«Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός», έγραψε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Λαγός στο Twitter
Σε μια προσπάθεια να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ενημέρωσε τους ακολούθους του στο Twitter ότι το τεστ κορονοϊού στο οποίο υπεβλήθη βγήκε αρνητικό και ως εκ τούτου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα παραστεί στο Εφετείο Αθηνών, όπου είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής, με τη σκυτάλη να δίνεται στην ανακοίνωση των ελαφρυντικών, τα οποία και θα κρίνουν τις τελικές ποινές.
«Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ», αναφέρει στην πρώτη ανάρτησή του ενώ στην επόμενη καλεί σε συγκέντρωση έξω από Εφετείο: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».
6.500 ευρώ το μήνα ακόμη κι αν μπει φυλακή
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει βάλει το Ευρωκοινοβούλιο η καταδίκη του Γιάννη Λαγού. Το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, που επί σειρά ετών πρωταγωνιστούσε στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, είναι ο πρώτος ευρωβουλευτής που καταδικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open στις Bρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, καταρχάς, αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ). Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι, που απαιτεί κάποιες μέρες – εκ των πραγμάτων.
Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αιτήματα για άρση της ασυλίας, η Προεδρία της Ευρωβουλής δεν θα ήθελε να φανεί ότι κωλυσιεργεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Γ. Λαγός. Οπότε, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Λαγού.
Τι προβλέπεται όμως από πλευράς των βουλευτικών προνομίων; Στην Ελλάδα, ο Λαγός δεν θα χάσει την ιδιότητά του, χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην θητεία του Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά. Επομένως, θα πληρώνεται ακόμη και μέσα στη φυλακή, με τον βασικό μισθό των Ευρωβουλευτών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα.
Αμετανόητος και ο Κασιδιάρης: «Καταπατήθηκαν δικαιώματα»
Αμετανόητος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης σε δηλώσεις που έκανε μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Αναφέρει ότι υπήρξε καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ στρέφεται κατά του πολιτικού κόσμου. «Το τεκμήριο της αθωότητας καταπατήθηκε πλήρως και με σκαιότατο τρόπο από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Προσωπικά, αντιμετώπισα ανάλογες διώξεις και πριν από λίγα χρόνια και τις αντιμετώπισα με επιτυχία, καθώς κατάφερα να εκλεγώ βουλευτής και μέσα από τη φυλακή», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
«Είναι ανεπίτρεπτο εν μέσω αυτής της διαδικασίας να στοχοποιούνται και να πλήττονται οικογένειες, να πηγαίνουν στη φυλακή αθώοι άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς να φροντίσουν. Αυτές οι διαδικασίες είναι ανήθικες και ξεφεύγουν από το πλαίσιο της πολιτικής διαμάχης», πρόσθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την καταδίκη του.
Η ώρα των ελαφρυντικών
Το πρωί της Δευτέρας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει την κρίση του για το πλέον σημαντικό ζήτημα για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας, καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα - εκτός του Γιώργου Ρουπακιά - και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.
Ωστόσο, δεν αναμένεται την ίδια ημέρα να προχωρήσει στη διαδικασία της ανακοίνωσης των ποινών. Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη, οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασης του για κάθε καταδικασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί.
Πηγή: Ethnos.gr