Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 12:19

Φωτιά: «Σκόνταψε» στη γραφειοκρατία η προσφορά για βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών - Η δυσαρέσκεια και η απάντηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών «σκόνταψε» η προθυμία των Τσέχων πυροσβεστών να βοηθήσουν την χώρα μας τις προηγούμενες μέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προκαλώντας την αντίδρασή τους. Αρχικά, η ελληνική πλευρά ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Σέρβων οι οποίοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Αθήνα. Μετά την αποδοχή της σερβικής προσφοράς από την Ελλάδα η πλατφόρμα του προγράμματος rescEU έκλεισε αυτόματα καθώς ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επίσημο ενδιαφέρον για βοήθεια έδειξαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Δυσαρέσκεια της Τσεχίας

Η οικειοθελής προσφορά των χωρών αυτών δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς το αίτημα της Ελλάδας είχε πάρει τον δρόμο του, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Τσέχων. Άμεση ήταν η αντίδραση τους οι οποίοι με επίσημη ανακοίνωση, τόνισαν: «προσφέραμε ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους».

Όπως εξηγούν οι Τσέχοι στην ανακοίνωσή τους η μονάδα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών που έχει συγκεντρώσει η τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 κομμάτια εξοπλισμού. Στην ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιο Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Υπολογίζουμε επίσης σε συναδέλφους από την Υπηρεσία Διάσωσης Υγείας της πρωτεύουσας Πράγας με το αυτοκίνητο Phoenix, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ιατρική υποστήριξη για την τσεχική ομάδα. Οι πυροσβέστες θα συνοδεύονταν επίσης από τεχνικούς σέρβις από τους κατασκευαστές των βυτιοφόρων έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών από την αποδοχή της προσφοράς από την Τσεχική Δημοκρατία».

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά

Πηγές από την ελληνική πλευρά τονίζουν στο ethnos.gr ότι από τη στιγμή που έκλεισε η πλατφόρμα και το αίτημα εκπληρώθηκε οι προσφορές των άλλων χωρών, δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, υπενθυμίζοντας πως και άλλες χώρες της Μεσογείου ζήτησαν συνδρομή για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Επίσημο αίτημα μέσω διπλωματικής οδού δεν κατατέθηκε στην ελληνική πλευρά, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Ρεκόρ βοήθειας από το πρόγραμμα rescEU

Τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων από το 2021 οπότε και συστάθηκε το rescEU ζήτησε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν στη Ρόδο 40 πυροσβέστες από την Ρουμανία με δέκα οχήματα, ένα γαλλικό αεροσκάφος, 15 Σέρβοι πυροσβέστες με 5 οχήματα στο Βόλο και αντίστοιχος αριθμός Βουλγάρων στην Κέρκυρα. Ήδη στη χώρα μας λειτουργεί πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας. Από φέτος διπλασιάστηκε και απόθεμα του εναέριου στόλου πυρόσβεσης του rescEU, φτάνοντας τα 24 αεροπλάνα και τα 4 ελικόπτερα μετά από πρόταση της Ελλάδας και απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση Κρίσεων.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 10 κρατών-μελών που συμμετέχουν με διάθεση εναέριων μέσων, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 4 αεροσκάφη (2 μεσαίου τύπου και 2 ελαφρού τύπου Air Tractor) και 1 ελικόπτερο. Πρόκειται για πτητικά μέσα το λειτουργικό και επιχειρησιακό κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελούν μέρος της εναέριας δύναμης πυρόσβεσης της Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και θα διατίθενται για χρήση από το rescEU κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 11:15

Σχετικά Άρθρα

  • Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί
    Κακοκαιρία Boris: Για νέες πλημμύρες προετοιμάζεται η κεντρική Ευρώπη - Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί

    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο - Στην Τσεχία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση

    Η σορός ενός πέμπτου θύματος της καταιγίδας Μπόρις στην Αυστρία βρέθηκε σήμερα στο πλημμυρισμένο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή τη χώρα, 19 συνολικά στην Ευρώπη.
    «Μία γυναίκα 81 ετών» απεβίωσε, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κάτω Αυστρίας.
    Ένας πυροσβέστης είχε χάσει τη ζωή του την Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι τριών ανδρών, ηλικίας 40-50 ετών, 70 και 80 ετών.
    Η καταιγίδα Μπόρις σκότωσε τουλάχιστον 19 ανθρώπους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη: εκτός από τα πέντε θύματα στην Αυστρία, η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επτά θανάτους, η Πολωνία τέσσερις και η Τσεχική Δημοκρατία τρεις καθώς και οκτώ αγνοούμενους.
    Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένουν πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα οι αρχές να ζητούν από τον πληθυσμό να συνεχίσει να είναι πολύ προσεκτικός.
    Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα από τον έξω κόσμο και ενώ ο ήλιος επανήλθε, «ανακαλύπτουμε το εύρος της καταστροφής», σύμφωνα με την κυβερνήτη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

    Συνολικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποίησαν 33.000 επεμβάσεις αφότου ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή.

    Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

    Στην Τσεχική Δημοκρατία, λίγο περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η μεγαλύτερη λεκάνη συγκράτησης ομβρίων, η τεχνητή λίμνη Ρόζμπεργκ (νότια), υπερχείλισε.

    Η πλημμύρα φαίνεται πως θα είναι η χειρότερη στην περιοχή μετά τις πλημμύρες του 2002 που είχαν πλήξει την Πράγα, τη Δρέσδη ή τη Βιέννη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής
    Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

    Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετρούν τις πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16 ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

    Θύματα από την κακοκαιρία Boris αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι Αρχές στις χώρες που πλήττονται προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να έρχονται.

    Μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Τσεχίας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

    Στην Αυστρία, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

    Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Boris εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

    Από τις καταστροφικές πλημμύρες έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμοι, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και βυθίστηκαν ολόκληρες γειτονιές. Αυστριακοί λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη χώρα.

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

    Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα -Δραματικές εικόνες σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.<p>Πηγή:

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

    Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

    Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο. Η κυβερνήτης της περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

    Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

    Τσεχία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Δραματικό κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν 7.884 περιστατικά ενώ 119.000 νοικοκυριά το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς ρεύμα.

    Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, ενώ η πορεία της καταιγίδας οδέυει προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

    Στην Τσεχία, 207 περιοχές αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας με την πιο κρίσιμη κατάσταση να είναι στη νότια Βοημία, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, ενώ τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστά.

    Στην Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό έκλεισε ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

    Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

    Οι χειρότερες πλημμύρες στη Ρουμανία

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, είπε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», ενώ σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη». Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και κατέστρεψαν τα πάντα ενώ ζώα όπως κοτόπουλα και κουνέλια «παραδόθηκαν» σε έναν υγρό τάφο.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις
    «Σαρώνει» την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Τουλάχιστον 16 νεκροί - «Βυθίζονται» ολόκληρες πόλεις

    Τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

    Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

    Δραματικές εικόνες στην Τσεχία

    Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

    Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

    Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

    Εικόνες αποκάλυψης» στην Πολωνία

    Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

    Oλοκληρωτικές καταστροφές στη Ρουμανία

    Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

    Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

    Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

  • Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες η Πράγα – Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική Ευρώπη
    Τσεχία: Σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες η Πράγα – Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην κεντρική Ευρώπη

    Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι περιοχές που θα πληγούν ενδεχομένως θα δεχτούν πάνω από το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες

    Βροχοπτώσεις ρεκόρ αναμένουν οι μετεωρολόγοι στην Τσεχία, που εκτιμούν ότι οι περισσότερες περιοχές που θα πληγούν, μπορεί να δεχθούν πάνω από το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε τέσσερις ημέρες έως την Κυριακή.

    Ήδη, ισχυρές βροχές πλήττουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της Τσεχίας από χθες. Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν είναι και η Πράγα. Οι αρχές της πρωτεύουσας τοποθετούσαν προστατευτικά για πλημμύρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    Αντίστοιχες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη νότια Γερμανία και σε τμήματα της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας τις επόμενες ημέρες.

    Σε συναγερμό οι αρχές

    «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ύστερα από συνεδρίαση επιτροπής κρίσεων, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές τα επίπεδα των υδάτων μπορεί να ξεπεράσουν τις πλημμύρες που καταγράφονται μία φορά σε 100 ή και περισσότερα χρόνια. Πρόσθεσε ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν ζημιές σε περιουσίες και να προστατευτούν οι κάτοικοι.

    Σήμερα, η προειδοποίηση αυξημένου κινδύνου επεκτάθηκε σε κεντρικές και νοτιοδυτικές περιοχές, συμπεριλαμβανόμενης της Πράγας, όπου οι πλημμύρες του 2002 ανάγκασαν τις αρχές να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κτίρια κατέρρευσαν και το δίκτυο του μετρό της πρωτεύουσας ήταν πλημμυρισμένο για μήνες. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, έχει έκτοτε προβεί σε μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, ενώ έχει λάβει μέτρα για να αποφύγει μια αντίστοιχη καταστροφή.

    Αύριο το βράδυ αναμένεται το υψηλότερο επίπεδο των υδάτων

    Ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση ότι τα ύδατα στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους αύριο βράδυ. «Λειτουργούμε προληπτικά και πιστεύουμε ότι με το ξεκινήσουμε τα αντιπλημμυρικά μέτρα τώρα δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2002»,δήλωσε.

    Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την υδροδότηση άρχισαν να αδειάζουν τους ταμιευτήρες σε φράγμα του Μολδάβα έξω από την Πράγα, καθώς και σε άλλους ποταμούς, για να δημιουργήσουν χώρο για τον όγκο των υδάτων που αναμένεται να συσσωρευτεί.

    Η σφοδρότερη βροχόπτωση αναμένεται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

    Παράλληλα ακυρώθηκαν αγώνες ποδοσφαίρου του τσεχικού πρωταθλήματος σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πόλεις ματαιώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μονάδες της πυροσβεστικής γέμισαν σάκους με άμμο και τοποθέτησαν προστατευτικά για πλημμύρες σε διάφορες πόλεις.

    Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Κεντρική Ευρώπη

    Στην πόλη Βρότσλαβ, στην νότια Πολωνία, ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.

    Ο ποταμός Μοράβα, που σχηματίζει τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας και Αυστρίας-Σλοβακίας πριν εκβάλλει στον Δούναβη, κινδυνεύει με υπερχείλιση και η σλοβακική κυβέρνηση αναζητά σημεία για να διοχετεύσει ύδατα σε μη κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Περιβάλλοντος Τομάς Τάραμπα.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MARTIN DIVISEK

  • Θάσος: Οργή πυροσβεστών για τον χαμό συναδέλφου τους - «Τον έβαλαν 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση»
    Θάσος: Οργή πυροσβεστών για τον χαμό συναδέλφου τους - «Τον έβαλαν 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση»

    Οι πυροσβέστες θα καταθέσουν επίσημη καταγγελία συμπεριλαμβανομένων όλων των αποδεικτικών στοιχείων

    Στο πένθος βυθίστηκε η Πυροσβεστική μετά το θάνατο εποχικού πυροσβέστη, πατέρα ενός παιδιού 13 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στη Θάσο.

    Οι συνάδελφοί του παραθέτουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο θάνατός του οφείλεται στο εξαντλητικό ωράριο και σε σωρεία παραβιάσεων ωραρίου. Όπως αναφέρουν, «ο Ανδρέας εργαζόταν 24 ώρες συνεχόμενες, σχόλασε στις 07:30 το πρωί και μετά από 2,5 ώρες, στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας δηλαδή, καλέστηκε να αναλάβει υπηρεσία για άλλες δέκα ώρες ορισμένος μάλιστα άυπνος οδηγός σε όχημα με 5 ακόμα άτομα πλήρωμα! 34 ώρες εργασία με μόλις 2,5 ώρες ανάπαυση!».

    Θυμίζουν δε ότι υπάρχει και μια Συλλογική Σύμβαση για τους εποχικούς πυροσβέστες που ξεκαθαρίζει ότι ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση.

    Η ανάρτηση των Εποχικών Πυροσβεστών

    «Η συλλογική σύμβαση εργασίας των Εποχικών Πυροσβεστών είναι ξεκάθαρη. Ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση.

    Ο συνάδελφος μας στην Θάσο που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, ήταν ορισμενος 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση στο σύνολο των ωρών αυτών. ( ανάπαυση δόθηκε μετά από 24 ώρες 07:30 με 10:00 το πρωί όπου ανέλαβε και πάλι υπηρεσία ).

    Για όλα αυτά εννοείται πως υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία. Ο θάνατος του συναδέλφου βαραίνει τη διοίκηση του Π.Κ ΘΑΣΟΥ καθως υπαρχει σορεια παραβάσεων ωραρίων. Πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια οσα για όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο.

    Κάποιοι θεωρούν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τσιφλίκι τους, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να είναι διοικητές και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες κρεπερι, κάνοντας διανομή τρόφιμα για το μαγαζί τους με υπηρεσιακα αυτοκίνητα.

    Κάποιοι θα χάσετε τον ύπνο σας…

    Πλέον αναμένουμε την αντίδραση του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών το οποίο απ’ όσο ενημερωνομαστε έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την υπόθεση.

    Υγ: Να χαίρεστε το Νέο Δόγμα σας άπαντες».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τρίπολη: Η 44χρονη που συνελήφθη για εμπρησμούς το έκανε γιατί «της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες»
    Τρίπολη: Η 44χρονη που συνελήφθη για εμπρησμούς το έκανε γιατί «της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες»

    Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επιβλήθηκε στην 44χρονη που συνελήφθη στην Τρίπολη ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση κατ’ εξακολούθηση και από πρόθεση. Μάλιστα, θα εκτίσει κανονικά δύο μήνες και θα πληρώσει 1.000 ευρώ πρόστιμο.

    Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έβαζε τις φωτιές «γιατί της άρεσε να βλέπει πυροσβέστες και να προσπαθεί να ερωτοτροπεί μαζί τους».

    Χθες, Δευτέρα (26/8), η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Τρίπολης, ημεδαπή, ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση, από πρόθεση και κατ' εξακολούθηση (στις 24 και 25 Αυγούστου 2024), στην περιοχή της Τ.Κ. Κερασίτσας, του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία
    Πυροσβέστες: Πόσους έχει η Ελλάδα – Πόσα δαπανά για πυροπροστασία

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 0,18% της συνολικής απασχόλησης της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2022, ο αριθμός των πυροσβεστών αυξήθηκε κατά 3.200.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, μεταξύ των 21 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά πυροσβεστών ως προς την συνολική απασχόληση καταγράφηκαν στην Κροατία (0,49%) και ακολουθούν η Εσθονία και η Ελλάδα (και οι δύο με ποσοστό 0,39%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (0,05%), τη Φινλανδία, τη Σλοβενία ​​και τη Σουηδία (και οι δύο 0,13%).

    Σε επίπεδο ΕΕ, οι πυροσβέστες ηλικίας 30 έως 49 ετών αποτελούσαν το 61% του συνόλου των πυροσβεστών. Μεταξύ αυτών, οι μεγαλύτερες υποομάδες ήταν οι ηλικίας 40 έως 44 ετών (65.600 πυροσβέστες), ακολουθούμενες από εκείνες ηλικίας 35 έως 39 ετών (59.100 πυροσβέστες).

    Οι δαπάνες για την πυροπροστασία

    Στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat, αναφέρει ότι το 2022, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για «υπηρεσίες πυροπροστασίας» στις 27 χώρες της ΕΕ ανήλθαν σε 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 7,8% από το 2021 (35,1 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Το μερίδιο των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ για υπηρεσίες πυροπροστασίας ήταν 0,5%. Συνολικά, οι κρατικές δαπάνες για υπηρεσίες πυροπροστασίας παραμένουν σταθερές στο 0,5% των συνολικών δαπανών από το 2016.

    Οι δαπάνες ανά χώρα

    Το 2022, η Δανία ανέφερε το χαμηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας, με 0,1% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Αυστρία με 0,3% η καθεμία.

    Στον αντίποδα, η Ρουμανία είχε το υψηλότερο μερίδιο δαπανών για υπηρεσίες πυροπροστασίας με 0,7% των συνολικών δαπανών, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Τσεχία με 0,6% η καθεμία.

    Πηγή: ot.gr

  • Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Αττικής: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις για 670 πυροσβέστες
    Δραματικές ώρες στα μέτωπα της Αττικής: Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις για 670 πυροσβέστες

    Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, του άκαυστου πυκνού δάσους και της ξηρασίας κάνουν το έργό των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο

    Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν για δεύτερη ημέρα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα καθώς το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με τους ισχυρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία και το πυκνό άκαυστο δάσος να εμποδίζουν το έργο των 670 πυροσβεστών που επιχειρούν.
    Βίντεο από το Γραμματικό
    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες».

    Λίγο μετά τις 1 το μεσυημέρι οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη σε τρία σημεία: Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες, στο Γραμματικό προς Μαραθωνα, στην Πεντέλη από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Νέα Μάκρη χωρίς δυστυχώς, να λείπουν και οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά στον «δρόμο» που διένυσε από τον Βαρνάβα.

    Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) με τους ανέμους να παραμένουν και σήμερα στα 7 μποφόρ μέχρι τουλάχιστον σήμερα το απόγευμα

    Αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι
    Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη.

    Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ

    Βίντεο από την Καλλιτεχνούπολη

    Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.
    Τα μηνύματα από το 112

    Στις 13:10 υπήρξε μήνυμα από το 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στη Νέα Πεντέλη να μετακινηθούν προς Χαλάνδρι.

    Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται στην περιχή Σουφάνι Μαραθώνος προς Νέα Μάκρη.

    Στις 10:00 το 122 σήμανε και για την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης για απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

    Στις 09:45 ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Νταού Πεντέλης, καλώντας σε απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

    Στις 09:25 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την περιοχή Ντράφη Διώνη και Δασαμάρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

    Βίντεο από το Γραμματικό
    Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

    Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

    Παράλληλα αστυνομικοί πήραν τη μάνικα στα χέρια για να σβήσουν μικροεστίες που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δραματική εξέλιξη.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο