Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 07:41

Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι μεν αλλά… για το νέο νομοσχέδιο του προσωπικού ιατρού

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Χρ. Γιαννικούλης «Προβληματισμός για την ένταξη αγροτικών ιατρών στο θεσμό»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Το προβληματισμό του ως προς τις διατάξεις του νέου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση, για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας. Ενώ, επί της αρχής του νόμου και του θεσμού, δηλώνει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζεται η αντίθεση στην ένταξη αγροτικών ιατρών με την ελάχιστη εξειδίκευση και εμπειρία.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος, επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, όπως δεν είναι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και θεωρούμε αρνητικό στοιχείο στο τελευταίο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση είναι η υποχρεωτικότητα συμμετοχής στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, την οποία επιβάλλει και στους μόλις αποφοιτήσαντες από την ιατρική σχολή, στους αγροτικούς ιατρούς» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλη.

«Ενσωματώνει στο θεσμό συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν ούτε την εξειδικευμένη γνώση ακόμη ούτε την εμπειρία για να αναλάβουν αυτό το έργο. Εκτός αν τους θέλουν μόνο για να γράφουν φάρμακα αλλά αυτό στην ουσία δεν συνιστά το έργο του θεσμού. Αν θέλουμε ιατρούς για να εκτελούν ουσιαστικό έργο, αυτό δεν μπορεί να γίνεται από συναδέλφους που μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, όση προθυμία και να έχουν και γενική κατάρτιση πάνω στην ιατρική. Αυτό είναι ένα σημείο, που μας προβληματίζει πολύ στο νομοσχέδιο» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση έως και τις 8 Οκτωβρίου και μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς του, στο συγκεκριμένο άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 17:13

Σχετικά Άρθρα

  • Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή
    Προσωπικός γιατρός: Με αλλαγές και καθυστερήσεις – Έρχεται το Νοέμβριο το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή

    Σε γεφύρι της Άρτας κοντεύει να μετατραπεί ο προσωπικός γιατρός ο οποίος άρχισε πριν από περίπου 2,5 αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο θεσμός υπόκειται πλέον σε νέες αλλαγές, αφού μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να προωθηθεί στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις του προσωπικού γιατρού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει περισσότερους γιατρούς.

    Η έλλειψη κονδυλίων ήταν ο λόγος που ο προσωπικός γιατρός δεν λειτούργησε από την πρώτη φορά που τέθηκε σε εφαρμογή, αφού οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού κρίθηκαν χαμηλές, ενώ και σήμερα είναι άγνωστο πόσοι τελικώς γιατροί θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν.

    Άλλωστε δεν φαίνεται να έχουν προστεθεί επιπλέον κονδύλια για τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, ενώ καμία απολύτως συνομιλία δεν έχει γίνει με τους Παιδιάτρους που θα αναλάβουν τον παιδικό πληθυσμό. Παρ΄ αυτά η ηγεσία του υπουργείου υγείας διαφημίζει ότι θα καλύψει με γιατρούς 530.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Πιθανώς γιατί θα εντάξει υποχρεωτικά παιδιάτρουςτων δημοσίων δομών στο σύστημα.

    Το νέο νομοσχέδιοπάντως για τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει σειρά ασαφειών αλλά και προβλημάτων, αφού δεν απαντά σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
    Προσωπικός γιατρός με οικονομική συμβολή των πολιτών

    Το νέο βέβαια είναι ότι το νομοσχέδιο - η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου - θα περιλαμβάνει επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αφού προβλέπεται ότι οποίοι επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός, αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Πάντως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025 στον προσωπικό γιατρό, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν, ο οποίος θα ταυτίζεται με μια κοντινή απόσταση με τον τόπο κατοικίας τους.

    Άγνωστο παραμένει πώς θα επιτευχθεί αυτό τη στιγμή που στην προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης δεν είχαν βρεθεί οι γιατροί σε όλες τις περιοχές της χώρας και πάρα πολλοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε γιατρούς που ήταν ακόμα και χιλιόμετρα μακριά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις ποινές που προέβλεπε εκείνο το νομοσχέδιο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει
    Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει

    Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει σειρά αλλαγών για τον θεσμό.

    Ο προσωπικός γιατρός ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας.

    Αποτέλεσμα είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες σήμερα να μην διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην πλατφόρμα opengov.gr, προβλέπει εκτός των άλλων ότι:

    -Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Όπως αναφέρεται: ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

    Επίσης δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας με μπόνους τελικά 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί.

    Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

    -Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    -Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    Προσωπικός γιατρός με παραπομπές σε νοσοκομεία

    Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

    Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

    Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.

    Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

    Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.

    https://www.ethnos.gr/health/article/334350/prosopikosgiatroskatatethhketonomosxediogiathnprotobathmiafrontidaygeiastiallazei

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα χαρακτηρίζει άγονο το Νοσοκομείο Ηλείας
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα χαρακτηρίζει άγονο το Νοσοκομείο Ηλείας

    Χρ. Γιαννικούλης «Να δούμε αν θα περιέχει αυτά που έχουν υποσχεθεί»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας την επίσημη απόφαση χαρακτηρισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ως «Άγονο τύπου Α», τόσο ως προς την τελική ένταξή του όσο και στο περιεχόμενο αυτής με τα κίνητρα που θα δίνονται στους ιατρούς.

    «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ως Σύλλογος, την τελική απόφαση για τις άγονες περιοχές, διότι αν το περιεχόμενο της ΚΥΑ, που θα ενσωματώνει και τον χαρακτηρισμό του ΓΝ Ηλείας «Άγονο τύπου Α» είναι σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, θα περιέχει και κάποιες θετικές πρωτοβουλίες οι οποίες διατηρούν την κατεύθυνση και των δικών μας προτάσεων. Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά περιμένουμε πρώτα να δούμε το ΦΕΚ», δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, η υπογραφή της ΚΥΑ για τα κίνητρα των άγονων περιοχών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενσωματώνεται και η αλλαγή χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου Ηλείας, αναμένεται από μέρα σε μέρα.
    Μια αλλαγή που διεκδικεί τα τελευταία χρόνια σθεναρά και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, ο οποίος την περασμένη Άνοιξη είχε αποστείλει στο Υπουργείο Υγείας όλες τις προτάσεις του για το Νοσοκομείο Ηλείας, μετά και την συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων φορέων στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

    Με δεδομένη την επίσημη καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατά το τρέχον έτος σε όλη την χώρα, ορισμένα εκ των οποίων και στην Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα), όπως και κρουσμάτων ελονοσίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας επιθυμεί να ενημερώσει τους κατοίκους για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, μέσω των οποίων μεταδίδονται οι ανωτέρω νόσοι. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από την λοίμωξη με ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

    Ως ατομικά μέτρα προφύλαξης προτείνονται:

    • Μακριά ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το σώμα
    • Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
    • Εντομοαπωθητικά στον αέρα ( «φιδάκια», ταμπλέτες)
    • Κουνουπιέρες για τα βρέφη
    • Συχνά λουτρά ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας
    • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
    • Απομάκρυνση στάσιμου νερού από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς (π.χ. αυλές, μπαλκόνια) χώρους των σπιτιών.
    • Κούρεμα γρασιδιού θάμνων φυλλωσιών
    • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
    • Χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών.
    • Πότισμα φυτών κατά τις πρωινές και όχι κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

    Λεπτομερέστερη ενημέρωση για τις παραπάνω νόσους παρέχεται, και για τους πολίτες, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr .

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας ενημερώνει του πολίτες ότι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όπως και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας της 24ης /7/2024 αποφασίσθηκε όπως κηρυχθεί αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς και από την αναγραφή και εκτέλεση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών όσον αφορά τόσο τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς όσο και όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους συνάδελφους για την Παρασκευή 26 και την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά. Η απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα (25/7/2024) σε τοπικό επίπεδο και από το Δ. Σ. του Ιατρικού Συλλόγου. Της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑΜΕΑ.

    Η αιτία της κινητοποίησης είναι η απαράδεκτη τροπολογία την οποία προωθεί το Υπουργείο Υγείας περί επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών, η οποία δεν θα βοηθήσει αλλά θα επιδεινώσει το σύστημα υγείας και θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς, όπως αναλυτικά έχουμε εξηγήσει σε πρόσφατες ανακοινώσεις μας, σκοπός δε της κινητοποίησης είναι η απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

    Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κινητοποίηση αυτή δεν επιχειρείται απλώς και μόνο υπέρ των ιατρών αλλά εξίσου υπέρ της προστασίας των πολιτών από μέτρα τα οποία κινούνται σε λάθος κατεύθυνση σε σχέση με την δημόσια υγεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ
    Ιατρικοί σύλλογοι Ηλείας & Αμαλιάδας: Αναβρασμός στον ιατρικό κόσμο για τις «ποινές» όσων δεν δεχτούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ

    Κατηγορηματικά αντίθετοι στην άτυπη επίταξη ιδιωτών γιατρών - Ετοιμάζονται προσφυγές στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε.

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας που προβλέπει έντονες κυρώσεις-από διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ έως και διακοπή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ιδιώτες ιατρούς που θα αρνηθούν να καλύψουν κενά του ΕΣΥ, εκφράζει ο ιατρικός κόσμος της Ηλείας στη νέα διάταξη του Υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και την Ε.Ε.

    Συγκεκριμένα , η διάταξη προβλέπει ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα καλύπτουν τα κενά σε νοσηλευτικά ιδρύματα εφόσον τους ζητηθεί αλλιώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Επίσης, προβλέπεται διακοπή του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ. Και στις δύο περιπτώσεις η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων.

    Για επίταξη υπηρεσιών, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και αντικίνητρα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές, κάνουν λόγο οι ιατροί του νομού και προβλέπουν ότι αυτή η διάταξη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε χρόνια θέματα του συστήματος υγείας.

    Χρήστος Γιαννικούλης: « Αδιανόητες ποινές σε συνθήκες κανονικότητας»

    Σημαντικά προβλήματα τόσο στις δημόσιες δομές όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά ότι θα δημιουργήσει η εν λόγω διάταξη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, μεταφέροντας την αντίθεση του ιατρικού κόσμου. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικότητας. Η απειλή επιβολής ποινής διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνιστά άτυπη επίταξη υπηρεσιών, η οποία είναι αδιανόητη σε συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Αν δεν είμαστε σε κατάσταση κανονικότητας, ας βγει η πολιτεία να το δηλώσει επίσημα» δηλώνει στο ilialive.gr.

    «Με τη διάταξη αυτή δημιουργείται αντικίνητρο ακόμη και με την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε άγονες περιοχές. Υπάρχει δηλαδή αντικίνητρο ακόμη και για έναν ιδιώτη γιατρό να εγκατασταθεί σε άγονη περιοχή αφού γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιταχθεί. Με αποτέλεσμα στο τέλος οι άγονες περιοχές, εκτός από έλλειψη σε δημόσιες δομές να έχουν έλλειψη και σε ιδιώτες. Διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όποιον δεν συμμορφωθεί, αυτό θα έχει ως συνέπεια να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία από ασθενείς που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από ιδιώτες γιατρούς και να απευθύνονται αναγκαστικά στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία. Έτσι τελικά μπορούμε να δούμε τις δημόσιες δομές να επιβαρύνονται από ένα μέτρο το οποίο υποτίθεται ήρθε να του βοηθήσει».

    Τέλος ο κ. Γιαννικούλης υπογραμμίζει ότι ο ΙΣ Ηλείας δεν είναι αντίθετος στην επιθυμία ιατρού να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, παρά μόνο στην υποχρεωτικότητα που επιβάλλει η πολιτεία, και σημειώνει για άλλη μια φορά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους ιατρούς σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, είτε γεωγραφικά είτε λειτουργικά, άγονες.

    «Η λύση είναι η μισθολογική αναβάθμιση και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πανελλαδικά στο ΕΣΥ και η παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων σε περιοχές όπου ή είναι γεωγραφικά άγονες ή εμφανίζουν χαρακτηριστικά άγονης σε λειτουργικό επίπεδο. Συντασσόμαστε με τις προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για διπλασιασμό των αποδοχών των ιατρών, αφορολόγητες εφημερίες, εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίες και ειδικότερα για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα, να υπάρξει παροχή επιπλέον ενισχυμένων κινήτρων για να γίνουν ελκυστικές οι θέσεις αυτές, μεταξύ των οποίων και το Γ.Ν. Ηλείας. Φυσικά, δεν είμαστε αντίθετοι αν κάποιος συνάδελφος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα».

    Κωνσταντίνος Τσαούσης: «Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες»

    Αρκετά καυστικός στο λόγο του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Τσαούσης τονίζει στο ilialive.gr : «Είμαστε η τελευταία…Σοβιετική Δημοκρατία στον πλανήτη μετά την Κορέα! Εμείς ως γιατροί έχουμε αποφασίσει να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και την Ε.Ε. Αυτά δεν συμβαίνουν σε Δημοκρατίες. Που έχει ακουστεί το 2024, για τις αδυναμίες του κράτους και της πολιτείας να επιτάσσονται οι γιατροί.

    Η συνταγογράφηση θεσμοθετήθηκε για τον ορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα. Για την επιστημονικότητα και τη διευκόλυνση. Δεν έγινε για να έχει κάποιος το «κλειδί» και να εκβιάζει. Αν το Υπουργείο θέλει να επιτάξει κάποιους, γιατί δεν επιτάσσει τους στρατιωτικούς γιατρούς;».

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣ Αμαλιάδας τονίζει:

    «Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. δεν επιτυγχάνεται με κακές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνεται με απειλές , με επιτάξεις , με τακτικές αποφασίζουμε και διατάζουμε.Από πολύ νωρίς ως Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχουμε εκφράσει τον φόβο μας για την απαξίωση και αποσάθρωση του Ε.Σ.Υ.

    Η κυβέρνηση, πέντε χρόνια τώρα, επιλέγει να ανακοινώνει μέτρα και να εισαγάγει δήθεν “μεταρρυθμίσεις”, που ήδη το έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιδίνηση.Τελικά, μετά την εισαγωγή της δήθεν “μεταρρύθμισης” της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών εντός και εκτός Ε.Σ.Υ., το Εθνικό Σύστημα παραμένει μη ελκυστικό. Η επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Η Υγεία είναι επένδυση για την ευημερία της κοινωνίας δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση όπως την αντιλαμβάνεστε στην κυβέρνηση.

    Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπηρετεί τους ασθενείς ,όχι τους γιατρούς. Η στέρηση π.χ. του δικαιώματος συνταγογράφησης σε περιοχές που ήδη ταλανίζονται από υποστελεχωμένες δομές υγείας του Ε.Σ.Υ.,
    θα λειτουργήσει και πάλι τιμωρητικά για τους πολίτες θέτοντας νέα τεράστια προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες κρατικές δομές όταν οι πολίτες θα αναγκάζονται να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους σε δημόσιες δομές. Καταλύονται με τις πολιτικές του Υπουργού οι αρχές της ισότητας και για τους πολίτες και για τους γιατρούς. Αποφασίζουν μονομερώς και τιμωρούν όποιον δεν ασπάζεται τις ολοκληρωτικού καθεστώτος αποφάσεις τους. Η υγεία των πολιτών είναι έρμαιο των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων μαθητευόμενων μάγων του Υ.Υ και της κυβέρνησης ! Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο κ. Υπουργός Υγείας αντί να ακούσει τις προτάσεις των υπεύθυνων Ιατρικών φορέων, καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου.

    Έτσι ενώ η Πολιτεία αδιαφορεί εδώ και χρόνια για την στελέχωση των νοσοκομείων της Κω της Σπάρτης του Πύργου και άλλων περιοχών της χώρας επιρρίπτει τις ευθύνες στους ιδιώτες γιατρούς .Δυστυχώς για τους πολίτες και την ορθή λειτουργία του ΕΣΥ, για τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι η θεραπεία δια πάσαν κυβερνητική νόσων.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος στον εξαναγκασμό ιατρών προς επίταξη!»

  • Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού
    Ι.Σ. Ηλείας: Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα και έξαρσης του κορονοϊού

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την προσοχή όλων, και ειδικά των ευπαθών ομάδων συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας λόγω καύσωνα αλλά και εξ’ αιτίας της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει υψηλή μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλευόμενοι στο Γ.Ν. Ηλείας. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΙΣ Χρήστος Γιαννικούλης εμφανίζεται καθησυχαστικός και τονίζει ότι η κατάσταση δείχνει να είναι ελεγχόμενη.

    «Έχουμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων αλλά όλα δείχνουν ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση προς το παρόν. Ο Πύργος και η Ηλεία, ακολουθεί την πορεία της υπόλοιπης χώρας. Διαφαίνεται μια έξαρση αλλά όχι σε όχι σε ανησυχητικά επίπεδα» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Γιαννικούλης και συστήνει προσοχή στο συνωστισμό, χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκα για τις ευπαθείς ομάδες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες αν δεν έχουν ακολουθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού καλό είναι να το ολοκληρώσουν, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση του θεράποντα ιατρού».

    Οδηγίες του Ι.Σ. για τον καύσωνα

    «Το βασικότερο πρόβλημα όμως των ημερών είναι ο καύσωνας. Ο Ιατρικός Σύλλογος συστήνει μια σειρά μέτρων για την προστασία των πολιτών από τη θερμοπληξία» συνεχίζει ο κ. Γιαννικούλης.

    Με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα τα τελευταία 24ωρα και την Ηλεία να σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ο Ι.Σ. δίνει τις εξής οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμής εισβολής:

    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
    • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
    • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
    • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
    • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
    • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
    • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
    • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
    • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι σε κίνητρα αγόνου περιοχής - Όχι στην επίταξη ιδιωτών ιατρών
    Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας: Ναι σε κίνητρα αγόνου περιοχής - Όχι στην επίταξη ιδιωτών ιατρών

    Απάντηση σε δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη

    Την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να επιτάξει ιδιώτες ιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας όπου παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άδωνι. Την ίδια στιγμή, κρίνει θετικά την πρόθεση του Υπουργού να θεσπίσει κίνητρα αγόνου περιοχής σε Νοσηλευτικές Μονάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως το Γ.Ν. Ηλείας.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας επί των προσφάτων δηλώσεων του Υπουργού Υγείας σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό των επαρχιακών νοσοκομείων τοποθετείται ως εξής:

    Κρίνει απολύτως θετικά την πρόθεση του Υπουργού όπως θεσπίσει κίνητρα αγόνου περιοχής για Νοσηλευτικές Μονάδες στις οποίες οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. καταλήγουν κατ’ εξακολούθηση άγονες. «Πρόκειται άλλωστε για μέτρο το οποίο περιλαμβάνεται στις δημόσια διατυπωμένες προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, όπως και στην εισήγηση την οποία κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας στον ίδιο τον Υπουργό κατά την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στις 26/4/2024 με θέμα την υποστελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η επίταξη θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα

    Απολύτως αρνητικά κρίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας την πρόθεση του Υπουργού να εξαναγκασθούν ιδιώτες ιατροί ώστε να συνδράμουν την λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων επί ποινή διακοπής της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εάν αρνηθούν να συνεργασθούν. Σημειώνεται δε, ότι κάτι τέτοιο θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    «Καταρχήν πρόκειται για σαφώς αντιδημοκρατικό καταναγκασμό, ισοδύναμο ηθικώς και πολιτικώς με επίταξη υπηρεσιών η οποία ωστόσο δεν νοείται υπό συνθήκες υποτιθέμενης κανονικότητας. Έπειτα ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα οδηγήσει στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους ιδιώτες ιατρούς θα προκαλέσει την εκτροπή της ροής των περιστατικών που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα ιδιωτικά ιατρεία προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία εκείνα τα οποία το μέτρο υποτίθεται ότι θα βοηθούσε, επιταχύνοντας έτσι την κατάρρευση της λειτουργίας τους.

    Επιπρόσθετα οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ποινή αυτή θα έχουν κάθε κίνητρο να μετοικήσουν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπου ο κίνδυνος αυτής της άτυπης επίταξης θα απουσιάζει, ενώ αντιστοίχως νέοι ιατροί θα αποφεύγουν την ίδρυση ιδιωτικών ιατρείων σε περιοχές με υποστελεχωμένες Νοσηλευτικές Μονάδες στις οποίες θα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός. Η κατάληξη θα είναι όσες περιοχές υποφέρουν από υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας τους τελικά να στερηθούν και τους ιδιώτες ιατρούς τους με ό,τι ευνόητα αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη του πληθυσμού.

    Ως έχει τονισθεί και στο παρελθόν ο Ιατρικός Σύλλογος ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται αλλά κρίνει την εκάστοτε εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας με γνώμονα πάντα την προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου σε πλήρη εναρμόνιση με τα καλώς εννοούμενα θεμιτά συμφέροντα της ιατρικής κοινότητας».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο