Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και πως αυτά τα δύο φαινόμενα συνδέονται, την ώρα που η Ευρώπη μετρά τις πληγές της αναλύει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Συγκεκριμένα δημοσίευμα της TAZ αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό τους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εφημερίδα σημειώνει πως «καμία χώρα της νότιας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, αναλογικά με το μεγεθός της, δεν έχει καταγράψει τόσες πολλές καμένες εκτάσεις όσο η Ελλάδα. Η Τουρκία, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχει επίσης ελάχιστα πληγεί από τις πυρκαγιές».
Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται, αναλογικά πάντα, «στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Στην Ιταλία έχει καεί μέχρι στιγμής φέτος το 0,18% της συνολικής έκτασης, στην Ισπανία το 0,14%, στην Πορτογαλία το 0,09% , στην Τουρκία το 0,02% και στην Ελλάδα το 0,4%».
Με τη σειρά της η Augsburger Allgemeine σε δημοσίευμά της αναφέρεται στον κίνδυνο που ακολουθεί μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο: «Οι πυρκαγιές έχουν σβήσει, η διακοπή της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών έχει αποκατασταθεί σε πολλά σημεία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αρθεί. Στις πυρόπληκτες περιοχές αρχίζει η εκτίμηση των ζημιών και η άμεση βοήθεια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους πληγέντες βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως μετά τις πυρκαγιές, ένας νέος κίνδυνος ελλοχεύει. Όταν πέσουν οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Ρόδο το φθινόπωρο, απειλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Ένα γνωστό και επίφοβο φαινόμενο. Πριν από τις πυρκαγιές, η δύναμη της βροχής αναχαιτιζόταν από τα πευκοδάση. Τώρα η βροχή πέφτει μέσα από τους απανθρακωμένους σκελετούς των δέντρων κατευθείαν στο έδαφος. Η ικανότητα του εδάφους να απορροφά τις βροχοπτώσεις μειώνεται ακόμα περισσότερο από το στρώμα στάχτης που καλύπτει τις καμένες περιοχές».
Πηγή: Cnn.gr