Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 10:36

Γώγος: Καλύτερο το μέλλον και εμβολιασμοί κάθε χρόνο - Εν αναμονή για το lockdown

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας

Αν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας της παρούσας φάσης του κορονοϊού προβληματίζει, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, περιέγραψε ένα καλύτερο μέλλον από το καλοκαίρι και μετά κυρίως λόγω των εμβολιασμών, που ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο.

«Θα είναι καλύτερη η εικόνα στο μέλλον σε σχέση με παρελθόν. Με τον εμβολιασμό τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά δεν ξέρουμε το μέλλον του ιού, με τις μεταλλάξεις πού θα πάνε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open TV και ανέφερε ότι ουσιαστικά θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο με αυτό της γρίπης, με τον κορονοϊό να είναι πιο πιο βαριά νόσος.

Σχετικά με το lockdown στην Αττική απάντησε: « Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση. Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα».

Πάντως όπως τόνισε: «Αντέχει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το μαξιλάρι να ανοίξουν και νέες μονάδες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί».

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 09:45

Σχετικά Άρθρα

  • SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”
    SOS για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξέπεμψε ο Χ. Γώγος από τον Πύργο - “Σταματήστε την μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την χώρα μας να κερδίζει επάξια το χρυσό μετάλλιο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, γεγονός που οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, το οποίο συνεπάγεται και σε αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μία ημερίδα σαν αυτή που έλαβε χώρα χθες το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν.Μ Πύργου ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

    Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος με ένα απλό παράδειγμα για το μέλλον που βαδίζουμε εάν δεν φροντίσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα, από το 2050 αναμένεται να έχουμε 10 εκατ. θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

    Imerida nosok 4

    Αρχικά ο Χαράλαμπος Γώγος αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο νοσοκομείο Πύργου για την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την ημερίδα, την οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου τόσο για την θεματολογία όσο και για τους ομιλητές ανέφερε πως «... το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι πάρα πολύ μεγάλο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Επομένως η προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ανθρώπινες ζωές, για τις λειτουργίες των νοσοκομείων αλλά και για το κόστος της χώρα μας και παγκοσμίως. Υπολογίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς παγκοσμίως το 2050 θα έχουμε 10 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, υπάρχουν προγράμματα αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τον έλεγχο της κατανάλωσης αντιβιοτικών, γιατί αυτά πάνε μαζί. Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στην οποία η χώρα μας πρωτοστατεί, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό ανθεκτικών μικροβίων που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Και εδώ πρωτοστατεί η χώρα μας, άρα θα πρέπει η προσπάθεια να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σωστή χρήση αντιβιοτικών, έλεγχος των μικροβιακών λοιμώξεων, ελάττωση των πολυανθεκτικών στελεχών που προκαλούν θανάτους και προβλήματα στα νοσοκομεία μας. Πιστεύω και ελπίζω ότι με όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, πανευρωπαϊκά και στην χώρα μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για τον έλεγχο των λοιμώξεων» Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Γωγώς σημειώνοντας επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία λοιμωξιολόγων στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. «… Η ελληνική εταιρεία λοιμώξεων έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει το υπουργείο να προκηρύξει τέτοιες θέσεις, γιατί η παρουσία λοιμωξιολόγου σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο είναι σημαντική για την κατεύθυνση αυτή».

    Imerida nosok 6

    Από την πλευρά της η Κατερίνα Ψαρρά, νοσηλεύτρια εκτίμησης λοιμώξεων Γ.Ν. Ηλείας αναφερόμενη στην ημερίδα τόνισε ότι «... διοργανώνουμε μετά από πολλή προσπάθεια μία ημερίδα σχετικά με τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μας ενδιαφέρει να στοχεύσουμε στην πρόληψη και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον έτσι ώστε να υπάρξουν καινοτομίες ως προς την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μάστιγα στο νέο χώρο των νοσοκομείων. Μέχρι το 2050 αναμένεται ένας άνθρωπος να πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

    Imerida nosok 5

    Μεγάλη είναι η βαρύτητα που δίνει η διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την περαιτέρω εκπαίδευση τόσο του νοσηλευτικού όσο και το ιατρικού προσωπικού όπως ανέφερε ο διοικητής Σπύρος Πολίτης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «... στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στόχος είναι μετά τον Covid να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες. Θα είμαστε σταθεροί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε ημερίδες, συνέδρια. Είναι στόχος ουσιαστικός όχι μόνο για να βρισκόμαστε αλλά για να μπορέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αποκομίσει κάθε φορά και κάτι παραπάνω. Η δια βίου εκπαίδευση εξάλλου είναι μότο όλης της κοινωνίας πόσο μάλλον σε σημεία αιχμής όπως είναι τα νοσοκομεία. Το προσωπικό είναι πάρα πολύ ενημερωμένο οι εξελίξεις στις ιατρικές τεχνολογίες και την φαρμακευτική είναι διαρκείς και με αυτό τον τρόπο με τη βοήθεια του προσωπικού βελτιωνόμαστε. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της σημερινής ημερίδας, που με τη βοήθεια του καθηγητή κ. Γώγου και της κας Λαγκαδινού να μπορούμε να πούμε ότι αύριο θα κάνουμε κάτι καλύτερο από ότι κάναμε χθες».

    Imerida nosok 2

    Imerida nosok 3

  • Κορονοϊός – Γώγος: «Την άνοιξη έρχεται η αποκλιμάκωση»
    Κορονοϊός – Γώγος: «Την άνοιξη έρχεται η αποκλιμάκωση»

    Νέα όπλα στη μάχη του κορονοϊού διαθέτει πλέον η ιατρική κοινότητα. Τα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια, που έρχονται να καλύψουν κι αυτούς που έχουν ενστάσεις για τα mRNA, σε συνδυασμό με τα μονοκλωνικά φάρμακα που ήδη χορηγούνται και αυτά που αναμένονται κι έχουν προληπτική δράση, μπορούν να μας θωρακίσουν απέναντι στην πανδημία η οποία όπως φαίνεται θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα.

    Τα κρούσματα έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά παραμένουν πολύ υψηλά. Υψηλός είναι και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων. Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην «ΠτΚ» βλέπει την επιθυμητή αποκλιμάκωση να έρχεται την άνοιξη.

    «Εχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση αλλά σε υψηλά νούμερα. Αναμένονταν μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση την οποία τελικά δεν φαίνεται να την έχουμε. Το θετικό είναι ότι έχει επικρατήσει η ‘’Ομικρον’’ σε ποσοστό 75-80% κι αυτό το καταγράφουμε και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι προσδοκίες μας είναι έστω και με αυτή την αργή αποκλιμάκωση να φτάσουμε σε επίπεδο ενδημικότητας» μας λέει ο κ. Γώγος.

    Σε ότι αφορά την ερμηνεία για το μεγάλο αριθμό θανάτων εξηγεί: «Το πρόβλημα με τους βαριά πάσχοντες είναι υπαρκτό. Εχουμε ακόμα εκατοντάδες διασωληνωμένους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Υπήρξε κι αυτή η πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία που σαφώς δημιούργησε προβλήματα. Ο ιός παραμένει απειλητικός και επικίνδυνος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

    ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ

    Ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι τα νέα φάρμακα και τα νέα εμβόλια θα συμβάλλουν στη θωράκιση των πολιτών. «Με τα νέα εμβόλια πιστεύω ότι θα πετύχουμε την κάλυψη κι αυτών που είχαν ενστάσεις για τα mRNA. Επίσης για τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα προβλήματα θα μπορούν προληπτικά να λαμβάνουν τα νέα φάρμακα που έρχονται ώστε να προλάβουν τη νόσηση.

    Τα αντιικά φάρμακα που ήδη χορηγούνται προστατεύουν σε ποσοστό 50% από τη βαριά νόσηση. Εχουμε πολύ σημαντικά όπλα στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τον ιό ο οποίος πιστεύω ότι θα παραμείνει για πολύ ακόμα ανάμεσά μας».

    Η ΜΑΣΚΑ

    Στο ερώτημά μας εάν άμεσα θα βγάλουμε τη μάσκα ο κ. Γώγος απαντάει: «Αμεσα δεν το βλέπουμε διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η μάσκα έχουμε δει ότι μας προστατεύει από πολλά και πιστεύω ότι στους νοσοκομειακούς χώρους θα είναι πλέον μόνιμη».

    Πηγή: Pelop.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Γώγος: Δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Όμικρον - Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στην εστίαση
    Γώγος: Δεν διασωληνώνονται οι ασθενείς με Όμικρον - Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στην εστίαση

    «Έχουμε καλά νέα, φαίνεται ότι η νόσος έχει τεράστια διασπορά με χαμηλή θνητότητα. Το στέλεχος δημιουργεί προβλήματα λόγων των μέτρων αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων», δήλωσε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον.

    «Φαίνεται ότι ο ιός γίνεται ηπιότερος. Παίζει το σενάριο να γίνει ενδημικός Και μετά από 1-2 μήνες να είναι καλύτερη η κατάσταση», εξήγησε στην τηλεόραση του Open.

    Σε σχέση με την εστίαση και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα τόνισε πως «είναι στο τραπέζι από καιρό, ίσως τα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα»

    Αναφορικά με την καραντίνα των πέντε ημερών σημείωσε πως «ισχύει για ασυμπτωματικούς» και πρόσθεσε πως «κάθε νοσοκομείο μπορεί να πάρει δικά του μέτρα».

    Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και το 50%+1 για το κλείσιμο μιας τάξης σημείωσε: «Έτσι πρέπει να είναι για να μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα. Αλλά χρειάζεται να γίνονται πολλά τεστ».

    Πηγή: ethnos.gr
  • Γώγος: Μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα
    Γώγος: Μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

    «Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης», είπε - Τζανάκης: Lockdown εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα

    Για το ενδεχόμενο lockdown σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

    Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

    Συνέχισε δε λέγοντας πως σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι. Συμπλήρωσε πάντως πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», είπε.

    Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι». Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

    Σημειώνεται πάντως πως μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέκλεισε και τοπικά αλλά και γενικά lockdown.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Καμπανάκι» από τον Γώγο για όλη την κεντρική Μακεδονία - Πιθανή η λήψη μέτρων
    «Καμπανάκι» από τον Γώγο για όλη την κεντρική Μακεδονία - Πιθανή η λήψη μέτρων
    Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων, ο χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και ο μικρός αριθμός κλινών στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο.
    Για την επιδημιολογική κατάσταση στην κεντρική Μακεδονία, τα κρούσματα στα παιδιά και την ανάκληση της απόφασης για διενέργεια rapid test των εμβολιασμένων πριν την επίσκεψη σε οδοντίατρο μίλησε ο Χαράλαμπος Γώγος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
    «Η επιδημία βρίσκεται σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό. Παρατηρούμε όμως στην κεντρική Μακεδονία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα. «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και η δυνατότητα νοσηλείας. Αυτά θα εξεταστούν από την Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

    «Η Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»

    Όσον αφορά στο γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορονοϊό, ο κ. Γώγος, έκανε λόγο ότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων, «που μπορεί να μεγαλώσει και άλλο» αφορά στις μικρές ηλικίες. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οδοντίατροι

    Τέλος, ο κ. Γώγος σχολίασε την απόφαση - η οποία εντέλει ανακλήθηκε - να κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι και μοριακό οι ανεμβολίαστοι για να επισκεφθούν οδοντίατρους.

    «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιου και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης» ανέφερε.

    «Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γώγος: Φόβος για διασπορά στα σχολεία - Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα αν δούμε προβλήματα
    Γώγος: Φόβος για διασπορά στα σχολεία - Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα αν δούμε προβλήματα

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Γώγος θεωρείται δύσκολο να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία

    Στο ρεαλιστικό φόβο διασποράς του κορωνοϊού στα σχολεία και στο δύσκολο, εκτός απροόπτου, σενάριο να δούμε ένα οριζόντιο κλείσιμο, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

    Όπως τόνισε ο κ. Γώγος ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση .

    Απο την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

    Μάλιστα, ο καθηγητής υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

    Εστίασε δε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδία μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν, θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν».

    Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο τον συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.

    Πηγή: Skai.gr

  • Κορονοϊός - Γώγος: Η επιδημία των 18άρηδων έγινε επιδημία των 35άρηδων
    Κορονοϊός - Γώγος: Η επιδημία των 18άρηδων έγινε επιδημία των 35άρηδων

    Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τα παιδιά που νοσούν βαριά, την ανάγκη εμβολιασμού και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

    «Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο στοίχημα, είναι μεγάλη ανάγκη να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο για πολλούς λόγους. Αυτό πρέπει να γίνει με μια επιδημία και ένα στέλεχος που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, που κάνει την επιστροφή πιο δύσκολη», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Χαράλαμπος Γώγος.

    Ο Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, προσέθεσε ότι για αυτό, «τα εργαλεία που έχουμε είναι φυσικά το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά. Το 10% που είναι εμβολιασμένα είναι μικρό ποσοστό, στους φοιτητές μας είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και φυσικά έχουμε και το εργαλείο των self test. Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το Κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών».

    «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα», τόνισε ο κ. Γώγος, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».

    «Βλέπετε ότι η επιδημία των 18άρηδων, τώρα που σταμάτησαν τα γλέντια και οι χαλαρές στιγμές, έχει γίνει επιδημία των 35άρηδων», είπε ο κ. Γώγος, αναφέροντας παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί οι βαριά νοσούντες από τον κορονοϊό και οι διασωληνωμένοι

    Όπως υπογράμμισε, «μόνο 1 στους 10 που νοσούν σοβαρά είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες για αυτό και να εμβολιαστούν. Πρέπει να πείσουμε και τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Υπάρχουν και εμβολιασμένα παιδιά που νοσούν, υπάρχουν και κάποια παιδιά που πεθαίνουν, υπάρχουν και πολλά σύνδρομα που μπορεί να εμφανιστούν».

    Προσέθεσε ότι «πρέπει να πειστούμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να εμβολιαστούν. Έχουμε πολύ καλές μελέτες, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μακροχρόνια το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντίθετα έχουμε στοιχεία ότι η νόσηση από κορονοϊό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

    «Τα παιδιά νοσούν και χωρίς να αρχίσουν τα σχολεία και τώρα που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία; Τα παιδιά θα συγχρωτιστούν μεταξύ τους στο σχολείο και πιθανώς θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολη η ιχνηλάτηση τους», ανέφερε.

    «Τα συχνά τεστ είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και προληπτικά και αφού εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, είναι πολύ χρήσιμα», σημείωσε ο Καθηγητής, αναφέροντας πάντως ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον δείκτη θετικότητας

    «Είναι λογικό και κάποιοι γιατροί να έχουν επιφυλάξεις, αλλά όλοι μας ανήκουμε σε επιστημονικές εταιρείες και όλες οι εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών και στα παιδιά», κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.


  • Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού - Ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους
    Γώγος: Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί παντού - Ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους

    Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία - Στο 60% η κάλυψη στις ΜΕΘ και στο 44% σε απλές κλίνες Covid - Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τη νόσο, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα - Ο νόμος θα εφαρμοστεί για όσους υγειονομικούς δεν εμβολιαστούν εντός της προθεσμίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

    Στις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

    O Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους.

    Παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στα νησιά.

    Από την ενημέρωση απουσίαζαν η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
    Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε:

    «Φαίνεται ότι έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόλις 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε όλον τον κόσμο, ενώ έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. δόσεις.

    Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα.

    Η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.

    Το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα εμφανίζει συνεχή αύξηση. Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας.

    Η πανδημία μεταδίδεται πλέον μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.

    Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κρήτη, με 96% κάλυψη.

    Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νποσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των νοσήσεων.

    Τα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα φάρμακα. Ως εκ τούτου μπορούν να νοσήσουν και πλήρως εμβολιασμένοι, με ηπιότερα συμπτώματα. Η εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές αρκετά φάρμακα, τα οποία θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ασθενών.

    Καλώ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα και όσους επιστρέφουν από διακοπές, να κάνουν το τεστ. Ζητώ επίσης από τους υπευθύνους να συνεχίσουν τους σχολαστικούς ελέγχους. Καλώ επίσης το 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν άμεσα».

    Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε το έργο των υγειονομικών και εξέφρασε την ελπίδα του ότι το μικρό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί θα το κάνει μέχρι την προθεσμία.

    «Ο νόμος θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Κοντοζαμάνης.

    «Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους».
    Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
    (Δελτίο Τύπου)
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch