Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης (upd)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης (upd)

Αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές και σε άλλα οκτώ, μη πολιτικά, πρόσωπα - Τι ποινές προβλέπονται

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Κανείς από τους κατηγορούμενους για διεύθυνση βουλευτές δεν έλαβε ελαφρυντικό.

Από τους βουλευτές που κατηγορούνται μόνο για έναρξη ελαφρυντικά έλαβαν 4. Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξοπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορούμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους Αναδιώτη, Τσακανίκα, Αγριογιαννη, Ευγενικό, Χατζηδάκη, Μαρία, Χρυσαφίτη, Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους Δήμου και Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλλε ο Γιάννης Λαγός. «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας» είπε στο δικαστήριο. Ο Γιάννης Λαγός διόρισε τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, προκειμένου να υποβάλλει το συγκεκριμένο αίτημα.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χωρίς ελαφρυντικό, είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Το πλαίσιο ποινής θα μειωθεί μόνο για όσους πήραν ελαφρυντικό.

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο προχωράει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Και αυτό καθώς για να αποφασίσει το δικαστήριο για τις ποινές θα πρέπει να αγορεύσει πρώτα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και ακολούθως να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τις ποινές όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους οι συνήγοροι θα ζητήσουν να επιβληθεί το ελάχιστο των ποινών στους εντολείς τους. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο μετά από διάσκεψη την τελική απόφασή του για το θέμα των ποινών.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup