Ποια είναι τα πιθανά σενάρια και τι αλλάζει με τα ελαφρυντικά των ενόχων
Η νίκη της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, κάνει το γύρο του κόσμου. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται και με τη βούλα πλέον, εκεί που ανήκει, στο περιθώριο. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν υιοθετήθηκε από την Εδρα, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι αθώοι οι κατηγορούμενοι κι αποφάσισε ότι το πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Οι ποινές, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο, πρόθεση της προέδρου της Εδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να συνεδριάσει το δικαστήριο ακόμα και το Σάββατο, ενώ και σήμερα η συνεδρίαση αναμένεται να τραβήξει πέραν του ωραρίου (σ.σ.: 15:00).
Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:
- Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
- Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8
Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι... μακρινή. Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη. Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου (σ.σ.: κλείνει στις 15:00 το δικαστήριο) η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και ημέρες σε επιφυλακή, καθώς υπό το φόβο να διαφύγουν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων είχε στρέψει το βλέμμα της σε όσους βρίσκονταν στη λίστα των κατηγορούμενων.
Οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι σε θέση να συλλάβουν –όταν και εάν διαταχθούν μετά από εντάλματα σύλληψης- τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι οι Αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι δεν θα προκύψουν «απρόοπτα». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα αστυνομικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για να αποφευχθούν «εκπλήξεις». Μάλιστα, έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για ταυτόχρονες συλλήψεις (μετά από τα εντάλματα), εάν και όταν χρειαστεί. Και αυτό διότι η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ποινές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και κανείς δε γνωρίζει εάν θα δοθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών ή εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Υπενθυμίζεται ότι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.
Ενοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).
Η απόφαση του δικαστηρίου
Eπτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.
Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.
Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.
Πάνω από 20.000 έξω από το Εφετείο
Περισσότερα από 20.000 άτομα συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας. Όπως αναφέρεται από την ΕΛ.ΑΣ., στις 11.55, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.
Πηγή: Ethnos.gr