Μέσα στην Αυγουστιάτικη ραστώνη φαίνεται πως κάποιοι ιδιώτες γιατροί της Αττικής αλλά και σε όλη τη χώρα, επιλέγουν να εγγραφούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού ώστε να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους.
Σιγά σιγά το σύστημα του προσωπικού γιατρού ενισχύεται έστω κι αν ακόμη δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών όλης της χώρας.
Στην Αττική που καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με ελλείψεις διαθέσιμων γιατρών, φαίνεται ότι σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός στους οποίους θα μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες της Αττικής από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, μέχρι σήμερα περίπου 1000 ιδιώτες γιατροί έχουν υπογράψει σύμβαση μέσω ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα για να γίνουν προσωπικοί γιατροί.
Ο αριθμός των γιατρών αυξάνεται καθώς φαίνεται ότι κάμπτονται σε έναν βαθμό οι αντιρρήσεις που είχαν.
Μέχρι πριν από περίπου 2 εβδομάδες για όλη τη χώρα υπήρχαν 671 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί που είχαν εγγραφεί, εκ των οποίων οι 425 ήταν οικογενειακοί και ανανέωσαν τη σύμβασή τους.
Στην Αττική για την οποία δεν ανοίγει ακόμη η πλατφόρμα εγγραφής για τους πολίτες αλλά 1η Σεπτεμβρίου με την ελπίδα ότι θα έχουν βρεθεί περισσότεροι γιατροί μέχρι τότε, μέχρι πριν από 2 εβδομάδες υπήρχαν μόνο 341 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί εκ των οποίων οι 216 ήταν οικογενειακοί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εγγραφές των ιατρών παρατείνονται για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο έως τις 31/08/2022 λόγω του περιορισμένου αριθμού τους.
Οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 01/09/2022 για τις δύο αυτές περιοχές.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε ότι εκτός από τις νέες εγγραφές γιατρών θα υπήρχαν ούτως ή άλλως διαθέσιμοι και οι υπάρχοντες 850 οικογενειακοί γιατροί που θα γίνονταν προσωπικοί αλλά και οι 2100 γιατροί του δημοσίου που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ.
Μετάθεση ποινών
Πάντως η έλλειψη γιατρών αναμένεται να οδηγήσει και στη μετάθεση των «ποινών» για τους πολίτες που δεν έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό. Άλλωστε και να θέλουν να εγγραφούν, δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση αφού η πλατφόρμα δεν καλύπτει τα περίπου 8 εκατ. των ασφαλισμένων που πρέπει να ενταχθούν στο νέο σύστημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη σχεδιάσει τη μετάθεση των 5 βασικών ποινών για τους ασφαλισμένους που δεν θα διαθέτουν προσωπικό γιατρό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ούτως ή άλλως το υπουργείο υγείας είχε αποφασίσει να μεταθέσει όλες τις ημερομηνίες για τον προσωπικό γιατρό, με δεδομένο ότι οι εγγραφές των πολιτών δεν ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου όπως είχε προαναγγελθεί λόγω έλλειψης γιατρών.
Να υπενθυμιστεί ότι από την 1η Οκτωβρίου με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όσοι πολίτες δεν διέθεταν προσωπικό γιατρό θα είχαν ποινές. Η ημερομηνία όμως αναμένεται να μετατεθεί για αργότερα.
Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει:
-Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
-Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%
-Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
-Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: ethnos.gr