Σε νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Υγείας αναδεικνύεται η έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων εν μέσω εορτών. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών γρίπης και ιώσεων που καταγράφονται στη χώρα, οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς που αναζητούν τα πολυπόθητα σκευάσματα.
Επηρεάζονται και τα παιδιά από τις ελλείψεις φαρμάκων
Μάλιστα οι σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα επηρεάζουν και τα μικρά παιδιά καθώς την ώρα που οι ιώσεις έχουν «κρεβατώσει» τον παιδικό πληθυσμό, από την αγορά λείπουν παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα. Γενικότερα τα παιδιατρικά σκευάσματα είναι τα πιο δύσκολα να βρεθούν αυτήν την εποχή, όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί.
Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως και τον ΕΟΦ, ώστε να σαρώσουν την αγορά προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παρατυπίες στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας που έβαλε χθες λουκέτο σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα επειδή δεν δέχτηκαν να ελεγχθούν τα αποθέματά τους, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των σκευασμάτων, από τα φαρμακεία μέχρι τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.
Στόχος να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες που αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων και αφήνουν χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα τους πολίτες.
Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαμήνυσε ότι: «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».
Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Συχνά πυκνά από την αγορά απουσιάζουν δεκάδες φάρμακα τα οποία ενίοτε εξάγονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Παρότι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές δεν είναι παράνομες, ο νόμος ορίζει ότι επιτρέπονται μόνο όταν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτό και συχνά ο ΕΟΦ απαγορεύει τις εξαγωγές σε διάφορα φάρμακα αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι 3 αιτίες των ελλείψεων
Οι συχνές ελλείψεις σε φάρμακα που ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς παράγοντες:
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μειωμένη παραγωγή φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που οφείλεται και στην πανδημία κατά την οποία υπήρχαν ελλείψεις σε πρώτες ύλες.
Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Το φαινόμενο αναπτύσσεται κυρίως από φαρμακαποθήκες που εξάγουν ελληνικά φάρμακα στην Ευρώπη για να επιτύχουν καλύτερες τιμές άρα υψηλότερο κέρδος. Η αξία των παράλληλων εξαγωγών μπορεί να φθάσει και τα 600 εκατ. το χρόνο ανάλογα με τις ποσότητες που εξάγονται.
Μία άλλη αιτία είναι ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες εφοδιάζουν με μειωμένες ποσότητες φαρμάκων την ελληνική αγορά από τις αναγκαίες για να καλυφθούν οι Έλληνες ασθενείς. Γι αυτό πρόσφατα ο υπουργός Υγείας είχε έρθει σε συνεννόηση με τον κλάδο ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες των σκευασμάτων που εισάγονται και παρουσιάζουν έλλειψη στην Ελλάδα.
Πηγή: ethnos.gr