Το δρόμο της ψήφισης παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον νέο «προσωπικό γιατρό». Το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας», συζητήθηκε ήδη στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με έντονες αντιρρήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στην Ολομέλεια πάντως της Βουλής που θα τεθεί σε ψηφοφορία αναμένεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τονίσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τα μείζονα ζητήματα της Υγείας.
Ο προσωπικός γιατρός, όπως και η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν ένα ισχυρό αφήγημα της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το ΕΣΥ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Το υπουργείο υγείας επιδιώκει να υπερτονίσει ότι σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν τον δικό τους γιατρό για να απευθύνονται για τα βασικά προβλήματα υγείας και από κει και πέρα να καθοδηγούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τον προσωπικό τους γιατρό, εάν επιθυμούν να συνεχίζουν να εξετάζονται από εκείνον που ήδη επισκέπτονται ή εάν δεν βρίσκουν κάποιον στη γειτονιά τους.
Ποια είναι τα «αγκάθια»
Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι τα βασικά αγκάθια που οδήγησαν στην αποτυχία το πρώτο εγχείρημα, δεν φαίνεται να έχουν εκλείψει ακόμα.
Ο ίδιος ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται ότι λείπουν γιατροί για να εργαστούν στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού και πιθανώς για αυτό η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη να μετατρέπει πολλές ειδικότητες ακόμη και ανειδίκευτους γιατρούς σε προσωπικούς.
Να υπενθυμιστεί ότι με το νέο νομοσχέδιο οι αγροτικοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι γιατροί αναλαμβάνουν ρόλο προσωπικού γιατρού όπως και οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί ενώ στη μάχη θα μπουν και οι Παιδίατροι παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον κλάδο. Ίσως γι’ αυτό να εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν υποχρεωτικά οι παιδίατροι του δημοσίου συστήματος, αφού σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί.
Πάντως, ο ιατρικός κόσμος αμφιβάλλει εντόνως για το αν θα πετύχει και αυτή τη φορά ο θεσμός, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από την επιστημονική κοινότητα ναι συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Γι’ αυτό άλλωστε και οι αγροτικοί γιατροί όπως και οι ειδικευόμενοι επελέγησαν για να γίνουν οι βασικοί «εκπρόσωποι» του θεσμού.
Η ρύθμιση αυτή πάντως της Ειρήνης Αγαπηδάκη προκαλεί και τις σφοδρές αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων που σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν μη ειδικευμένοι γιατροί να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω ενός συγκεκριμένου ρόλου όπως είναι αυτός του προσωπικού γιατρού.
Τι θα τονίσει το υπουργείο Υγείας
Από τις αρχές του νέου έτους ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υγείας δηλώνει ότι θα ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών στον θεσμό κι αν οι πολίτες δεν επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, το καλοκαίρι του 2025 θα εγγραφούν αυτομάτως από το σύστημα σε όποιον γιατρό βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους.
Παράλληλα στη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στη Βουλή, το υπουργείο υγείας αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση αναμένεται να τονίσουν με έμφαση την προτεραιότητα που δίνουν στον τομέα της πρόληψης για τον ελληνικό πληθυσμό καθώς θα συνεχιστούν οι εξετάσεις που καλύπτονται με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης.
Επίσης, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα δώσει αναλυτικές πληροφορίες - όπως έχει δεσμευτεί - για το πώς θα γίνουν τα δωρεάν 37.500 απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία που επίσης θα καλυφθούν με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης.
Πηγή: ethnos.gr