Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 08:34

Αντιβιοτικά: Σταθερά υψηλή η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Κανόνας η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών σε μικρούς και μεγάλους - Πώς χάνεται η μάχη με τις λοιμώξεις - Η δύναμη των εμβολίων

«Χρόνια νόσος» των Ελλήνων αποδεικνύεται η άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών. Η χώρα μας παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τη χρήση αντιβιοτικών, χωρίς να χρειάζονται και χωρίς να είναι συνταγογραφημένα, γεγονός που μακροπρόθεσμα έχει βαριές επιπτώσεις σε όλους, καταναλωτές και μη αντιβιοτικών: την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και τη μείωση της αποτελεσματικότητας των "πολύτιμων" σκευασμάτων στη μάχη έναντι των λοιμώξεων.

Με αυτά τα απαισιόδοξα δεδομένα η Ελλάδα θα "γιορτάσει" κι εφέτος την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), γεγονός που κινητοποίησε το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που αριθμεί εκατοντάδες μέλη σε όλη τη χώρα, ώστε να υλοποιήσει Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης με θέμα την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών αλλά και των Εμβολίων, ενόψει της περιόδου γρίπης. Σύμμαχοι του Δικτύου σε αυτήν την ενημερωτική εκστρατεία θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και η ΚΕΔΕ.
Παρουσιάζοντας την Τρίτη στη διάρκεια εκδήλωσης την καμπάνια ενημέρωσης ο πρόεδρος του Δικτύου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης,τόνισε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, που τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.

Κανόνας η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών σε μικρούς και μεγάλους

Στη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη χρήση αντιβιοτικών αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση η Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου. "Σε επανειλημμένες επίσημες μετρήσεις η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη που καταναλώνουν τα περισσότερα αντιβιοτικά στην κοινότητα, εκτός νοσοκομείου, όπως πχ κεφαλοσπορίνες, πενικιλίνες, μακρολίδες και κινολόνες και μάλιστα σε πολλαπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με εκείνες που καταναλώνονται στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.
Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας προμηθεύεται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή και το σημαντικότερο για λοιμώξεις που δεν απαιτούν τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως είναι οι απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι" τόνισε η κυρία Γιαμαρέλλου.

Για την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών μίλησε με στοιχεία η Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου: "οι 8 στις 10 αντιβιώσεις που χορηγούνται στα παιδιά είναι άσκοπες, καθώς προκαλείται ανησυχία από έναν πονόλαιμο ή δέκατα πυρετού και αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση και ούτε καν επίσκεψη σε γιατρό, όχι φυσικά αντιβίωση. Στους δε ενήλικες το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο δηλαδή 9 στις 10 αντιβιώσεις να λαμβάνονται ασκόπως" είναι τα θλιβερά στοιχεία που παρέθεσε η ειδικός για την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας.

Πώς χάνεται η μάχη με τις λοιμώξεις

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται δραματικά η υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την έκβαση της μάχης των ασθενών έναντι των μικροβίων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην εκδήλωση ότι το μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και πως οι μισοί που προσβάλλονται από αυτό δεν θα θεραπευτούν ενώ "δυναμώνει" συνεχώς και το κολοβακτηρίδιο (προκαλεί ουρολοιμώξεις) με αντοχή στην κοινότητα έως και 15%.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% στην κοινότητα προκειμένου να γίνουν τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά. "Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα θα πρέπει να επιβιώσουμε με ότι έχουμε" ανέφερε η κυρία Γιαμαρέλλου.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά συχνά και των επαγγελματιών υγείας για τις αυστηρές προϋποθέσεις κατανάλωσης αντιβιοτικών είναι το ένα σκέλος της διαχείρισης του προβλήματος. Το άλλο αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών στους πολίτες, με τους ειδικούς να καλούν τους φαρμακοποιούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως επαγγελματίες υγείας και να μη δίνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. "Σήμερα δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή" ανέφερε ο κ. Πατούλης και ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

Η δύναμη των εμβολίων

Σημαντικό κομμάτι της ενημερωτικής εκστρατείας θα αφορά και τον εμβολιασμό, ως τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων. Για την αξία του εμβολιασμού μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Συντονιστής Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης: "Οι εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο πρόληψης μεταδοτικών νοσημάτων. Δυστυχώς, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων στη χώρα μας είναι ανησυχητικά χαμηλό. Στους ενήλικες άνω των 60 ετών οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί είναι έναντι της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα".

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός βρίσκεται όπως είναι αναμενόμενο στο προσκήνιο λόγω της περιόδου εποχικής γρίπης. Ο ειδικός επισήμανε ότι όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι και τέλος Νοεμβρίου - στις ομάδες κινδύνου περιλαμβάνονται εκτός των χρονίως ασθενών, οι έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι επαγγελματίες υγείας, τα άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, κλπ. Στη χώρα μας το 75-90% των ατόμων που καταλήγουν ετησίως από τη γρίπη είναι ανεμβολίαστα, που σημαίνει ότι αρκετοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, για την εφετινή περίοδο ο ειδικός εκφράζει την αισιοδοξία του καθώς είναι πολύ αυξημένη η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, κάτι που πιθανώς να αντανακλά την αλλαγή στάσης του πληθυσμού έναντι των εμβολιασμών.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 09:33

Σχετικά Άρθρα

  • Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
    Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζεται ότι έως το 2050 περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές.
    Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε παγκόσμιες περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
    Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατομμύρια ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

    Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αντιβιοτικά: Πότε πρέπει να τα παίρνουμε και πότε όχι
    Αντιβιοτικά: Πότε πρέπει να τα παίρνουμε και πότε όχι

    Μπορούμε να πάρουμε αντιβίωση όταν απλά μας ταλαιπωρεί ένα συνάχι; Ένας φαρμακοποιός αναλύει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντιβίωση θα ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλά και πότε δεν είναι αποτελεσματική

    Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της αδιαθεσίας, πολλοί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο να λάβουν αντιβίωση. Θεωρείται, όμως, αυτή μια σωστή κίνηση;

    Δυστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Eντούτοις, η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπάρχει, λοιπόν, κάποια στιγμή που μπορείτε πραγματικά να παραλείψετε τα αντιβιοτικά και να αναρρώσετε χωρίς αυτά;

    Ο φαρμακοποιός Alexander Olumese εξηγεί πότε θα πρέπει να λαμβάνονται και πότε να αποφεύγονται, εξηγώντας τα οφέλη τους ανά περίπτωση.

    Τι είναι τα αντιβιοτικά;

    Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, καθώς δρουν καταστρέφοντάς τα ή εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Ορισμένα, ωστόσο, στοχεύουν σε ιούς ή μύκητες και δεν λειτουργούν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών, η καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, η πενικιλίνη διαταράσσει τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα, ενώ τα μακρολίδια εμποδίζουν τα βακτήρια να παράγουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία, καθώς κάθε κατηγορία στοχεύει σε συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων.

    Συνεπώς, η χρήση τους είναι αναποτελεσματική έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η COVID-19. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην τα παίρνετε εάν δεν είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα συγκεκριμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά στο μέλλον.

    Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν βακτηριακή λοίμωξη;

    Τα συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, εκδηλώνονται και στις ιογενείς λοιμώξεις, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις διενεργούνται εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος της λοίμωξης.

    Πολλές κοινές παθήσεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι ιογενείς και δεν απαιτούν αντιβιοτικά. Αντίθετα, καταστάσεις όπως η βακτηριακή πνευμονία, ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ο στρεπτόκοκκος συνήθως χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.

    Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε;

    Αν και η δράση των αντιβιοτικών είναι άμεση, το χρονικό διάστημα μέχρι να νιώσετε καλύτερα ποικίλλει. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έναντι των συγκεκριμένων βακτηρίων.

    Όταν σας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, ρωτήστε για τον σκοπό τους, τις πιθανές παρενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν. Η κατανόηση αυτών των πτυχών διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

    Όπως καταλήγει ο φαρμακοποιός, η τήρηση των ιατρικών συμβουλών και η κατανόηση του ρόλου τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050
    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050

    Αιτία η επέκταση της αντίσταση της αντίστασης στις αντιμικροβιακές ουσίες και η εξάπλωση των superbugs

    Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες που πιθανόν να γίνει υπεύθυνη για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέχρι το 2050, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    «Αν η AMR, η αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες (στις οποίες ανήκουν τα αντιβιοτικά), αποτελεί φυσικό φαινόμενο, η ανάπτυξη και η εξάπλωση των υπερμικροβίων (superbugs) ενισχύεται από την καταχρηστική χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών καθιστώντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμώξεων δυσκολότερη», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία του ΠΟΥ που αφορά 53 χώρες και η ακτίνα ευθύνης του φθάνει μέχρι την κεντρική Ασία.

    «Ολες οι χώρες της περιοχής μας έχουν θεσπίσει κανόνες με στόχο την προστασία των πολύτιμων αντιβιοτικών από την κατάχρηση (...). Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα επέτρεπε την επίλυση των περισσότερων προβλημάτων που προέρχονται από την κατάχρηση των αντιβιοτικών», τονίζει ο Ρομπ Μπάτλερ, υπεύθυνος του τμήματος Μεταδοτικών Νόσων.

    Ο οργανισμός του ΟΗΕ θεωρεί ότι, αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση, η AMR μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050.

    Βασική πηγή ανησυχίας για τις υγειονομικές αρχές αποτελεί η κακή συνταγογράφηση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες της περιοχής, που βρίσκονται στην ανατολή Ευρώπη και την κεντρική Ασία, δείχνει ότι οι λόγοι που επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την λήψη αντιβιοτικών είναι στο 24% των περιπτώσεων το συνάχι που συνοδεύεται από συμπτώματα γρίπης (16%), ο πονόλαιμος (21%) και ο βήχας (18%).

    «Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική, διότι τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται συχνά από ιούς για την αντιμετώπιση των οποίων τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με την μελέτη που αφορά την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Λευκορωσία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Μαυροβούνιο, την Βόρεια Μακεδονία, την Μολδαβία, το Τατζικιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, το ένα τρίτο των ανθρώπων που ερωτήθηκαν καταναλώνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή.

    Σε ορισμένες χώρες, άνω του 40% των αντιβιοτικών αγοράζονται χωρίς ιατρική συνταγή, ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που απαντάται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με μελέτη του 2022.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, άλλος κίνδυνος που προέρχεται από την αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι η αύξηση των ανισοτήτων, διότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο είναι αυτοί που εφαρμόζουν περισσότερο αυτές τις πρακτικές, γεγονός που «δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση».

    Η ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά μπορεί να βρίσκει την αιτιολογία της και «σε κεκτημένες κοινωνικές και πολιτισμικές συνήθειες, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ολοκληρώνουν την θεραπεία με αντιβιοτικά για να κρατήσουν απόθεμα για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσουν» ή «που μοιράζονται τα αντιβιοτικά με άρρωστο συγγενή ή γείτονα».

    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Protothema.gr

  • SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”
    SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την χώρα μας να κερδίζει επάξια το χρυσό μετάλλιο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, γεγονός που οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, το οποίο συνεπάγεται και σε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μία ημερίδα σαν αυτή που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Μ Πύργου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

    Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος με ένα απλό παράδειγμα για το μέλλον που βαδίζουμε εάν δεν φροντίσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, από το 2050 αναμένεται να έχουμε 10 εκατ. θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

    Imerida nosok 4

    Αρχικά ο Χαράλαμπος Γώγος αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νοσοκομείο Πύργου για την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την ημερίδα, την οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου τόσο για την θεματολογία όσο και για τους ομιλητές ανέφερε πως «... το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πάρα πολύ μεγάλο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Επομένως η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ανθρώπινες ζωές, για τις λειτουργίες των νοσοκομείων αλλά και για το κόστος της χώρα μας και παγκοσμίως. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς παγκοσμίως το 2050 θα έχουμε 10 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, υπάρχουν προγράμματα αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τον έλεγχο της κατανάλωσης αντιβιοτικών, γιατί αυτά πάνε μαζί. Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στην οποία η χώρα μας πρωτοστατεί, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό ανθεκτικών μικροβίων που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Και εδώ πρωτοστατεί η χώρα μας, άρα θα πρέπει η προσπάθεια να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σωστή χρήση αντιβιοτικών, έλεγχος των μικροβιακών λοιμώξεων, ελάττωση των πολυανθεκτικών στελεχών που προκαλούν θανάτους και προβλήματα στα νοσοκομεία μας. Πιστεύω και ελπίζω ότι με όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για τον έλεγχο των λοιμώξεων» Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Γωγώς σημειώνοντας επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία λοιμωξιολόγων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. «… Η ελληνική εταιρεία λοιμώξεων έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει το υπουργείο να προκηρύξει τέτοιες θέσεις, γιατί η παρουσία λοιμωξιολόγου σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο είναι σημαντική για την κατεύθυνση αυτή».

    Imerida nosok 6

    Από την πλευρά της η Κατερίνα Ψαρρά, νοσηλεύτρια εκτίμησης λοιμώξεων Γ.Ν. Ηλείας αναφερόμενη στην ημερίδα τόνισε ότι «... διοργανώνουμε μετά από πολλή προσπάθεια μία ημερίδα σχετικά με τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μας ενδιαφέρει να στοχεύσουμε στην πρόληψη και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον έτσι ώστε να υπάρξουν καινοτομίες ως προς την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μάστιγα στο νέο χώρο των νοσοκομείων. Μέχρι το 2050 αναμένεται ένας άνθρωπος να πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

    Imerida nosok 5

    Μεγάλη είναι η βαρύτητα που δίνει η διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την περαιτέρω εκπαίδευση τόσο του νοσηλευτικού όσο και το ιατρικού προσωπικού όπως ανέφερε ο διοικητής Σπύρος Πολίτης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «... στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στόχος είναι μετά τον Covid να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Θα είμαστε σταθεροί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε ημερίδες, συνέδρια. Είναι στόχος ουσιαστικός όχι μόνο για να βρισκόμαστε αλλά για να μπορέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αποκομίσει κάθε φορά και κάτι παραπάνω. Η δια βίου εκπαίδευση εξάλλου είναι μότο όλης της κοινωνίας πόσο μάλλον σε σημεία αιχμής όπως είναι τα νοσοκομεία. Το προσωπικό είναι πάρα πολύ ενημερωμένο οι εξελίξεις στις ιατρικές τεχνολογίες και την φαρμακευτική είναι διαρκείς και με αυτό τον τρόπο με τη βοήθεια του προσωπικού βελτιωνόμαστε. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της σημερινής ημερίδας, που με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Γώγου και της κας Λαγκαδινού να μπορούμε να πούμε ότι αύριο θα κάνουμε κάτι καλύτερο από ότι κάναμε χθες».

    Imerida nosok 2

    Imerida nosok 3

  • ΕΟΔΥ για αντιβιοτικά: Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής
    ΕΟΔΥ για αντιβιοτικά: Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής

    Η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά.

    Η μέρα αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση για την ορθή χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων καθώς και για τον κίνδυνο της αντιμικροβιακής αντοχής, που αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές απειλές Δημόσιας Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στο επίκεντρο τόσο της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας όσο και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), βρίσκονται οι στόχοι που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κλιμάκωση των δράσεων σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας.

    Οι συνέπειες της αλόγιστης κατανάλωσης αντιβιοτικών

    Η χρήση των αντιβιοτικών ή αντιμυκητιακών φαρμάκων ενδείκνυται για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών, πέραν των κανόνων ορθής χρήσης τους και χωρίς οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντιμικροβιακής αντοχής, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία τα βακτήρια, οι μύκητες και τα παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον σε αντιμικροβιακούς παράγοντες που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν. Ως αποτέλεσμα της αντιμικροβιακής αντοχής, τα αντιβιοτικά και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες καθίστανται αναποτελεσματικοί και οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται δύσκολα ή ανεπιτυχώς, με συνέπεια την πρόκληση σοβαρής νόσου ακόμα και θανάτου.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2019, σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι σχετίστηκαν με την αντιμικροβιακή αντοχή, συμπεριλαμβανομένων 1,27 εκατομμυρίων θανάτων που προκλήθηκαν άμεσα από αυτήν. Η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη στην Ευρώπη, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

    Πρόσφατα ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δημιουργία διυπουργικών ομάδων εργασίας (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΦΕΤ κ.ά.) με σκοπό να επικαιροποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Αντιμικροβιακής Αντοχής.

    Απαιτείται συντονισμένη εθνική προσπάθεια

    Ο Οργανισμός τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής απαιτείται συντονισμένη εθνική προσπάθεια, με ολιστική και πολυτομεακή προσέγγιση μέσα στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health), καθώς η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων, των φυτών και το κοινό τους περιβάλλον.

    Το 2023, για πρώτη φορά, τέσσερις διεθνείς Οργανισμοί και Προγράμματα (ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH)) συμφώνησαν στη μετονομασία της εκστρατείας ενημέρωσης, που ήταν γνωστή ως τώρα ως Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιμικροβιακά (WAAW - World Antimicrobials Awareness Week), σε Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντοχή (WAAW - World AMR Awareness Week).

    Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Πρόληψη της Αντιμικροβιακής Αντοχής Μαζί», για την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και την καταπολέμηση της απειλής για τον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εκστρατείας είναι η συνεργασία όλων των τομέων στο πνεύμα της Ενιαίας Υγείας.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της αντιμικροβιακής αντοχής περιλαμβάνει την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών, τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση της εμφάνισης και της εξάπλωσης ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, καθώς και την εφαρμογή των σωστών πρακτικών για την απόρριψη μολυσμένων με αντιμικροβιακά αποβλήτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr

  • Ανατρεπτική έρευνα για τα αντιβιοτικά που παίρνουν τα παιδιά
    Ανατρεπτική έρευνα για τα αντιβιοτικά που παίρνουν τα παιδιά

    Όλο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών του στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, ειδικά σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον Ειρηνικό.

    Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Ετησίως υπολογίζεται ότι σε όλο το κόσμο, εμφανίζονται 3 εκατομμύρια περιπτώσεις σηψαιμίας στα νεογέννητα, που οδηγούν σε 570.000 θανάτους. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών αντιβιοτικώνγια την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηρίων.

    Συμφωνά με μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet South East Asia», πολλά αντιβιοτικά για την θεραπεία κοινών λοιμώξεων σε παιδιά και βρέφη δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε πολλά μέρη του κόσμου.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση των αντιβιοτικών είναι ξεπερασμένες και χρειάζονται επικαιροποίηση.

    Σύμφωνα με την μελέτη, αντιβιοτικά που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), πλέον, έχουν μικρότερη του 50% αποτελεσματικότητα στη θεραπεία παιδικών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, η σηψαιμία και η μηνιγγίτιδα.

    Επίσης στην συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται ότι ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, η κεφτριαξόνη, πιθανό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μόνο μία στις τρεις περιπτώσεις σηψαιμίας ή μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα μωρά.

    Ακόμα, ένα άλλο αντιβιοτικό, η γενταμικίνη, βρέθηκε πιθανότατα να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία λιγότερων από τις μισές περιπτώσεις σηψαιμίας και μηνιγγίτιδας σε παιδιά.

    Οι περισσότερες χώρες που επηρεάζονται από αυτό το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά είναι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον Ειρηνικό υπολογίζοντας και την Ινδονησία και των Φιλιππίνων.

    Η Φοίβη Γουίλιαμς, που είναι η επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων, ειδική στις λοιμώδεις νόσους, ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά για τις παιδικές λοιμώξεις είναι να τεθεί ως προτεραιότητα η χρηματοδότηση για τη διερεύνηση νέων αντιβιοτικών θεραπειών για τα παιδιά και τα νεογέννητα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας τέλος; Το φάρμακο που θα μπορούσε να την αντικαταστήσει
    Αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας τέλος; Το φάρμακο που θα μπορούσε να την αντικαταστήσει

    Μια φοβία της παιδικής ηλικίας φαίνεται πως θα μπορούσε να εξαλειφθεί δια παντός, με την πολύτιμη συμβολή μιας συνταγογραφούμενης αγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

    Θα μπορούσαν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας να αποτελέσουν παρελθόν στο κοντινό μέλλον; Σουηδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα θα μπορούσε αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί και μη επεμβατικά, με τη χρήση αντιβιοτικών.

    Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα υποστηρίζουν ότι ο μόνος κίνδυνος από τη μη χειρουργική επέμβαση και τη χρήση αντιβιοτικών είναι μια νέα αναζωπύρωση της σκωληκοειδίτιδας. «Τα παρόντα δεδομένα θα είναι περαιτέρω ωφέλιμα τόσο για τους κλινικούς γιατρούς όσο και για τους ασθενείς κατά τη λήψη μιας θεραπευτικής απόφασης» επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αναγνωρίζεται εύκολα από τον πόνο στην κοιλιά και δεξιά και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται από το σώμα αφού οι γιατροί κάνουν τρεις ή τέσσερις μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα και να επανέλθουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα.

    Παρόλα αυτά, περίπου ένας στους δέκα ασθενείς υποφέρει από παρενέργειες από την ίδια την επέμβαση.

    Για τη διεξαγωγή της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο JAMA surgery, οι ειδικοί ανέλυσαν δύο ξεχωριστές μελέτες, οι οποίες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 292 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σκωληκοειδίτιδα. Σαράντα πάσχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης. Οι μισοί έλαβαν σκωληκοειδεκτομή, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αντιβιοτικά για 10 ημέρες. Όλοι, εκτός από έναν ασθενή, ανάρρωσαν επιτυχώς.

    Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 86% στη δεύτερη και μεγαλύτερη μελέτη. Όταν συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα και των δύο μελετών, προέκυψε ότι το 40% των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά χρειάστηκε αργότερα σκωληκοειδεκτομή.

    «Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν μη χειρουργικά δεν παρουσίασαν υποτροπή και απέφυγαν τη χειρουργική επέμβαση σε διάστημα περίπου δύο δεκαετιών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της μη χειρουργικής αντιμετώπισης, εκτός από την υποτροπή της σκωληκοειδίτιδας» σημειώνουν οι ερευνητές. Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι τα διαγνωστικά πρότυπα των επεμβάσεων εκείνη την εποχή, διέφεραν από τα σημερινά.

    Όπως προσθέτουν, οι γιατροί αναλαμβάνουν «πολύ υψηλότερα ποσοστά απεικόνισης» τώρα, πρόσθεσαν, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σκωληκοειδίτιδα.

    Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με σκωληκοειδίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά αντί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Η αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση
    Η αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

    Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, όπως διαπιστώνεται σε παγκόσμια ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που προκύπτει από την ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με περίπου 480.000 πρόωρους θανάτους το 2018.

    Η κακή και υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών είναι οι κύριοι παράγοντες της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει και εκείνη στην εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων και των γονιδίων ανθεκτικότητας.

    Παρόλο που ο αέρας αναγνωρίζεται ως βασικός φορέας διάδοσης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, υπάρχουν περιορισμένα ποσοτικά δεδομένα σχετικά με τις διαφορετικές διόδους που τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια μεταφέρονται μέσω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ορισμένοι πιθανοί χώροι μεταφοράς τους είναι τα νοσοκομεία, τα αγροκτήματα και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που εκπέμπουν και εξαπλώνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σωματίδια μέσω του αέρα και σε μεγάλες αποστάσεις.

    Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων για 116 χώρες την περίοδο 2000-2018 για να διερευνήσουν κατά πόσο τα αιωρούμενα σωματίδια με μικρή διάμετρο (PM 2,5) αποτελούν βασικό παράγοντα που οδηγεί στην παγκόσμια ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Επίσης, χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών, τις υπηρεσίες υγιεινής, την οικονομία, τις δαπάνες για την υγεία, τον πληθυσμό, την εκπαίδευση, το κλίμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση για να διερευνηθεί η επίδραση αυτών των παραγόντων στα επίπεδα της ανθεκτικότητας αυτής.

    Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από βιομηχανικές διεργασίες, οδικές μεταφορές και οικιακή καύση άνθρακα και ξύλου και πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι 7,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτίθενται άμεσα σε μη ασφαλή ετήσια επίπεδα αυτών των σωματιδίων, με το 80% να ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται με την αύξηση των σωματιδίων PM 2,5. Κάθε 1% αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέεται με αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά κατά 0,5 έως 1,9% ανάλογα με το παθογόνο. Η συσχέτιση έχει ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου με τις αλλαγές στα επίπεδα των σωματιδίων να οδηγούν σε μεγαλύτερες αυξήσεις της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά τα πιο πρόσφατα χρόνια.

    Μάλιστα, εντοπίστηκε ότι τα σωματίδια αυτά αντιπροσωπεύουν το 11% των αλλαγών στα μέσα επίπεδα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε όλο τον κόσμο, την ώρα που οι δαπάνες υγείας ευθύνονται για το 10% των αλλαγών και οι υπηρεσίες πόσιμου νερού για το 3%.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά εντοπίζονται στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, ενώ τα επίπεδα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι χαμηλά. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πληθυσμών τους, η Κίνα και η Ινδία πιστεύεται ότι είναι οι χώρες στις οποίες οι αλλαγές στα σωματίδια έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον αριθμό των πρόωρων θανάτων από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

    Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μέχρι το 2050 μπορεί η αντοχή στα αντιβιοτικά να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 17%. Τότε ο ετήσιος αριθμός πρόωρων θανάτων θα αυξανόταν σε περίπου 840.000 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στην υποσαχάρια Αφρική.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο περιορισμός των επιπέδων επιβλαβούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και άρα να μειώσει σημαντικά τους θανάτους και το οικονομικό κόστος που απορρέει από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    http://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(23)00135-3/fulltext

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο