στοκ, κάτι που εγείρει μεγάλα προβλήματα για την προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου.

      «Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

      «Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

      Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

      Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

      Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

      Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

      Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

      Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

      Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

      Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YAHYA ARHAB

    • Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός
      Γρίπη: Μετά τις 20 Οκτώβρη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, λέει η Παγώνη - Πότε θα είναι σε έξαρση ο ιός

      Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα

      Μετά τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
      «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις. Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι. 15 ημέρες για αντισώματα. Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε αντιμετωπίζεται».
      Η ίδια αναφέρθηκε και στον ιό «Μάρμπουργκ» που εντοπίστηκε στη Ρουάντα.

      «Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά».

      Για το κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας, αναφέρει:

      «Δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».
      «Έχουμε κάνει πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων»

      Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ λέει:

      «Τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».

      Για το νοσοκομείο της Δράμας:

      «Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πολλά προβλήματα, δεν έχουμε παθολόγους. Έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».
      Πηγή: Protothema.gr
    • ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας
      ΠΟΥ: Ζητεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα για να προχωρήσει σε νέο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

      Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπραγματεύεται με το Ισραήλ νέες «παύσεις» των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις οποίες διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσει να χορηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Υποβλήθηκαν σχέδια για εκστρατεία ανοσοποίησης την περίοδο μεταξύ 14ης και 29ης Οκτωβρίου, εξήγησε ο Αγιαντίλ Σαπαρμπέκοφ, στέλεχος του ΠΟΥ αρμόδιο για τα παλαιστινιακά εδάφη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή.

      Το σχέδιο είναι να χορηγηθεί η απαραίτητη δεύτερη δόση των εμβολίων σε 590.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, ταυτόχρονα με βιταμίνη Α, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους, διευκρίνισε. «Ελπίζουμε» ότι η εκστρατεία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες. Ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ είπε πως χρειάζεται ο ισραηλινός στρατός να εφαρμόσει όπως και τον Σεπτέμβριο παύσεις των επιχειρήσεων ώστε εθελοντές να πάνε να χορηγήσουν τα εμβόλια (λαμβάνονται από το στόμα) σε ειδικά κέντρα και κατ’ οίκον.

      Το κρούσμα που σήμανε τον συναγερμό

      Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» την εκστρατεία του περασμένου μήνα, όταν πάνω από 560.000 έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Η εκστρατεία οργανώθηκε μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας αυτής σε βρέφος 10 μηνών στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

      Τουλάχιστον 41.788 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι έχουν χάσει τις ζωές τους. Πάνω από το 6% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο που θα συμπληρώσει έναν χρόνο μεθαύριο Δευτέρα, σημείωσε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ.

      Υπογράμμισε πως το σύστημα υγείας στον θύλακο υπέστη πολύ βαρύ χτύπημα από τις επανειλημμένες επιθέσεις σε δομές και τη μόνιμη έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων, καυσίμων και προσωπικού. Μόνο τα μισά από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούν, κι αυτά εν μέρει, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 43% όσον αφορά τα κέντρα υγείας.

      Οι διακομιδές εκτός Γάζας παραμένουν πολύ λίγες. Ως την 30ή Σεπτεμβρίου, από τις 15.600 ιατρικές διακομιδές που ζητήθηκαν μόλις οι 5.138 (το 33%) εγκρίθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, είπε ο Δρ. Σαπαρμπέκοφ. Και αφότου έκλεισε το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο στη Ράφα, έχουν μπορέσει να διακομιστούν εκτός θυλάκου μόλις 219 ασθενείς.

      Ο υποσιτισμός είναι άλλη πηγή εντεινόμενης ανησυχίας. Από τον Ιανουάριο, χορηγήθηκε θεραπεία για υποσιτισμό σε 20.241 παιδιά, σε 4.437 από αυτά για ακραίο οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

      Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
    • Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις
      Παγώνη για τη γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν Οκτώβριο και ποιοι Νοέμβριο - Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις

      Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σήμερα στο Mega για την έναρξη των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπη αλλά και τον κορωνοϊό που συνεχίζει να ταλαιπωρεί.

      Η κυρία Παγώνη μίλησε αρχικά για το εμβόλιο της γρίπης και αναφέρθηκε στο πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί. «Από 20 Οκτώβρη και μετά ξεκινούν τα εμβόλια της γρίπης οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα.

      Αυτή είναι η πρώτη ομάδα γιατί θέλουμε δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρυσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά σιγά, ομάδες ομάδες θα τελειώσουν», είπε.

      Πότε πρέπει να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά

      Αναφερόμενη στα μικρά παιδιά είπε ότι «οι γονείς θα πάνε στον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες σύμφωνα με το ιστορικό του παιδιού» και ότι «Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες».

      Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του ιού

      «Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά και οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος, επειδή κάθε χρόνος είναι διαφορετικός, να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», σημείωσε.

      Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για τον κορωνοϊό

      «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από covid. Όσον αφορά τον covid, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο 5νθημερο σε συνεννόηση με τον γιατρό.

      Γιατί κάποιοι κολλάνε συνέχεια κορωνοϊό

      Eρωτηθείσα γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό και κολλάνε συνέχεια η κα Παγώνη είπε: «Δεν είμαστε οι παλιοί οργανισμοί. Μετά τα τρία χρόνια του covid έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Είχαν και τα προβλήματά τους τα οποία άφησαν πίσω, είχαν απορυθμιστεί σε πολλά θέματα, φοβόντουσαν μερικοί να πάνε και στο νοσοκομείο που είναι και λογικό. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας, αυτό αρκεί».

      Πηγή: Iefimerida.gr

    • Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια
      Εποχιακή γρίπη: Ξεκινά ο εμβολιασμός – Με ιατρική συνταγή τα εμβόλια

      Ξεκινάει η περίοδος του εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους πολίτες να μπορούν να βρουν εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας.

      Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές της νόσου.

      Όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει και φέτος όπως και πέρυσι, τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης.

      Τα νέου τύπου εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

      Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τη γρίπη, καθώς προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές και συμβάλλει στη συνολική μείωση της διασποράς του ιού. Συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός και μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο κατά του COVID-19, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.«Εμβολιαστείτε έγκαιρα και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Υγείας.

      Πηγή: Ethnos.gr

    • Γιάνναρος: Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες μας
      Γιάνναρος: Παιδεία και Υγεία με βάση τις ανάγκες μας

      Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα κεντρικά άρθρα των ηλεκτρονικών μέσων την μεσολάβηση των βουλευτών του νομού, ιδιαίτερα των κυβερνητικών, για να μην ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις, να μην κλείσουν δημόσιες τεχνικές σχολές, να έχουν σε χωριά του νομού μας αγροτικούς γιατρούς κ.α.

      Μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και νομίζοντας ότι μοιράζοντας καθρεφτάκια θα κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για αυτά που βιώνουμε κάθε μέρα στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους υγείας του νομού μας. Να περάσουν την λογική ότι δεν μας νοιάζει που καίγεται το χωράφι του γείτονα, που κλείνει το διπλανό, εμείς να την βγάλουμε τωρα καθαρή και βλέπουμε τι γίνεται στο μέλλον!!!

      Όμως δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι η πολιτική τους είναι αυτή που έχει οδηγήσει την εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται σήμερα σε αίθουσες με 28 μαθητές, να καταργούν τμήματα ένταξης, να ανακαλούν τις αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων, όπου φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ κλπ. Να βλέπουμε οι γιατροί στα νοσοκομεία του νομού συνεχώς να λιγοστεύουν. Παρόλα αυτά όμως οι βουλευτές της ΝΔ «λύνουν» τα προβλήματα που η δική τους κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει.

      Αλήθεια θα μας πούνε ποιος εκπαιδευτικός μπορεί να ασκήσει απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο σε πολυπληθή τμήματα, ποιος μαθητής θα μπορεί να πάρει αυτά που πρέπει από το σχολείο στοιβαγμένος σε μία αίθουσα που μπορεί να είναι έτσι και αλλιώς ακατάλληλη;

      Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας, υποτάσσεται στην λογική που βλέπει της ανάγκες μας υπό το πρίσμα του κόστους και του οφέλους. Η προσπάθεια εξοικονόμησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και γιατρών μπαίνει πάνω από την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας και Υγείας

      Την ώρα που τα πολεμικά ταμεία της ΕΕ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεμίζουν και με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την ώρα που έχουν δοθεί 21 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς την τελευταία τριετία, την ώρα που δαπανώνται 500.000 ευρώ την ημέρα για την αποστολή των ελληνικών φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.500 χλμ. μακριά από τα σύνορά μας, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για την άσκηση Ramstain Flag 24 στην Ανδραβίδας μας λένε ότι πρέπει να κοπούν τμήματα για να εξοικονομηθουν εκπαιδευτικοί.

      Η κυβέρνηση, τα Υπουργεία και όσοι υλοποιούν τις αποφάσεις τους δείχνουν με ποιους πραγματικά είναι.

      Η «δωρεάν» Παιδεία της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της περιόδου ειδικά τώρα που οι γονείς παίρνουν από τα σχολεία τις λίστες με τα υλικά που απαιτούνται για κάθε μαθητή, τώρα που προγραμματίζουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα φροντιστήρια, τώρα που βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και για κτηριακές βελτιώσεις των σχολείων.

      Βρισκόμαστε στο 2024, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας να μπορεί να διασφαλίσει ακόμα υψηλότερου επιπέδου Παιδεία και Υγεία. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να υποβαθμίζεται.

      Είναι απόλυτα δίκαιο και σύγχρονο να απαιτήσουμε:

      • Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση τμημάτων.
      • Να δοθεί η δυνατότητα εγγραφών όλων των μαθητών στην ειδικότητα που επιθυμούν.
      • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια.
      • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές.
      • Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄& Β΄ τάξη του Δημοτικού, στα τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕΛ και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ως 20 στις υπόλοιπες.
      • Να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
      • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

      *Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ.

      (Δελτίο Τύπου)

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Marma Touch